Diete sanatoase de slabit pentru femei peste 50 de ani
Fiecare noua etapa de varsta pe care o parcurgem vine cu noi provocari, iar mentinerea unei greutati optime si implicit scaderea in greutate se numara printre acestea. Gasirea unei diete de slabire eficiente si sanatoase dupa implinirea varstei de 50 de ani, care sa raspunda nevoilor organismului nostru din aceasta perioada, pare a fi uneori o misiune imposibila.
Din fericire insa, exista diete pe care sa le poti urma cu incredere, care sa te ajute sa tii sub control simptomele menopauzei, in timp ce iti ofera beneficii asupra functionarii sistemului nervos, a inimii si a intregului organism.
Cu siguranta lupta cu kilogramele este o provocare foarte mare, asa ca trebuie sa intelegi faptul ca orice dieta ai adopta, ea trebuie sa ti se potriveasca, sa te ajute sa evoluezi si de asemenea sa te ajute sa te simti bine in pielea ta.
Nu opta pentru o dieta care te nemultumeste sau care nu te reprezinta, pentru ca dieta de fapt trebuie sa fie un ajutor, mai ales o data cu inaintarea in varsta.
Am pregatit pentru tine doua dintre cele mai eficiente diete pentru femeile peste 50 de ani, care sa iti ofere echilibrul nutritional pe care ti-l doresti, mai multa energie, vitalitate, dar si un control optim al greutatii corporale.
Dieta mediteraneana
Atunci cand cauti diete de slabire care sa faciliteze scaderea in greutate, dar care sa iti si ofere beneficii importante asupra organismului tau, dieta mediteraneana este printre cele mai mai bune optiuni. Avand la baza un regim alimentar bazat in cea mai mare parte din legume, fructe, cereale integrale, ulei de masline, carne de pasare, peste si fructe de mare, aceasta dieta iti recomanda un stil alimentar specific zonei al carei nume il poarta.
➡ Beneficiile dietei mediteraneene
Daca viata la malul Mediteranei pare incantatoare, la fel este si alimentatia specifica acestei zone. Exista numeroase studii care arata cat de sanatoasa este urmarea dietei mediteraneene, prin beneficiile nutritive ale alimentelor pe care aceasta le include.
- Protejeaza sistemul cardiovascular: alaturi de scaderea in greutate, aceasta dieta contribuie la sustinerea sanatatii sistemului cardiovascular, normalizeaza tensiunea arteriala si reduce riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
- Imbunatateste functiile cognitive: oferind alimente bogate in grasimi sanatoase, aceasta dieta sustine memoria, ajuta la prevenirea declinului cognitiv si a dementei.
- Favorizeaza un control optim al glicemiei: consumul alimentelor din aceasta dieta sustine un control eficient al insulinei si previne aparitia diabetului de tip 2.
- Amelioreaza depresia: prin bogatia de substante nutritive, dieta mediteraneana impiedica instalarea depresiei si sustine tonusul psihic. Nu uita ca o dieta nu trebuie sa te determine sa iti pierzi pofta de viata, ci sa iti ofere nutrientii potriviti pentru ca starea ta de bine sa fie cat mai bine sustinuta.
- Intareste oasele: compusii din alimente cu specific mediteranean protejeaza densitatea osoasa si contribuie la prevenirea osteoporozei, fiind un real sprijin pentru femeile aflate in perioada menopauzei.
- Scade riscul de cancer: prin consumul de alimente sanatoase specific dietei mediteraneene este redus riscul aparitiei cancerului.
➡ Alimente recomandate in dieta mediteraneana
Dieta medieraneana poate fi considerata unul dintre cele mai usor de urmat regimuri alimentare, prin diversitatea de alimente ce pot fi consumate zilnic. Persoanele care urmeaza aceasta dieta se pot bucura de urmatoarele alimente:
- Fructe si legume
Alimentele de baza ale unei diete de slabire mediteraneene sunt fructele si legumele. Poti consuma banane, pere, struguri, pepeni, piersici, mere, capsuni, broccoli, varza de Bruxelles, morcovi, conopida, rosii, spanac, ceapa sau castraveti. Bucura-te de fructele de sezon, care abunda in substante nutritive, sunt savuroase si iti sprijina sanatatea organismului.
