In cat timp apar rezultate cu antrenamentele pentru slabit?
In cat timp incep sa se vada rezultatele din antrenamentele pentru slabit si din cele pentru bodybuilding?
Depinde de asa de multi factori… s-o luam pe rand, chiar si-asa, generalizand grosier:
➡ SLABIT
Sunt mai multe cai pentru a obtine acelasi lucru, enumeram doar cateva:
→ Infometare – nu merge intotdeauna, dar daca nu mananci, deja dupa 3 zile incepi sa pierzi greutate. Din masa musculara mai ales, dar slabesti! In plus, daca nu esti deja sanatos, saritul meselor (pe care multi il confunda cu Intermittent Fasting) te poate slabi si mai mult.
Da, postul are efecte terapeutice, insa asta nu inseamna ca poti face si un job full-time, sport, cumparaturi si multitasking in ziua in care il aplici. In plus, recomand astfel de practici doar sub indrumarea unui nutritionist clinic sau medic.
→ Diete de pe internet – in general functioneaza pe termen scurt, mai ales ca unele iti socheaza corpul cu alimente pe care nu le tolerezi, in proportii care nu sunt optime pentru tine sau care pur si simplu nu sunt adaptate pentru stilul tau de viata. Ca elimini apa, pierzi masa musculara sau alte minerale din corp este rareori masurat in asftel de aplicatii.
→ Cardio cu frecventa cardiaca constanta – avand in vedere ca la acesti tip de cardio, arzi in proportie directa cu durata antrenamentului, daca alergi 40 de minute, metabolismul tau a fost accelerat timp de 40 de minute, dupa care revine. In ipoteza ca ai un aport caloric constant, teoretic slabesti cateva grame in fiecare zi. Realist vorbind: vei fluctua hormonal si din punct de vedere al electrolitilor mult mai mult decat reusesti sa arzi in cele 40 de minute de alergat constant.
Daca faci suficient cardio cat sa slabesti, cel mai probabil este pentru ca ai pierdut mai degraba masa musculara, motivul fiind ca in timp ce faci cardio, secreti hormoni de stres, ceea ce te face sa iti “arzi” proprii muschi inainte de a folosi tesutul adipos drept combustibil.
→ HIIT – (High Intensity Interval Training – antrenamentul pe intervale de intensitate) deja incepi sa arzi calorii si dupa ce termini antrenamentul! Poti sa vezi rezultate si dupa 2 saptamani. Depinde de organism, de frecventa antrenamentelor, de cum te alimentezi si de cum te refaci intre antrenamente.
Tine cont ca locul de unde vei pierde grasime prima oara si locul in care stochezi tine mult de sistemul tau endocrin si de genetica. Adica, poti sa faci programe cu serii multe de genuflexiuni, abdomene si plank-uri toata ziua si este posibil sa nu scapi in continuare de grasimea aia dificila din jurul taliei. Deoarece aceasta e dictata de nivelul ridicat al cortizolului!
Pentru rezultate bune, poti alterna antrenamente de acest tip cu antrenamente de forta. Tine totusi cont de nivelul tau de stres (chestionarul de la intrebarea 6), deoarece antrenamentul pe care il adaugi in programul tau trebuie sa iti permita sa te si refaci dupa el si nu sa te bage in supraantrenament!
Reamintesc regula simpla: mai bine este sa fii insuficient antrenat decat supraantrenat. Intr-adevar, trebuie o proportie intre antrenamentele in regim aerob si anaerob. Alterneaza acest tip de antrenament cu antrenamentele de forta si pune-ti intrebarea: “Daca vrei sa ai compozitia corporala a unui sprinter, de ce te-ai antrena ca un maratonist?”.
➡ ANTRENAMENTE DE FORTA de 2-3 ori pe saptamana – in sfarsit, faci masa musculara, deci saptamana de saptamana iti creste masa musculara si ea este cea care va consuma din ce in ce mai multe calorii. Chiar si cand stai la birou!
In functie de cat de mult esti peste valoarea ideala, poti sa slabesti si >1kg pe saptamana si sa fie intr-un fel sanatos.
Dar trebuie si sa cuplezi asta cu:
- culcat la ore decente,
- eliminat zahar,
- renuntat la faina de proasta calitate,
- esalonare corecta a meselor.
In prima luna sigur vezi si simti rezultate!
Muschii: ca femeie, trebuie sa urmezi minim 2 luni un program specializat pe hipertrofie (crestere in masa musculara) pentru a te bucura de un castig semnificativ de masa musculara. Desi ceea ce fac functioneaza foarte bine pentru slabit, nu slabitul este directia noastra de business, astfel incat iti reproduc din experienta unor profesori de-ai mei: cand o femeie se plange ca s-a marit prea mult de la muschi, daca ii masori circumferintele, acestea sunt in realitate mai mici, deci ea va fi slabit.
Pe scurt, ceea ce am zis si in interviul din Revista Avantaje: ai de 10 ori mai putin testosteron decat un barbat, deci o sa faci muschi mult mai greu. Acesta este motivul pentru care, daca te antrenezi cot la cot cu prietenul tau, poti sa te frustrezi vazandu-l pe el cum raspunde mai repede la acest tip de program.
Urmeaza-l cu incredere, pentru ca oricati muschi faci, 1 kg de muschi este mai mic in volum decat 1kg de tesut adipos, deci o sa ai o talie mai mica. In plus, cum le spun clientelor mele: cand te hotarasti ca ai prea multi muschi, poti sa ii pierzi foarte usor schimband alimentatia si/sau antrenamentul.
Pana acum nu s-a razgandit nimeni astfel incat sa renunte la masa musculara.
- Principii sanatoase in sport si alimentatie
- Exercitii pentru slabit si Bodybuildingul
- Cat de importante sunt orele de masa cand facem sport?
- Sala de fitness: doua mituri demontate
- Fese si abdomen pentru o postura mai buna
- Consumul de zahar – ce efecte are asupra organismului?
- Totul despre mitul cardio
- Exercitii cu greutati sau cardio?
- Unlock high performance with a better posture
Pingback: Antrenament individual sau antrenamente de grup? - T's Secrets