Minus 72 kg – De la un contabil cu obezitate morbidă la greutatea optimă şi un antreprenor de succes

De la un contabil obosit cu obezitate morbidă la greutatea optimă şi un antreprenor de succes în domeniul wellness.

 

  1. Cine este CRISTIAN DRAGU şi cum şi-a descoperit pasiunea pentru nutriţie şi sport? tssecrets

Salutare tuturor! Mă numesc Dragu Cristian și sunt Antrenor Personal de Sănătate, alimentație, nutriție și sport. De mai bine de 9 ani activez în domeniul Wellness și ajut foarte mulţi oameni să devină cea mai bună versiune a lor, atât fizic cât şi financiar.

Am absolvit 9 scoli internaţionale de Nutriţie şi Marketing, alāturi de somitāţi la nivel mondial printre care un laureat al Premiului Nobel în medicină şi directorul de facultate de nutriţie celulară (UCLA). Am obţinut rezultate extraordinare în sānātate şi controlul greutātii, având unul din cele mai de impact rezultate din România. Plecând de la gradul de obezitate morbidă, am reuşit sā ajung la greutatea optimā şi sā mā menţin deja de peste 8 ani.

Mi-am descoperit pasiunea pentru nutriţie şi sport in momentul în care am conştientizat contextul în care ne aflăm, perspectivele pe termen lung în ceea ce priveşte sănătatea şi educaţia oamenilor, dar şi consecinţele la care suntem expuşi.

Faptul că am găsit calea, de la obezitate morbidă la o persoană cu o greutate normală, m-a determinat să aprofundez domeniul şi să devin pasionat să vad oamenii cum se transformă şi-şi recapată sănătatea şi corpul mult dorit.

 



 

 

  1. Spune-ne cum ar trebui să ne pregatim psihic când vrem să urmăm un program de slăbire?

Pornind de la noua înțelegere a bazei biologice a dependenței alimentare, au existat voci care au cerut includerea oficială a obezității în rândul bolilor mintale. La urma urmelor, la fel ca dependența, obezitatea reprezintă o incapacitate de a-ți înfrâna comportamentul în pofida consecințelor nocive pentru sănătate, acesta fiind unul din criteriile care definesc abuzul de substanțe (fenomen numit „capcana plăcerii”).

Pregatirea psihicā ține mai mult de presiunea pe care o punem de cele mai multe ori pe noi vrand sa rezolvam rapid o problemā ce ne suparā de ani de zile. De cele mai multe ori, psihicul nostru are de suferit pentru cā ne supunem unor diete mult prea drastice. Unele persoane fac schimbări drastice, fară a reveni la vechile obiceiuri, dar aceste persoane sunt foarte putine. După ce iţi inlocuieşti obiceiurile vechi cu unele noi, constructive, şi le repeti zi de zi, acestea devin naturale.

Schimbarea este dureroasă şi consumă mult timp şi energie. Este dureroasă pentru ca nimănui nu-i face plăcere să refuze o invitaţie la cel mai bun restaurant chiar în prima zi de dietă. Este clar, schimbările nu se fac foarte uşor ! Un respect de sine ridicat, sprijinul prietenilor sau o voinţă de fier nu sunt de ajuns.

Dacă ar fi să ma gândesc la caţiva paşi pe care i-am urmat când am început, i-aş pune în următoarea ordine:

  1. Am ajuns intr-un punct in care m-au durut al naibii de tare. Umilinţa, relaţiile, judecata şi mistourile celor din jur, stima de sine, încrederea, lipsa hainelor, lipsa anumitor activităţi m-au dus într-un punct în care am ACCEPTAT unde sunt şi am DECIS unde vreau să ajung.
  2. Conştientizarea beneficiilor şi a consecinţelor m-au determinat să iau DECIZIA, atenţie, nu să slăbesc, ci să fiu sănătos pe termen lung, iar slăbirea să reprezinte o consecinţă.
  3. Am analizat toate resursele pe care le-am avut la dispoziţie şi am acceptat ajutor din partea unui expert in domeniu.
  4. Am planificat o zi, pe placul meu, şi am adaptat-o stilului meu de viaţă. Am perseverat până la ultimul kilogram de grăsime.
  5. Am acţionat în pofida fricii, prietenilor, parinţilor, gâdurilor şi a tuturor provocărilor, căci gasisem cel mai important factor motivaţional şi anume “De ce-ul”.

 



 

 

  1. Ce înseamnă wellness ?

Stilul nostru de viată este modul în care trăim. Un stil de viaţă activ este compus dintr-o varietate de elemente şi obiceiuri: ceea ce mancăm, ce bem, nivelul de exerciţiu, cât de bine dormim, cât de bine gestionăm stresul şi adaptăm situaţiile stresante, comportamentul nostru şi modul în care interacţionăm cu oamenii. Este, de asemenea, afectat de modul în care gândim şi cum vedem viaţă în general.

Wellness –  bunăstare fizică, mentală, spirituală şi financiară. Practic un echilibru pe toate aspectele importante vieţii. Ceea ce oferim noi este un concept unic in Romania, bazat pe mai multe direcţii şi punem accent în special pe: educaţie nutritională, rolul alimentaţiei şi al nutriţiei, importanţa sportului şi a miscării, suport/motivaţie/sprijin, socializare, rezultate şi antreprenoriat.

 

Citeste si: Cum slabesti prin reglarea hormonilor care controleaza greutatea – Cortizolul

 

  1. Barbaţii slăbesc mai uşor decât femeile. Mit sau adevăr?

Adevar. Înclin să spun că barbatii slăbesc mai uşor decât femeile. Ce e drept sunt mulţi facturi care influentează acest lucru şi există multe studii ce atestă acest fapt.

Un aspect evident ar fi faptul că barbatii au mai multă masă musculară şi asta le permite să aibă arderile mai puternice.

 

tssecrets

 

 

 

  1. Ai reuşit să slabeşti 72 de kilograme, spune-ne povestea ta.

Asa este, cănd stau să mă gândesc la cifre, parcă nu conştientizez performanţa, dar când mă gândesc că am dat o persoană jos de pe mine, mă cuprinde un sentiment pe care nu-l pot descrie în cuvinte. Povestea mea incepe din copilărie, când, din cauza stilului de viaţă haotic, cu mese pe apucate, odihnă puţină, hidratare doar ca să-mi surprind ficatul şi dulciuri pentru a-mi menţine nivelul de energie, am început să iau serios în greutate, iar primul semnal de alarmă şi implicit prima acţiune a fost la 14 ani, când deja cântaream mai bine de 100 kilograme.

Am intrat într-un regim drastic, cu patru alimente, cu care am reuşit să slăbesc mai bine de 30 de kilograme. Am fost încantat pe moment de greutate, însă am pierdut foarte mult la capitolul energie, compoziţie corporală şi tonus muscular. Din păcate, am început din nou sa mănânc şi totodată să încerc să-mi menţin noua greutate, însă carenţele dietei, revenirea la anumite obiceiuri, tentaţiile, m-au adus in urmatoarea perioadă la 110 kilograme.

Timpul a trecut… şi la 19 ani, am decis să apelez la un nutriţionist şi să încep din nou o dietă. Nu am fost prea încântat de recomandări, însă… ce nu fac oamenii pentru a arăta bine. M-am chinuit timp de 6 luni, şi am slabit 30 de kilograme, dar am reuşit să-mi pun şi sănătatea în pericol. În acel moment am gândit… sunt bolnav de obezitate, cine mă place mă place şi aşa, decăt 70 de ani de chin, mai bine 50 de ani de glorie. Am căzut în depresie, şi, la doar 22 de ani, cântaream peste 140 de kilograme şi eram la gradul de obezitate morbidă.

În noiembrie 2010, am fost oprit pe stradă de o persoană care mi-a spus ca sunt foarte gras şi o să plesnească inima în mine şi cel mai bine ar fi sa fac o schimbare. Am reacţionat violent verbal, însă a fost suficient de inteligent să-mi spună, eu te iau de mână şi te învăt tot ce trebuie să faci să nu mai fii gras niciodată. Am decis să am incredere şi am plecat la drum impreună.

 

 



 

 

 

  1. Există o limită maximă recomandată pentru kilogramele slăbite într-o luna? 10 kilograme într-o lună slabite de o persoana adultă care cântăreste 100 kg ar fi prea mult?

Da. Slabirea are legatura cu calculele matematice. Optim, pentru un organism care functioneaza optim, şi o slabire sănătoasă fără consecinţe, piele atarnată, efecte yo-yo şi punerea sanatăţii în pericol este de 500 grame/saptămână.

10 kilograme/lună? este enorm, acolo este preponderent slăbire din masa musculară, apă, reziduuri si puţină grăsime.

 

  1. Care sunt greselile de alimentaţie cel mai des întâlnite care ne ingraşă?

Oamenii care se îngrașă, se îngrașă nu pentru că o dată mănâncă prea mult. Asta ni se poate întâmpla tuturor. Poate ai ajuns la un restaurant de vis, poate eşti la o nuntă cu un meniu cuceritor și savurezi porție după porție, constatând cu o tristete îmbătată de mulțumire că ai depășit puțin măsura.

Oamenii care se îngrașă o fac pentru că au obiceiuri nesănătoase, pentru că li se întâmplă des să mănânce mult, pentru că iau gustări nesănătoase între mese, pentru că, în timpul zilei, mai sar peste o masă, iar la cină recuperează, pentru că nu fac suficientă mișcare și pentru că mai fac şi alte lucruri pe care le ştim fiecare.

Ce înseamna surplusul de greutate? Mici greşeli repetate în fiecare zi. Singurele două variante prin care putem lua în greutate este depaşirea numărului caloric sau un număr foarte mic de calorii, echivalentul la o masă pe zi, moment în care, corpul creează depozite.

 

  1. Cafeaua este recomandată sau nu? Ar trebui să limitam aportul de carne sau să renunţăm complet la acest aliment? Daca nu mâncăm la micul-dejun ne ingraşăm? Cina trebuie sa fie la o anumită oră sau nu mai târziu de ora 6 seara? Spune-ne care sunt miturile pe care le consideri periculoase sau inutile când vorbim de slăbire sănătoasă.

➡ Pentru cei mai mulţi dintre noi, cafeaua reprezintă elixirul care ne ţine în mişcare în zilele lungi şi aglomerate. Cu toate acestea, atunci când suntem obosiţi şi încă mai avem mult lucru, riscăm să consumăm prea multă cafea, iar acest lucru ne poate afecta atât starea de spirit cât şi sănătatea.

➡ Cafeaua este un carbohidrat care nu ne menţine nivelul de energie decât pentru urmatoarele 30-45 minute, după care acest nivel scade şi simtim iar nevoia de o cafea sau alte ronţăieli.

➡ Cafeaua deshidratează.

➡ Cafeina este una din cauzele insomniei.

➡ Cafeaua poate creste riscul de osteoporoză, întrucât prin consumul de cafea se elimină din organism calciul şi vitamina D.

➡ Cafeaua creşte tensiunea arterială contribuind la stimularea inimii şi la creşterea frecvenţei respiraţiei.

➡ Cafeaua are efecte negative asupra tractului digestiv întrucât scade absorbţia de magneziu. Lipsa de magneziu poate reduce rezistenţa oaselor şi poate duce, de asemenea, la o întrerupere a celorlalte procese celulare care necesită magneziu

➡ Din punctul meu de vedere, da, ar trebui să limităm pe cât posibilul consumul de carne. Ultimile studii în materie, şi chiar si OMS certifica faptul că, proteina animală, în special carnea, este la grupul 1 de carcinogene. Eu personal am renunţat la carne de 4 ani, şi mă simt excelent.

➡ Daca nu avem mic dejun ne ingraşam? În proporţie mare, DA. Cele 2 motive pentru îngraşare le-am enumerat mai sus, dar pot declara că, cei ce ratează micul dejun au foarte mult de pierdut. De la energie, stare de bine, tonus, vitalitate, concentrare, până la dependenţa de alimentene nesănătoase pe care le mâncăm necontrolat.

➡ Consider ca ultima masă la ora 18:00 este un mit! În ceea ce priveşte orele de masa si numarul de mese zilnic, consider că avem nevoie de 5 mese, la 3 ore distanţă, iar raţia de macronutrienti ar trebui să fie dimineaţa preponderentă proteine şi carbohidraţi, la prânz proteine, grasimi si carbohidrati, iar la cină proteine şi grăsimi, iar raportul de calorii, prima parte a zile 70% din calorii, după prânz 20%, iar seara 10%.

 



 

 

  1. Şi oamenii ocupaţi vor să slăbească – Dă-ne câteva sfaturi de urmat de către cei cu programe zilnice încărcate.

Dalai Lama a fost întrebat „Ce îl surprinde cel mai mult pe el legat de umanitate?” Răspunsul lui este posibil să-l fi auzit sau văzut pe undeva până acum: „Omul. Pentru că îşi sacrifică sănătatea ca să facă bani. Apoi îşi sacrifică banii pentru a-şi recupera sănătatea. După aceea devine îngrijorat pentru viitor şi nu se poate bucura de momentul prezent. Rezultatul este că omul nu trăieşte nici în prezent, nici în viitor. Trăieşte ca şi când nu va muri niciodată, iar apoi moare fără să fi trăit.

Dacă sănătatea îţi este afectată în vreun fel, cum vei reuşi să faci ceea ce faci zilnic, să îţi îndeplineşti scopurile, să câştigi bani, să trăieşti din ce în ce mai bine?

Sănătatea înseamnă bani din multe puncte de vedere. Atunci când eşti sănătos, ai energia vitală la cote maxime, te poţi bucura de viaţă şi de tot ceea ce îţi oferă ea.

Sfaturi:

1. Programează-ţi bine agenda. Orice persoană ocupată are o agendă în care işi notează lucrurile importante de rezolvat. Nu uita să-ţi incluzi şi mesele zilnice şi zilele în care ţi-ai propus să faci sport şi pe cât de posibil să te ţii de această agendă

2. Gaseşte-ţi un partener, un îndrumator, un grup de sprijin, online sau o comunitate care au aceleaşi scopuri. Grupul online te va mobiliza cu mesele, iar daca iţi pui alarma la telefon iţi va reaminti cu siguranţă.

3. Fă curaţenie în frigider. Atunci când vii de la muncă obosit şi nervos, să nu ai tendinţa să mănânci tot ce-ţi cade la îndemână.

4. Pregăteşte cu o seară înainte mâncarea pentru 2-3 zile în casolete, ca să nu ai tendinţa de a merge la fast-food, la masa de prânz.

 

  1. Dacă o persoană adultă ar vrea să slăbeasca 20 de kilograme, care ar fi programul pe care-l recomanzi ca să reuşească şi cât timp ar dura până la atingerea obiectivului?

Slabirea se face în 3 etape. Prima perioadă este perioada de acomodare, în care persoana se va concentra pe conceptul de 5 mese echilibrate nutriţional, pe o hidratare corectă, pe un somn optim, primii paşi în mişcare, combinarea corectă a alimentelor şi reglarea cantităţilor.

Apoi va fi etapa de compoziţie corporală, în care focusul va fi pe pierderea grăsimilor şi păstrarea masei musculare, şi a treia etapă fiind menţinerea şi implementarea noilor obiceiuri alimentare. Reţineţi, slăbirea este o consecinţă a stilului de viaţă, nu un scop în sine.

 

tssecrets

 

  1. Auzim foarte des sintagma “alimentaţie echilibrată” în legatură cu slăbitul sănătos. Dă-ne un exemplu de meniu pentru o zi care să se încadreze în acest tipar.

Alimentaţia echilibrată constă în oferirea tuturor nutrienţilor organismului nostru. Mă refer aici la macronutrienţi : proteine, grăsimi, carbohidraţi; micronutrienţi : vitamine şi minerale; fitonutrienţi, în special antioxidanţi. O farfurie echilibrată trebuie să le conţină pe toate.

 

  1. Cum lucrezi cu cei care apelează la tine şi unde te găsesc cei care vor să-i ajuţi?

In momentul de faţă ne desfăşuram activitatea on-line. Facem o discuţie deschisă cu fiecare persoană care doreşte să schimbe felul în care se simte şi arată. Analizăm stilul de viaţă, alimentaţia, greşelile pe care le face şi apoi ii oferim soluţia într-un mod personalizat. Ii punem la dispoziţie un pachet de servicii foarte valoros care conţine:

  • Consultaţii individuale cu antrenorul 24/24
  • Plan alimentar personalizat pe nevoile dvs.
  • Abonament on-line nelimitat la sport de la începători până la avansaţi.
  • Lista de cumpărături şi gustări sănătoase
  • Abonament nelimitat la Educaţie Nutriţională şi Webbinarii cu doctori de renume
  • Acces în comunitatea noastră cu peste 2500 de clienţi
  • Acces în competiţia “Transformă-ţi corpul”
  • Carduri şi VOUCHERE cadou pentru prietenii tăi
  • Monitorizare permanentă
  • Programele de fidelizare
  • Produse nutriţionale CADOU

Personele care sunt interesate să discutăm mă pot contacta la telefon 0723240678, pe mail (cristiandragu24@gmail.com, sau pe facebook “Wellness Center Concept” /  Cristian Dragu (personal wellness coach)

 

tssecrets

 

 

 




Adaugă un comentariu

Leave a Reply