Samir Abou-Khalil – Cum a slabit 30 de kg si a devenit nutritionist
1. Cine este Samir si cum si-a descoperit pasiunea pentru nutritie?
Pasiunea pentru nutritie pot spune ca am dezvoltat-o din disperare si foarte mare nevoie 🙂 . In copilarie am fost usor supra-ponderal, chiar daca faceam sport (eram ceea ce numim noi acum “un copil activ”). Cu toate ca la unii copii “mesele” de la magazinul din curtea scolii, sucurile si un meniu de la McDonald’s nu fac nicio diferenta, la mine au facut – in rau.
Mai tarziu, mai exact in ultimul an de liceu, pregatindu-ma pentru admiterea la facultate, dar cu siguranta si din ignoranta, nu am pus deloc accent pe alimentatie si nici pe sport – consecinte care s-au vazut foarte repede. Astfel, in primul an de facultate cantaream fix 100 de kilograme! Acela a fost momentul cand a inceput si lupta mea cu kilogramele.
Am zis lupta pentru ca a inceput initial cu regimuri drastice, frustrare, efectul yoyo (slabeam si ma ingrasam la loc sau chiar mai mult) etc. Pe parcurs, am ajuns sa inteleg ca trebuie sa ma documentez mai mult despre functiile organismului si alimentatie in general si, da, astfel am ajuns sa slabesc circa 30 de kg si mai important, sa ma mentin.
Imediat dupa terminarea facultatii de Farmacie, am absolvit un curs de nutritie in cadrul companiei MasterClass, iar dupa licenta, nutritia a devenit si job si pasiune.
2. Esti nutritionist absolvent de farmacie – cum se completeaza cele 2 domenii?
Extraordinar de bine, tinand cont ca ambele au la baza anatomia si functiile organismului uman – exista numeroase reactii in organism care sunt influentate de medicamente, dar si de alimente. Ca si farmacist, mi-a placut intotdeauna sa merg pe metode naturale de vindecare, in cazurile care permit acest tip de tratament. Ca si nutritionist, merg pe aceeasi idee.
3. Multi dintre noi suntem tentati sa cautam solutii pentru slabit pe rafturile farmaciilor (cred ca in special femeile, recunosc ca si eu am facut asta de multe ori). Spune-ne daca este gresit sau nu.
Din punctul meu de vedere, categoric da! Nu exista un medicament minune care sa ne scape sanatos de kilogramele in plus sau sa ne mentina greutatea dorita. Exista un marketing foarte puternic in spatele multor produse pentru slabit si trebuie sa fim constienti de asta.
Cred ca cea mai mare problema cu care ne confruntam este aceea ca toata lumea vrea sa slabeasca repede. In aceasta ecuatie, termenul “repede” este usor nepotrivit si, in acelasi timp, relativ de la un individ la altul.
Exista, pe de alta parte, pe rafturile farmaciilor, foarte multe suplimente naturale, care au rolul de a lucra ca niste adjuvanti in aceasta “lupta”, insa, este extrem de important sa stim ca fiecare organism este unic. De aceea nu pot recomanda un X supliment ca fiind unul eficient, insa, de la caz la caz, imi sfatuiesc pacientii in legatura cu unele dintre acestea.
4. Care sunt greselile de alimentatie cel mai des intalnite care ne ingrasa?
In functie de cultura sunt foarte multe obiceiuri traditionale care ne ingrasa sau incetinesc metabolismul. La noi, de exemplu, inca din copilarie se folosesc frecvent “mananca tot ce ai in farfurie” sau “dupa masa ai voie si un desert”.
Pe langa asta, o mare problema pe care o intampin astazi este nerespectarea unui interval orar de mese si combinatiile gresite dintre alimente. Stiu ca este intr-adevar foarte greu sa ne gestionam timpul si, mai ales, sa ne organizam toate mesele, insa daca ar intelege toata lumea cat este de important, cu siguranta aceasta ar fi prioritatea numarul unu.
5. Cafeaua este recomandata sau nu? Ar trebui sa limitam aportul de carne sau sa renuntam complet la acest aliment? Daca nu mancam la micul-dejun ne ingrasam? Cina trebuie sa fie la o anumita ora sau nu mai tarziu de ora 6 seara? Spune-ne care sunt miturile pe care le consideri periculoase sau inutile cand vorbim de slabire sanatoasa.
