Somnul ingrasa? Legatura dintre SOMN si INGRASARE
Potrivit National Sleep Foundation, adultii ar trebui sa doarma intre 7 si 9 ore pe noapte pentru ca somnul adecvat ne reface fizic, mental si emotional. Acesta faciliteaza invatarea, ne ajuta sa ne concentram si sa retinem mai bine si da creierului o pauza necesara de la agitatia de zi cu zi. Dar somnul ingrasa?
Cercetatorii au vrut sa afle daca somnul ingrasa
Acestia au demonstrat ca, dimpotriva, lipsa somnului ingrasa deoarece managementul somnului joaca un rol important in controlul greutatii si reducerea riscului de tulburari metabolice cum sunt rezistenta la insulina si diabetul zaharat. Astfel, exista cateva cai posibile prin care lipsa somnului poate duce la cresterea riscului de obezitate.
- Persoanele care sunt private de orele de somn devin prea obosite pentru a practica orice fel de exercitiu fizic, reducand astfel drastic procesul de ardere a caloriilor favorizat de astfel de activitati.
- Persoanele care dorm mai putine ore intr-o zi mananca mai mult – crescand astfel aportul caloric, chiar si prin simplul fapt ca stau mai multe ore trezi si deci au mai mult timp sa manance.
- Lipsa somnului duce deasemenea la dezechilibre hormonale, ducand la scaderea productiei de leptina (hormon care inhiba aportul alimentar, mareste consumul de energie si sustine utilizarea grasimii ca sursa de energie pentru organism) si la cresterea productiei de grelina (hormon asociat senzatiei de foame). [Afla de aici cum sa slabesti prin reglarea grelinei]
- Somnul insuficient sau de proasta calitate induce o stare de epuizare, confuzie si irascibilitate resimtita de intreg copul, inclusiv de celulele adipoase din organism. Aceasta “ameteala metabolica”, termen inventat de cercetatorii Universitatii din Chicago, se refera la dezechilibrul metabolismului provocat de privarea de somn. Dupa cateva zile de nesomn, scade capacitatea organismului de a utiliza insulina (hormon care regleaza activitatea celulelor grase). Secretata in exces, insulina duce la depunerea de grasime aparand astfel ingrasarea precum si riscul crescut de instalare a diabetului sau a altor afectiuni favorizate de excesul ponderal. [Afla de aici cum sa slabesti prin reglarea insulinei]
- Lipsa unui somn adecvat duce deasemenea la cresterea productiei de cortizol – supranumit si “hormonul stresului” – care poate duce la tulburari alimentare cum sunt mancatul compulsiv sau bulimia. [Afla de aici cum sa slabesti prin reglarea cortizolului]
Alte efecte cunoscute ale privarii de somn:
Un somn insuficient:
- creste riscul de cancer, accentueaza procesele inflamatorii din organism,
- duce la depresie, accentueaza instabilitatea emotionala,
- slabeste sistemul imunitar,
- creste riscul de diabet,
- deterioreaza aspectul pielii ireversibil,
- scade speranta de viata,
- reduce efectele vaccinurilor,
- creste riscul de boli ale inimii, duce la hipertensiune, cauzeaza batai neregulate ale inimii, creste riscul de infarct,
- provoaca slabiciune,
- distruge sanatatea oaselor,
- creste intensitatea durerilor cronice,
- scade rezistenta la stres, afecteaza creativitatea, duce la pierderi de memorie.
[Afla care sunt hormonii responsabili cu ingrasarea si slabirea]
photo: sleepfoundation.org
Pingback: Jurnal de dukanita 6 | T's Secrets
Viata nu este logica, nu este un silogism…Ea are legatura mai mult cu poezia, cu cantecul…decat cu stiinta.
Nu contest “zbaterile” stiintei, dar ele NICIODATA nu ne vor ajuta sa ne cunoastem cu adevarat necesitatile reale, asa cum suntem fiecare din noi…Chiar astazi vorbesc pe blog despre aceasta…
Judecatile pausale, statistice, nu au nici o relevanta. Ca TINE nu e nimeni pe lumea aceasta sau alta…si TOT comportamentul tau TE defineste numai pe tine. Pentru unii oameni somnul ajunge sa fie un mod de a se refugia fata de nedrepatile lumii noastre, este ca o evadare din fata discriminarilor, si asta nu inseamna neaparat lasitate, cat sensibilitate…Cum oamenii timizi nu sunt neaparat complexati, cat sensibili…
Fiecare trebuie sa-si descopere necesitatile propri de functionare ale organismului sau. Faptul ca o persoana, la un moment dat, incepe sa manance mai mult, nu-i pica din cer aceasta atitudine. Am cunoscut oameni grasi care mi-au marturisit ca in copilarie au trait niste drame in urma carora au ramas cu frica de a nu muri de foame(?!), cum am prieteni milionari in euro, care din cauza unor drame asemanatoare, acum le este frica sa nu moara de foame, cu toate ca intelectual stiu ca este imposibil. Dupa parerea mea , mancatul in exces poate reprezenta si o “foame” de…iubire. Este un subiect ce se poate dezvolta, dar nu este locul ….
Wow, eu chiar as dezvolta pe tema asta. De fapt as asculta cum dezvolti tu ca nu stiu daca inteleg exact la ce se refera 🙂 Poate scrii un post despre”foamea” de iubire si substitutele cand aceasta lipseste. Ar fi interesant.
Da…este un subiect care merita dezvoltat. Voi incerca sa scriu pe tema asta mai multe, cu siguranta ca este nevoie…
Pingback: Dieta cu Banane – Slabiti 17 kg | T's Secrets
Pingback: Metode de Detoxifiere – T's Secrets
Pingback: Dieta cu Banane – Slabiti 17 kg – T's Secrets
Pingback: 10 sfaturi pentru slabit usor (si rapid) | T's Secrets
Pingback: Metode de reglare a hormonilor care controleaza greutatea – Cortizolul | T's Secrets
Pingback: Cum slabesti prin reglarea hormonilor care controleaza greutatea – Leptina | T's Secrets
Pingback: Cum slabesti prin reglarea hormonilor care controleaza greutatea – Grelina | T's Secrets
Pingback: Hormonii responsabili cu ingrasarea si slabirea | T's Secrets
Pingback: Capsula de Slabit | T's Secrets
Pingback: Efectele mâncatului la ore fixe – T's Secrets
Pingback: Cele mai eficiente Metode de Detoxifiere - T's Secrets
Pingback: Dieta Dukan - Jurnal de slabit - Feeling Great - T's Secrets
Pingback: Dieta Dukan - Jurnal de slabit nr. 6 -Ultima zi de atac - T's Secrets
Pingback: Dieta la Ore Fixe - Care sunt efectele mâncatului la ore fixe - T's Secrets
Pingback: Vreau sa slabesc - De ce nu reusesc? - T's Secrets
Pingback: 10 sfaturi pentru slăbit ușor (și rapid) - T's Secrets
Pingback: Cum slabesti prin reglarea hormonilor care controleaza greutatea - Grelina - T's Secrets
Pingback: Costin Glăvan - Ce se intampla daca ne antrenam gresit? - T's Secrets
Pingback: Ce se intampla daca ne antrenam gresit? - T's Secrets
Pingback: Cat de importante sunt orele de masa cand facem sport? - T's Secrets