Interviu cu Raluca Schachter – Nutritionist clinic
- Cine este Raluca Schachter si cum si-a descoperit pasiunea pentru nutritie? (de ce nutritie, ce inseamna nutritionist clinic, cum ai inceput, ce ai studiat ca sa faci asta, de ca timp faci asta si ce altceva mai consideri tu necesar.)
Am avut intotdeauna o pasiune pentru remedii naturale si intelepciune ancestrala, care m-au ajutat sa absorb cunoasterea de care am avut nevoie mai tarziu in viata. Rezolvarea problemelor mele de sanatate, cat si nasterea fetitei mele, au fost factorii motivatori principali, care m-au determinat sa caut un mod de viata sanatos, real, nealterat si armonios, aproape de natura si pamant.
In urma studiilor efectuate in Statele Unite, unde m-am stabilit in 2006, am obtinut certificarea de Nutritionist Clinic, de la Natural Healing Institute, certificare aprobata de statul California. Ulterior am obtinut certificarea de Metabolic Typing Advisor® si m-am specializat in metodologia Metabolic Typing® prin Sistemul Healthexcel – singurul sistem din lume, care poate determina cu acuratete individualitatea metabolica si dezvolta tipuri de alimentatie extrem de personalizata pentru fiecare metabolism. Am avut oportunitatea sa invat de la experti in mai multe domenii ale medicinei alternative, si sa intalnesc multe alte persoane pasionate, ca si mine, de sanatate si alimentatie traditionala.
In 2013 m-am reintors in Romania, unde imi continui activitatea in sistem online, avand clientela locala si internationala. Consider ca studiul continuu in acest domeniu fascinant al sanatatii este esential pentru a oferi servicii de calitate si solutii reale persoanelor cu care lucrez. Am continuat astfel seria cursurilor de specializare din SUA in domeniul biochimiei, analizei functionale si genetice, pentru a veni in intampinarea problemelor profunde de ordin gastrointestinal, neurobiologic, inflamator, hormonal, de detoxifiere si nu numai, ale persoanelor cu care lucrez.
- Ce inseamna « metabolic energy » si ce este « metabolic typing » ?
Generarea si utilizarea energiei metabolice este fundamentala in biologia celulara. In organism exista mii de reactii biochimice care au loc zilnic, fiind parte din numeroasele procese metabolice sustinatoare de viata. Ne putem gandi la propriul organism ca la mare corporatie multi-nationala care are mii de angajati, cu numeroase departamente si o multitudine de cerinte comunicationale, dezvoltare de programe complexe si canale de aprovizionare multi-dimensionale, etc., unde toate nenumaratele activitati ale corporatiei se afla de fapt concentrate in mana catorva persoane de decizie.
Metabolismul nostru functioneaza intr-o maniera similara. (Metabolism se refera la suma totala a reactiilor fiziologice si biochimice care au loc in organismul nostru pentru a sustine viata). Cu toate ca sute de mii de reactii biochimice au loc in organism in fiecare zi, acestea sunt coordonate doar de cateva sisteme de control specifice.
Metabolic Typing® este un sistem revolutionar si inovativ care se bazeaza pe individualitate metabolica, pe echilibrarea biochimiei individului, eliminarea disfunctiilor metabolice si devoltarea unor planuri nutritionale extrem de personalizate la nivel fiziologic si biochimic.
Metabolic Typing® serveste ca un punct de pornire pentru a te aduce inapoi la conceptul de a sti cum sa-ti asculti corpul, a interpreta reactiile pe care acesta ti le transmite si a intelege ce fel de nutrienti are corpul tau nevoie pentru o sanatate optima. Este o stiinta reala si eficienta a sanatatii, care ia in considerare tendintele tale unice metabolice, rata proprie a acestor tendinte si functia sistemului nervos, toate acestea fiind factorii cei mai fundamentali in legatura cu abilitatea ta de a genera energie din hrana pe care o consumi.
Aceasta metodologie se bazeaza pe descoperirile stiintifice ale individualitatii metabolice, demonstrand ca nu exista doi oameni identici, si de aceea fiecare dintre noi are nevoie de alimente diferite, in proportii diferite ale macro- si micronutrientilor.