- Cereale integrale
Cerealele integrale sunt o sursa excelenta de fibre, iar consumul acestora este bun mod de a-ti incepe ziua. Adauga cereale integrale, precum ovaz, bulgur, grau, orez brun, hrisca sau grau spelta in dieta ta, deoarece te vor ajuta sa iti mentii o buna digestie, dar si o mai buna absorbtie a nutrientilor, pe langa un control corespunzator al greutatii corporale.
- Peste
Nu putem vorbi despre o dieta mediteraneana fara sa mentionam pestele. Consuma de 2 -3 ori pe saptamana tipurile de peste preferate, pentru a furniza organismului grasimi nesaturate esentiale pentru buna functionare a sistemului nervos. Omega 3 din peste este esential creierului nostru.
- Grasimi sanatoase
Maslinele si uleiul de masline, simbol al dietei mediteraneene, abunda in grasimi mononesaturate de care organismul unei femei de peste 50 de ani are atat de mare nevoie. Desi sunt foarte bogate in vitamine si minerale, maslinele au un indice glicemic mic, astfel incat ajuta la prevenirea ingrasarii si la mentinerea unui nivel optim al nivelului de zahar in sange.
- Ierburile si mirodeniile
Bucataria mediteraneana te cucereste prin arome deosebite, care incanta atat olfactiv, cat si prin bogatia de compusi fenolici cu excelente proprietati antioxidante, care confera protectie impotriva actiunii daunatoare a radicalilor liberi.
- Consumul de lichide
Alaturi de consumul de apa, in dieta mediteraneana iti poti hidrata organismul prin consumul de ceai verde si menta, bautura puternic antioxidanta. De asemenea, vinul rosu consumat cu moderatie este specific acestei diete.
Citeste si: Cata apa ai nevoie sa bei zilnic
- Nucile si seminte
Gustoase si deosebit de hranitoare, nucile si semintele sunt alimente importante din alimentatia mediteraneana, cu importante beneficii asupra sanatatii femeilor aflate la menopauza. Consuma caju, nuci, seminte de foarea soarelui, seminte de canepa, migdale sau seminte de dovleac, bogate in vitaminele E, B1, B6 si B9, cat si in magneziu, zinc, cupru si calciu.
➡ Ce alimente sa eviti in dieta mediteraneana?
Fiind mai mult un stil de viata decat un regim alimentar, dieta mediteraneana incurajeaza consumul de plante, fructe, legume, nuci, seminte, peste, masline si ulei de masline. De evitat sunt produsele pe baza de grau rafinat, precum sunt pastele sau painea alba, cat si uleiurile rafinate (ulei de soia sau de canola), alimentele cu zahar adaugat precum sunt dulciurile, grasimile trans (prezente in margarina si unele alimente procesate), carnea rosie si cea procesata.
De asemenea, se recomanda sa consumi cu moderatie carnea de pasare, produsele lactate, ouale si carnea de porc, acestea fiind permise cat timp sunt consumate mai rar.
Dieta Ornish
O alta dieta speciala prin efectul ei de scadere in greutate, dar si prin multiplele beneficii pe care le aduce sanatatii este dieta Ornish. Aceasta a fost creata de catre profesorul de medicina Dean Ornish si se adreseaza atat nutritiei, cat si gestionarii mai bune a stresului si echilibrului emotional, astfel ca ofera atat beneficii fizice, cat si psihice.
➡ Alimente recomandate in dieta Ornish
Dieta Ornish imparte alimente in 5 grupe, in grupa 1 aflandu-se alimentele cele mai sanatoase, iar in grupa 5 aflandu-se cele nerecomandate unui stil de viata sanatos. Iata cum sunt grupate alimentele:
- Grupa 1 – grupa alimentelor foarte sanatoase
Aceasta grupa cuprinde cele mai sanatoase alimente, pe care este bine sa le incluzi in dieta ta, precum sunt fructele si legumele proaspete. Astfel, grupa 1 contine mere, pere, struguri, broccoli, spanac, rosii, castraveti, ardei gras, portocale, dar si cereale integrale, soia, linte, fasole, orez, lactate cu un continut redus de grasimi si albus de oua. Aceste alimente pot fi consumate in orice cantitate doresti.
