Dukan Dieta cu care am slabit – Prima experienta
Dukan Dieta – The final frontier.
Si-am promis ca va zic despre cum am tinut eu Dukan Dieta. Pregatiti-va ca e mult de povestit!
Prima incercare cu Dukan Dieta de slabit
Prima data cand am auzit eu de Dieta Dukan, la inceputurile “avantului” de celebritate al acesteia la noi in Romania, am privit cu oarecare retinere si reticenta ideea de a urma un regim de genul acesta. Nu prea m-a convins doctorul Dukan ca mancand oricat din alimentele permise si la orice ora voi slabi considerabil si de durata. Plus ca ma speria ideea de a incepe un regim care dura prea mult pentru cat stiam eu din experienta ca pot rezista.
Dar, desigur, n-am rezistat tentatiei nici mirajului. Asa ca prin septembrie 2011 (? sper ca-mi amintesc corect anul) am inceput pentru prima data sa incerc sa slabesc cu Dieta Dukan. Primul pas, mi-am cumparat tarate de SECARA. Asa retinusem eu din ce citisem, si din multitudinea de informatii pe care a trebuit sa le asimilez, asta asa mi-a ramas in memorie. Greu cu tartele astea, toate suna la fel pentru mine.
Gasisem un site in limba romana cu regulile pentru dieta Dukan si de acolo ma inspiram, eu si inca vreo doua colege din cladirea in care lucrez (desi inca nu aflasem una de alta). Conform planului din perioada de atac si greutatii de atunci (vreo 73 de kg parca), ma incadram la aproximativ 5 zile de atac Dukan. Desigur din exces de zel (si necunostinta de cauza), m-am decis sa prelungesc perioada asta la 10 zile (maximul de zile alocat perioadei de atac conform regulilor Dukan de pe site).
De tinut nu mi-a fost greu, am mancat cam cat am vrut si la orice ora, inclusiv sunca de pui cu mustar si pepsi fara zahar, mi-am mancat constiincioasa taratele de secara si am asteptat sa vad minunea. Primul care a observat o schimbare a fost seful meu, care m-a felicitat ca am slabit. Ce-i drept, dupa 10 zile de dieta pe cantar nu slabisem decat vreo 3 kg, in schimb hainele parca se largisera mai mult decat in trecut dupa 10 zile de regim.
Bucuroasa si entuziasmata de rezultate, am trecut la faza a 2-a a regimului, si am inceput sa introduc legumele care pana atunci lipsisera complet. Si aici s-a terminat Dukan dieta de slabit pentru mine. Dupa 10 zile de “post” proteic in care mi se usca gura de la atata carne si branza seaca, cand am ajuns la legume nu m-am mai oprit din mancat. Concret, mancam legume cu legume si erau zile in care nu prea reuseam sa mai adaug si proteinele indicate. Ca sa nu mai zic de alternat, ca despre asta nici nu era vorba. Si pentru ca sfatul doctorului era ca daca nu mai reusesti sa tii, in loc sa renunti e bine sa treci la urmatoarea etapa, ca macar sa treci prin toate si sa nu intrerupi brusc, am decis sa sar direct la etapa a 3-a de Dukan dieta de slabit. Nu de alta da langa rosii pe raft erau mere si caise si struguri si pere si prune si…era toamna 🙂
PRIMA NEPLACERE la mine legata de dieta de slabit Dukan a aparut cand am trecut la faza a 3-a (dupa vreo 2 saptamani de chinuit faza a 2-a), cand, o data cu introducerea fructelor, au aparut tot felul de balonari si ghiorailei si greturi. Cred ca facusem vreun fel de intoleranta la fructoza sau ceva de prin fructe ca parca nu mai reuseam sa mananc ca inainte un mar fara sa am tot felul de neplaceri de genul acesta. Cam asa a fost pentru mine prima data cu Dukan. Si asa s-a si terminat, la raftul cu fructe. 🙂
A 2-a incercare cu Dukan Dieta de slabit
Perseverenta cum sunt ( 😀 ), m-am reapucat de acelasi regim la vreo 6 luni dupa experienta de mai sus, dupa ce o doamna de la serviciu a inceput sa afiseze o silueta cu mult mai slaba decat o stiam noi. M-am mai documentat, am mai schimbat idei, am decis ca sigur sigur taratele alea de secara in loc de ovaz mi-au stricat mie mojo-ul si m-au impiedicat sa devin zana.
Asa ca, incurajata de rezultatele colegei (care slabise considerabil ce-i drept dar de la o greutate cu mult mai mare decat cea de la care pornisem eu), sar din nou pe Dukan Dieta de slabit. De data asta mai in cunostinta de cauza, descopar calculatorul Dukan care-mi aloca numar de zile strict pentru fiecare faza si ma si anunta de cand devin fericita purtatoare a unei greutati de vreo 15 kg in minus (ca parca asa calculasem atunci).
