Vis de corporatist – Trăiește acum!

primii 3 ani de muncă

Mai știi visul ăla din liceu? Normal că nu l-ai uitat, doar că-ți amintești de el numai în weekend-uri sau câteodată în puținele ore libere care îți mai rămân la final de zi. Lasă, că mai ai timp, mai înveți și mai vezi după cum decizi.

după încă 3 ani:

Ia zi, te-ai decis? Tot nu? Da știu, e greu să decizi și de cele mai multe ori încerci să prioritizezi, pentru că alegerea nu e exclusiv în funcție de ce ai vrea sau ce ți-ar plăcea să faci. Uneori trebuie să faci și ce nu-ți place, ca să-ți dai șansa să faci ce-ți place. Important e să găsești un echilibru.

după alți 2 ani

Hai zi, cum e cu echilibrul? L-ai găsit? Te mai ține? Ai împlinit 30. Mai amâni până mai strângi ceva? Și poate vine și avansarea pe care ți-au promis-o, și odată cu ea și mărirea aia pe care o aștepți de anul trecut? Hai, mai ai niște răbdare. Nu-s decât niște ani.

încă 5 ani

Hai că ești încă tânăr, mai ai timp să trăiești. Mai așteaptă exact 2 ani, și după, îți poți trăi visul. Răbdare.

50 de ani

Parcă liceul s-a întâmplat în altă viață și visul de atunci la fel. Cât de naiv să fii să crezi că viață e așa? Că se întâmplă cum îți imaginezi. Parcă nu știi că în viață trebuie să faci și ce nu-ți place, ca să-ți dai șansa să faci ce-ți place.

70 de ani

Gata hai, fă ce-ți place! Știi bine că pentru asta ai luptat până acum. Și uite: ți-a ieșit, acum hai, fă ce-ți place! Mai poți?


M-am trezit înainte să sune alarma, deși asta nu mi se întâmplă prea des. În casă e o liniște de-mi înfunda timpanele, dar tot aud repetandu-se vocea din vis: “mai poți? hai zi, mai poți?”. Mă duc pe întuneric în bucătărie să-mi fac o cafea. M-am trezit de-a binelea acum și m-am și liniștit-mirosul ăsta prăjit și înțepător m-a făcut întotdeauna fericit. Aș face asta toată ziua: cafea.

Pe drumul înspre birou am uitat visul – plouă și e aglomerat – așa că mă lupt cu mulțimea să ajung acolo la timp. Deși nu îmi doresc să fiu acolo, dar trebuie. În viață trebuie să faci și ce nu-ți place, ca să-ți dai șansa să faci ce-ți place. Mă izbește iar vocea aia din vis. În viață trebuie. Dar când?

 Nu mai urc, mă opresc direct la HR. Bună ziua, vreau să demisionez!


după 2 săptămâni :

Azi plec la Sofia, în Bulgaria, la sediul The Coffee Shop, împreună cu echipa mea. Suntem un grup de 5 oameni și mergem să învățam să facem cafea. Tot ce avem la noi sunt pasiunea și entuziasmul: de restul s-a ocupat el, francizorul.

Ne-a ajutat cu creditul, ne-a oferit asistență în contractarea și apoi amenajarea locației, ne-a pus la dispoziție echipamentele și ne-a asigurat accesul la rețeaua logistică care are acoperire națională. Și pentru că marketing-ul și promovarea imaginii au fost realizate tot de francizor, suntem cunoscuți deja, deci tot ce ne rămâne de făcut pentru a avea succes este să deschidem.

De unde știu că vom avea succes? Pentru că franciza The Coffee Shop are succes deja. Cafeaua este una din cele mai des consumate băuturi din lume, prin urmare concurența din piață de desfacere e mare. Așa că, era nevoie de o soluție, iar The Coffee Shop a găsit-o: plecând  de la premisa că oricine ar trebui să-și permită o cească de cafea bună, în rețeaua The Coffee Shop poziționarea de preț este accesibilă, iar calitatea este garantată.

Dacă aș fi început de unul singur, fără susținere, cu siguranță mi-ar fi trebuit câțiva ani să reușesc, iar taxa pentru intrarea într-o franciza profitabilă aș fi cheltuit-o probabil pe traininguri, pe  marketingul  produsului sau pe acoperirea greșelilor comise cât timp trebuia să învăț ce am de făcut. Așa că am diminuat riscurile alegând o idee de afaceri a unui brand consacrat, în care clienții să aibă deja încredere, și pe care marketingul și promovarea l-au făcut să își mențină numele pe primele locuri în conștiința consumatorilor.

Contractul de franciză l-am semnat acum o săptămână la București, iar imediat ce ne întoarcem de la training-ul specializat de barista, începem. Abia aștept să mă joc cu cele 12 tipuri de cafea single origin și să aplic ce voi învăța la acest curs, în cafeneaua pe care o voi deschide la mine în oraș. Și cine știe, poate că într-o zi voi reuși să-i conving și pe alții să aibă încredere în ei, iar visul meu va deveni o masterfranciza pentru împlinirea viselor lor.


după 1 an:

Mai știi visul ăla din liceu? Normal că-l mai știi, doar n-a trecut așa mult timp de atunci. Și în plus, tocmai îl trăiești.


Note:
1. Articol redactat pentru proba 5 a concursului Spring SuperBlog 2017-Innovation game! Construiește o franciză de succes.
2. Brandul The Coffee Shop (TCS) este 100% românesc și a luat naștere acum 4 ani din pasiune pentru cafea. Antreprenorul Marian Alexe, care a lucrat 15 ani în multinaționale, deține acumun business cu afaceri de circa 18 mililoane de EURO din distribuția de cafea și din rețeaua de cafenele sub brandul The Coffee Shop .

Adaugă un comentariu

2 thoughts on “Vis de corporatist – Trăiește acum!

 • 17/03/2017 at 06:54
  Permalink

  Maine m-as apuca… Dar mai stau un pic sa ma gandesc, in fond mai am inca 20 de ani pana fac 70 🙂

  Reply
  • 17/03/2017 at 09:25
   Permalink

   asta daca nu iti place deja ce faci acum, si deci constient sau nu decizia ai luat-o in trecut si acum traiesti visul 😀

   Reply

Leave a Reply