- Grupa 2 – grupa alimentelor sanatoase
Grupa 2 este destinata alimentelor cu grasimi mononesaturate sau polinesaturate. Printre aceste alimente se afla nucile si semintele (alune de padure, migdale, nuci, seminte de floarea soarelui, seminte de chia), ulei de masline sau de floarea soarelui, masline, avocado. Acestea trebuie consumate cu moderatie, datorita continutului caloric ridicat.
- Grupa 3 – grupa alimentelor intermediare
Aceasta grupa cuprinde diferite specii de peste, precum somon sau macrou, alaturi de fructe oleaginoase, nuci si seminte. Desi sunt alimente ce confera beneficii multiple asupra sanatatii, se recomanda un consum moderat al acestora.
- Grupa 4 – grupa alimentelor nesanatoase
Grupa 4 include carnea de pui si de pasare, produsele lactate cu un continut mai ridicat de grasimi, produsele de patiserie si aluaturi. Consumul acestora trebuie limitat pe cat de mult posibil.
- Grupa 5 – a alimentelor foarte nesanatoase
In aceasta grupa se afla alimentele pe care trebuie sa le eviti, precum prajelile, grasimile si mezelurile, carnea rosie, galbenusul de oua, laptele de cocos, margarina si uleiurile tropicale. Aceste alimente nu pot fi consumate atunci cand vrei sa urmezi dieta Ornish.
➡ 3 caracteristici esentiale ale dietei Ornish
Dieta Ornish imbina alimentatia sanatoasa cu miscarea, gestionarea stresului si echilibrul emotional, aspecte ce nu pot fi neglijate. Acestea sunt importante atat pentru scaderea in greutate, cat si pentru a mentine tonusul fizic si psihic al fiecarei femei dupa varsta de 50 de ani.
-
Exercitii fizice
Dieta Ornish recomanda urmarea unei rutine de exercitii fizice, precum sunt cele cardio sau aerobic, pentru a imbunatati flexibilitatea corpului si a eficientiza rolul dietei. In cazul in care nu dispui de suficient timp pentru exercitii, concentreaza-te pe urcatul scarilor, mersul pe bicicleta sau mersul pe jos, activitati pe care le poti face ori de cate ori ai ocazia, fara a fi conditionata de a merge sau nu la sala.
-
Gestionarea stresului
Gestionarea stresului este dificila la orice varsta, iar modificarile hormonale din jurul varstei de 50 de ani devin o mica problema. Tocmai de aceea dieta Ornish recomanda gestionarea stresului, cu efecte benefice asupra sistemului digestiv. Include yoga sau tehnicile de meditatie in rutina ta saptamanala, pentru a favoriza un management mai bun al stresului.
Citeste si: Cum slabesti regland hormonul stresului, cortizolul
-
Echilibrul emotional
Echilibrul emotional este important, indiferent de sex sau de varsta, cu atat mai mult in cazul femeilor care ating pragul varstei de 50 de ani. Concentreaza-te pe activitatile care iti plac, inconjoara-te de persoanele dragi si ai grija de emotiile tale. Echilibrul emotional te va ajuta sa iti mentii sanatatea optima a organismului si un control eficient al greutatii tale corporale.
Aceste diete, adresate femeilor dupa 50 de ani, cat si tuturor celor care doresc sa adopte un stil de viata sanatos, cu beneficii nu doar asupra greutatii corporale, ci asupra intregului organism, sunt usor de urmat atunci cand sunt privite ca un stil de viata si nu ca un regim alimentar restrictiv.
Pentru aceasta este insa necesar un mindset care sa te conduca spre zona starii tale de bine, astfel incat sa fii convinsa ca optiunea aleasa iti aduce beneficii si nu te priveaza de nutrienti sau de substante necesare organismului tau. Dupa varsta de 50 de ani este mai greu sa urmezi o dieta stricta sau sa te limitezi din punct de vedere alimentar, asa ca opteaza pentru o dieta care sa iti ofere un grad mare de multumire.
Adopta asadar diete la care sa te poti adapta cu usurinta, care ofera posibilitatatea de a beneficia de o alimentatie diversificata, astfel incat sa iti incanti gustul cu mancaruri savuroase, dar si sa iti ingrijesti sanatatea si sa te mentii cu usurinta in forma, indiferent de varsta.
Surse: