Ramai modest!

  • STRESUL

Se întâmplă de multe ori să nu reușim să ne bucurăm de viață din cauza stresului, a presiunii pe care o simțim, iar în anumite situații, pentru că suntem presați, reușim să ne autosabotăm și să ratăm rezultatele pe care ni le dorim sau rezultatele pe care, dacă am reuși să scăpam de tensiune, am putea să le avem.

Ne este teamă că ne facem de râs, ne este teamă să nu ne trezim prinși în situații incomode sau ne este teamă că vom eșua.

Dar până la urmă din ce cauză simțim această presiune?




  • AȘTEPTĂRILE

Să ne gândim la următoarea situație: când un copil începe să facă primii pași se gândește dacă va arăta bine făcând asta? Sau dacă o va face corect sau așa cum s-ar aștepta cei din jur să o facă? NU. Tot ce face este să încerce să meargă, fără să simtă presiune și fără să-și impună anumite rezultate, pentru că nu are un plan anume de urmat, nu și-a trasat sarcini stricte în minte legate de asta și deci nu are așteptări. Nu și-a creat în minte o imagine de sine pe care să se chinuie să o păstreze încercând în același timp să învețe să meargă.

Ca adulți, ne-am construit o anumită imagine de sine sau ne facem griji că alte persoane și-au făcut o anumită părere despre noi pe care trebuie tot timpul să o dovedim. Simtitm constant nevoia de a ne ridica la un anumit nivel al așteptărilor – fie impuse de noi, fie la nivelul așteptărilor pe care noi credem că cei din jur le au de la noi.

Devenim astfel mai implicați în a ne menține această imagine decât în a ne dezvolta și a învăța lucruri noi.

Așteptările pe care noi le avem față de propria persoană sau cele pe care noi credem că le au cei din jur de la noi pot avea surse diverse. Există însă un anumit tip de așteptări despre care am putea crede că sunt benefice, dar care de fapt pot avea o influență negativă.


  • VALIDAREA

Nevoia de validare și încercarea de a o tot primi de la cei din jur este de fapt ceea ce ne face rău. Problema este că, atunci când ești lăudat pentru ceea ce faci, devii tot mai presat ca următoarea dată să fii și mai bun, de zece ori mai bun. Și când ajungi să simți această presiune te blochezi. Dintr-o dată nu vrei să mai faci ceea ce ți-a adus intial laudele pentru că ți-e teamă că n-o să-ți mai iasă la fel de bine ca ultima dată, sau te gândești prea mult la cum ar trebui să procedezi și analizezi exagerat și sfârșești prin a face ceva care nu mai este autentic și valoros, ci doar ceva cu care încerci să-i impresionezi pe ceilalți și de la care aștepți să fii validat, care să-ți confirme valoarea.

Nevoia de validare e dăunătoare. Când devii dependent de ea, validarea se transformă într-un trofeu pe care îți consumi tot timpul să-l șlefuiești și pe care ți-e frică în continuu că ai putea să-l spargi. Și de frică să nu-l spargi ajungi să-ți fie frică să-ți asumi riscuri noi. 

Mulți dintre noi suntem mai îngrijorați de cum să ne păstrăm imaginea deja creată decât să fim copilul care doar încearcă să meargă. Dar, indiferent de cine suntem și la ce nivel am ajuns în anumite nivele ale vieții noastre, avem în continuare părți la care nu suntem decât niște copii care încearcă să meargă. Și numai după ce vom recunoaște asta și vom reuși să renunțăm la toate aceste prejudecăți și idei pe care ni le-am construit în mintea noastră despre cum ar trebui să fim și despre cum ar trebui să arătăm în ochii celorlalți și vom începe de la zero, abia atunci vom deveni puternici. Când de la a ne vedea ca profesioniști în orice arie a vieții ne vom da voie să fim din nou elevi. Elevi care au voie să greșească, au voie să întrebe și au voie să dea răspunsul incorect, pentru că acceptă că sunt elevi și acum învață.

Atunci când te consideri un profesionist în toate ariile vieții, când crezi că ai învățat și știi tot despre orice, abia atunci îți faci un deserviciu și îți autosabotezi rezultatele.

Sunt mulți oameni care vor să-și trăiască viață cu un orgoliu imens, neștiind că făcând asta își refuză de fapt o mulțime de experiențe minunate în viață și că orgoliul acesta exagerat îi poate împiedica să devină “cea mai bună versiune” a lor.

Așa că fii modest! Cum a spus-o și înțeleptul Kendrick Lamar “stai jos și fii modest!” și în loc să încerci tot timpul să protejezi o imagine pe care ți-ai creat-o încearcă mai bine să te formezi. Rămâi pe modul “a învăța” toată viața pentru că doar asta te va ajuta să crești.



după o idee de Matthew Hussey.

 


Adaugă un comentariu

Leave a Reply