Cum slabesti prin reglarea hormonilor care controleaza greutatea – Leptina
Leptina este produsa de celulele de grasime. Este considerata “hormonul satietatii” care reduce apetitul si ne face sa ne simtim satui. Leptina comunica cu hipotalamusul (acea parte a creierului care regleaza apetitul), transmitandu-i acestuia cand in organism existe suficiente depozite de grasimi, prevenind astfel mancatul in exces.
Persoanele care mananca in exces sau persoanele obeze au in general un nivel foarte ridicat de leptina in organism.
Si daca leptina reduce pofta de mancare, atunci inseamna ca persoanele obeze care un un nivel crescut de leptina in organism ar trebui sa manance mai putin si deci sa slabeasca nu?
Din pacate insa, in cazul obezitatii, leptina nu mai are acelasi efect, aceasta afectiune purtand denumirea de “rezistenta la leptina”. Astfel ca, atunci cand mesajul transmis de acest hormon este diminuat sau perturbat de nivelul prea ridicat secretat de celulele de grasime, mesajul “nu mai manca” nu mai ajunge la creier, astfel ca acesta nu mai realizeaza cand ai mancat suficient. Practic creierul va crede in continuare ca esti infometat asa ca vei vrea in continuare sa mananci.
Nivelul de leptina se reduce de asemenea atunci cand slabesti, acesta fiind si unul din motivele pentru care este asa greu sa pierzi kilogramele in plus si sa te mentii pe termen lung: creierul crede ca esti infometat pentru ca nu exista sufiecienta leptina in organism care sa-i transmita ca esti satul si acesta te va “impinge” astfel sa mananci mai mult.
Doua din cele mai intalnite cazuri declansarii rezistentei la leptine sunt rezistenta la insulina si inflamarea hipotalamusului.
Pentru a pastra nivelul optim de leptina din organism trebuie sa respectati urmatoarele reguli:
- evitati alimentele inflamatorii (in special bauturile cu zahar si grasimile hidrogenate – care se gasesc in majoritatea alimentelor procesate).
- consumati mai multe alimente antiinflamatoare (peste, fructe de padure, broccoli, avocado, ceai verde, ardei, ciuperci, struguri, turmeric, ulei de masline, cacao, ciocolata neagra, rosii, cirese).
- faceti exercitii fizice in mod regulat (sunt suficiente si exercitiile fizice moderate).
- dormiti suficient (studiile au aratat ca somnul insuficient are ca efect scaderea nivelului de leptina si cresterea apetitului alimentar).
- sustineti organismul cu suplimente alimentare pe baza de ulei de peste si acid alfa-lipoic (cunoscut si ca “antioxidantul ideal”).
In concluzie, persoanele cu obezitate au tendinta de a dezvolta o rezistenta la efectele leptinei, dar consumand alimente antiinflamatoare, dormind suficient si practicand exercitii fizice moderate, cantitatea de hormon secretata va fi mentinuta la un nivel normal.
[Afla care sunt HORMONII responsabili cu ingrasarea si SLABIREA]
Pingback: Metode de reglare a hormonilor care controleaza greutatea – Grelina | T's Secrets
Pingback: Cum sa slabesti rapid: 3 pasi simpli, bazati pe descoperirile stiintifice | T's Secrets
Pingback: Hormonii responsabili cu ingrasarea si slabirea | T's Secrets
Pingback: Legatura dintre SOMN si INGRASARE | T's Secrets
Pingback: Hormonii responsabili cu îngrășarea și slăbirea - T's Secrets
Pingback: Cum slabesti prin reglarea hormonilor care controleaza greutatea - Grelina - T's Secrets