Numai ca de data asta rezutatul n-a mai fost acelasi si, mai grav, m-am ales si cu o constipatie de care nu reuseam sa scap cu toate taratele si iaurtul degresat consumat. Esec total din nou desigur. M-am convins ca nu-i de mine regimul Dukan, si cu regret ca numai altii slabesc si numai mie nu-mi iese, am renuntat. Desigur tot prin perioada asta incepusera sa apara diverse doamne din showbizul romanesc care afisau rezultate remarcabile obtinute cu Dukanul. Ma cam luase ciuda.
A 3-a incercare de Dukan Dieta de slabit
A treia incercare am avut-o dupa ce m-am reintalnit cu o veche cunostinta pe care n-am recunoscut-o de mult ce slabise (dar, care la fel, pornise de la o greutate de vreo 90 de kg). Mi-a explicat cum medicul de familie ii recomandase regimul Dukan, cum in perioada de atac slabise cam 7 kilograme (wow?) si cum pana atunci reusise sa dea jos vreo 22 kilograme in total si inca nu terminase regimul. Mi-a marturisit, de asemenea, ca uneori mai trisase cu cate o felie de pepene si ca tot slabise, asa ca sa nu ma sperii de perioada lunga si sa ma apuc ca se slabeste.
Asa ca in acelasi an, dar spre sfarsit, iata-ma incercand dieta Dukan pentru a 3-a oara. Nu mai intru in detalii despre cum am mancat ca asta am tot zis. Nici despre cum saraca mama in anul acela de Craciun a gatit tot meniul dupa retete Dukan. Si cum singurul dulce pe care l-am mancat de ziua mea, in timp ce toti sareau in munti de pizza si prajituri, era paharul de pepsi fara zahar care ma sustinea la greu (si la pofta de dulce).
Cert este ca dupa sarbatorile de iarna din anul respectiv, si dupa vreo aproape 2 luni de Dukan, reusisem sa ajung pe la vreo 68 de kg. Nimic spectaculos fata de rezultatele pe care le tot vedeam si auzeam in jur, dar stiind cat de greu reusesc eu sa slabesc, eram oarecum multumita.
Numai ca, din nou, visam prajituri si ma luptam cu constipatia. Trecusem prin tot felul de variante de ceaiuri antiadipoase, de crusin si mai multe tipuri de ceai de slabit pentru a evita problema, dar nu reuseam de fiecare data sa rezolv. Pe la mijlocul lui ianuarie, la circa 2 luni de la inceputul dietei Dukan am mancat cateva bucatele de baclava la o zi de nastere. Dupa vreo cateva zile, iar ma abatusem cu niste fursecuri de la o colega. Era clar ca nu mai rezistam si am zis sa procedez corect si sa trec la a 3-a etapa.
Aici din nou probleme. Fructele ma faceau, iar, sa ma simt balonata si-mi aparuse si un fel de durere in partea dreapta sub coasta. Am renuntat iar de tot. Prin vara durerea devenise destul de enervata si se adaugasera si cateva episoade de vomat pana nu mai puteam respira de la mese normale si fara grasimi. Stiu ca mi s-a facut o data rau tare de la fasole fiarta cu ardei gras crud, si am jurat atunci ca nu mai pun gura pe vreunul din cele 2 alimente.
Desigur problema nu era mancarea ci o sensibilitate pe care mi-am declansat-o la bila. Nu stiu cum altfel s-o numesc ca dupa destule analize toate rezultatele spun ca n-am nimic. Dar eu o data la ceva timp prindeam cate un episod din asta de vomat pana nu mai aveam ce si nici aer de am si sunat in vreo 2 randuri la salvare…sa ma salveze de la sufocare 😀
Mult timp dupa ultima incercare de Dukan m-am chinuit cu reactiile astea ciudate pe care corpul meu le avea la alimente sanatoase dar care, din nu stiu ce motive, mie imi faceau rau. Nici acum cand va scriu n-am scapat complet de problema cu bila si nici acum nu stie nimeni concret ce am. O sensibilitate 🙂
Povestea mea cu dieta Dukan nu are ca scop descurajarea celor care tin sau se pregatesc sa tina regimul, cu atat mai putin discreditarea regimului in cauza. Dimpotriva, va pot spune ca stiu destule cazuri de persoane care au slabit frumos si de durata cu dieta asta si care si astazi se mentin – la mai bine de 2 ani de cand au terminat regimul Dukan – la greutatea la care au ajuns prin dieta. Stiu, de asemenea, ca doamna de la serviciu care slabise vreo 30 de kilograme le-a pus pe toate la loc si inca ceva in plus.
Cred ca pana la urma fiecare organism reactioneaza diferit. Si e bine sa-ti asculti corpul si sa stii unde sa personalizezi cand e cazul si nu se poate altfel. Pentru cei care tineti deja dieta Dukan si aveti rezultate, succes pe mai departe. Pentru restul, ne auzim pe aici poate gasim pana la urma raspunsul. Ca eu una tot il caut 😀
LATER EDIT: din decembrie 2015 pana in vara lui 2016 am reusit sa slabesc cam 15 kilograme cu Dieta Dukan si, spre marea mea mirare, a fost printre putinele perioade din viata mea de adult in care am reusit sa ma relaxez cand vine vorba de ce mananc fara a ma ingrasa. Gasiti rezumate si relatari din povestea mea de slabit cu dieta Dukan la categoria JURNAL DIETA DUKAN.
[Citeste aici care sunt regulile in Dieta Dukan]
Cred ca cea mai buna e moderatia. Nu cred in regimul disociat care te ajuta sa dai jos kilograme, pentru ca dupa o perioada le pui inapoi. Iar consumul de proteine pe o perioada indelungata nu are cum sa nu afecteze organismul. Gandeste-te numai la cantitatea de toxine care intra in organism. Nu mai vorbesc despre lipsa fibrei etc.
Sunt de acord ca in cazul dietelor hiperproteice apar pericolul constipatiei din cauza lipsei de fibre din alimentatie si deasemenea alte efecte secundare adiacente. Am simtit-o pe pielea mea 🙂 Stiu insa ca se slabeste frumos cu dietele de genul acesta si cred ca pentru perioade limitate de timp sunt ok de urmat. Desigur ca nu poti transforma o dieta de genul Dukan intr-un mod de viata. Ideale ar fi o alimentatie sanatoasa, evitarea exceselor, a alimentelor mult prea procesate si desigur miscare. Dar in afara de principiile generale pe care cred ca le cunoastem cu totii, uneori ai nevoie de un plan mai elaborat, macar pana se ajunge la greutatea dorita. Nu de alta da e asa usor sa cedezi tentatiilor 😀
De acord cu tine. Sunt situații speciale, dar trebuie apelat la un nutriționist, nu la dietele la modă care unora se potrivesc, altora nu. Cert e că nu știm implicațiile pe care acestea le au în organismul nostru, pe termen mai lung sau mai scurt. Am văzut prea multe situații în care diferite diete avut rezultat pe moment, persoanele s-au menținut o perioadă de timp, după care au pus mai mult decât au avut inițial.
E foarte importantă faza de menținere. Aș zice că e mai importantă chiar decât momentul când pierzi kilograme, pentru că ajută la schimbarea metabolismului. Cred că un nutriționist bun, care recomandă personalizat, în urma analizelor și particularităților pacientului e o variantă mult mai bună. Dar, așa cum ai spus și tu, dietă echilibrată, de fapt un stil de viață care include mișcare, hrană sănătoasă și evitarea exceselor, ar fi un benefic pentru toți.
Corect, ce spuneam si mai sus, pe termen lung sau ca stil de viata e exclus sa prelungesti o dieta de genul “dietelor fulger”. Insa pentru o saptamana de detoxifiere cu supa de varza si diverse fructe/legume de exemplu nu cred ca e nevoie de sfatul unui nutritionist sau supravegherea acestua. Cat timp nu se exagereaza, e ok. Recunosc ca mi-am intrebat medicul de familie in cateva randuri si referitor la dietele de genul acestora si am primit explicatii si sfaturi care m-au facut sa inteleg cum e spre exemplu cu efectul yoyo care apare dupa o dieta hipocalorica. Una peste alta, raman la ideea ca atat timp cat nu se exagereaza, nu e nimic periculos in a urma o dieta hipocalorica pentru 1-2 saptamani, Desigur, pentru noi cei care vrem sa slabim mai mult de 3-5 kg, dietele de genul acesta nu sunt o optiune. Am mai scris asta pe blog, nu ma astept sa slabesc 20 kg cu supa de varza 🙂 Dar, vara trecuta, ca solutie de ultim moment inainte de concediul la mare m-a ajutat supa. Si nu stiu prin ce minune rezultatele s-au mentinut pana acum. De-acum sa vad prin ce minune scap de restul de 20 de kg 😀
Pingback: Dieta Dukan | T's Secrets
Doamne, am citit tot ce ai scris si parca citeam exeperienta mea cu dieta Dukan (pana si perioada e aceasi – septembrie 2011). Exact aceleasi probleme le-am avut si eu, desi am fost foarte determinata si increzatoare ca functioneaza. Am slabit in perioada de atac vreo 5 kg dar au inceput problemele dupa vreo 5 luni, si mai ales cele cu bila. Exact aceleasi crize groaznice de vomitat pana simteam ca o sa dau stomacul afara, plus vizite la urgenta si apoi controale, peste controale la spital. Bineinteles ca am renuntat la principiile dietei, dar inca ma lupt cu “bila” sensibila, care imi face probleme mai nou si de la oboseala sau de la mirosurile puternice. Poate am avut noi o sensibilitate a bilei dinainte de dieta si aceasta a agravat-o. Cum spuneai tu de dieta, o fi buna, dar nu pentru toata lumea si cel mai indicat ar fi pentru oricine vrea sa o inceapa sa consulate un medic inainte de a incepe, pentru ca nu merita cateva kg pierdute, ani (in cazul meu am ajuns la 5 aproape) de suferinte si crize teribile de vomitat si migrene. Success fetelor! 🙂
Pingback: Dieta Dukan – T's Secrets
very good
Ideea e ca sunt tarate de OVAZ…nicidecum de SECARA
pai da, acum stiu, dar cand am tinut prima data dieta le-am incurcat. Dar, chiar si asa, a avut efect dieta 🙂