Cand vine vorba de diete, exista atat de multe mituri care nu fac decat sa creeze in mintea celor care se decid sa urmeze un regim ca exista acel truc minune cu care o sa reuseasca. Din pacate, dar foarte realist, nu exista. Singurul secret, din punctul meu de vedere, este cel pe care o sa-l descoperi pe parcurs, in functie de lucrurile la care raspunde cel mai bine organismul tau.
Recomand cafeaua celor care le place sa o bea, ea nu trebuie introdusa neaparat intr-o dieta. Cofeina este un aliment foarte bun pentru sanatate daca este consumata cum trebuie, mai exact, o cantitate mica de cafea, in prima parte a zilei, neindulcita si fara lapte. Este un antioxidant care ajuta mai multe functii ale organismului (digestia, circulatia, sistemul neuro-cerebral).
Carnea, in ziua de astazi, este un subiect delicat. Foarte multe diete se bazeaza pe un consum hiperproteic, insa trebuie sa fim atenti si la calitatea alimentelor despre care vorbim. Personal, recomand consumul moderat de carne daca aceasta provine din surse bune. Cred ca acesta este unul dintre cele mai discutate subiecte din aceasta industrie, usor de contrazis de comunitatea de vegetarieni.
Referitor la micul dejun, acesta este categoric cea mai importanta masa a zilei, care ne furnizeaza energie si asigura buna functionalitate a sucului biliar.
Cina nu mai tarziu de ora 18:00 este categoric un sfat inutil in anumite situatii. Ultima masa se recomanda sa fie servita cu minimum 3 ore inainte de culcare, deci acest mit nu se aplica si in cazul unei persoane care doarme dupa miezul noptii.
Fiecare dieta trebuie adaptata in functie de stilul de viata si de preferintele culinare ale fiecarei persoane.
6. Zahar sau indulcitori artificiali? Care este raul mai mic si ce recomanzi ca alternativa pentru dulce?
Zaharul este cunoscut astazi si ca “cel mai periculos drog” de asta recomand evitarea lui pe cat posibil si in acelasi timp si a indulcitorilor artificiali 🙂 Ca si alternativa se poate folosi siropul de artar, de agave, miere, stevie.
7. O teorie pe care am auzit-o foarte des: bauturile carbogazoase ingrasa? Chiar daca vorbim de apa carbogazoasa sau bauturi light? Ce recomanzi sa bem si in ce cantitate?
In primul rand bauturile carbogazoase nu sunt sanatoase pentru organism, mai ales consumate in exces. Daca ne gandim ca suntem in proportie de 70-80% apa, raspunsul vine foarte repede – APA! Consumul de apa trebuie sa fie cca. 30 ml/ kg corp/ individ – asta in cazul persoanelor cu un stil de viata sedentar spre usor activ. Pentru persoanele care fac sport de performanta sau au activitate intensa pe parcursul zilei, consumul de apa trebuie sa urce spre 50 ml/ kg corp.
8. Care sunt regulile de combinare corecta a alimentelor si ce asocieri de alimente sunt contraindicate daca vrem sa slabim? Putem, spre exemplu, sa consumam oua si branza (2 tipuri de proteina) la aceeasi masa?
Pe acest subiect este extrem de mult de discutat si, desigur, si in acest caz exista exceptii de la persoana la persoana. Dintre cele mai “rele” asocieri pot enumera – consumul de carbohidrati cu eliberare rapida (carbohidratii rai): painea alba, cartofii albi, pastele fainoase, orezul alb, etc cu proteina animala (carne, branza, etc.), consumul a doua surse de proteina la aceeasi masa (este bine sa il evitam de cate ori avem ocazia), alimentele de patiserie (asocierea de foietaj cu zahar).
9. Exista o limita maxima recomandata pentru kilogramele slabite intr-o luna? 10 kilograme intr-o luna slabite de o persoana adulta care cantareste 100 kg ar fi prea mult?
Nu exista limite pentru ca fiecare persoana slabeste in mod diferit. Este evident ca o persoana cu un surplus mare de kilograme va slabi mai rapid ca si numar de kilograme decat o alta care are doar cateva kilograme in plus peste greutatea normala. 10 kilograme intr-o luna sunt totusi destul de multe, iar organismul va avea de suferit.
10. Auzim foarte des sintagma “alimentatie echilibrata” in legatura cu slabitul sanatos. Da-ne un exemplu de meniu pentru o zi care sa se incadreze in acest tipar.
Exact ce am spus si mai sus, nu exista o dieta general valabila pentru mai multe persoane, de aici si insistenta de a apela la un nutritionist pentru persoanele care vor sa piarda sau sa ia in greutate – fiecare individ are nevoie de o dieta personalizata bazata pe mai multe aspecte.
Dar, un exemplu de meniu pentru o zi – aici pot face referire strict la persoana mea si la nivelul meu de activitate fizica, voi descrie mesele mele de ieri:
- 07:30 mic deun: 2 felii de paine cu unt de arahide si felii de mar verde
- 10:00 gustare: 1 banana
- 13:15 pranz: supa de linte si hummus cu paine si castraveti
- 17:00 gustare: caju si merisoare
- 20:30 cina: vita cu sparanghel la cuptor si salata de rucola
Retete:
- Piept de pui cu susan in sos de soya si salata de tabouleh
- Paine prajita (stropita cu ulei de masline) cu zaatar si patrunjel
- Dovleac umplut la cuptor
- Salata cu tofu
- Mic dejun sanatos
- Salata de rucola cu cartofi si masline si topping de tahina
- Chips-urile din morcov
- Mancare de linte
- Pui condimentat cu sparanghel si linte cu spanac
- Desert sanatos cu putine calorii
- O varianta rapida, gustoasa si extrem de sanatoasa pentru cina sau gustare
11. Barbatii slabesc mai usor decat femeile? Mit sau adevar?
Este un mit, persoanele motivate slabesc mai repede decat cele mai putin motivate 🙂
12. Activitatea fizica provoaca foame? Ne sabotam regimul alimentar daca il completam cu exercitii fizice?
Categoric nu! Pentru un stil de viata sanatos este foarte important sa ne completam regimul alimentar cu exercitii fizice.
13. Daca o persoana adulta ar vrea sa slabeasca 20 de kilograme, care ar fi programul pe care-l recomanzi ca sa reuseasca si cat timp ar dura pana la atingerea obiectivului?
Nu as putea sa recomand un program doar pentru un numar de kilograme – este important sa ma intalnesc cu persoana in cauza, sa analizam greselile sau obiceiurile alimentare si ulterior sa construiesc un program dedicat. Timpul, dupa cum am zis, este relativ si depinde foarte mult de vointa pacientului.
14. Spune-ne care sunt cele mai importante reguli de urmat pentru a avea rezultate si a le pastra pe termen lung?
In primul rand, si o spun extrem de des, pentru a elimina kilogramele nedorite si a ne pastra greutatea dorita, este important sa ne schimbam stilul de viata, nu pentru o zi, ci pentru totdeauna !
15. Cum lucrezi cu cei care apeleaza la tine si unde te pot gasi cei care au nevoie de ajutorul tau ca sa slabeasca?
Prima intalnire, pe care o consider si cea mai importanta, se desfasoara printr-o discutie libera, interactiva, timp de 20-30 minute, pentru a identifica scopul pacientului si a descoperi ce obiceiuri alimentare nesanatoase trebuie sa schimbam.
In urma unei analize corporale complete, dupa o interpretare amanuntita, incerc sa stabilesc impreuna cu pacientul primii pasi in atingerea obiectivului. Este foarte important sa ne intelegem si sa formam o echipa in aceasta lupta. Tot ce am nevoie din partea celor care apeleaza la mine este VOINTA! De restul ma ocup eu 🙂
Cabinetul meu este pe Str. Stefan cel Mare, nr. 133, Craiova, iar pentru programari numarul meu de telefon este: 0744763039.
“Dieting is the only game where you win when you lose.”
K. Lagerfeld
Nutritionist – Diet Specialist
Tel: +40 744763039
E-mail: samir.abou-khalil@live.com
Craiova, Romania.