Ce sunt proteinele?

dna-163710_960_720Cuvantul “proteina” vine din cuvantul grec “protos” care inseamna “primul element”. Proteinele sunt elemente esentiale pentru cresterea, vindecarea si buna functionare a tuturor organismelor vii. Astfel, hormonii, ca de exemplu insulina, controleaza nivelul de zaharuri din sange, enzimele sunt esentiale pentru digestia alimentelor, anticorpii ne ajuta in lupta cu infectiile, proteinele din muschi fac posibila contractia acestora, etc. Prin urmare, proteinele sunt esentiale pentru viata.

Aminoacizii

Aminoacizii sunt “caramizile” din care sunt formate proteinele.  O proteina poate avea  300 de aminoacizi in compozitie. Fiecare proteina are un numar specific de aminoacizi in compozitie legati intre ei intr-o maniera specifica. Forma moleculei de proteina este importanta pentru a determina functia acesteia. Exista in jur de 20 de aminoacizi care se gasesc in mod obisnuit in plante si animale.

Aminoacizii pot fi: aminoacizi esentiali (aminoacizi indispensabili pe care organismul nu-i poate produce in mod natural si care trebuie deci introdusi prin alimentatie) sau aminoacizi neesentiali (aminoacizi dispensabili care sunt produsi de organism din celelalte proteine din corp).

Sunt 8 aminoacizi considerati esentiali pentru adulti (Izoleucina (Ile), Leucina (Le), Lizina (Lys), Metionina (Met), Fenilalanina (Phe), Treonina (Thr), Triptofanul (Trp) şi Valina (Val)). Acestora li se adaugă 2 aminoacizi semiesenţiali, dar care figurează adesea alături de aminoacizii esenţiali în terminologia oficială: cisteina (Cis) şi tirozina (Tyr). Pe langa aminoacizii mentionati, pentru copii se adauga histidina (His), un al 9-lea aminoacid, care este indispensabila doar la sugari, adultii fiind capabili sa o sintetizeze, printr-un mecanism complex.

Cand o proteina contine cantitatea corecta de aminoacizi necesara organismului uman, este considerata ca fiind de buna calitate. Daca unul sau mai multi aminoacizi esentiali lipsesc din compozitia proteinei, aceasta este considerata de slaba calitate pentru organismul uman.

Circuitul proteinelor in organism

In corpul uman, proteinele sunt in mod continuu construite si eliminate. Dupa ce mancam, proteinele sunt descopmpuse de digestie in aminoacizi. Acesti aminoacizi sunt apoi absorbiti si folositi pentru a crea noi proteine in organism.

Surse de proteina

Proteinele se gasesc in diferite tipuri de alimente. Proteinele din sursa animala: carne, peste, oua, lapte, branza, iaurt, aduc un aport ridicat de proteine bune organismului. Proteinele vegetale: plantele, legumele, cerealele, semintele si nucile, contin proteine cu o valoare mai scazuta. Totusi, in amestecuri (ex: legume cu cereale, fasole cu orez), acestea pot ajunge sa contina necesarul optim de proteine de buna calitate. grilled-chicken-1334632_960_720.jpg

Recomandari

Pentru a putea sustine functionarea corecta a organismului uman si repararea tesuturilor bolnave, proteinele trebuie sa reprezinta circa 10-15% din alimentatia zilnica.

*Sursa: The European Food Information Council



Adaugă un comentariu

26 thoughts on “Ce sunt proteinele?

Leave a Reply