Alimente funcționale

funct foooods.jpgRolul principal al alimentelor este de a sustine nevoile nutritionale ale individului, existand in acest sens numeroase studii care atesta beneficiile nutrientilor asupra organismului uman.

Astfel nutritia este stiinta care interpretează interactiunile dintre nutrienti si alte substante din hrana (de exemplu, fitonutrienti, antocianine, taninuri, etc.) in raport cu mentenanta, dezvoltarea, reproducerea, sanatatea si starea de boală a unui organism. In ultimii ani, studiile referitoare la nutritie au fost redirectionate de la conceptul clasic de “evitare a deficientelor nutritionale” la cel de nutritie “pozitiva” sau “optima”. Cercetarile s-au concentrat pe identificarea componentelor biologice active din alimente, care au rolul de a optimiza atat sanatatea fizica cat si pe cea psihica dar si, de asemenea, de a reduce riscul aparitiei bolilor. S-a constat astfel ca fructele, legumele, cerealele integrale, soia si lactatele contin substante cu potential efect benefic pentru sanatate.

Pentru a suplimenta nevoia de alimente cu continut bogat de nutrienti, au fost create pentru piata de consum noi alimente care incorporeaza aceste substante benefice pentru sanatate numite alimente funcționale.QLI

Conceptul de aliment functional a aparut prima data in Japonia in anii ’80, cand autoritatile japoneze au recunoscut ca, pentru a creste speranta de viata in randul populatiei de varsta a 3-a limitand totodata costurile cu serviciile medicale pentru acestia ar trebui imbunatatita calitatea vietii individului. S-au creat astfel alimentele care sa contribuie la mentinerea unui organism sanatos si la reducerea riscului de imbolnavire.

Alimentele functionale sunt deci acele alimente care contin anumite minerale, vitamine, acizi grasi sau fibre, adaosuri de substante biologice active ca antioxidantii sau probioticele care ajuta la imbunatatirea sau sustinerea sanatatii organismului uman si ajuta impotriva sau previn aparitia bolilor.

In Romania, conceptul de “alimente functionale” si beneficiile acestora este adus de Evital -Functional Food Division despre care aflati mai multe AICI.

Sursa: The European Food Information Council

Adaugă un comentariu

19 thoughts on “Alimente funcționale

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: