Școala Mobilă Educație pentru copiii defavorizați – o campanie Salvați Copiii Iași

Regiunea de Nord-Est a României este cea mai săracă regiune din UE, iar copiii sunt cei mai afectați de această situație: unu din patru copii trăiește la limita sărăciei. În comunitățile defavorizate din oraș, nu educația este o prioritate, ci supraviețuirea de zi cu zi. Copiii adesea nu pot merge la școală, fie pentru că
familia nu îi poate susține, fie pentru că sunt implicați în asigurarea veniturilor familiei. Astfel, mulți copii care trăiesc aici au un nivel foarte scăzut de educație.

Cu o donație ajutăm educația să ajungă acolo unde nu răzbate de regulă: în viețile umbrite de greu ale copiilor din zone izolate sau din comunități greu încercate de sărăcie.

O donație de 4 euro lunar, trimisă prin SMS cu textul STUDII la numărul 8864 îi ajută pe prietenii de la Salvați Copiii Iași să le ofere o șansă la educație celor mici.

 

Școala Mobilă este un instrument educațional ce oferă educație non-formală copiilor care au puțin sau deloc acces la educație. Acești copii trăiesc fie în zone izolate, fie în comunități care se confruntă cu sărăcia extremă.

Problemele cu care se confruntă familiile lor îi împiedică să meargă la școală și îi determină să înceapă să lucreze de la vârste foarte fragede pentru a-și ajuta familiile. Pentru unii dintre ei, timpul petrecut în activitățile Școlii Mobile este singurul moment în care se pot comporta cu adevărat ca niște copii.

Soluție
Școala Mobilă este un instrument educațional care permite organizarea de activități educative direct în comunitate. Este o cutie pe patru roți, cu planșe extensibile pe care putem atașa diferite panouri pe teme, precum alfabetizarea, matematica, educația în domeniul sănătății, emoțiile, terapia creativă etc. Copiii din comunitățile defavorizate au șansa de a-și dezvolta abilitățile și de a-și crește stima de sine, astfel încât să poată merge (înapoi) la școală.

Beneficiari:
Minim 400 de copii, dintre care o parte ucraineni refugiați și o parte copii români. Acești copii fac parte din comunități defavorizate din punct de vedere social și economic.

Beneficiarii sunt copii care provin din familii cu dificultăți financiare majore (condiții precare de locuit, fără electricitate, apă, canalizare); locuiesc în zone izolate; implicați în munca pe stradă (cerșit, prestare diverse munci în piețe, colectat deșeuri); traficați sau cu risc de a fi traficați; provin din familii în care este prezentă violența de orice tip; au risc de separare de părinți; cu părinții plecați în străinătate; nestimulați educațional, neșcolarizați, cu risc de abandon școlar, cu dificultăți de adaptare școlară.

Obiectivele campaniei
Școala Mobilă își propune să promoveze schimbarea socială și să creeze impact valoros în comunitatea locală.

  1. Acces la educație: Programul asigură atât copiilor români, cât și celor refugiați ucraineni acces la o educație de calitate, în ciuda deplasării și a obstacolelor geografice și logistice. Școala Mobilă ajunge la copii săptămânal cu sesiuni de activități educative.
  2. Integrarea școlară a copiilor: Prin intermediul conținutului educațional oferit, copiii din comunitățile defavorizate au oportunitatea de a se familiariza cu aspectele de bază din discipline precum matematica, limba română etc, pregătindu-i pentru o eventuală reintegrare în sistemul de învățământ formal. Prin intermediul suportului și ghidării oferite de către profesioniștii și voluntarii implicați, copiii sunt încurajați să-și continue educația și să își dezvolte abilitățile într-un mediu prietenos și stimulant.

Impactul pe termen lung al proiectului
Educația pare a fi cea mai bună soluție pentru a rupe cercul vicios al sărăciei și al neputinței care afectează comunitățile defavorizate. Investiția în educația copiilor este acțiunea cu cea mai mare probabilitate de a aduce schimbări în status quoul acestor comunități. Școala Mobilă este un adevărat magnet pentru copii și arată o altă față a procesului educațional: învățarea prin joacă, care dezvoltă o atitudine pozitivă față de învățare și importanța educației. Dar Școala Mobilă nu se oprește doar la educație. Ea construiește punți între comunități, promovând înțelegerea și prietenia.

Școala Mobilă este o sursă de speranță pentru copiii care trăiesc în sărăcie și marginalizare, pentru că educația este un drept fundamental al fiecărui copil și o forță puternică care poate schimba destine și dezvolta comunități întregi.

Salvați Copiii Iași
De peste 30 de ani, Salvați Copiii Iași țese o lume mai bună, mai sigură și mai veselă pentru copiii care se îndreaptă către noi atunci când se află într-o situație vulnerabilă. În 2023, 1.357 de copii sunt susținuți prin proiecte de sănătate, educație și protecție, dintre care 270 beneficiază zilnic de educație în cele 4 centre educaționale ale asociației din Iași.

Contact
Site https://salvaticopiii-iasi.ro/
Raport activitate
Video Salvați Copiii Iași
Adresa: Aleea Ion Simionescu, nr.6, Bl. i5, PT 15 Dacia, 700408, Iasi, Romania

Adaugă un comentariu

Leave a Reply