“It’s the will, not the skill” sau “Cum sa devii blogger cu diploma?”

Daca esti printre cei care fie isi doresc un blog, fie au deja unul pe care incearca sa-l dezvolte, atunci citeste in continuare cateva sfaturi care te-ar putea ajuta « sa-ti iasa ».

1.Nu exista o formula unica de abordare a subiectelor, care sa garanteze succesul textelor pe care le scrii :

Prin urmare :

→ nu copia din jur! sansele sa-ti iasa mai bine sunt mai mari atunci cand iti folosesti stilul personal, pentru ca acesta e unic. Exista « o piata » a cititorilor pentru fiecare, tu trebuie doar sa ii gasesti pe ai tai (sau, mai bine spus, sa te gaseasca ei pe tine).

→ scrie despre ce-ti place! Logica de la punctul anterior se aplica si aici : exista public pentru o mare varietate de subiecte si, atunci cand scrii despre ce-ti place, vei face asta mai usor, mai des si, cel mai important, iti va placea. Indiferent de tema aleasa, daca nu scrii cu drag, n-o sa-ti iasa.  

2. Fii curios!

Fara a incalca prevederile punctului anterior (thou shalt not copy! – nu copia!), fii curios de cum fac altii carora le iese. N-o sa-ti spun ce ti se potriveste tie, pentru ca tu stii mai bine ce te atrage si cine te inspira. (sper ca si eu)

3. Experimenteaza!

N-ai cum sa stii ce-ti place pana nu incerci, asa ca, incepand de la felul in care arata blogul si pana la modul in care te decizi sa comunici cu cititorii tai, incearca! Vezi ce-ti place, vezi ce poate fi imbunatatit, afla ce ti se potriveste tie – cititorii potriviti te vor urma (sau ma rog, urmari).

4. Repetitia e mama invataturii:

Sau…legenda spune ca un lucru repetat zilnic timp de 21 de zile devine un obicei. E greu uneori sa te pastrezi motivat pentru perioade mari de timp, asa ca, mai bine, devino « obisnuit ». Obisnuinta e a doua natura, iar in momentul in care devine rutina sa scrii pe blog si faci asta fara sa te mai fortezi, ai devenit blogger ! (felicitari! Mai ai cativa pasi de parcurs ca sa primesti si diploma aia)

5. Interactioneaza cu oamenii!

Si aici se disting doua categorii de oameni :

→ cei care te citesc (si carora nu le pasa de bucataria din spatele textului tau, bucatarie despre care iti explic mai multe la punctul urmator)

si

→ concurenta – daca va suna a ceva negativ, sa stiti ca nu e! Concurenta sunt ceilalti bloggeri activi din piata (nu aia cu legume, aia cu 111100100). Evident, nu suntem toti la acelasi nivel. Evident, nu suntem toti « din acelasi film ». Evident, avem multe de invatat unii de la altii.

Prin urmare :

→ Raspunde-le politicos si cat mai complet celor care te citesc si “te” comenteaza, si, foarte important, usureaza-le accesul la sectiunea de comentarii de pe blog (daca-i pui sa introduca toate datele din Ci-ul lor si din cel al catelului s-ar putea sa-i plictisesti si sa isi uite ideea).

→ Socializeaza cu alti bloggeri. Cum faci asta ? Online, unde e usor sau offline, la evenimentele care se organizeaza cu sau pentru acestia.

6. Imprieteneste-te un pic cu tehnologia sau cu cineva care e prieten cu tehnologia!

Nu-i musai sa fii IT-ist ca sa faci asta (eu sunt jurist si m-am descurcat singura – nu ma laud, ma dau drept exemplu). Important e sa ai o baza minima de cunostinte pe care sa le folosesti pentru a-ti impacheta frumos si a-ti face cat mai usor de accesat textele.

Concret :

→ Nu umple pagina de floricele doar pentru ca ai descoperit cum sa faci asta!

→ Creeaza categorii simple si cat mai apropiate de tema blogului pe care scrii (pauza publicitara amuzanta : la inceputurile blogului meu, desi tema principala era, ca si acum, « diete si stil de viata sanatos », unele dintre categorii se numeau « ia calul meu si du-te! » sau « fluturi si pitici ». N-are sens sa mai explic cam ce efect avea asta asupra indexarii Google sau asupra celor care intrau pe blog sperand sa citeasca diete si care dadeau peste fluturi verzi pe pereti – sau cai sau cum era).

→ Citeste cate un pic despre SEO (optimizarea articolelor pentru motoarele de cautare) – adica un fel de mini ghid cu metode care te vor ajuta sa fii gasit si citit (pentru ca degeaba esti bun daca nu vede nimeni asta).

→ Despre domeniu propriu si hosting nu va bat la cap. Succesul textelor voastre nu vine (numai) din asta, dar, sfatul meu este sa le bifati inca de la inceput (va scapa de cateva ore de nervi pe viitor).

7. Sfatul urmator n-as vrea sa-l scriu, dar la cate dezamagiri am avut pe tema asta, trebuie : scrie corect! Verifica inainte sa apesi « posteaza »! Nu ucide « i-urile » alea! Este foarte important sa STII cum sa SCRII ! Cum ar FI daca n-ai STI, crezi ca multi te-ar mai CITI ?

In concluzie: nu s-a nascut nimeni « blogger » (pentru ca a fi blogger nu este un talent) asa ca, in acest domeniu, ce conteaza sunt vointa si, desigur, perseverenta cu care faci asta.

Si, in incheiere, raspunsul pe care il cautati si datorita (din cauza) caruia ati citit articolul pana la final : DIPLOMA

« Diploma » de blogger este, de cele mai multe ori, o metafora, si presupune, de fapt, recunoasterea ta ca blogger la un nivel relevant. (Discutia despre relevanta este una mai lunga dar, in principiu, aceasta se poate masura in: numar de cititori, nivel de notorietate, numar de colaboratori, alte variante).

Totusi, daca nu va prea plac metaforele, puteti apela la metoda de AICI pentru a putea deveni titlularul unei DIPLOME DE (SUPER)BLOGGER si, de ce nu, titularii unui trofeu ca al meu.

Succes!

Regulament participare

 

 

 


Adaugă un comentariu

2 thoughts on ““It’s the will, not the skill” sau “Cum sa devii blogger cu diploma?”

  • 02/03/2018 at 08:23
    Permalink

    « ia calul meu si du-te! », o categorie pe care aș citi-o oricând cu interes! 🙂

    Reply
    • 02/03/2018 at 10:31
      Permalink

      era ceva cu sarcasm si ironii 😀 dar era amuzant, zic eu 🙂

      Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: