DIETA RINA MENIU
DIETA RINA MENIU DIETA PE 90 ZILE
ZIUA 1 PROTEINE
MIC DEJUN: 2 portocale sau 2 kiwi etc. Nu vă înfometaţi. Serviţi gustări bogate în vitamine din două în două ore până la prânz (fructe sau legume proaspete simple). însă atenţie, numa, pânîla ora
PRANZ: Piept de pui cu salata – 2 bucăţi piept de pui, fără pieliţă legume pentru supă 1 vânătă mare 1 roşie, 1/2 linguriţă oregano 1/2 linguriţă rozmarin uscat, 1 căţel de usturoi, zdrobit pătrunjel tăiat mărunt 1 lingură ulei de măsline sare, piper negru ingrediente pentru salată, în funcţie de sezon. Se amestecă uleiul de măsline, rozmarinul şi usturoiul zdrobit. Se taie vânătă felii. Se toarnă uleiul peste felii şi se rumenesc pe ambele părţi. Se aşează feliile de roşie deasupra şi se presară pătrunjelul tăiat. Se fierbe un piept de pui la foc mic (celălalt se păstrează pentru cină) în supă de legume. Se dezosează pieptul de pui şi se rumeneşte pe ambele părţi în aceeaşi tigaie în care au fost rumenite feliile de vinete.
Se prepară salata asortată. Se poate servi cu o felie de pâine.
După prânz, beţi 300 ml de supă de pui simplă.
CINA: Jumătate de porţie din preparatul culinar de la prânz, fără supă şi pâine.
INFORMATII UTILE: Este bine sa includeţi în meniu carne slabă, în special carne de pasăre Acesta este un aliment sănătos şi hrănitor, cu un conţinut de fier pe care organ^mu vostru ,l va absorbi imediat. Orice grăsime vizibilă trebuie întotdeaunaCartată Cumpărat, o tigaie în care să preparaţi feluri de mâncare din carne fara a folosi multa grăsime. Consideraţi acest lucru drept o investiţie în sănătatea dumneavoastră.
ZIUA 2 AMIDONURI
MIC DEJUN: 3 caise sau o banană felii. Obişnuiţi-vă să mâncaţi banane tăiate în bucăţele ajutându-vă de cuţit şi furculiţă. Astfel, veţi mânca mai încet şi mai rafinat.
Nu vă înfometaţi. Serviţi gustări bogate în vitamine din două în două ore pâna la prânz (fructe sau legume proaspete simple). însă atenţie, numai până la ora prânzului. Acest sfat trebuie urmat în fiecare zi de proteine, amidonuri şi carbohidraţi.
PRANZ: Supa ungureasca: 400 g varză acră 4 cartofi 1 lingură ulei 1 ceapă mică 1 linguriţă boia de ardei 1 lingură ajvar (pastă de roşii) 1 căţel de usturoi 1 vârf cuţit chimen şi o frunză de dafin sare, câteva boabe de piper negru in 700 ml supă
In ziua de Amidonuri folosiţi apă şi legume (sau un cub de supă de legume) pentru a prepara supa
Se prăjeşte ceapa în ulei. Se adaugă usturoiul, pasta de roşii sau ajvarul, boia de ardei, chimenul, frunza de dafin şi piperul, după care se toarnă supa. Când începe să fiarbă, se adaugă varza murată şi cartofii tăiaţi cubuleţe. Se fierbe până se înmoaie. Se adaugă sare după gust.
De asemenea, se serveşte cu o felie de pâine. Se poate prepara cu varză proaspătă; în acest caz, se adaugă puţin oţet.
CINA: Jumătate de porţie din preparatul culinar de la prânz.
ALEGERE ALTERNATIVA: Incercaţi soia cu orez şi legume. Se fierb 100 g de orez. Se ia jumătate din cantitatea de orez, se amestecă cu o lingură de soia fiartă, o roşie tăiată cubi jumătate de ceapă mică tăiată mărunt, un căţel de usturoi, 2 linguri de boabe porumb murate sau la conservă, un vârf de cuţit cimbrişor şi cimbru. Separat, se amestecă o linguriţă sos de roşii şi o jumătate de cană supă. Se unge o tig şi se aşează compoziţia în trei straturi: un strat de orez simplu, un strat de amestec soia-orez şi deasupra orezul simplu rămas. Se toarnă amestecul de ! cu sos de roşii. Se coace 30 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 175°C.
ZIUA 3 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: Un ciorchine strugure sau 2 curmale japoneze (sau orice alte fructe de sezon).
Nu vă înfometaţi. Serviţi gustări bogate în vitamine din două în două ore până la prânz (fructe sau legume proaspete simple). însă atenţie, numai până la ora prânzului. Acest sfat trebuie urmat în fiecare zi de proteine, amidonuri şi carbohidrati.
PRANZ: Pizza: 250 g făină 15 g drojdie 12 linguriţă zahăr sare – un vârf de cuţit apă călduţă 4 linguri sos de roşii, 1linguriţă ulei de măsline
Se dizolvă zahărul şi drojdia în apă călduţă. Când drojdia se umflă, se adaugă făina sărată şi se frământă un aluat. Se lasă o jumătate de oră la dospit, apoi se întinde o foaie subţire şi se unge cu uleiul de măsline şi sosul de roşii. Se coace 20 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 200°C.
-Aluatul de pizza poate fi cumpărat şi din comerţ.
-Sosul de roşii poate fi înlocuit cu roşii pasate şi condimente.
CINA: O felie de tort sau 3 cupe de îngheţată şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
INFORMATII UTILE: In fiecare zi de carbohidrati puteţi prepara o salată din salată verde, castraveţi, varză şi roşii. Adăugaţi orice fel de germeni, susan sau seminţe de floarea soarelui (cu măsură) şi ierburi aromate proaspete (pătrunjel, busuioc, tarhon etc), ceapă verde.
ZIUA 4 VITAMINE
MIC DEJUN: Un mango sau o cană de căpşuni, etc.
GUSTARE: Un pahar cu suc de fructe sau legume.
PRANZ: Fructe coapte: Se taie o banană şi 2 kiwi în felii şi se aşează într-un castron cu felii de portocală, 2 prune şi o cană de zmeură. Se toarnă sucul de la o portocală şi se amestecă uşor ingredientele. Folosind o folie de aluminiu, se îmbracă interiorul unui vas astfel încât marginile să poată fi îndoite şi bine sigilate (pentru a preveni scurgerea sucului). Se aşează amestecul de fructele în interior, se strâng marginile bine şi se coace 7 minute în cuptorul încălzit în prealabil la 190°C. Se pot alege şi alte fructe, după preferinţă.
GUSTARE: 0 mână de miez de nucă şi o cană de ceai
CINA: 0 banană zdrobită cu nuci.
ALEGERE ALTERNATIVA: Pentru un desert delicios, se iau 10 caise uscate, 10 migdale şi 1 lingură de suc de orice fructe sau sirop. Se pun toate ingredientele într-un blender şi se amestecă până se uniformizează. Se întinde amestecul peste o foaie pergament. Se taie în diferite forme. Se serveşte cu ceai.
INFORMATII UTILE: Pentru ca regimul să dea rezultate, este important să nu vă fie foame niciodată, în primele zile ale regimului Rina’s 90, vă puteţi desfăta cu cantităţi mai generoase de mâncare, în special dacă sunteţi obişnuit cu mese consistente, însă respectaţi întotdeauna intervalul sugerat înainte de a lua următoarea masă. Pe măsură ce zilele din regim trec, veţi putea să vă adaptaţi cu uşurinţă meselor moderate. în zilele de vitamine, când vi se face foame, puteţi mânca fructe uscate, nuci şi seminţe. Atenţie: o mână este suficientă. Puteţi înlocui întotdeauna fructele cu legume simple proaspete (puteţi să le îmbogăţiţi cu ierburi aromate).
ZIUA 5 PROTEINE
MIC DEJUN: 2 mere sau 8 kiwi etc
PRANZ: Salata cu somon crocant – 2 file somon zeama de la 1 lămâie 1 conopidă mică 1/2 varza verde 1/2 varza roşie 1 praz, sare, piper negru 1 lingură ulei de măsline, rozmarin (1 lingură uscat sau 4 fire mici proaspete)
Se spală şi se taie somonul file în fâşii şi se lasă la marinat în zeamă de lămâie. între timp, se prepară salata (se pot lăsa câteva fâşii de somon la marinat în lămâie până la cină). Se taie legumele mărunt, cu excepţia conopidei care mai întâi va fi separată în bucheţele şi apoi opărită. Se amestecă ingredientele de la salată, se adaugă sare şi piper şi se asezonează cu o lingură de ulei şi zeamă de lămâie. Se presară deasupra rozmarin şi coaja unei lămâi. Se rumeneşte somonul într-o tigaie din teflon şi se adaugă ca garnitură la salată. Se serveşte cu o felie de pâine.
-Se beau 300 ml de supă simplă ce poate fi preparată dintr-un cub concentrat de supă.
-Somonul file se poate înlocui cu alt peşte slab sau cu carne slabă de pasăre ori tofu.
CINA
Jumătate de porţie din preparatul culinar de la prânz, fără supă şi pâine.
-Se pun smochinele la înmuiat pentru micul dejun de a doua zi.
ALEGERE ALTERNATIVA: Mâncaţi o farfurie de salată de pui felii (200 g la prânz şi 100 g la cină).
ZIUA 6 AMIDONURI
MIC DEJUN: Ieri seară aţi pus la înmuiat 8 smochine uscate. Mai întâi beţi apa, apoi mâncati incet smochinele.
PRANZ: Tocana de orez cu legume – 120 g orez 600 ml supă sare şi coriandru după gust, 1 ceapă mică, 2 căţei usturoi, 1 morcov potrivit • 1 ardei roşu gras 1 lingură ulei mazăre şi ciuperci (opţional) ingrediente salată
Se prăjeşte în ulei morcovul tăiat fin, ardeiul gras. ceapa şi usturoiul zdrobit. Se adaugă supa. Se aduce la punctul de fierbere, se adaugă orezul spălat (puteţi adăuga mazăre şi ciuperci, dacă vă plac). Se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert la foc mic timp de 15 minute; apoi, se ia capacul şi se mai lasă la fiert încă 5 minute. Se adaugă sare după gust şi se amestecă uşor.
