Cum slăbești prin reglarea hormonilor care reglează greutatea – Neuropeptidul Y

Neuropeptidul Y (NPY) este un hormon produs de celulele creierului si ale sistemului nervos. Acesta stimuleaza apetitul, in special cel pentru carbohidrati si are nivelul cel mai ridicat in perioadele de restrictie alimentara sau de infometare.

donut-522440_640

Principalul efect a acestui hormon este cresterea aportului alimentar si scaderea activitătii fizice, iar dereglarile acestui hormon pot duce la tulburari precum obezitatea sau anorexia.

Nivelul de NPY creste in perioadele stresante, avand ca rezultat supraalimentarea si depunerea tesutului adipos in zona abdominala.fruit-basket-1688041_960_720

Sunt recomandate pentru echilibrarea neopeptidului Y:

  • Consumati proteine (consumul redus de proteine are ca efect cresterea productiei de NPY, ceea ce duce la instalarea senzatiei de foame, cresterea cantitatii de alimente ingerate si ingrasare).
  • Nu va infometati! (studiile pe animale au demonstrat ca perioadele lungi de restrictie alimentara, adica acelea de peste 24 de ore, duc la cresterea considerabila a secretiei de NPY)).
  • Consumati fibre solubile! (consumul de fibre solubile, adica acele fibre care se dizolva in lichide – mere, fasole, linte, banane, ovaz, mazare, soia, morcovi, portocale, pere, stafide, prune, seminte de in, curmale, struguri, etc –  reduce secretia de NPY)

In concluzie, neopeptidul Y stimuleaza apetitul, in special in perioadele de restrictie alimentara si cele de stres, iar proteinele si fibrele solubile ajuta scaderea nivelului acestui hormon.

Sursa: www.authoritynutrition.com

Adaugă un comentariu

One thought on “Cum slăbești prin reglarea hormonilor care reglează greutatea – Neuropeptidul Y

  • Pingback: Hormonii responsabili cu ingrasarea si slabirea | T's Secrets

Leave a Reply