Relația cu un partener cu mult mai tânăr – o idee proastă?
E ușor să uităm de diferența de vârstă în cuplu, pentru că uneori aceasta chiar nu contează. Ce contează însă este ce vor cele două persoane implicate într-o relație și mai ales în ce etapă a vieții lor au ajuns.
Și asta pentru că, deși poate uneori nu ne place să recunoaștem, vârsta joacă un rol important în stilul de viață pe care-l avem, în tipul relațiilor în care suntem dispuși să ne implicăm sau în felul în care ne dorim să evoluăm pe plan personal în următorii ani.
Este important ca, înainte de a începe o relație cu o persoană cu mult mai tânără sau cu mult mai în vârstă decât tine, să te asiguri că vă doriți același tip de legătură și că aveți planuri de viitor similare – chiar dacă sunt încă ipotetice.
Prin urmare, adevărul este că nu diferența efectivă de vârstă este cea care este importantă, ci etapa vieții în care se află cei doi parteneri. Dacă de exemplu o femeie de 34 de ani începe o relație cu un bărbat de 25, este foarte probabil ca el încă să-și finalizeze studiile și să se concentreze mai mult pe acest aspect, în timp ce ea a ajuns deja la un anumit nivel în carieră și să-și dorească să-și întemeieze o familie. Sau dacă o tânără de 24 de ani începe o relație cu un bărbat de 40, este foarte posibil ca el să-și dorească o relație stabilia sau să se căsătorească mai repede, iar ea să-și dorească să mai aștepte câțiva ani până atunci.
Așa că, atunci când vine vorba de vârstă, este important să păstrezi un echilibru între o gândire realistă și una open-mined. Este important ca, înainte de a te implica într-o relație de acest fel, să te asiguri că persoana respectivă poate fi un partener potrivit pentru tine și că îți asumi în mod conștient riscul ca, peste 10 ani, s-ar putea să nu-și mai dorească aceleași lucruri ca și tine.
Și chiar dacă este adevărat că “love is love” și că nu noi hotărâm de cine ne îndrăgostim, trebuie să putem fi pragmatici cu privire la orice situație și să ne asigurăm că decizia de a începe o relație de acest fel nu presupune un risc prea mare sau unul care nu este necesar. Trebuie să ne asigurăm că o eventuală relație cu această persoană are un potențial atât de mare de a fi una reușită, încât diferența de vârstă nu o poate afecta.
Pentru că ghici ce? chiar dacă te-ai îndrăgostit, tot trebuie să fii smart, pentru că partenerul mai tanar decât tine nu va fi smart în locul tău.
Text după Matthew Hussey – dating (și multe altele) expert.
♥♥♥
Parerea mea este ca efectiv trebuie sa faci ce simti. In viata nu exista garantii si nici nu prea stii ce se va intampla maine. Sunt atatea n relatii intre oameni de varste apropiate, care ”pe hartie” si in fata celorlalti dau bine si esueaza dupa cativa ani, timp in care nu mereu a fost si fericire. In Bucuresti de mult timp se inregistreaza mai multe divorturi decat casatorii din cate stiu, asa ca… din punctul meu de vedere, faptul ca peste 10 ani se poate sa nu mai fie bine nu prea este un argument, pentru ca in general nu exista nicio garantie, decat prezentul. Mai mult, sa am 10 ani fericiti nu ar fi deloc ceva rau, in conditiile in care atatea cupluri sunt nefericite parca mereu… am fost atrasa si de barbati mai tineri si mai in varsta, diferenta in nicio directie nu va fi vreodata un impediment … dar fiecare face cum considera, eu cred ca trebuie sa alegem cu inima (numai sa nu mearga sub varsta majoratului, acolo este altceva).
:)) Dap, sunt de acord. Nu avem garantia ca daca bifeaza pe foaie va functiona si in “real life”, asa ca mai bine traiesti in prezent, dupa propriile principii si alegeri, pe care ti le asumi 🙂 Si oricum, varsta din cartea de identitate de multe ori nu o echivaleaza pe cea “afisata” 😀