Se serveşte cu salată verde şi o felie de pâine.
-Se poate găti în prealabil orezul şi apoi amesteca cu legumele înăbuşite.
Salata se prepară amestecând o salată verde mică cu tarhon sau praz, oţet după gust, o lingură de ulei şi puţină sare.
CINA: O porţie de orez cu legume păstrată de la prânz şi puţină salată proaspătă.
ALEGERE ALTERNATIVA: Varza acră călită este delicioasă. Se căleşte o ceapă tăiată mărunt într-o lingur ulei, se adaugă 500 g de varză acră şi se prăjeşte la tigaie 30 de minute. Se amestecă din când în când şi se adaugă apă caldă. La final, se condimente cu sare. Se serveşte cu cartofi fierţi (2 la prânz, 1 la cină). Pentru a simplifica lucrurile, varza acră se poate prepara şi la cuptor.
ZIUA 7 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 2 mere sau 2 kiwi, etc.
PRANZ: Chapattis (Paine indiana) – 200 g făină albă integrală, 50 ml apă călduţă, sare – un vârf de cuţit, condimente după gust (ex. ierburi provensale, usturoi, pătrunjel etc.), 1 lingură ulei de măsline pentru aluat, sos de roşii.
Se frământă făina şi sarea într-un castron, adăugând treptat apa, uleiul şi condimentele. Aluatul final trebuie să fie moale şi omogen. Se stropeşte cu puţină apă, se acoperă cu tifon umed şi se lasă cel puţin jumătate de oră la dospit. Se separă aluatul în 6 bucăţi rotunde de aceeaşi dimensiune şi se lasă puţin la uscat. Se presează fiecare bucată cu mâna, după care se întinde într-o foaie subţire. Se coace în tigaie la foc mare. Se serveşte caldă. Se poate adăuga sos de roşii.
» Chapattis poate fi înlocuită cu clătite.
CINA: O felie de tort sau o cantitate egală de biscuiţi şi 4 bucăţele de ciocolată neagră. Se pun fructe uscate la înmuiat pentru micul dejun de a doua zi.
ALEGERE ALTERNATIVA: Puteţi prepara terci de hrişcă din 100 g făină de hrişcă. Se usucă făina de hrişcă timp de câteva minute într-o tigaie. Se toarnă apă fiartă şi se amestecă 2-3 minute sau până când apa este complet absorbită. Se prepară ciuperci drept garnitură. Se prajesc ceapa şi 2 mâini de ciuperci într-o lingură de ulei şi se toarnă puţină apă. Se adaugă sare, piper negru, usturoi zdrobit şi se ornează cu pătrunjel tăiat mărunt.
ZIUA 8 VITAMINE
MIC DEJUN: 300 ml compot de fructe la alegere, neîndulcit (disponibil în comerţ sau făcut în casă)
GUSTARE: Curmale japoneze (sau alte fructe de sezon)
PRANZ: PRAJITURA CU FRUCTE USCATE – Se pun la înmuiat prunele, smochinele, stafidele, etc. în apă cel puţin 2 ore (sau peste noapte). Se scurge apa (sau se poate bea), se pun fructele înmuiate în blender şi se amestecă până se uniformizează. Separat, se macină nuci şi fulgi de nucă de cocos. Se frământă un aluat şi se face o prăjitură sau se pot face mingi de fructe.
GUSTARE: O mână de migdale şi o cană de ceai
CINA: O pară galbenă mare
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară un compot din curmale japoneze coapte, însă tari. Se adaugă un măr sau o gutuie felii, câteva picături de zeamă de lămâie şi o linguriţă de rom peste curmalele japoneze. Se poate adăuga o lingură de boabe de struguri spălaţi. Se răceşte la frigider. Este o adevărată încântare a simţurilor.
INFORMATII UTILE: Aţi trecut de prima săptămână. Acum înţelegeţi principiile de combinare a alimentelor însă este bine să citiţi indicaţiile din prefaţă de mai multe ori. Organismul vostru nu este privat de nicio substanţă nutritivă atâta timp cât mâncarea este variată. Reţineţi acest aspect dacă vă alcătuiţi singur meniurile. Dezvoltaţi-vă cultura unei alimentaţii sănătoase pentru a vă păstra greutatea corporală adecvată după cele 90 de zile. Se recomandă să vă cântăriţi o dată pe săptămână.
ZIUA 9 PROTEINE
MIC DEJUN: Jumătate de ananas proaspăt sau o conservă mică de ananas, etc.
PRANZ: FRIPTURA DE CURCAN CU ANDIVE – 2 bucati de carne curcan, 1 căţel de usturoi, 1 linguriţă pătrunjel tăiat mărunt, 1 lingură ulei, 1 linguriţă oţet sare, piper negru 150 ml apă, andive, 1 linguriţă de condimente pentru salată
Se sotează fripturile de curcan într-o lingură de ulei încins. Se adaugă usturoiul zdrobit, o linguriţă de oţet, puţină sare şi piperul negru. Se gătesc aproximativ 15 minute şi se adaugă apă caldă pe parcurs. După ce sosul a scăzut, se presară pătrunjel tocat.
Se taie andivele în două, se spală şi se usucă. Se rumenesc într-o tigaie de teflon. Peste ele se toarnă ulei şi se asezonează cu o linguriţă de condimente pentru salată.
Andivele se servesc cu friptura de curcan (din care o treime va fi pusă deoparte pentru cină) şi cu o felie de pâine. Andivele la tigaie pot fi înlocuite cu orice salată proaspătă.
Se beau 300 ml de supă simplă, ce poate fi preparată dintr-un cub concentrat de supă.
CINA: O friptură de curcan cu andive.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se opăresc 400 g legume mixte (broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, morcovi etc.) în apă cu sare. Se scurg legumele şi se pun într-un vas de iena sau de lut, se presară 100 g de brânză degresată rasă şi o lingură de brânză parmezan. Se coace 15 minute în cuptorul încălzit în prealabil la 200°C. Se presară pătrunjel tocat sau tarhon şi oregano. La prânz, se mănâncă cu o felie de pâine, în timp ce la cină se prepară o porţie proaspătă (se folosesc 50 g brânză), însă fără pâine.
ZIUA 10 AMIDONURI
MIC DEJUN: Puneţi în blender un măr mare şi un morcov potrivit; adăugaţi puţină apă minerală si o picătură de ulei, amestecaţi până se formează spumă. Beţi încet.
PRANZ: SUPA DE CONOPIDA – 1 conopidă mică (bucheţele întregi şi codiţe) • 3 cartofi 1 ceapă mică 1 lingură ulei 1 linguriţă pătrunjel tocat, 1 mână de orez, 1 litru de apă sau supă, sare, piper negru, chimen, nucşoară.
In apa care fierbe se adaugă puţină sare, conopidă şi cartofii tăiaţi cuburi. Se lasă la fiert 10 minute. Se prăjesc ceapa, chimenul şi orezul într-o lingură de ulei, după care se adaugă totul în supă şi se lasă la fiert încă 10 minute. Pentru un plus de gust, se adaugă nucşoară, piper negru şi pătrunjel. Se condimentează cu sare după gust. Pentru un plus de savoare, se poate folosi supă preparată în prealabil. Se serveşte cu o felie de pâine.
CINA: O porţie mică de supă de conopidă.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se fierb 6 cartofi, se lasă la răcit şi se decojesc. Se separă 400 g broccoli în bucheţele şi se taie codiţele în bucăţi mari. Se fierb broccoli în apă cu sare până se înmoaie. După ce au fiert se adaugă piper negru. într-o linguriţă de unt se rumenesc seminţe de susan şi se presară peste broccoli. Se serveşte cu cartofi şi salată asortată proaspătă. La prânz se mănâncă cu o felie de pâine, iar la cină jumătate din porţia de la prânz, fără pâine.
ZIUA 11 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 1 banană sau o cană de afine, etc.
PRANZ: SPAGHETE – 120 g spaghete, o ceapă mică, roşii potrivite sau câteva roşii în sos, 1 lingură boia de ardei, sare, piper negru, 1 lingură ulei de măsline, un vârf de cuţit oregano.
Se prăjeşte ceapa, se adaugă roşiile decojite şi tăiate felii, se sotează puţin, se adaugă boia de ardei, oregano, sare şi piper negru. Se toarnă sosul peste pastele fierte al dente (să fie încă tari). Se poate folosi, de asemenea, sos cu ierburi mediteraneene disponibil în comerţ.
CINA: O felie de tort sau 3 cupe de îngheţată şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară lasagna din paste foarte late. Se fierb 120 g, se scurg şi se lasă la răcit, între timp, se taie 4 roşii în felii subţiri şi se păstrează pentru sos. Se rade un morcov. Se unge un vas mic de iena. Se alternează straturile de paste şi felii de roşii cu morcov ras şi se presară oregano. La sfârşit se aşează un strat de paste. Se toarnă sosul de roşii diluat cu apă peste lasagna. Se coace 30 de minute la 190°C.
Se poate prepara lasagna în prealabil, dar sosul de roşii trebuie turnat deasupra chiar înainte de coacere.
ZIUA 12 VITAMINE
MIC DEJUN: Se pun într-un blender o pară coaptă mare (tăiată cuburi), zeamă de la o jumătate de lămâie, 200 ml apă şi scorţişoară – un vârf de cuţit – şi se pasează. Se ornează cu frunze de mentă.
GUSTARE: Un pahar de suc de coacăze negre
PRANZ: FRIGARUI DE FRUCTE – Se folosesc 130 g căpşuni şi 2 kiwi tăiate felii, o banană şi o piersică. Se înşiră alternativ fructele pe o frigăruie de lemn şi între acestea se adaugă frunze de mentă bine spălate. Se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se înmoaie în suc de portocale fiert.
GUSTARE: O mână de mere uscate sau alte fructe şi un pahar de suc de coacăze.
CINA: Se pasează o banană, se adaugă afine sau căpşuni. Se mănâncă încet cu linguriţa.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se iau 4 roşii de aceeaşi mărime, se crestează transversal, se deschid puţin şi se pun într-o tavă unsă. Printre acestea se adaugă 2 mere acre. Se coc 15 minute în cuptor la 200°C. între timp, se taie 2 căţei de usturoi şi o lingură de frunze de busuioc. Se presară peste roşii. Se serveşte cu mai multe frunze de salată.
ZIUA 13 PROTEINE
MIC DEJUN: mere sau 2 curmale japoneze, etc.
PRANZ: SALATA GRECEASCA – 4 roşii, 1 castravete 1 ceapă, 1 ardei verde gras, 5 măsline câteva frunze de salată verde, 200 g brânză feta, 100 g iaurt dietetic, 1 lingură ulei de măsline, sare, piper negru oregano şi rozmarin.
Se taie ardeiul gras şi ceapa în inele subţiri, se taie felii castravetele şi roşiile, se taie brânza în fâşii subţiri. Se amestecă toate ingredientele. La baza unui castron se aşează câteva frunze de salată; se transferă legumele şi brânza, se adaugă măslinele, se presară oregano, se condimentează cu sare şi piper. Se pune deoparte 10 minute. Pentru a prepara sosul, se amestecă iaurtul, uleiul de măsline şi rozmarinul. Se serveşte cu o felie de pâine.
Se beau 300 ml de supă, ce poate fi preparată dintr-un cub concentrat de supă.
CINA: Jumătate din porţia de la prânz, fără supă şi pâine.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se alege mozzarella în loc de feta. în prezent, mozzarella se fabrică din lapte de vacă (deşi la origine mozzarella se fabrica din lapte de bivoliţă). Mozzarella este bogată în substanţe minerale, în special fosfor şi calciu. Este considerată o varietate de brânză proaspătă. Vă puteţi desfăta în zilele de proteine cu mozzarella, salată şi o felie de pâine. Aceasta va fi binevenită.
Pentru salate, se poate alege orice varietate de brânză degresată.
INFORMATII UTILE: Nu reuşiţi să vă preparaţi singuri meniul zilnic? Atunci când luaţi masa în oraş (restaurant, picnic, în vizită la prieteni) alegeţi felurile de mâncare disponibile conform principiilor de combinare a alimentelor. O altă posibilitate ar fi să vă preparaţi dinainte masa şi să o luaţi cu voi la muncă, în călătorii etc.
ZIUA 14 AMIDONURI
MIC DEJUN: portocale sau un ciorchine de struguri, etc.
PRANZ: MUSACA DE CARTOFI CU SALATA – 6 cartofi, 3 roşii normale sau în sos, 1 cană linte (galbenă), 1 morcov, 100 ml supă, sare, piper negru, 1 lingură pătrunjel tocat, 1 lingură ulei de măsline, ingrediente salată
Se coc roşiile întregi; după ce s-au răcit se decojesc şi se taie felii. între timp, se fierbe lintea. Se ia un vas potrivit de iena, se aşează alternativ straturile de cartofi tăiaţi felii, linte galbenă şi morcov ras. Roşiile felii se adaugă la sfârşit. Se toarnă deasupra supă fierbinte. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se coace 30 minute în cuptorul incins la 200°C. Când este gata, se ornează cu pătrunjel tocat. Acest fel de mâncare se serveşte cu salată verde şi o felie de pâine, dacă doriţi.
Lintea poate fi înlocuită cu fasole.
CINA: O porţie de musaca păstrată de la prânz şi o salată verde proaspăt preparată.
ALEGERE ALTERNATIVA: Dacă vă plac ciupercile, încercaţi această reţetă. Se prăjeşte o ceapă mică tăiată mărunt într-o lingură de ulei, se adaugă trei mâini de ciuperci tăiate felii, 2 căţei de usturoi şi puţină apă. Când apa începe să fiarbă, se adaugă sare şi piper negru şi se presară pătrunjel tocat din belşug. Se mai pot adăuga 2 linguri de hrişcă fiartă sau arpacaş. Se serveşte cu o felie de pâine. Pentru cină, jumătate din porţia de la prânz, dar fără pâine.
ZIUA 15 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 2 kiwi sau 3 mandarine, etc
PRANZ: CUS-CUS – 120 g cuş-cuş, 2 mâini de ciuperci, 1 căţel de usturoi, 1 lingură ulei, 1 lingură pătrunjel tocat
Se prepară cuş-cuşul conform instrucţiunilor de pe pachet. Se sotează ciupercile în ulei încins, se adaugă puţină apă şi apoi usturoiul zdrobit. Se amestecă cuş-cuş-ul cu ciupercile şi se ornează cu pătrunjel tocat.
Puteţi adăuga ce legume doriţi.
CINA: O felie de tort sau 3 biscuiţi mici şi 4 bucăţele de ciocolată neagră
ALEGERE ALTERNATIVA: Incercaţi săratele din foietaj. Decongelaţi aluatul de foietaj, întindeţi o foaie (nu prea subţire) şi aşezaţi foaia pe o tavă de copt acoperită cu hârtie pergament. Se taie aluatul în formă de săratele (sau pătrate) şi se presară condimente (fenicul, seminţe de susan, seminţe de chimen, etc). Se coace până când sărăţelele (sau pătratele) se rumenesc.
INFORMATII UTILE: Uleiul de măsline extra virgin, presat la rece nu ridică nivelul colesterolului datorită nivelului său ridicat de acizi graşi nesaturaţi. Este benefic datorită conţinutului de colesterol de tip HDL recunoscut pentru efectele sale de prevenire a multor boli ale civilizaţiei moderne. Uleiul de măsline conţine o gamă variată de ingrediente medicinale şi, de asemenea, îmbunătăţeşte absorbţia vitaminelor grase solubile. Folosiţi grăsimea rar; alegeţi ulei de calitate şi căutaţi ulei a cărui etichetă indică în mod clar că vă protejează sănătatea.
ZIUA 16 VITAMINE
MIC DEJUN: Un ciorchine mare de struguri sau o cană de zmeură, etc. Sau se prepară o băutură tonică şi revigorantă obţinută prin amestecarea a 200 ml apă cu o lingură de miere de albine şi o lingură de oţet.
GUSTARE: Un pahar de suc de fructe sau limonada.
PRANZ: MERE COAPTE – Se scobesc 6 mere. Se aşează pe o tavă de copt acoperită cu hârtie pergament. Se umplu merele cu marmeladă sau gem cu un conţinut redus de zahăr. Se coc 15 minute la 180°C. în timp ce se coc, merele se ung cu suc de portocale asezonat cu o linguriţă de amestec de condimente pentru ştrudel de mere (scorţişoară, cuişoare, nucşoară, ghimbir). Se servesc 4 mere la prânz şi se lasă 2 pentru cină.
GUSTARE: O mână de seminţe de floarea soarelui şi o cană de ceai.
CINA: 2 mere coapte. Se pun fructe uscate la înmuiat pentru micul dejun de a doua zi.
ALEGERE ALTERNATIVA: Ce spuneţi de o salată de fructe servită în cupe de salată? Se aşează 5 frunze de salată într-un vas mic. Deasupra se aşează un măr şi o pară tăiate cuburi şi felii de gref. Se presară o mână de boabe de struguri.
INFORMATII UTILE: Dacă stomacul dumneavoastră nu tolerează bine fructele proaspete (vă simţiţi balonaţi sau simţiţi o senzaţie de presiune în stomac) încercaţi să gătiţi sau să coaceţi fructele. Sau înlocuiţi-le cu legume: proaspete, sote, prăjite însă nesărate (se pot folosi ierburi aromate). Sau vedeţi dacă una din următoarele idei vă ajută să scăpaţi de probleme: mâncaţi numai un singur tip de fructe la masă, respectaţi intervalul de două ore înainte de următoarea masă, spălaţi bine fructeie. Apa şi fructele proaspete nu reprezintă o combinaţie fericită; încercaţi să beţi mai mult ceai cald în zilele de fructe.
ZIUA 17 PROTEINE
MIC DEJUN: 8 piersici uscate fără sulf, fie înăbuşite, fie înmuiate peste noapte. Nu uitaţi să beţi apa în care au fost înmuiate.
PRANZ: SALATA DE CARNE – 400 g carne de vită slabă cu os, legume pentru supă (1 ceapă, 1 ardei roşu gras, 1 roşie, 1 legătură de pătrunjel tocat, 1 lingură ulei de seminţe de dovleac (sau orice alt tip), oţet, sare, piper negru.
Se prepară supă din carnea de vită (folosind legumele pentru supă) în mod obişnuit. Dacă sunteţi singuri la masă, puteţi împărţi supa în recipiente mici şi apoi să o congelaţi, pentru a o folosi în zilele de proteine.
Se taie carnea fiartă în felii subţiri. Se curăţă, se clătesc şi se taie legumele rondele sau fâşii. Se pun ingredientele într-un castron, se adaugă sare şi piper negru şi se amestecă bine. Se adaugă sosul preparat din ulei, oţet şi pătrunjel. Se lasă la marinat cel puţin jumătate de oră. Se serveşte cu o felie de pâine.
Se beau 300 ml de supă simplă.
CINA: Jumătate din porţia de la prânz, fără supă şi pâine.
INFORMATII UTILE: Dacă vă plac foarte mult produsele lactate, este posibil să le simţiţi lipsa; însă, le puteţi pune în prim plan în unele zile de proteine. Iaurtul, laptele bătut, brânza de vaci, etc. merg bine cu ardeiul gras, spanacul, castraveţii şi alte legume. Alegeţi produse degresate, evitaţi brânzeturile grase.
ZIUA 18 AMIDONURI
MIC DEJUN: mandarine sau 2 piersici, etc.
PRANZ: FASOLE VERDE CU CARTOFI – 300 g fasole verde, 2 cartofi, 1 ceapă potrivită, 1 lingură ulei, 2 căţei de usturoi, 1 lingură boia de ardei, maghiran după gust, sare, piper negru, 1 lingură pătrunjel tocat 400 ml apă.
Se sotează ceapa tocată în ulei, se adaugă boiaua şi 400 ml de apă călduţă. Când începe să fiarbă se adaugă fasolea, usturoiul zdrobit, maghiranul şi piperul negru. Se lasă la foc mic până se înmoaie fasolea. Se presară pătrunjel tocat şi se serveşte. Se taie cartofii în bucăţi mari şi se fierb în apă cu sare. Se servesc cu fasolea verde.
Mâncaţi şi o felie de pâine. Dacă vă mai este foame, preparaţi şi o salată.
CINA: O porţie mică de fasole verde cu cartofi.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară varză călită. Se taie mărunt 500 g varză proaspătă. Se încinge puţin zahăr într-o lingură de ulei până se rumeneşte, apoi se adaugă ceapa tăiată mărunt. Se prăjeşte puţin şi se adaugă varza. Se adaugă apă şi se lasă la fiert acoperită. După ce varza se înmoaie, se adaugă sos de roşii şi chimen măcinat şi se mai lasă câteva minute pe foc. Se serveşte cu cartofi fierţi (3 la prânz şi 2 la cină)
INFORMATII UTILE: Alegeţi pâine integrală sau cu adaos de seminţe deoarece aceasta este o adevărată bogăţie a naturii: este bogată în vitamine, minerale şi fibre, este plină de energie şi se păstrează proaspătă timp de mai multe zile. Cumpăraţi diferite tipuri însă verficaţi cu atenţie ingredientele de pe etichetă.
ZIUA 19 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 8 curmale sau 2 mere, etc.
PRANZ: PAINE CU BICARBONAT – 400 g făină de grâu fină, 300 ml apă minerală, 12 g praf de copt, 1 linguriţă sare, 1 lingură ulei.
Se amestecă făina, praful de copt şi sarea şi se face un aluat moale adăugând (treptat) apă minerală -aluatul trebuie să fie lipicios la atingere. Se unge tava de copt, se întinde aluatul şi se uniformizează cu mâna umedă. Se coace în cuptorul încălzit în prealabil la 220° C până când se rumeneşte la suprafaţă. Când capătă crustă, se stropeşte cu apă, se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă la răcit.
Se recomandă ca pâinea să fie ruptă şi nu tăiată. Se mănâncă jumătate şi se păstrează cealaltă jumătate în frigider pentru altă dată.
CINA: O felie de tort sau aceeaşi cantitate de biscuiţi simpli şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se fierb 120 g paste integrale şi se acoperă cu sos Pesto. Pentru a prepara sosul, se amestecă cu un mixer o legătură mare de busuioc proaspăt, o mână de seminţe de pin, usturoi zdrobit, ulei de măsline şi sare. Se poate folosi, de asemenea, sosul Pesto disponibil în comerţ.
ZIUA 20 VITAMINE
MIC DEJUN: Un ciorchine mare de struguri sau o cană de zmeură, etc.
GUSTARE: Un pahar de suc de fructe.
PRANZ: BANANE CROCANTE CU CAPSUNI
Se curăţă şi se taie în jumătate pe lungime 2 banane. Se stropesc cele patru jumătăţi cu suc de portocale şi se sotează rapid într-o lingură de unt. Se ornează cu căpşuni pasate sau cu alte fructe de pădure. Se presară migdale măcinate.
GUSTARE: O mână de seminţe de dovleac şi o cană de ceai.
CINA: Intr-un blender, se amestecă bine un mango mare copt tăiat felii, o bucată mică de chili, jumătate de linguriţă ghimbir ras, 2 linguriţe frunze de mentă tăiate fin, puţină sare şi 200 ml de apă minerală. Poftă bună!
ALEGERE ALTERNATIVA: Se taie un mango şi o papaia mică în cuburi. Se pun deoparte câteva bucăţi pentru a fi folosite ca ornament. Se fierb puţin fructele în sucul de la o portocală. Se pasează pulpa într-un blender şi se ornează cu bucăţile de mango şi papaia.
ZIUA 21 PROTEINE
MIC DEJUN: 300 ml compot de fructe.
PRANZ: KEBAB DE PUI SI SALATA
Se pun 250 g piept de pui (sau curcan) tăiat în fâşii mici într-o tigaie de teflon, adăugaţi 100 ml de apă, se acoperă cu un capac şi se fierb înăbuşit. După ce apa a scăzut, se sotează carnea pe toate părţile. (Se poate pune şi pe grătar).
Se taie fin 300 g de dovlecei şi se opăresc în puţină apă (5 minute). Se taie fin o ceapă şi se amestecă cu dovleceii. Se prepară sosul pentru salată folosind o lingură de ulei, o lingură de oţet şi sare după gust. Se serveşte cu o felie de pâine.
Puteţi mânca cu orice alt tip de salată asortată sau cu ajvar.
In plus, beţi 300 ml de supă simplă ce poate fi preparată dintr-un cub concentrat – sau folosiţi supa păstrată în frigider.
CINA: Kebab de pui proaspăt preparat la grătar cu ajvar sau o salată proaspăt preparată.
INFORMATII UTILE: Grăsimea este precum orice alt lucru din viaţă: dăunătoare în exces, însă benefică organismului nostru dacă sunt selectate grăsimile potrivite în cantităţi moderate. Grăsimea are o importanţă deosebită în regimul alimentar deoarece conţine aminoacizi vitali pentru stimularea absorbţiei de vitamine liposolubile (A, D, E şi K). Există două tipuri de grăsimi: vizibile şi invizibile. Cea vizibilă trebuie mereu îndepărtată. învăţaţi cum să recunoaşteţi produse care conţin grăsime invizibilă atunci când faceţi cumpărături.
ZIUA 22 AMIDONURI
MIC DEJUN Papaia sau suc revigorant de papaia. Pentru a obţine sucul, se taie papaia, se scot seminţele şi se pasează fructul în blender; adăugaţi apoi suc de lămâie şi o linguriţă de miere de albine. Beţi sucul încet.
PRANZ: ARDEI UMPLUTI – 4 ardei roşii graşi potriviţi, 3 cartofi, 1 ceapă mică, 1 linguriţă pătrunjel tocat, 1 linguriţă tarhon tocat, 1 lingură sos de roşii » sare, piper negru, 1 lingură ulei de măsline, 200 ml supă, 1 lingură de legume uscate pentru supă, ingrediente pentru o salată asortată.
Se curăţă şi se spală ardeii graşi. Cartofii se decojesc, se taie cuburi şi se fierb. Se pasează cartofii fierţi şi se adaugă ceapa uşor rumenită, pătrunjelul, tarhonul, sosul de roşii şi piperul negru. Se umplu ardeii cu acest amestec. Se aşează într-o cratiţă mică, se presară legumele uscate pentru supă şi se toarnă supa peste ardeii umpluţi. Se aduce la punctul de fierbere şi se fierbe înăbuşit până se înmoaie (aproximativ 25 minute).
Ardeii umpluţi şi cartofii merg bine cu salată asortată. Se serveşte cu o felie de pâine.
Ardeii se pot umple cu orez şi legume fierte sau cu linte şi cartofi fierţi.
CINA: Un ardei umplut păstrat de la prânz şi o salată asortată proaspăt preparată.
ALEGERE ALTERNATIVA: Faceţi o tocană de linte. Se lasă 150 g de linte la înmuiat în 700 ml de apă peste noapte. Se scurge apa şi se înlocuieşte cu alta proaspătă. Se sotează ceapa tăiată, morcovul şi tarhonul într-o lingură de ulei şi se amestecă cu lintea, împreună cu o lingură de sos de roşii şi condimentele pentru supă. Se fierb la foc mic timp de 30 de minute, apoi se adaugă cartofii tăiaţi cuburi şi se mai lasă la fiert încă 15 minute. Se adaugă sare şi piper când este gata. Se serveşte cu o felie de pâine şi se păstrează o porţie pentru cină.
ZIUA 23 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 8 curmale sau 2 mere, etc.
PRANZ: MAMALIGA CU BOIA DE ARDEI – 120 g făină de porumb si sare, 1 lingură ulei, 1 linguriţă boia de ardei.
Se prepară mămăliga conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se încinge uleiul într-o tigaie la foc potrivit. Se adaugă o linguriţă de boia de ardei şi se sotează. Acesta este condimentul pentru mămăligă.
CINA: O felie de tort sau 3 biscuiţi mici şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
Se pun fructe uscate la înmuiat pentru micul dejun de a doua zi
ALEGERE ALTERNATIVA: Puteţi pune sos de ciuperci sau sos de roşii peste mămăligă sau o puteţi orna cu felii de ceapă prăjită – cunoscătorii vor şti să îi aprecieze savoarea. Puteţi prepara mămăligă în stil italian. Se aşează mămăliga într-o tavă unsă şi se distribuie în mod uniform; se unge cu o lingură de ulei şi se ornează cu felii de ceapă. Se coace 15 minute la 200°C.
ZIUA 24 VITAMINE
MIC DEJUN: Se prepară un compot din prune uscate. Se spală şi se înmoaie 8 prune în 300 ml de apă (de preferat seara). Dimineaţa, se pune apa într-un vas, se fierbe şi se toarnă la loc peste prune. Se serveşte caldă.
GUSTARE: O portocală sau un pahar de suc de portocale.
PRANZ: MERE UMPLUTE – Se spală, se usucă bine şi se taie în jumătăţi 6 mere. Se scot sâmburii. Se curăţă 2 portocale, se îndepărtează pieliţa albă, se taie feliile în bucăţi mici şi se păstrează sucul de la acestea. Lângă bucăţile de portocală adăugaţi 50 g fistic tăiat fin şi o lingură de bucăţele subţiri de migdale. Se umplu merele cu acest amestec şi se aşează pe o tavă. Se coc aproximativ 25 de minute la 180°C. Turnaţi peste mere 100 ml de lichid – amestec de apă caldă şi suc de portocale şi potriviţi de gust cu condimente pentru ştrudel cu mere: scorţişoară, cuişoare, nucşoară, ghimbir. Se servesc 4 mere calde.
GUSTARE: O mână de fructe uscate şi o cană de ceai.
CINA: 2 mere coapte umplute cu portocală, păstrate de la prânz. Se pot servi şi reci, sunt la fel de gustoase.
ALEGERE ALTERNATIVA: Veţi fi încântaţi de gustul unei salate delicioase din jumătate de ananas, 1 curmală japoneză şi o cană de căpşuni. Se taie cuburi curmala şi ananasul şi se amestecă cu feliile de căpşuni. Se lasă puţin deoparte şi se stropeşte cu suc de fructe. La alegere se pot adăuga seminţe de susan sau in..
ZIUA 25 PROTEINE
MIC DEJUN: Jumătate dintr-un pepene galben proaspăt de mărime medie sau 4 prune proaspete, etc.
PRANZ: MUSACA DE PRAZ CU PUI – 2 bucăţi de praz, 250 g piept de pui, 1 lingură ulei 1 ceapă, 3 căţei de usturoi, 1 lingură sos de roşii sau 1 roşie mare, 700 ml de supă, 200 g gulie, sare, piper negru, cimbru un vârf de cuţit şi pătrunjel
Se curăţă, se spală şi se taie toate legumele. Se taie pieptul de pui cuburi. Se încinge o lingură de ulei şi se prăjesc ceapa, prazul şi usturoiul, se adaugă roşia tăiată sau sosul de roşii şi gulia şi se sotează rapid. Se adaugă supa şi se fierbe la foc mic aproximativ 10 minute. Adăugaţi apoi puiul cuburi, sarea, piperul şi cimbrul. Se lasă la fiert până când se înmoaie. Se ornează cu pătrunjel tocat. Se serveşte cu o felie de pâine.
Se beau 300 ml de supă simplă ce poate fi preparată dintr-un cub concentrat.
CINA: Jumătate din porţia de la prânz, fără supă şi pâine.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară o salată cu salam sau cârnăcior (la grătar dacă preferaţi). Ingrediente: o salată, un morcov ras, o lingură de ţelină rasă, un castravete mic felii şi un măr mic tăiat cubuleţe. Se amestecă ingredientele şi se condimentează după gust. Puteţi îmbogăţi gustul salatei adăugând pulpă de avocado amestecată cu zeamă de lămâie şi jumătate de lingură de muştar. Puteţi înlocui carnea cu tofu aromat cu verdeţuri sau cu tofu afumat.
ZIUA 26 AMIDONURI
MIC DEJUN: 0 papaia sau 2 kiwi, etc.
PRANZ: GULAS DE CARTOFI – 4 cartofi, 1 lingură ulei1 ardei gras (roşu sau verde), 1 ceapă mică, 1 linguriţă boia de ardei, 1 căţel de usturoi, sare, piper negru, frunză de dafin, maghiran şi pătrunjel tocat pentru ornare, castraveciori muraţi.
Se prăjesc ceapa tocată şi ardeiul gras tăiat cuburi într-o lingură de ulei. Se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe, boia, usturoiul, frunza de dafin şi piperul negru. Turnaţi apă călduţă cât să acopere cartofii. în timpul fierberii nu se mai adaugă apă, dar se amestecă în mod constant. Se fierbe înăbuşit aproximativ jumătate de oră. Se presară pătrunjel şi maghiran. Serviţi cu o felie de pâine şi castraveciori muraţi.
CINA: Un castron de gulaş de cartofi şi castraveciori muraţi.
ALEGERE ALTERNATIVA: Preparaţi jota (mâncare tradiţională din varză acră de pe coasta slovenă, se pronunţă „iota”). Varza acră se poate înlocui cu napi muraţi daţi prin râzătoare. Se fierb 2 cartofi mari, tăiaţi cuburi, în apă cu sare. După ce au fiert, se scurg şi se păstrează lichidul. Se pasează jumătate din cantitatea de cartofi. între timp, se fierbe varza acră (varză murată) sau napii muraţi în puţină apă şi se condimentează cu frunza de dafin şi puţin piper negru. Se scurg şi se păstrează apa. Se pun într-un vas cartofii pasaţi şi cartofii cuburi, jumătate de conservă de fasole păstăi, varza acră fiartă şi apa rămasă de la cartofi. Se amestecă uşor şi se adaugă apa rămasă de la varza murată dacă este necesar. Jota servită cu o felie de pâine vă va desfăta simţurile. Este şi mai încântătoare servită la cină.
ZIUA 27 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 2 mere sau 1 ciorchine de struguri, etc.
PRANZ: TAIETEI DE GRAHAM CU SOS – 120 g tăiţei, o conservă mică de roşii în sos, 1 lingură ulei de măsline, 100 ml de apă, 1 căţel de usturoi, sare, piper negru şi busuioc
Se curăţă şi se zdrobeşte usturoiul şi se sotează în ulei împreună cu roşiile din conservă. Se adaugă apă şi se lasă la fiert aproximativ 5 minute. Se pasează sosul în blender, se condimentează cu sare, piper şi busuioc. Se mai lasă pe foc încă un minut. Se toarnă sosul peste paste (fierte al dente). Pentru un plus de gust, se adaugă un cub de ulei de măsline cu ierburi aromate în apa pentru fiert.
CINA: O felie de tort sau 3 cupe de îngheţată şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
ALEGERE ALTERNATIVA: Nu vă plac sosurile de roşii din comerţ? Preparaţi-vă singuri sosul şi păstraţi-! la frigider într-un recipient bine sigilat. Se pasează 4 roşii, o lingură de ulei de măsline, o ceapă, 2 căţei de usturoi, puţin piper negru, un vârf de cuţit de busuioc şi o linguriţă de pătrunjel tocat într-un blender. Se fierbe la foc potrivit timp de 10 minute. Se condimentează cu sare, după gust.
ZIUA 28 VITAMINE
MIC DEJUN: 2 mere sau o cană de afine, etc.
GUSTARE: 2 mandarine.
PRANZ: FRUCTE IN SOS CALDUT – Se spală şi se taie felii 5 bucăţi de fructe – nectarine, caise sau piersici. Se stropesc cu zeamă de lămâie sau de portocale. Se aduc la punctul de fierbere 500 ml de apă în care s-au adăugat 2-3 beţişoare de scorţişoară, câteva cuişoare şi batonul de vanilie. Se toarnă lichidul peste fructe. Se serveşte cald.
GUSTARE: O mână de nuci şi o cană de ceai.
CINA: O porţie mică de fructe în sos cald păstrată de la prânz.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se rad 4 sfecle roşii fierte la care se adaugă 2 cepe mici tocate. Se amestecă bine. Se stoarce 1 portocală şi se toarnă deasupra.
ZIUA 29 PRIMA ZI DE APA
ASTAZI, FARA MANCARE – NUMAI APA!
Notă pentru pacienţii diabetici: consultaţi un medic în ceea ce priveşte regimul alimentar, în special cu privire la ziua de apă. Nu există băutură mai bună decât apa proaspătă. Este plină de substanţe minerale pe care corpul le pierde atunci când transpiraţi. Trebuie să beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi. îi puteţi îmbogăţi gustul adăugând zeamă de lămâie sau o linguriţă de oţet de cidru. Nu este suficient să beţi apă numai atunci când vă este sete. Alegeţi un recipient pe care să îl aveţi întotdeauna la vedere pentru a vă aminti acest lucru. Beţi câte puţin, în mod regulat, pentru a goli recipientul până seara; astfel, veţi putea să vă controlaţi aportul de lichide. Beţi numai apă în zilele de apă. Cu toate acestea, ceaiul, supa şi sucurile de fructe şi legume (desigur, fără adaos de zahăr) completează aportul vostru de lichide dacă nu puteţi bea doar apă. Sucurile de fructe şi legume constituie, de asemenea, o masă.
Apa reprezintă singurul aport din ziua de apă. Beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi. Beţi un pahar de apă minerală cu conţinut mare de magneziu pe stomacul gol.
SUGESTII DE ACTIVITATI
Astăzi veţi trece printr-un test dificil. Pe durata întregii zile, trebuie să beţi numai apă. Efectele pozitive ale acestei zile vor fi durabile. Intreprindeţi diverse activităţi pentru a evita tentaţiile pe care le constituie alimentele.
– Faceţi o plimbare lungă. – Meditaţi.
– Mergeţi la teatru. – Mergeţi la saună sau la piscină.
– Vizitaţi o expoziţie. – Plimbaţi-vă cu bicicleta.
– Mergeţi la cinema. – Petreceţi timp preţios cu familia.
– Discutaţi cu prietenii. – Dedicati-vă lecturii.
CANTARITI-VA SI MASURATI-VA!
Intraţi într-un magazin cu articole de îmbrăcăminte şi observaţi că mărimea obişnuită a garderobei dumneavoastră nu vi se mai potriveşte. Acasă, cântăriţi-vă şi măsuraţi-vă coapsele, şoldurile şi talia. Comparaţi dimensiunile actuale cu cele anterioare şi bucuraţi-vă. încurajaţi-vă şi continuaţi.
NOTATI-VA REALIZARILE! Sau notaţi schimbările pe care le-aţi observat în fizicul (şi psihicul) dumneavoastră.
INFORMATII UTILE: Este posibil ca în timpul dietei masa dumneavoastră corporală să ajungă într-un punct fix: kilogramele nu vor mai dispărea mai multe zile sau chiar săptămâni. Acest lucru se poate întâmpla chiar la începutul regimului sau după o lună, oricând. Schimbările din organism au loc în timp, prin urmare nu vă faceţi griji, încercaţi următoarele:
– Măsuraţi-vă dimensiunile corporale. Veţi observa că veţi slăbi în centimetri în pofida stagnării kilogramelor, iar acest lucru vă va ridica moralul.
– Faceţi exerciţii fizice. Exerciţiile fizice regulate stimulează consumul de energie. Mişcarea influenţează sănătatea în mod pozitiv şi este o bună pregătire pentru perioada de menţinere a greutăţii corporale.
– Trataţi ziua de apă ca fiind un lucru serios şi de valoare. Conform experienţelor celor care au ţinut Rina’s 90, aceasta înclină balanţa în favoarea scopurilor dumneavoastră.
– Din când în când, săriţi peste o zi de carbohidraţi sau alegeţi o zi de proteine sau de amidonuri în schimb. Este posibil ca dulciurile consumate în ziua de carbohidraţi să fi fost prea bogate.
ZIUA 30 PROTEINE
MIC DEJUN: 2 mere sau o cană de zmeură, etc.
Nu vă înfometaţi. Serviţi gustări bogate în vitamine din două în două ore până la prânz (fructe sau legume proaspete simple). însă atenţie, numai până la ori prânzului. Acest sfat trebuie urmat în fiecare zi de proteine, amidonuri şi carbohidraţi.
PRANZ: PULPE DE PUI CU DOVLECEL – 3 pulpe de pui (curcan), fără pieliţă, 3 cepe, 1 dovlecel mare, 1 ardei roşu gras, sare, piper negru, 1 lingură ulei, 1 linguriţă boia de ardei, 2 căţei usturoi, 300 ml de supă, ingrediente pentru o salată asortată
Se taie cepele şi dovlecelul în cuburi mari. Se prăjesc pulpele de pui (curcan) într-o lingură de ulei. Se scot pulpele rumenite din tigaie şi se pun în tigaie ceapă, dovlecel, ardei gras, usturoi zdrobit, boia, sare şi piper negru. Sotaţi, adăugat supa şi lăsaţi puţin pe foc. Daţi tigaia deoparte, aşezaţi pulpele de pui pe legume şi lăsaţi să se coacă aproximativ jumătate de oră îr cuptorul încălzit în prealabil la 200°C. La acest fel de mâncare, fetica (salata mielului) constituie o garnitură excelentă; fetica se poate înlocui cu salată verde. Nu uitaţi să serviţi şi o felie de paine
De asemenea, beţi 300 ml de supă simplă ce poate fi preparată dintr-un cub concentrat.
CINA: O pulpă de pui cu legume (păstrate de la prânz) şi o porţie de fetică (sau salata verde).
INFORMATII UTILE: Inlocuiţi pulpele de pui cu tofu. Este o sursă de proteine vegetale, deci fări colesterol, aproape lipsită de grăsimi; tofu poate fi preparat într-o varietate moduri. Din moment ce nu conţine proteinele din lapte, tofu este ideal perj persoanele care suferă de alergii. Tofu aromat cu verdeţuri şi cel afumat s| mâncăruri delicioase.
ZIUA 31 AMIDONURI
MIC DEJUN: 2 kiwi sau un gref, etc.
Nu vă înfometaţi. Serviţi gustări bogate în vitamine din două în două ore până la prânz (fructe sau legume proaspete simple). însă atenţie, numai până la ora prânzului. Acest sfat trebuie urmat în fiecare zi de proteine, amidonuri şi carbohidraţi
PRANZ: RIZOTO DE PRAZ – 120 g orez 1 praz mediu 1 lingură pătrunjel tocat ■ sare, piper negru 1 lingură ulei 1 lingură mazăre (opţional) ingrediente pentru salată asortată
Se taie prazul în felii subţiri şi se sotează. Se adaugă orezul spălat, sarea şi piperul negru şi suficientă apă pentru a dubla orezul în volum. Se amestecă bine, se acoperă cu un capac şi se fierbe la foc mic până se înmoaie orezul. Ornaţi cu pătrunjel tocat. Se poate adăuga şi o lingură de mazăre fiartă. Serviti cu o felie de paine si salata asortata.
Puteţi înlocui o treime din orez cu linte galbenă şi prazul cu o cantitate adecvată de broccoli (buchete întregi).
Reţetă de salată de roşii: se taie 4 roşii în felii potrivite, se aşează într-un castron puţin adânc apoi se adaugă ceapă felii, pătrunjel tocat, un vârf de cuţit de oregano, puţină sare şi piper negru. Se condimentează cu o lingură de ulei şi puţin oţet.
CINA: O porţie de rizotto cu praz servită cu salată.
ALEGERE ALTERNATIVA: Un alt fel de mâncare delicios este cartoful cu nap murat. Se fierb 500 g napi muraţi n apă cu sare, seminţe de chimen şi o frunză de dafin. La prânz, se servesc napii cu 2 cartofi şi o felie de pâine, iar la cină un singur cartof.
ZIUA 32 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 2 portocale sau 2 mere, etc.
PRANZ: GALUSTE MOI DIN TAIETEI – 120 g făină integrală de grâu, 1/8 litru apă, sare – un vârf de cuţit, 1 ceapă, 1 lingură ulei, 1 lingură tarhon (opţional)
Se amestecă făina cu sarea. Se adaugă apă pentru a obţine consistenţa aluatului de clătite. Se toarnă aluatul în picături printr-o strecurătoare cu găuri mari în apa clocotită, sărată (puneţi în apă câteva picături de ulei). Se amestecă mereu, se scurge când este gata şi se răceşte sub jet de apă rece. Pentru un plus de savoare, se adaugă ceapă prăjită sau tarhon tocat, asezonate cu o lingură de zeamă de lămâie.
Găluşte se pot găsi şi în magazinele alimentare; cumpăraţi 120 g.
CINA: O felie de tort sau 3 biscuiţi – de exemplu biscuiţi Bear Paw şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
Se spală 8 smochine, se pun în 300 ml de apă şi se lasă la înmuiat peste noapte.
DULCIURI: 200 g margarina, 100 g zahăr, 5 g zahăr vanilat, 1 ou, 300 g făină, 50 g nuci măcinate, arahide sau alte alune măcinate
Se amestecă zahărul, zahărul vanilat, margarina şi oul întreg pentru a se obţine un aluat moale, apoi se adaugă nucile şi făina. Aluatul nu trebuie să aibă o consistenţă foarte tare şi nici să se lipească. Se vor obţine aproximativ 30 de biscuiţi. Se unge tava de copt cu puţină margarina, apoi se întinde aluatul şi se împarte în 30 de bucăţi. Se coc 15-20 minute la 200°C sau până când se rumenesc. După ce se răcesc puţin se scot biscuiţii. într-un recipient acoperit, biscuiţii se vor păstra crocanţi şi gustoşi timp de până la o lună. Reţineţi, nu mâncaţi mai mult de trei biscuiţi.
ZIUA 33 VITAMINE
MIC DEJUN
Se scurge apa de la smochine într-un recipient separat, se fierbe şi se toarnă la loc peste smochine. Se serveşte cald.
GUSTARE: 1 kiwi sau un pahar de suc de kiwi.
PRANZ: MERE UMPLUTE – Se decojesc 6 mere, se taie în jumătăţi şi se scot seminţele. Se păstrează intacte jumătăţile de mere. O lingură de stafide spălate şi uscate se amestecă cu 2 linguri de nuci măcinate. Se umplu merele scobite cu acest amestec şi se fierb 15 minute la abur (sau 15 minute în cuptor la 180°C). Se mănâncă 4 mere la prânz şi se păstrează 2 mere pentru cină. Se servesc calde.
GUSTARE: O mână de fructe uscate şi o cană de ceai.
CINA: 2 mere umplute; reci sunt la fel de gustoase.
ALEGERE ALTERNATIVA: Smochinele pasate sunt delicioase. Se taie 8 smochine uscate în bucăţi şi se pun la înmuiat în 200 ml de apă. Se adaugă o mână de stafide spălate şi se lasă cel puţin 2 ore la înmuiat sau, şi mai bine, peste noapte. Fierbeţi amestecul la foc potrivit. între timp, se taie felii un măr acru, se stropeşte cu zeamă de lămâie, se adaugă la smochine şi se fierbe 5 minute sau mai mult la foc mic.
ZIUA 34 PROTEINE
MIC DEJUN: 3 mandarine sau 1 banană, etc.
PRANZ: CARNE DE VITA FIARTA CU SALATA DE VARZA – 400 g carne de vită slabă cu os, legume pentru supă, sare, piper negru, ingrediente pentru salată
Se prepară supa din carnea de vită (folosind legumele pentru supă) în mod obişnuit. Se împarte carnea de vită în două porţii: două treimi pentru prânz şi restul pentru cină. Se păstrează supa. Drept garnitură, se prepară o salată de varză proaspătă. Se adaugă sare pentru a înmuia varza tăiată fin şi se condimentează cu ulei, oţet, chimen, fenicul şi piper negru. Serviţi cu o felie de pâine.
La sfârşitul mesei, beţi 300 ml de supă simplă şi puneţi restul la frigider (pentru altă dată).
CINA: O porţie de carne de vită fiartă şi salată de varză.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se ia carnea de vită fiartă şi se prepară o salată de carne gustoasă (se servesc două mese, prânz şi cină). Se amestecă carnea cu ceapă, castravete, ardei gras şi roşii. Se asezonează cu o lingură de ulei, oţet, sare şi piper negru. Pentru un plus de savoare, adăugaţi o lingură de capere uscate. Se serveşte cu o felie de pâine. La cină mâncaţi jumătate din porţia de la prânz şi fără pâine.
INFORMATII UTILE: Unele persoane au dificultăţi în ceea ce priveşte digestia legumelor din familia cruciferelor (varza). înlocuiţi varza şi varza creaţă cu varză chinezească, iar conopida cu broccoli. Puteţi folosi condimente iuţi (piper negru, chili, încercaţi ghimbirul) atunci când gătiţi sau condimente care conţin uleiuri aromate ce reduc balonarea (seminţe de chimen, seminţe de fenicul, seminţe de muştar negru). Cei care au urmat Rina’s 90 spun că digestia lor s-a îmbunătăţit şi a fost mai regulaţi pe durata regimului alimentar şi, în consecinţă, balonarea a încetat.
ZIUA 35 AMIDONURI
MIC DEJUN: 2 pere sau alte fructe de sezon.
PRANZ: PIURE DE MORCOVI CU SALATA – 5 cartofi, 2 morcovi, sare, piper negru, 1 linguriţă unt, ingrediente pentru salată.
Se fierb 5 cartofi în coajă. Separat, se fierb morcovii şi se scurg; se păstrează apa în care au fiert. Se curăţă cartofii, se pasează împreună cu morcovii, se adaugă sare, piper şi unt. Se adaugă apa în care s-au fiert morcovii, câtă e nevoie. Pentru a prepara salata, se amestecă andive şi o lingură de porumb din conservă. Se serveşte cu o felie de pâine.
CINA: Piure de morcovi proaspăt preparat din 3 cartofi şi un morcov; se serveşte cu salată.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară o salată de orz. Se fierb 120 g orz şi se lasă la răcit. Se adaugă pătrunjel tocat, cimbru de vară, ceapă tăiată julien, usturoi şi eventual o roşie, un castravete şi un ardei. Se condimentează salată după gust. Sau, conform aceleiaşi proceduri, se poate prepara o salată cu orez. în plus, se serveşte cu o felie de pâine la prânz şi fără pâine la cină.
ZIUA 36 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 2 mere sau 3 mandarine, etc.
PRANZ: PASTE CU SPANAC SI USTUROI: 120 g paste cu spanac, 3 căţei usturoi, 1 lingură ulei, 1 lingură sos de roşii, 1 linguriţă pătrunjel tocat, un vârf cuţit nucşoară, un vârf cuţit oregano
Se sotează în ulei usturoiul zdrobit. Se adaugă o lingură de sos de roşii şi 2 linguri de apă; se fierbe puţin şi se asezonează cu nucşoară. Se toarnă sosul peste tăiţei, se presară pătrunjel şi oregano.
CINA: O felie de tort sau 3 biscuiţi şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se fierb 120 g cuş-cuş în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se adaugă 2 roşii proaspete, decojite şi date prin râzătoare. Eventual se asezonează cu busuioc.
ZIUA 37 VITAMINE
MIC DEJUN: 2 nectarine sau 2 piersici, etc.
GUSTARE: 1 pahar de suc de fructe.
PRANZ: PEPENE GALBEN UMPLUT – Se taie un pepene galben în jumătate şi se scot seminţele. Se scobeşte o jumătate de pepene şi se umple cu un amestec de fructe de pădure (fructele de pădure congelate sunt o bună alegere) sau cu struguri roşii. Deasupra, se adaugă pulpa de pepene. Se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se ornează cu frunze de mentă.
GUSTARE: O mână de migdale şi o cană de ceai.
CINA: Se umple cealaltă jumătate de pepene cu fructe de pădure.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se taie cubuleţe un mango, un avocado mic şi 2 nectarine, se desface o portocală, se taie julien o ceapă roşie mică. Se aşează o mână de frunze de salată pe o farfurie şi celelalte ingrediente deasupra. Se presară o lingură de migdale prăjite şi tăiate felii.
ZIUA 38 PROTEINE
MIC DEJUN: Jumătate de ananas (eventual la conservă) sau o cană de căpşuni, etc.
PRANZ: PASTRAV CU SALATA- 3 păstrăvi file, 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură pătrunjel tocat, 1 căţel de usturoi sare,100 ml de apă, ingrediente pentru o salată de roşii
Se pun 2 fileuri în tigaie, se adaugă amestecul de ulei şi apă, după care se pune tigaia pe foc. Se fierbe înăbuşit până când apa scade complet, se rumenesc fileurile pe ambele părţi, se presară pătrunjel şi un căţel de usturoi zdrobit şi se condimentează cu sare.
Se serveşte cu salată de roşii şi o felie de pâine. Pentru a prepara salata, se amestecă roşii, ardei gras, ceapa, usturoi zdrobit, busuioc, sare, piper negru, 1/2 lingură de ulei şi oţet după gust; eventual, se presară seminţe de susan.
Se poate înlocui păstrăvul file cu alt tip de peşte file sau cu carne de pui. Tofu este un înlocuitor excelent al peştelui şi al cărnii.
Se beau 300 ml de supă simplă.
CINA: 1 păstrăv file proaspăt preparat şi salată de roşii sau salată mangold
Se pun fructele uscate la înmuiat pentru micul dejun de a doua zi.
ALEGERE ALTERNATIVA: Papricaşul de pui este, de asemenea, un fel de mâncare delicios. Se sotează 2 cepe într-o lingură de ulei, se adaugă bucăţi mari de piept de pui fără pieliţă şi se mai sotează câteva minute, amestecând în mod constant. Se adaugă usturoi zdrobit, o linguriţă de boia de ardei (eventual un vârf de cuţit de ardei roşu iute sau chili), o frunză de dafin şi un vârf de cuţit de maghiran. Se adaugă supă sau apă caldă (nu puneţi prea mult lichid) şi se fierbe înăbuşit până se înmoaie carnea. Se serveşte cu o felie de pâine şi salată. La cină, se serveşte jumătate din porţia de la prânz, fără pâine.
Se poate înlocui pieptul de pui cu 3 ciocănele de pui.
ZIUA 39 AMIDONURI
MIC DEJUN: 8 caise uscate înmuiate în 300 ml de apă, peste noapte. Dimineaţa, se bea apa şi se mănâncă caisele încet.
PRANZ: TOCANA DE ORZ – 120 g orz, praz sau 1 ceapă, căţei de usturoi, 1 lingură ţelină rasă, frunze de ţelină şi pătrunjel, 1 morcov, 2 linguri fasole păstăi (fiartă), sare, piper negru, cimbru de vară -1 vârf de cuţit, 1 frunză de dafin, 1 lingură ulei, 1 litru supă sau apă caldă.
Se curăţă, se spală, se taie sau se dau prin râzătoare legumele şi se prăjesc în ulei încins. Se spală orzul (se poate înmuia în prealabil), se adaugă la legume, se prăjesc împreună. Se adaugă supa, condimentele şi se fierbe până ce orzul se înmoaie. Se mai adaugă apă fierbinte dacă este necesar. Când este aproape gata, adăugaţi fasolea fiartă. Se condimentează cu sare. Se serveşte cu o felie de pâine.
CINA: O porţie de tocană de orz rămasă de la prânz.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se amestecă 500 g frunze de păpădie cu o ceapă tăiată mărunt, o lingură de nuci tocate şi o conservă mică de fasole uscată. Separat, se amestecă o lingură de muştar, o linguriţă de ulei şi oţet. Se adaugă sosul la salată şi se amestecă. Se serveşte cu o felie de pâine. Se păstrează o porţie pentru cină.
ZIUA 40 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 2 mere sau 2 pere, etc.
PRANZ: CLATITE CU CIUPERCI – 1 cană făină fină de grâu, 1 cană făină integrală de grâu, 1 cană ciuperci albe, 2 căni apă minerală, 1 linguriţă pătrunjel tocat, 1 linguriţă tarhon taiat marunt, 1 căţel usturoi taiat marunt,praf de copt – un vârf de cutit. Se amestecă toate ingredientele. Pentru a coace clătitele, se unge o tigaie cu ulei (şi se scurge uleiul în exces). Se servesc calde; eventual, se pot unge cu sos de rosii.
CINA: O felie de tort sau 3 biscuiţi – de exemplu, biscuiţi din amestec de cereale şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
DULCIURI: 4 ouă, 80 g zahăr brun 40 g făină integrală de grâu, 100 g fulgi cereale 200 g fructe. Se bat albuşurile până se întăresc. Se bat gălbenuşurile şi zahărul până se obţine o cremă spumă, apoi se adaugă treptat peste albuşurile de ou. Se adaugă făină şi amestecul de cereale. Se întinde aluatul uniform într-o tavă de teflon unsă cu unt. Se presară deasupra fructele spălate şi tăiate în mod uniform. Se coace aproximativ 20 de minute la 180°C. După ce se răceşte se taie sub formă de pătrate; se servesc numai 3. Restul biscuiţilor se păstrează la frigider, în folie de aluminiu.
ZIUA 41 VITAMINE
MIC DEJUN: 1 banană potrivită felii sau 2 mere, etc.
GUSTARE: 1 portocală sau un pahar de suc de fructe.
PRANZ: SOS DE MERE – Se spală merele înainte de a scoate sâmburii. Se taie în felii subţiri şi se fierb înăbuşit în puţină apă aromată cu zeamă de lămâie, scorţişoară, un baton de vanilie şi 2 cuişoare. Eventual se adaugă o lingură de fulgi de nucă de cocos.
GUSTARE: O mână de alune nesărate şi neprăjite şi un pahar de suc de fructe.
CINA: Se presară stafide peste 4 jumătăţi de caisă (proaspete sau la conservă) şi se stropesc cu zeamă de lămâie.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se îndepărtează seminţele dintr-un pepene galben. Se scoate pulpa cu o lingură. Se taie cuburi o piersică şi o nectarina. Se adaugă o mână de cireşe. Opţional, se adaugă o mână de struguri. Se adaugă suc de portocale şi se lasă ingredientele să se înmoaie. Se adaugă pulpa de la pepene.
ZIUA 42 PROTEINE
MIC DEJUN: 1 papaia sau 2 kiwi, etc.
PRANZ: CARNE DE VITA CU MUSTAR SI SALATA – 3 felii carne de vită pentru friptură, 200 ml de supă, piper negru, boia de ardei, 1 lingură muştar, 1 lingură ulei, ingrediente pentru o salată verde. Se spală feliile de carne şi se usucă cu şerveţele de hârtie, apoi se sotează pe ambele părţi; adăugaţi supa, condimentaţi cu piper negru şi un vârf de cuţit de boia de ardei; lăsaţi să fiarbă înăbuşit. Se adaugă apă caldă, dacă este cazul, şi se fierbe până când carnea se frăgezeşte. Se adaugă muştarul după ce apa a scăzut aproape complet. Se serveşte cu salată verde şi o felie de pâine.
Se beau 300 ml de supă simplă.
CINA: Se serveşte o porţie de friptură de vită păstrată de la prânz cu salată proaspăt preparată.
INFORMATII UTILE: Vă grăbiţi? înlocuiţi friptura de vită cu pui file deja preparat ce trebuie doar încălzit. Sau folosiţi peşte ori tofu cu ierburi aromate. La acest fel de mâncare puteţi servi o salată de castraveţi. Este delicioasă. Salata se prepară din castraveţi, un căţel de usturoi, o ceapă mică tăiată julien, 2 linguri de fenicul şi pătrunjel tocat. Se asezonează cu o linguriţă de ulei, oţet, sare şi piper negru după gust.
ZIUA 43 AMIDONURI
MIC DEJUN: 300 gr salată de fructe la conservă.
PRANZ: FASOLE USCATA SI SALATA DE SFECLA ROSIE- 500 g fasole uscată (fasole mare albă, fiartă sau la conservă), 500 g ceapă, 1 lingură ulei, 1 linguriţă boia de ardei praf de chili (opţional), sare, piper negru, frunză de dafin, cimbru de vară şi seminţe de chimen, 300 ml de apă călduţă, 1 ardei gras tăiat julien
Se taie si se prăjeşte ceapa în ulei. Se aşează un strat uniform de fasole într-un castron; apoi un strat uniform de ceapă, se adaugă piper negru, se condimentează cu sare, boia de ardei, cimbru de vară, chimen şi dafin. Se aşează în continuare straturile în acest mod; ultimul strat trebuie să fie de fasole uscată. Se ornează eventual cu ardei gras. Se adaugă apă şl se coace 30 de minute la 200°C. Nu se amestecă pe durata coacerii. Se lasă 10 minute după ce se scoate din cuptor, pentru ca lichidele să se absoarbă. Acest fel de mâncare este delicios atât cald, cât şi rece.
Fasolea uscată se poate servi cu salată de sfeclă roşie sau cu ajvar. Nu uitaţi să serviţi şi o felie de pâine!
