Cum slăbești prin reglarea hormonilor care reglează greutatea: Estrogenul

Estrogenul este cel mai important hormon sexual feminin. Este produs de regula de ovare si participa la reglarea sistemului reproductiv feminin.

doidoidoiIn functie de varsta, actiunea altor hormoni si starea generala de sanatate, atat un nivel prea ridicat, cat si un nivel prea scazut al estrogenului din organism vor avea ca afect depunerea de tesut adipos. Estrogenul incepe sa favorizeze depunerea celuleor grase inca din perioada pubertatii, pentru a asigura fertilitatea femeilor si poate, de asemenea, sa favorizeze depunerea de tesut adipos in primele luni de sarcina iar, de obicei, femeile obeze au un nivel mai ridicat de estrogen in organism.

In perioada menopauzei, nivelul de estrogen scade pentru ca este produs in cantitati mult mai mici de catre ovare, iar grasimea va avea tendinta sa se depuna in zona abdomenului (spre deosebire de perioada fertila, atunci cand zonele cu predispozitie pentru depunerea grasimii sunt soldurile si coapsele).

Odata cu depunerea de grasime in zona abdominala va creste si volumul de grasime viscerala (grasime depusa in jurul organelor aflate in cavitatea abdominala), avand ca efect dezvoltarea rezistentei la insulina si cresterea riscului de imbolnavire. appetite-1238251_640

Stilul de viata si alimentatia te pot ajuta sa mentii un nivel optim de estrogen in organism prin:

  • consumul de fibre (introduceti fibrele in alimentatie pentru a echilibra un nivel prea ridicat de estrogen – au un continut ridicat de fibre: taratele, nucile, migdalele, semintele de in, semintele de floarea sorelui, fasolea, dovleceii, conopida, broccoli, varza, fructele).
  • consumul de legume crucifere (varza, conopida, broccoli – legumele crucifere au un efect benefic asupra estrogenului).
  • consumati seminte de in (desi fitoestrogenii continuti de aceste seminte sunt controversati, acestea au un efect pozitiv asupra estrogenului din organism in cazul majoritatii femeilor).
  • faceti miscare (activitatea fizica poate ajuta la reglarea nivelului de estrogen din organism atat in perioada dinaintea menopauzei cat si dupa instalarea acesteia).
[Afla care sunt hormonii responsabili cu ingrasarea si slabirea]

Sursa articolului: www.authoritynutrition.com
Adaugă un comentariu

2 thoughts on “Cum slăbești prin reglarea hormonilor care reglează greutatea: Estrogenul

Leave a Reply