Greșeli pe care le faci în primele săptămâni de dietă

În primele săptămâni de dietă, mai ales dacă ești “începător“, până când te vei obișnui cu noul mod de a mânca, vei întâmpina obstacole, îți vei pune tot felul de întrebări, vei simți împlinire – și desigur, vei și greși. Oricât de motivat și de pregătit psihic vei fi, vor fi și zile în care vei simți că pur și simplu nu mai poți să faci lucrurile cum trebuie.

Indiferent dacă s-a întâmplat să consumi, chiar și accidental, ceva interzis în dieta ta, sau dacă efectiv n-ai avut chef azi să te duci la sală, nu trebuie să te simți vinovat, și este important să înțelegi că obstacolele fac parte din proces. Cheia succesului este să nu te lași influențat de aceste episoade și să continui până ajungi unde ți-ai propus.



Iată principalele greșeli pe care le putem face atunci când ne hotărâm să slăbim: 

1. Te forțezi să mănânci alimente care nu-ți plac:

Principalul motiv pentru care unele diete eșuează este că acestea nu sunt sustenabile. Simplul fapt că îți impui să consumi alimente pe care nu poți să le suporți, doar pentru că sunt cuprinse într-un plan de slăbire, te va face să nu reziști foarte mult mâncând așa.

Este nevoie deci să înveți care din alimentele pe care le consumi cu plăcere te pot ajuta să și slăbești și vei reuși în acest fel să atingi greutatea dorită, dar și să îți dezvolți un stil de viață sănătos.

2. Te cântărești prea des:

Este firesc ca atunci când începi un regim de slăbire să vrei să urmărești evoluția și să vezi rezultatele. Numai că fluctuațiile greutății corporale nu sunt influențate numai de numărul de kilograme, și uneori pot apărea diferențe de greutate de la o zi la alta în funcție de activitatea anumitor hormoni sau de retenția de apă din organism.

Prin urmare, pentru a evita să fii descurajat de ce îți afișează cântarul, este indicat să te cântărești o singură dată pe săptămâna, dimineața, sau să-ți monitorizezi progresul cu alte metode: oglinda, măsuratorile cu un metru de croitorie, sau hainele pe care le purtai înainte să începi dieta.

3. Testezi terenul:

După primele săptămâni de dietă, mai ales atunci când încep să apară rezultate, ai putea crede că o pătrățică de ciocolată sau o felie de pizza nu pot strica prea mult. Și adevărul este că nu vor strica prea mult, atât timp cât nu testezi “teoria” aceasta prea des și te trezești că treptat ai renunțat la dietă și ai revenit la vechile obiceiuri alimentare.

4. Vrei să mănânci “perfect”:

Este bine să fii discliplinat și motivat, dar o mentalitate de tipul “totul sau nimic” s-ar putea să îți saboteze dieta pe termen lung. Toate aceste restricții pentru perioade prea lungi vor crea frustrare, și s-ar putea să te trezești că în loc de acea pătrățică de ciocolată pe care ți-ai interzis-o acum o săptămână să mănânci azi 2 ciocolate întregi.

5. Nu dormi destul:

Numeroase studii au dovedit că lipsa somnului are efecte negative asupra greutății corporale, pentru că poate crea dezechilibre hormonale și poate influența activitatea metabolismului. Despre legătura dintre somn și îngrășare găsiți o explicație mai detaliată aici.

6. Folosești înlocuitori:

Faptul că din unele produse a fost eliminat zahărul, grăsimea sau glutenul, nu înseamnă neapărat că acele produse sunt indicate atunci când vrei să slăbești. Pentru că, acele ingrediente eliminate sunt de obicei înlocuite cu altele, care sunt la fel, dacă nu chiar mai rele decât cele inițiale.

De exemplu, grăsimea este înlocuită cu zaharuri, zahărul este înlocuit cu îndulcitori artificiali, iar glutenul cu carbohidrați rafinați. Este indicat deci să consumi alimente din care aceste ingrediente lipsesc în mod natural, nu prin prelucrare.

7. Consumi prea multe fructe:

Deși fructele sunt o alternativă sănătoasă pentru prăjituri, bomboane și înghețată, vei descoperi că acestea vor încetini procesul de slăbire dacă le vei consuma prea des pe parcursul unei zile. Pentru că deși sunt naturale, fructele conțin cantități ridicate de zahăr, pe care, dacă nu îl vei “arde” practicând activități fizice, îl vei depune.

8. Supraestimezi efectul activității fizice:

Exercițiile fizice sunt un element cheie pentru o viață sănătoasă, contribuind și la menținerea nivelului zilnic de energie, dar nu trebuie să considerăm că acestea pot compensa o alimentație nesănătoasă.

O altă greșeală des întâlnită este teoria conform căreia doar exercițiile de tip cardio te ajută să slăbești, când de fapt, atunci când topești țesutul adipos cu exercițiile cardio, “topești” și o parte din mușchi. Iar mai puțină masă musculară înseamnă un metabolism încetinit, pentru că știm cu toții că 1 kg de mușchi arde mai multe calorii decât un kilogram de grăsime, chiar și atunci când nu ne mișcăm.

Este deci indicat, pentru a slăbi și a te menține, să incluzi în antrenamentele tale pe acelea pentru forță, care te vor ajuta să construiești și să menții masa musculară.

9. Nu-i lași creierului timp să se adapteze:

Atunci când vrem să slăbim trebuie să luăm în calcul, pe lângă partea strict fizică a procesului, și pe cea mentală. Creierul uman are nevoie de timp pentru a se adapta la noile obiceiuri alimentare, și asta durează de obicei câteva săptămâni (durează aproximativ 21 de zile să-ți formezi un nou obicei).

Soluția este să faci schimbările treptat, iar în timp vei descoperi că te vei obișnui cu noul mod de a mânca, și nu ți se va mai părea greu să îl urmezi.

10. Nu îți asculți organismul când te anunță că este sătul:

Organismul nostru este construit să poată detecta când am mâncat destul, doar că de multe ori se întâmplă să ignorăm semnalele care ne anunță că ne-am săturat. Trebuie să înveți să asculți semnalele pe care corpul ți le da, și să te oprești din mâncat atunci când te simți sătul.

De asemenea, este important să faci diferența dintre foame și pofte, mâncatul de plictiseală, mâncatul emoțional sau mâncatul în scopuri de socializare, și să mănânci doar atunci când îți este cu adevărat foame.

Dacă vei fi conștient că toate aceste greșeli pot apărea în primele săptămâni de dietă, până te obișnuiești cu noul mod de viață, vei reuși să eviți dezamăgirile, frustrările sau tentațiile alimentare și să reușești ceea ce ți-ai propus.  

 




Adaugă un comentariu

One thought on “Greșeli pe care le faci în primele săptămâni de dietă

Leave a Reply

%d bloggers like this: