Dieta Disociata – Reguli pentru fiecare varianta

Dieta disociata este unul dintre cele mai populare regimuri pentru slabit, care are la baza principiul disocierii alimentelor pe grupuri, pentru o anumita perioada de timp. Ideea din spatele acestui mod de a slabi este ca nu mancarea in sine ne ingarasa, ci combinarea incorecta a alimentelor.

 

Regulile generale ale dietei disociate:

Regulile din dieta disociata se bazeaza pe teoria timpului necesar pentru digestia alimentelor, iar acestea se aplica diferit, in functie de de varianta de dieta disociata aleasa:

  • nu se vor consuma la aceeasi masa proteine sau fructe acide (ex. citrice, ananas, kiwi), deoarece carbohidratii (deci si fructele) au nevoie de un mediu bazic pentru a fi digerate; VALABIL PENTRU TOATE VARIANTELE
  • sunt de preferat cerealele integrale si de evitat alimentele procesate (mezeluri, faina alba) si zaharul ; VALABIL PENTRU TOATE VARIANTELE
  • asteptati un minimum de 4 ore intre mese pentru ca mancarea sa se digere complet; VALABIL PENTRU UNELE VARIANTE;
  • evitati asocierea mai multor tipuri de proteina la aceeasi masa, chiar daca acestea sunt proteine animale sau vegetale (ex: branza cu carne, lactate si leguminoase – fasole, naut, etc) pentru a evita ingreunarea digestiei; VALABIL PENTRU UNELE VARIANTE;
  • evitati asocierea mai multor tipuri de carbohidrati la aceeasi masa (ex: fructe cu paine, paste cu paine) pentru a evita ingreunarea digestiei; VALABIL PENTRU UNELE VARIANTE;

 

Regula simpla in dieta disociata: NU amestecati diferitele categorii de alimente! 

 



 

Care sunt categoriile de alimente in dieta disociata: in functie de tipul de dieta disociata urmat, veti putea alterna intre urmatoarele categorii de alimente: 

  1. CARBOHIDRATII: orez, paste, paine, leguminoase (fasole, naut), cartofi, cereale, etc.
  2. PROTEINELE: carne, peste, oua, branza, nuci, fructe de mare;
  3. FRUCTELE: citrice, cirese, mere, pepene, ananas, etc.
  4. LEGUMELE: rosii, ardei, castraveti, ceapa, verdeturi, usturoi, etc.
  5. CARNURILE: pui, vita, peste, etc.
  6. LACTATELE: branza, iaurt, lapte, kefir, etc.(de preferat degresate)
  7. OUALE

 

dieta disociata ts secrets

Dieta disociata are mai multe variante cunoscute:

Optiunea 1: Dieta disociata pe mese: la fiecare masa se vor consuma alimente dintr-un singur grup (puteti urma acest tip de regim pana reusiti sa scapati de kilogramele in plus, insa nu mai mult de 2 luni)

Optiunea 2: Dieta disociata pe zile: in fiecare zi alegeti sa consumati, prin alternare, un singur grup de alimente (exemplu: o zi de fructe, o zi de carbohidrati, o zi de proteine, etc.)

Optiunea 3: Dieta disociata pentru perioade mai mari de timp (ex: 90 de zile sau 6 luni): un ciclu de zile este repetat pe parcursul respectivei perioade (ex: 5 zile repetate de 18 ori)

 



 

Modalitati de asociere a alimentelor in dieta disociata:

  1. Metoda Antoine (metoda clasica): presupune consumul unui singur grup de alimente pe parcursul unei zile (ex: Luni -carbohidrati, Marti – proteine, Miercuri – grasimi, etc.)
  2. Metoda Shelton: presupune separarea alimentelor consumate pe parcursul unei singure zile, pe mese; fiecare masa implica alimente dintr-o singura categorie, dar in cantitati nelimitate.
  3. Metoda Montignac: presupune excluderea alimentelor care au un indice glicemic ridicat si interzice combinarea unor anumite alimente in timpul aceleasi mese ( carbohidratii nu se combina cu lipidele);
  4. Metoda Lodispoto: presupune disocierea pe mese pe parcursul unei zile, dar intr-o anumita ordine: mic dejun – fructe, pranz – carbohidrati, cina – proteine.
  5. Metoda Circadiana: presupune alegerea alimentelor in functie de modificarile hormonale zilnice influentate de ritmul circadian. Hormonii implicati sunt: hormonii de crestere, GH, care stimuleaza cresterea masei musculare, insulina, implicata in metabolizarea glucozei si in reglarea zaharului din sange, hormonii tirodieni care permit transformarea alimentelor in energie si steroizii care sustin transportul glucozei la celulele din organism si utilizarea trigliceridelor ca sursa de energie. Pe baza acestor hormoni, metoda circadiana prevede ca aportul de carbohidrati se va limita la micul dejun si la pranz, iar proteinele ar trebui consumate la cina pentru a sustine dezvoltarea tesutului muscular pe parcursul noptii. 

[Care sunt hormonii responsabili cu ingrasarea si slabirea]

[Dieta la ore fixe – ritmul circadian]

 

Variante populare adaptate ale dietei disociate:

  1. Varianta 3/3/3 – 3 zile carne (de orice fel, in orice fel de combinatie: carne pui, curcan, peste, porc, vita, etc preparata la abur sau la gratar), 3 zile fructe si legume (in orice combinatie, cu exceptia: fructe uscate, fructe confiate, banane, struguri, cartofi, mazare, fasole; Uleiul este interzis;), 3 zile lactate (lactate degresate: branza, lapte, iaurt, kefir; interzis iaurtul cu fructe);
  2. Dieta disociata pe 7 zile: ziua 1 – carne slaba (pui, vita) la gratar/abur pana va saturati; ziua 2 – legume (proaspete sau preparate la gratar/abur pana va saturati; de evitat cartoful si fasolea; ziua 3 – lactate: iaurt, kefir, lapte, sana si branza dietetica pana va saturati; ziua 4 – peste, de orice tip, la abur sau gratar, pana va saturati; ziua 5 – fructe, de orice tip si in orice cantitate; de evitat: banane, struguri, fructe confiate, fructe uscate; ziua 6 – fructe si legume sub forma de sucuri sau salate, cu exceptiile indicate in zilele precedente; ziua 7 – puteti consuma cantitati mici din toate alimentele indicate in zilele precedente.
  3. Dieta Rina – care presupune cicluri de 4 zile care se repeta pe parcursul a 90 de zile (detalii complete AICI) 
  4. Dieta disociata de 14 zile: 2 zile fructe si legumel; 2 zile carne (pui, vita sau peste), 2 zile lactate (de preferat degresate), ziua 7 cate putin din fiecare; Se repeta ciclul celor 7 zile minimum o data, maximum 2 luni. 
  5. Dieta disociata de 10 zile: ziua 1 – fructe; ziua 2 – legume; ziua 3 – produse lactate; zilele 4, 5, 6, 7 si 8 –  carne si peste; zilele 9 si 10 – orez sau linte.

 



 

Exemplu de MENIU pentru dieta disociata pentru 7 zile:
  • Ziua 1 – Carne: pui sau curcan, pe gratar sau la abur
  • Ziua 2 – Legume: rosii, morcov, spanac, varza, conopida, castravete, dovlecel, ardei, asparagus, ceapa, usturoi, etc, fara ulei, crude, pe gratar sau la abur
  • Ziua 3 – Lactate: orice tip de lactate – lapte, iaur, kefir, branza de preferat degresata, etc.
  • Ziua 4 – Fructe – de orice tip, cu exceptia fructelor confiate, fructelor uscate, bananelor si strugurilor;
  • Ziua 5 – Peste – orice tip de peste preparat la gratar sau in abur (interzis uleiul)
  • Ziua 6 – Cereale – paste, porumb, orez, grau, de preferat integrale;
  • Ziua 7 – Oua.

 

Avantajele unei diete disociate:
  • te ajuta sa slabesti fara sa te infometezi;
  • iti imbunatateste metabolismul;
  • alimentele indicate sunt cele pe care le consumi zilnic, doar ca acum le vei combina diferit;
  • este o dieta simplu de inteles si de urmat;
  • imbunatateste digestia datorita combinarii corecte a alimentelor;
  • elimina balonarea;
  • combinarea corecta a alimentelor duce la reducerea toxinelor derivate din fermentarea alimentelor in intestine si elimina grasimea abdominala;
  • poate fi urmata si de persoanele care sufera de gastrite (sub supravegherea medicului)
  • pierderea in greutate este lenta, evitandu-se efectul de yoyo (reingrasare)

Istoricul dietei disociate:

Denumita si Dieta Hay, Dieta disociata a fost initial dezvoltata de doctorul William Howard Hay, ca un protocol de vindecare in urma atacului cardiac de care a suferit in 1905. La acea vreme doctorul a scris ca alegerea consumului de alimente din mai multe categorii la aceeasi masa ingreuneaza functionarea corecta a sistemului digestiv si a organismului. 

El a motiva ca organele implicate in digestie sunt nevoie sa creeze si sa secrete sufieciente lichide digestive si enzime pentru a descompune simultan proteinele animale si produsele lactate (care se digera intr-un mediu acid) si amdonul (care se digera intr-un mediu alcalin). Doctorul Hay a mentionat ca aces proces oboseste organele si incetineste digestia, iar in cele din urma conduce la acumularea de toxine care provoaca oboseala si alte efecte secundare asupra sanatatii. 

surse: nutrition4balance.ch diethics.com 1weekdiets.com firstforwomen.com photo: pixabay.com

 




Adaugă un comentariu

Leave a Reply