Ficat Sanatos – Sfaturi de urmat si Secrete de aflat
Daca vrei sa ai un ficat sanatos, citeste mai jos ce sa faci si ce sa nu faci pentru asta.
Iata 6 sfaturi de urmat daca vrei un ficat sanatos:
1. Citeste etichetele alimentelor inainte sa le cumperi/consumi
Uita-te dupa:
- zahar (care poate aparea sub diverse denumiri),
- fructoza (continuta de multe alimente fie in mod natural fie sub forma de aditivi este metabolizata de ficat si, ca si in cazul alcoolului, intrerupe procesul de metabolizare a grasimilor, putand provoca “ficatul gras” daca este consumata in exces),
- aditivi (potentiatori de gust/aroma, coloranti artificiali, indulcitori sau alti aditivi),
- grasimi saturate (cum ar fi uleiurile vegetale gasite in mancarurile prajite, margarina sau sosuri; se recomanda utilizarea uleiurilor virgine, presate la rece – cum sunt uleiul de masline, uleiul de cocos sau uleiul de avocado organice),
- alimentele pe a caror eticheta e trecut “continut scazut de calorii”, “continut scazut de grasimi” “0% grasime” (pentru ca de obicei acestea au o cantitate de grasimi redusa dar care a fost inlocuita cu zaharuri pentru a potenta gustul).
2. Alcoolul:
Chiar si in cantitati reduse, daca este consumat regulat, alcoolul poate ingreuna functionarea ficatului. Ficatul este responsabil cu eliminarea alcoolului – pe care il percepe ca fiind o toxina – asa ca pauzele cat mai lungi de la consumul de alcool il ajuta pe acesta sa functioneze corect.
3. Carbohidratii rafinati si procesati:
Este bine sa fie evitate mancarurile facute din faina alba: paine alba, pastele, produsele de patiserie, prajiturile, gogosii. etc.
4. Evita mancarurile la care esti alergic sau sensibil, pentru ca acestea slabesc functia hepatica si afecteaza sistemul imunitar.
5. Evita sa mananci cand esti stresat (pentru ca in acele momente corpul este concentrat pe alte procese, nu pe ficat si digestie).
6. Evita sa mananci in exces (mananca numai cand iti este foame si incearca sa gasesti alte activitati atunci cand esti plictisit).
Secrete pentru a avea un ficat sanatos
1. Dimineata, bea pe stomacul gol un pahar mare cu apa in care ai stors o lamaie (astfel vei ajuta atat activitatea ficatului cat si digestia).
2. Bea cel putin 2 l de apa pe zi (sau echivalentul indicat in functie de greutatea ta corporala). Aceasta te va ajuta sa elimini toxinele si va impiedica ca acestea sa reintre in sange.
3. Mananca, pe cat posibil, cat mai multe alimente organice, proaspete. Mancarurile non-organice pot contine pesticide, erbicide, hormoni si antibiotice – toate acestea fiind toxine pe care ficatul va trebui sa le elimine.
4. Mentine-ti sitemul digestiv sanatos. Ca sistem de filtrare a organismului, ficatul filtreaza si elimina bacteriile si virusii care intra in organism prin alimentele consumate. Prin urmare, un tract digestiv sanatos cu un continut echilibrat de bacterii bune, protejeaza organismul de infectii si elibereaza ficatul de surplusul de toxine.
5. Sunt anumite plante care sustin fuctionarea optima a ficatului: laptele de armurariu (silimarina), radacina de papadie, anghinarea, turmericul sau schisandra. Aceste plante protejeaza si regenereaza celulele hepatice, protejeaza impotriva radicalilor liberi si stimuleaza producerea de bila pentru o buna digestie si pentru a preveni inflamarea ficatului.
6. Mineralele – benefice pentru toate procesele enzimatice din organism, inclusiv pentru procesul de metabolizare si detoxifiere prin ficat.
7. Vitaminele – in special complexul de vitamine B si vitamina C – ajuta ficatul sa functioneze corect si sa detoxifice organismul. Antioxidantii ca Astaxanthin-ul si Resveratrolul sunt de asemenea foarte benefici pentru ficat.
8. Amino-acizii din proteinele de buna calitate si suplimentele de proteina/amino-acizi ajuta de asemenea functia de detoxifiere a ficatului. Dintre amino-acizi, taurina are o importanta ridicata, fiind principalul amino-acid folosit de ficat in procesul de eliminare a toxinelor din organism.
9. Acizii Omega 3 – acizi grasi esentiali: ajuta celulele sa transporte toxinele din celula in afara acestora, sustinand de asemenea sistemul imunitar.
10. Folositi produse de cosmetice fara chimicale pentru a diminua cantitatea de toxine pe care ficatul va trebui sa o proceseze. Pielea are o capacitate mare de absorbtie, astfel ca toate produsele aplicate pe piele sau pe par ajung in sange si trebuie eliminate prin ficat (la fel si in cazul produselor de curatenie care pot intra in corp prin piele, prin inhalare sau prin mancare).
11. Alimente benefice ficatului care ar trebui incluse in dieta zilnica: alimente care contin sulf (usturoi, ceapa, oua), crucifere (varza, brocoli, conopida, cale, boabe de mustar), legume verzi, spirulina.
Alegeti macar cateva din sfaturile si secretele de mai sus si aplicati-le zilnic pentru a avea un ficat sanatos!
Pingback: Metode de Detoxifiere | T's Secrets
Pingback: Ceaiul de ANGHINARE – T's Secrets
Pingback: Zahar sau Indulcitori artificiali – Care e Raul mai Mic? – T's Secrets
Pingback: Zahar sau Îndulcitori artificiali: Care e Răul mai Mic? - T's Secrets