Tema “tipului metabolic” a fost prezenta in toate sistemele medicale din antichitate: Ayurveda, medicina traditionala chineza si egipteana si multe altele au tratat afectiunile prin personalizarea tratamentelor in functie de modul in care functioneaza diferitele metabolisme.
Exista astfel metabolisme care se nutresc din cantitati mai mari de carne rosie si grasimi (gandeste-te la un Eschimos ca la un tip proteic extrem), metabolisme care se nutresc din carne slaba, alba si mai multe vegetale (gandeste-te la un indian Quechua ca fiind un tip extrem carbohidrat), si metabolisme aflate la mijlocul acestor extreme, care se nutresc dintr-o varietate de alimente care trebuie sa fie consumate intr-o anumita combinatie. Ratiile de proteine animale si grasimi, cat si tipul acestora variaza mult de la persoana la persoana, de la cultura la cultura si de la un metabolism la altul.
Astazi poti afla cu usurinta tipul tau metabolic si incepe procesul de vindecare reala, care descopera dezechilibrele din organism cat si cauza acestora, si determina o greutate normala, intr-un mod sanatos si neinvaziv.
- Care sunt principalele aspecte pe care ar trebui sa le avem in vedere daca vrem sa slabim si apoi sa ne mentinem un stil de viata sanatos?
Desigur ca stabilirea unei alimentatii potrivite metabolismului trebuie sa fie primul pas care trebuie efectuat. Dar de multe ori nu este suficient. Credinta generala ca singura cauza a greutatii excesive este o dieta necorespunzatoare este de cele mai multe ori gresita. Sunt multi oameni care mananca sanatos, poate si relativ apropiat de tipul lor metabolic, si cu toate acestea sunt in continuare supraponderali.
Realitatea este ca nimeni nu stie la inceput – nici persoana supraponderala, nici medicul, nutritionistul sau terapeutul – care sunt factorii care au cauzat o greutate excesiva. Dieta este doar unul din potentialii factori care pot cauza o varietate de boli degenerative, de la obezitate, la oboseala cronica, diabet, artrita, cancer, etc.
Pe langa dieta, pot exista si alti factori cum ar fi: stresori energetici, trauma emotionala, stres mental, disfunctii structurale, dezechilibre hormonale, infectii ascunse, stres electromagnetic, toxicitate chimica, reactivitati alimentare, metale grele, patogeni, poluanti, etc.
Dieta poate fi intr-adevar un factor principal, SAU poate avea legatura cu un factor secundar, SAU poate sa nu joace nici un rol deoarece orice fel de stresor / factor blocant – pentru ca poate bloca sau dezechilibra functia oricarui sistem de control din organism- poate fi un factor cauzal primar al acestei probleme.
Obezitatea este un simptom degenerativ care indica disfunctie. Nu se poate astepta o schimbare in greutate de lunga durata, pana cand nu se detecteaza cauza disfunctiei. In momentul in care se obtine echilibrul biochimic, eficienta metabolica si o functionare optima, in timp ce se elimina factorii blocanti, si alti indicatori simptomatici care indica lipsa sanatatii optime, greutatea se va normaliza.
Cat timp va dura? Corpul are propriul ritm pentru a rezolva aceste disfunctii, si toate elementele individualitatii metabolice ale unei persoane vor determina cat de repede se pot rezolva aceste disfunctii. A ajunge din punctul A la punctul B este un proces (nu este un tratament, un remediu pentru un simptom) care implica includerea tuturor schimbarilor in bine si eliminarea tuturor factorilor blocanti, in timp ce i se ofera corpului timpul necesar pentru a face schimbarile de rigoare in ritmul propriu, fara efecte secundare.
- Care sunt cele mai daunatoare obiceiuri pentru sanatatea noastra si cum putem sa scapam de ele?
In primul rand alimentatia procesata si plina de chimicale se afla la baza oricarei disfunctii, oricarui simptom negativ sau afectiune. Pe langa aceasta, indepartarea de natura, lipsa de miscare, utilizarea produselor de igiena toxice, mediul poluant, industrial, expunerea la stresul electromagnetic, o stare mentala negativa, dezechilibrul emotional, toate acestea contribuie la o calitate scazuta a vietii si la multe probleme de sanatate.
