Dilema Dietelor

Cea mai buna dieta este aceea despre care nu stii de fapt ca o urmezi.

 

Am auzit cu totii de sora verisorului cuiva care, dupa ce a tinut o dieta drastica, a slabit zeci de kilograme, nu s-a mai ingrasat niciodata, a castigat la loto si a trait fericita pana la adanci batraneti.

Stim insa si multe alte povesti cu persoane care au inceput o dieta si au renuntat la ea descurajati, sau care au inceput o dieta, au slabit si dupa dieta s-au ingrasat si mai mult. Apoi au inceput o alta dieta si au reluat acelasi cerc vicios de restrictii alimentare demoralizante.



Se estimeaza ca 95% din cei care incearca sa slabeasca urmand diete stricte se ingrasa din nou dupa incheierea acestora.

 

Majoritatea dietelor cu rezultate rapide sunt de fapt regimuri alimentare bazate pe restrictii: ne interzicem ceva – carbohidrati, grasimi, carne rosie, pizza, ciocolata, masa de seara, etc. Insa, in milioanele de ani de evolutie, corpul nostru a devenit prea inteligent pentru a putea fi controlat de reguli ca “mananc numai salata ca sa slabesc“.

 

Metabolismul uman este complex, astfel incat atunci cand primeste destule alimente pe care sa le arda, isi porneste “cuptoarele” si arde si rezervele de grasime mai rapid. Atunci cand primeste mai putine alimente pe care sa le arda, isi incetineste “cuptoarele”, incetineste arderile si le face mai eficiente. Acest proces de incetinire metabolica ii ajuta pe stramosii nostri sa supravietuiasca periodelor de foamete.

 

In zilele noastre insa nu este cazul. Daca mananci prea putin, corpul intra intr-o stare de conservare, facand pierderea kilogramelor in plus si mai dificila. Incercand sa slabesti asa, ar fi ca si cum ai impinge un bolovan la deal, in continuu, in fiecare secunda – iar orice abatere sau pauza te va intoarce din drum.

 

Problema este ca dietele sanatoase par prea lente, de aceea multi din cei care incearca sa slabeasca si nu au rabdare sa faca asta corect, esueaza.

 

Daca ne vom refuza in mod constant anumite alimente sau placeri culinare, este foarte probabil sa sfarsim dorindu-ne si mai mult sa mancam acel tip de aliment. Iar in general primul lucru la care renunta persoanele care incep o dieta drastica sunt tocmai acele alimente pe care le face de obicei placere sa le consume. Si asta devine in final reteta pentru dezastru, pentru ca absolut orice dieta care se bazeaza pe renuntarea la alimentele care iti plac va fi temporara si vei rezista foarte putin sa o urmezi.

 



 

Mancarea pe care nu o mancam se va intoarce sa ne manance.

 

Asa ca, mai bine mancam acele 2 patretele de ciocolata acum, decat sa sfarsim prin a manca o intreaga tableta de ciocolata mai tarziu.images (1)

 

Cea mai buna dieta este aceea despre care nu stii de fapt ca o urmezi.

 

Asa ca, daca vrei sa slabesti mananca mai bine! Indiferent daca pentru tine asta inseamna sa mananci mai putin, sa mananci fara sa te simti vinovat, sa mananci mai multi nutrienti sau sa mananci cu mai mare bucurie.

  • Nu te depriva de mancarurile care iti plac!
  • Nu fa o obsesie din slabit!
  • Nu te stresa cu numaratul caloriilor!
  • Mananca cand ti-e foame, nu cand esti plictisit!
  • Ai rabdare!
  • Hidrateaza-te!
  • Fa miscare!
  • Nu te infometa!
  • Dormi suficient!
  • Streseaza-te cat mai putin!
  • Adapteaza-ti regimul alimentar la propriile nevoi!
 Sursa: “Mindless Eating” – Why we eat more than we think – by Brian Wansink




Adaugă un comentariu

2 thoughts on “Dilema Dietelor

  • Pingback: Cum sa slabesti rapid: 3 pasi simpli, bazati pe descoperirile stiintifice | T's Secrets

  • Pingback: Greșeli pe care le faci în primele săptămâni de dietă – T's Secrets

Leave a Reply