CINA: Jumătate din porţia de la prânz, fără supă şl pâine.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară o supă de legume din 2 bucăţi de praz, 3 morcovi, o legătură de pătrunjel (inclusiv rădăcina), o ceapă mică, un căţel de usturoi, o frunză de dafin, câteva boabe de piper negru şi 1 I de apă. Se fierb 15 minute la foc potrivit, apoi se pasează legumele şl se adaugă jumătate de cană de orez fiert. Se condimentează cu sare şi piper negru şl se presară pătrunjel tocat. Se serveşte cu o felie de pâine. Cantitatea va fi suficientă şl pentru cină.
INFORMATII UTILE: Există un motiv bun pentru care se adaugă boabe de piper negru în fasole: în felul acesta intestinele nu vor mai „face gălăgie”. Mai sunt şi alte ponturi atunci când gătiţi fasole pentru a ajuta digestia. Lăsaţi-o la înmuiat câteva ore sau peste noapte, scurgeţi apa şi adăugaţi alta proaspătă înainte de a o pune la fiert. Fierbeţi la foc potrivit. Folosiţi condimente care ajută la digestie (seminţe de chimen, fenicul, dafin, Ienupăr) şi condimente iuţi. Puneţi în practică cunoştinţele din alte bucătării: în bucătăria macrobiotică se folosesc alge, iar în bucătăria indiană chimen dulce.
ZIUA 44 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: mere sau 2 felii de pepene roşu, etc.
PRANZ: TORTILLA CU SOS DE ROSII – 4 tortilla, 3 roşii potrivite sau roşii în bulion, oregano sau busuioc, un vârf de cuţit de chiii (opţional). Se cumpără tortilla din comerţ. 4 bucăţi sunt suficiente. Se încălzesc la abur sau în cuptor. Se opăresc roşiile în apă fiartă, se decojesc şi se taie mărunt, se pun într-o tigaie de teflon; se adaugă oregano sau busuioc şi se fierb înăbuşit. Acest sos este foarte gustos servit împreună cu tortilla. Se pot folosi clătite fără zahăr în loc de tortilla.
CINA: O felie de tort sau 3 cupe de îngheţată şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
ALEGERE ALTERNATIVA: Trăiţi periculos! Ieşiţi în oraş şi mâncaţi o pizza!
INFORMATII UTILE: Dacă nu vă plac în mod special dulciurile, nu este necesar să mâncaţi dulciuri la cină. Pur şi simplu păstraţi o porţie de mâncare de la prânz pentru cină. Serviţi cu salată; este o alegere bună deoarece aceasta conţine fibre, vitamine şi substanţe minerale care au un efect pozitiv asupra sistemului digestiv, prin urmare este benefică sănătăţii.
ZIUA 45 VITAMINE
MIC DEJUN: 1 gref roşu sau o cană de zmeură, etc.
GUSTARE: 1 pahar de suc de legume.
PRANZ: PARA CU BANANA PASATA – Spălaţi para, tăiaţi-o în bucăţi şi fierbeţi-o în puţină apă, asezonaţi cu 2 cuişoare. Se amestecă para fiartă cu banana pasată şi se presară deasupra migdale prăjite.
GUSTARE: O mână de seminţe de floarea soarelui şi un pahar de suc de legume.
CINA: Orice fruct.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se taie 2 roşii şi un castravete în felii, 1 ardei gras – cubuleţe; se rad 2 morcovi, se adaugă o legătură de ridichi tăiate felii, o ceapă mică tăiată julien şi se toacă o legătură de pătrunjel. Se stropesc legumele cu sucul de la o lămâie şi se presară frunze de busuioc. La sfârşit, adăugaţi un avocado mic, tăiat felii subţiri şi jumătate de pepene galben.
ZIUA 46 PROTEINE
MIC DEJUN: Se pasează o nectarina şi se diluează cu 200 ml de suc de orice fel de fructe. Se adaugă o lingură de seminţe de in şi se pune deoparte 10 minute.
PRANZ: COTLETE DE PORC CU SOS DE CEAPA – 3 cotlete din carne slabă de porc, 2 cepe mari, sare, piper negru, frunză de dafin şi ghimbir, 1 lingură pătrunjel tocat, 200 ml de supă, 1 lingură muştar, 1 lingură ulei, Ingrediente pentru o salată de varză acră sau varză proaspătă
Se spală cotletele de porc şi se usucă cu şerveţele de hârtie. Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie şi se sotează cotletele de porc pe ambele părţi până când se rumenesc; se scot din tigaie. Se fierb înăbuşit ceapa tocată, ghimbirul şi frunza de dafin în sosul rămas în tigaie. Se adaugă supa, se aşează cotletele în sosul de ceapă şi se mai fierbe încă 15 minute. Se condimentează cu sare, piper negru, muştar şi pătrunjel. Se serveşte cu salată de varză acră sau de varză proaspătă şi o felie de pâine.
Se beau 300 ml de supă simplă ce poate fi preparată dintr-un cub concentrat de supă.
Cotletele de porc se pot înlocui cu carne de pui sau curcan.
CINA: Un cotlet de porc cu sos de ceapă şi salată.
INFORMATII UTILE: Fiţi atenţi la sfaturile privind programul meselor pe durata unei zile. Alimentele bogate în grăsimi sunt digerate mai greu, prin urmare trebuie să aşteptaţi mai mult înainte de a lua următoarea masă. Peştele este un bun înlocuitor al cărnii; este şi uşor de digerat şi hrănitor.
ZIUA 47 AMIDONURI
MIC DEJUN: 1 gref sau 4 prune proaspete, etc.
PRANZ: OREZ CU IERBURI AROMATE – 120g orez, 2 linguri pătrunjel tocat, 2 linguri tarhon tocat, 2 linguri fenicul tăiat mărunt, sare, piper negru, câteva fire de şofran, o mână de germeni
Se fierbe orezul împreună cu şofranul. După ce a fiert, se mai lasă în cratiţă câteva minute pentru a se umfla. Se adaugă pătrunjel şi tarhon în orezul fierbinte şi se condimentează cu sare şi piper negru. Se presară fenicul şi germeni. Se serveşte cu un castron mare de salată verde şi o felie de pâine.
Orezul se poate înlocui cu alac.
CINA: Jumătate din porţia de la prânz, cu salată proaspăt preparată.
INFORMATII UTILE: Condimentele şi ierburile aromate dau un plus de savoare mâncărurilor dumneavoastră. Cu o combinaţie inspirată de condimente, puteţi crea o armonie fascinantă de arome, în timp ce o combinaţie greşită a condimentelor sau folosirea acestora în exces poate avea rezultate dezastruoase. Prin urmare, pentru a vă familiariza cu condimentele, încercaţi-le în cantităţi mici şi veţi ajunge să cunoaşteţi aromele acestora. încercaţi şi condimente exotice. Condimentele şi ierburile aromate au un conţinut redus de calorii; cele proaspete sunt bogate în vitamine şi substanţe minerale.
ZIUA 48 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 2 portocale sau 2 piersici, etc.
PRANZ: PIZZA – aluat de pizza roşii ceapă oregano. Se prepară pizza cu aluat din comerţ. Se ornează din belşug cu felii de roşii şi ceapă şi se presară oregano.
CINA: O bucată de tort – de exemplu tort cu blat de nuci şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
Se poate prepara compotul de fructe pentru micul dejun de a doua zi.
DULCIURI: 8 ouă, 200 g zahăr pudră, 250 g nuci măcinate, 3 linguri miez de pâine, 5 g zahăr vanilat, ingrediente pentru cremă: marmeladă cu conţinut redus de zahăr şi suc de portocale
Se separă albuşurile de gălbenuş. Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul pudră şi se bat spumă; apoi, se bat spumă şi albuşurile. Se amestecă miezul de pâine, zahărul vanilat şi nucile. Se adaugă peste gălbenuşuri şi la sfârşit se adaugă şi albuşurile spumă. Se aşează hârtie pergament pe o tavă de copt, se toarnă amestecul în tavă şi se coace 20 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 200°C. După ce s-a copt, se taie blatul pe orizontal în trei straturi, se stropeşte cu suc de portocale şi se întinde marmelada. Se serveşte numai o felie.
ZIUA 49 VITAMINE
MIC DEJUN: 500 ml de compot de fructe preparat cu o zi înainte. Opţional, se poate îndulci, adăugând câteva stafide. La micul dejun se servesc numai 300 ml de compot fără zahăr.
GUSTARE: 1 para.
PRANZ: SMOCHINE USCATE – Se pun 8 smochine uscate într-un blender, se adaugă felii de portocală şi o lingură de nuci măcinate (sau arahide). Din aluat se formează găluşti şi se dau prin fulgi de nucă de cocos.
GUSTARE: O mână de felii de mere uscate şi o cană de ceai.
CINA: 200 ml de compot rămas de la micul dejun.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară fructe pasate din orice tip de compot. Se pot folosi fructe conservate cu conţinut redus de zahăr. Se scurg bucăţile de fructe şi se păstrează sucul. Se pasează şi se stropesc cu suc de lămâie. Eventual se poate subţia piureul adăugând sucul rămas de la fructe.
ZIUA 50 PROTEINE
MIC DEJUN: Se prepară fructe pasate din orice tip de compot. Se pot folosi fructe conservate cu conţinut redus de zahăr. Se scurg bucăţile de fructe şi se păstrează sucul. Se pasează şi se stropesc cu suc de lămâie. Eventual se poate subţia piureul adăugând sucul rămas de la fructe.
PRANZ: SPANAC CU OUA – 500 g spanac congelat, 2 căţei de usturoi ■ sare, piper negru, nucşoară (opţional), minim 100 ml de apă, 3 ouă. Se pune spanacul congelat în apă şi se fierbe la foc potrivit (se mai adaugă apă dacă este cazul). După ce spanacul s-a îngroşat, se adaugă usturoi zdrobit, nucşoară, sare şi piper negru. Savuraţi-I cu 2 ouă jumări – prăjite fără ulei într-o tigaie de teflon – şi cu o felie de pâine.
Beţi 300 ml de supă simplă.
Ouăle pot fi înlocuite cu cârnăciori, o bucată de carne slabă sau tofu (la fel şi pentru cină). Spanacul se poate servi şi cu brânză de vaci.
CINA: Un ou jumări cu spanac.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară 3 hamburgeri de pui (2 la prânz şi 1 la cină) cu legume. