Cum să monitorizezi glicemia?

Hiperglicemia este o stare caracterizată prin creșterea nivelului de glucoză (zahăr) în sânge peste valorile normale. Glucoza este principala sursă de energie a organismului și provine din alimentele pe care le consumăm. Pentru ca glucoza să fie utilizată de celule, este nevoie de insulină, un hormon produs de pancreas. Când organismul nu produce sau nu folosește suficient insulină, glucoza se acumulează în sânge și apare hiperglicemia.

Hiperglicemia poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi:

 • consumul excesiv de alimente bogate în carbohidrați sau zahăr;
 • lipsa de activitate fizică;
 • doze insuficiente sau incorecte de insulină sau medicamente antidiabetice;
 • efectele secundare ale unor medicamente, cum ar fi corticosteroizii sau diureticele;
 • infecții, răceli sau alte boli care stimulează eliberarea de hormoni care cresc glicemia;
 • stresul, durerea sau alte situații emoționale care afectează nivelul hormonilor.

Hiperglicemia poate provoca simptome precum:

 • sete intensă și gură uscată;
 • urinare frecventă și cantități mari de urină;
 • oboseală, slăbiciune sau somnolență;
 • vedere încețoșată sau tulburată;
 • greață, vărsături sau dureri abdominale;
 • respirație rapidă și superficială;
 • pierdere în greutate neintenționată.

Hiperglicemia poate duce la complicații grave care pun viața în pericol, cum ar fi:

cetoacidoza diabetică – o afecțiune cauzată de nevoia organismului de a descompune grăsimile ca sursă de energie, ceea ce poate duce la comă diabetică; aceasta tinde să afecteze persoanele cu diabet de tip 1¹;
sindromul hiperglicemic hiperosmolar – deshidratare severă cauzată de încercarea organismului de a scăpa de excesul de zahăr; aceasta tinde să afecteze persoanele cu diabet de tip 2¹;
complicații cronice – afectarea vaselor de sânge și a nervilor care pot duce la boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, insuficiență renală, orbire, amputații sau impotență³.

 Pentru a preveni aceste complicații, este esențial să îți monitorizezi glicemia și să urmezi tratamentul și recomandările medicului. De asemenea, este important să ai o alimentație sănătoasă și să faci mișcare regulat³.

Pentru a monitoriza glicemia, există mai multe metode disponibile, cum ar fi:

glucometru – este un dispozitiv portabil care necesită o mică înțepătură în deget și o bandă de testare pe care se aplică o picătură de sânge; rezultatul este afișat pe un ecran digital în câteva secunde;
monitor continuu al glucozei (CGM) – este un sistem care constă dintr-un senzor mic care se atașează de piele și măsoară nivelul de glucoză din fluidul interstițial (spațiul dintre celule); senzorul transmite datele la un receptor sau la un dispozitiv inteligent care afișează glicemia în timp real;
senzori Freestyle Libre – sunt niște dispozitive care se lipesc pe braț și scanează nivelul de glucoză din fluidul interstițial fără a necesita înțeparea degetului; senzorii pot fi scanați cu un cititor special sau cu o aplicație pe telefon;
test de urină – este o metodă simplă și nedureroasă care măsoară nivelul de glucoză din urină; se folosește o bandă de testare care se introduce într-un recipient cu urină sau direct în jetul urinar; banda își schimbă culoarea în funcție de concentrația de glucoză și se compară cu o scală de culori.

Aceste metode te pot ajuta să îți monitorizezi glicemia acasă sau oriunde te afli. Totuși, este recomandat să consulți medicul pentru a stabili ce metodă ți se potrivește cel mai bine și cât de des trebuie să îți verifici glicemia. De asemenea, este important să îți notezi valorile obținute și să le comunici medicului pentru a ajusta tratamentul dacă este necesar.

Pentru a preveni sau trata hiperglicemia, este important să:

 • monitorizezi glicemia regulat cu un glucometru sau alt dispozitiv;
 • urmezi tratamentul prescris de medic pentru diabet și ajustezi dozele în funcție de glicemie;
 • ai o alimentație echilibrată și săracă în carbohidrați și zahăr;
 • faci mișcare fizică moderată și constantă;
 • eviți stresul și alte factori care pot crește glicemia.

 

Citeste si: Cum sa afli daca ai glicemia ridicata? – T’s Secrets (tssecrets.com)

 


Surse: 
(1) Hiperglicemia (glicemie mare): cauze, simptome, tratament – Doc. https://bing.com/search?q=complicatii+hiperglicemie.
(2) Totul despre hiperglicemie: cauze, simptome, tratament, complicatii. https://viatacudiabet.ro/controlul-diabetului/despre-glicemie/totul-despre-hiperglicemie-cauze-simptome-tratament-complicatii-48.
(3) Hiperglicemia (glicemie mare): cauze, simptome, tratament – Doc. https://www.doc.ro/diabet/hiperglicemia-glicemie-mare-cauze-simptome-tratament.
(4) Hiperglicemia, cauze și simptome. Poate duce la comă. https://www.dcmedical.ro/hiperglicemia-cauze-si-simptome-poate-duce-la-coma_641338.html.

(5) Glicemia: Ce este și cum să o monitorizăm corect » TOP 1. https://top1.ro/glicemia-ce-este-si-cum-sa-o-monitorizam-corect/.
(6) Ce scade glicemia rapid și cum o poți controla cu … – DoctorulZilei. https://www.doctorulzilei.ro/ce-scade-glicemia-rapid-controleaza-nivelul-de-zahar-din-sange-cu-ajutorul-acestor-alimente/.
(7) Glicemia: Ce este și cum să o monitorizăm corect » TOP 1. https://bing.com/search?q=cum+sa+monitorizezi+glicemia.
(8) Glicemie – Ghid Complet: Valori Normale, hipoglicemie, hiperglicemie – Doc. https://www.doc.ro/diabet/glicemie-ghid-complet-valori-normale-hipoglicemie-hiperglicemie.
(9) Glicemia: valori normale si interpretarea rezultatelor | poliana.ro. https://www.poliana.ro/ce-trebuie-sa-stii-despre-glicemie-glucoza-serica/.
(10) Glicemia: valori normale, testare, hipoglicemie | Bioclinica. https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/articole-medicale/glicemia-valori-normale-testare-hipoglicemie.

Sursa foto: Pixabay


Adaugă un comentariu

Leave a Reply