Cum slabesti prin reglarea hormonilor care controleaza greutatea – Grelina
Grelina este cunoscut ca “hormonul foamei”.
Cand ai stomacul gol, acesta secreta grelina, care trimite un mesaj catre hipotalamus spunandu-i ca este momentul sa mananci.

Principala functie a grelinei este sa creasca apetitul alimentar. In plus, grelina afecteaza somnul, gustul si metabolismul carbohidratilor.
In mod normal, nivelul de grelina este cel mai ridicat inante sa mananci si cel mai scazut la aproximativ o ora dupa masa. Totusi, la persoanele supraponderale si obeze, nivelul de grelina este de cele mai multe ori mai ridicat decat in cazul persoanelor cu o greutate normala.

Studiile au aratat ca in cazul persoanelor obeze, chiar si dupa ce mananca, nivelul de grelina scade doar foarte putin. Din aceasta cauza, hipotalamusul primeste in continuare semnale ca e cazul sa se ia masa, ceea ce va avea drept rezultat supraalimentarea.
Insa, indiferent de cat cantaresti, nivelul de grelina va creste si-ti va provoca foame atunci cand vei incepe o dieta de slabire. Acesta este un raspuns natural al organismului care incearca astfel sa te salveze de la infometare. Pe perioada dietelor de slabire apetitul alimentar creste, iar nivelul de leptina – hormonul satietatii – scade.
De asemenea, rata metabolica va avea tendinta sa scada semnificativ, mai ales atunci cand aportul de calorii este restrictionat pentru o perioada mare de timp.

Evident, toate aceste schimbari pot ingreuna procesul de slabire: hormonii si metabolismul tau incearca sa se ajusteze pentru a recastiga kilogramele slabite.
Cum se modifica nivelul de grelina in timpul unei diete: In maxim o zi de la inceperea unui regim de slabire, nivelul de grelina secretat de stomac va creste semnificativ, iar aceasta crestere va continua pe parcursul a cateva saptamani de regim. Studiile au aratat ca pe masura ce inaintezi cu regimul alimentar de slabire, nivelele de grelina vor creste tot mai mult, deci vei fi tot mai infometat. Acesta este si motivul pentru care pastrarea noii greutati obtinute in urma respectarii dietelor este asa de dificila.
Cum controlezi secretia de grelina
Grelina nu poate fi controlata cu medicamente, suplimente alimentare sau diete specifice, prin urmare, pentru a mentine in echilibru nivelul de grelina secretat de stomac, respectati urmatoarele sfaturi:
- evitati zaharul.
- evitati extremele (atat obezitatea cat si anorexia intervin in procesul de secretie a grelinei, modificandu-l).
- dormiti suficient (somnul insuficient sau de proasta calitate va duce la o secretie mai mare a grelinei).
- cresteti masa musculara (nivelul de masa musculara mai ridicat este asociat cu un nivel mai scazut de grelina).
- mentineti o greutate stabila (schimbarile drastice de greutate si dietele de tip yo-yo intrerup buna functionare a hormonilor cheie din organism, inclusiv cea a grelinei).
- alternati aportul caloric (perioadele cu aport caloric mai mare ajuta la scaderea nivelului grelinei si cresterea nivelului de leptina secretata, facandu-va astfel mai putin infometati).
In concluzie, mentinandu-va o greutate stabila, evitand perioadele lungi de dieta, manacand mai multe proteine si dormind mai bine veti reusi sa va pastrati la un nivel optim nivelul de grelina din organism.
[Afla care sunt hormonii responsabili cu ingrasarea si slabirea]
Pingback: Hormonii responsabili cu ingrasarea si slabirea | T's Secrets
Pingback: Care este legatura dintre SOMN si INGRASARE - T's Secrets
Pingback: Hormonii responsabili cu îngrășarea și slăbirea - T's Secrets