Chiar daca prin educatia potrivita putem invata cum sa evitam acesti factori, nu ne putem feri complet de acestia. Asadar trebuie sa oferim suportul necesar organismului printr-un program de sanatate real si individualizat.
- In ce masura poluarea, E-urile din alimente si substantele chimice din produsele de ingrijire pe care le folosim ne dauneaza ? Ar trebui sa limitam folosirea lor sau sa ne adaptam realitatii din jur?
Expunerea noastra la poluantii din ce in ce mai numerosi din alimente, apa, aer, impreuna cu ingestia unei alimentatii sintetice, alterate, chimizate, combinata cu obiceiuri nesanatoase in stilul de viata, determina o mare provocare pentru organism si o grea povara pentru organele de detoxifiere: ficat, colon, rinichi, piele, plamani.
Din fericire, parte din inteligenta genetica a celulelor este abilitatea de auto-detoxifiere. Daca nu s-ar intampla asa, fiecare celula din corpul nostru ar muri de auto-intoxicare! Dar din cauza faptului ca suntem bombardati cu materiale toxice la tot pasul, din alimentatie, medicamente, apa, aer, sol, organismul nostru poate deveni toxic, iar celulele pierd resursele necesare pentru a se auto-detoxifia.
Prin efortul organismului de a se mentine sanatos, acesta va incerca sa elimine toxine atunci cand i se va oferi ocazia – nu este chiar o treaba asa de simpla, tinand cont ca organismul nostru este format din peste 100 de miliarde de celule. Aceasta poate fi o povara in plus pentru organele de detoxifiere deja slabite…
Acumularea toxinelor in diverse tesuturi ale organismului afecteaza sanatatea pe mai multe planuri: “otravirea” celulelor, alterarea reactiilor enzimatice, inlocuirea nutrientilor in reactiile biochimice cu toxine, acumularea toxinelor in organele vitale care altereaza functia lor normala.
Pierderea echilibrului biochimic este o cauza care contribuie la pierderea rezistentei organismului de a absoarbe si a elimina toxine. Ca rezultat, acest dezechilibru permite acumularea de si mai multe toxine, formandu-se astfel un cerc vicios, care este si destul de greu de combatut in viata moderna.
Dar, oferind organismului toti nutrientii necesari conform cerintelor sale genetice si nutritionale individuale, si sprijinindu-l in mod corect pentru a putea face fata eliminarii de toxine, (care otravesc, slabesc si altereaza functiile metabolice), se poate oferi un mediu pentru a facilita tendinta naturala, innascuta a organimsului de a manifesta sanatate optima…daca i se ingaduie!
- Cum stim daca mancam si traim sanatos? Este suficient sa urmam regulile clasice: 8 ore de somn, 2 litri de lichide, 30 de minute de miscare, fara zahar, mai putina sare, mai multe fructe si legume?
Acestea sunt reguli generale si nu intotdeauna foarte corecte…depinde de fiecare persoana in parte ! La o anumita categorie pot fi indeajuns, dar la cele mai multe persoane pe care le intalnesc nu sunt suficiente pentru a mentine o sanatate buna, lipsita de simptome negative.
- Cum recunoastem semnalele de alarma pe care ni le transmite organismul atunci cand ceva nu functioneaza corect si cand stim ca e cazul sa apelam la un specialist?
Practic, orice simptom negativ este un semnal pe care organismul il transmite in incercarea de a-ti « spune » ca ceva nu este in regula. Simplul fapt ca aceste « simptome negative » au devenit foarte comune in societatea moderna nu inseamna ca sunt si normale.
Mentorul meu principal in Metabolic Typing®, William Wolcott, defineste sanatatea astfel:
“In ceea ce priveste definitia mea personala, sanatatea este o stare dinamica de energie, exuberanta si de bunastare, care depaseste lipsa simptomelor. Este o stare de homeostaza, echilibru biochimic, si eficienta metabolica optima, unde nici un stresor nu ramane de natura cronica, unde compensarea si adaptarea culmineaza mereu in rezolvare. Cand testele de laborator releva lipsa dezechilibrelor si ineficientelor si cand toate afectiunile si simptomele s-au rezolvat si cand o persoana anunta ca se simte sanatoasa, aceasta este foarte aproape de sanatatea ideala.”
Consider ca este o definitie foarte buna a sanatatii. Faptul ca doar putini dintre oamenii societatii moderne o experimenteaza, nu inseamna ca nu exista. Imbatranirea nu echivaleaza cu imbolnavirea.
- Exista de ceva timp un fel de « traditie » a suplimentelor alimentare cumparate inclusiv de pe rafturile supermarketurilor si administrate « dupa ureche ». Magneziu daca te simti slabit, vitamina C daca simti ca te ia o raceala, vitamina D daca esti nefericit. Explica-ne care este modul corect de administrare a acestor tipuri de substante si spune-ne de unde ar trebui sa le cumparam pe cele potrivite.
Cerintele genetice pentru nutrienti variaza foarte mult intre oameni. Poate fi astfel o diferenta de 2, 5 sau chiar de 10 ori mai mare in ceea ce priveste necesitatea unor nutrienti de la un metabolism la altul. A indeplini aceasta variatie doar prin intermediul alimentatiei devine un lucru din ce in ce mai greu de realizat in timpurile moderne, mai ales pentru cineva care este deja bolnav. Daca sanatatea ta nu este optima, atunci exista sanse mari de a suferi de pe urma deficientei in digestie si asimilarii hranei.
Astfel, daca hrana pe care o ingerezi este deja saraca in nutrienti, si este doar partial digerata si asimilata, atunci va trebui sa mananci o cantitate imensa pentru a indeplini cerintele nutritionale optime.
Din aceasta perspectiva, suplimentele nutritionale au mult de oferit – ofera o forma concentrata de nutrienti care pot compensa pentru lipsurile din sistemul de alimentatie, atunci cand sunt folosite in concordanta cu o alimentatie potrivita tipului metabolic.
Suplimentele nutritionale stimuleaza, substituie, si sprijina procesele metabolice. Suplimentele recomandate in programele Metabolic Typing® sunt menite sa stimuleze punctele slabe si sa sprijine reconstruirea proceselor, prin furnizarea de materii prime necesare.
In final, poate cel mai semnificativ lucru din perspectiva Metabolic Typing® a echilibrarii biochimiei unui organism, este ca suplimentele nutritionale ofera capacitatea de a formula suplimente care se potrivesc fiecarui metabolism in parte, corectand astfel dezechilibre multiple in toate sistemele de control din organism, si care sunt diferite de la caz la caz.
Una din revelatiile uluitoare ale sistemului Metabolic Typing® este acela ca:
Orice nutrient are efecte biochimice diferite in metabolisme diferite. Acest fapt se datoreaza faptului ca orice nutrient are o actiune stimulatorie sau inhibitorie asupra sistemelor de control ale organismului. Tipuri metabolice diferite sunt dominate de sisteme de control diferite, care dicteaza cum se comporta nutrientii in metabolismul acelei persoane. Si de aceea, desigur este critic ca oamenii sa obtina cantitatile si tipul de nutrienti potriviti pentru fiecare metabolism in parte. Aceste realitati clinice diferentiaza suplimentele Metabolic Typing® de orice alte suplimente generice de pe piata.
- Se spune ca un copil cu probleme de greutate va fi un adult cu probleme de greutate. Mai putem repara la 30 de ani ce n-am reparat la 12-13 ani?
Desigur! Interventia poate apare la orice varsta. Important este ce este dispusa sa faca persoana respectiva pentru a-si restabili sanatatea. Pentru ca numai atunci cand iti asumi responsabilitatea si ramai motivat si determinat in procesul vindecarii, vei obtine si rezultate pe masura.
- Cum putem integra un stil de viata sanatos intr-un program incarcat? De ce avem neaparat nevoie si care sunt regulile pe care nu ar trebui niciodata sa le incalcam?
Cred ca fiecare dintre noi poate face ceva daca chiar isi doreste schimbare, indiferent de cat de incarcat este programul. Si daca insusi acel program incarcat este una din cauzele disfunctiei cu care se confrunta persoana, poate ca si acest aspect trebuie luat in considerare!
Din experienta mea, este nevoie in primul rand de organizare, planificare si motivatie. Daca stai bine la aceste capitole, poti merge mai departe…! Ritmul ti-l stabilesti singur, poate fi oricat de incet, dar atata timp cat mergi inainte, esti pe drumul cel bun !
Pe langa acestea, regulile de baza ar trebui sa fie centrate pe evitarea alimentelor procesate si a chimicalelor din viata noastra, atat cele care vin in contact cu corpul nostru, cat si pe cele pe care le ingeram si inhalam. Si de asemenea, sa nu uitam de exercitiu fizic!
- Dieta pe grupe de sange este doar un trend? Este suficient sa avem o alimentatie bazata preponderent pe alimente alcaline? Daca renuntam la fast-food si la zahar putem considera ca mancam sanatos? De unde sa invatam sa slabim corect si sa mancam sanatos?
Teoriile dietei pe grupe sanguine au fost deja demontate in multe cercuri din lumea nutritionala si nu au un suport solid pentru ca pur si simplu nu functioneaza. Cateva erori : tipul sanguin 0 nu este cea mai veche grupa sanguina ; grupa A este mai veche, fapt descoperit cu mai multi ani in urma de doi geneticieni japonezi.
Aceasta inseamna ca D’Adamo foloseste dietele gresite pentru grupele 0 si A. D’Adamo spune ca sunt sute de lectine in alimente, dar in realitate sunt doar 91…De asemenea, tipul sanguin nu are nici un efect asupra modului in care functioneaza metabolismul.
Cei care initial se simt bine cu aceasta dieta se simt asa mai degraba din cauza ca au eliminat cei mai multi alergeni si zaharul din alimentatie. In timp insa, pentru ca alimentatia nu ofera tipul de nutrienti necesari metabolismului, poate submina capacitatea acestuia de a-si mentine sanatatea. In plus, toate cele 6 tipuri metabolice (carbohidrat, proteic si mixt) se regasesc in toate grupele sanguine !
Referitor la alimentele « alcaline », conceptul de “corp acidic – corp alcalin” este unul din cele mai mari erori in lumea sanatatii si nutritiei.
pH-ul intr-o persoana normala, sanatoasa trebuie sa oscileze de doua ori in decursul a 24 de ore, peste si sub valoarea medie. Valoarea medie pentru urina este 6.2 iar pentru saliva 6.7. Un pH “blocat” intr-un stadiu fie acid, fie alcalin este un semn de patologie si o reactie de aparare a organismului impotriva proceselor degenerative.
Mai mult decat atat, cand ne uitam la un rezultat al pH-ului care este ori acid, ori alcalin, nu stim daca acesta reprezinta o problema actuala sau reactia de aparare a organismului impotriva unei probleme. pH-ul este un efect, nu o cauza a problemei.
[Citeste si: Metabolic Typing Testul care te invata cum sa mananci corect]
- In ce constau programele de sanatate pe care le oferi si unde te gasim daca vrem sa ne ajuti sa slabim si sa fim mai sanatosi?
Metabolic Typing® nu este inca o alta dieta tip “masura universala”, care sa se potriveasca ca un sablon fiecaruia si nu este nici “tratament”. Nu este o abordare orientata catre boala si simptome. Este o abordare orientata catre individ si unicitatea acestuia.
Acest concept este menit sa asigure un nivel optim de sanatate si sa o “cladeasca” in mod sistematic, indiferent de simptomele negative existente. Este un valoros “know-how”, un stil de viata pe care il poti invata pentru tine si transmite apoi generatiei viitoare.
Prin programul Metabolic Typing® pe care il ofer vom lucra impreuna la detectarea tuturor dezechilibrelor existente si intelegerea cauzelor din spatele acestora, alinierea la un plan nutritional care sa optimezeze in primul rand sanatatea, indiferent de simptome, cat si cum si de unde sa alegem cea mai pura, curata si potrivita hrana pentru noi insine.
Programul incepe cu stabilirea tipului metabolic si implementarea planului nutritional, continuand apoi cu evaluarea clinica si restabilirea echilibrului biochimic, reducerea toxicitatii si inflamatiei, rezolvarea deficientelor nutritionale, imbunatatirea functiei organelor vitale si nu numai. Pentru toate informatiile necesare puteti vizita www.metabolicenergy.net.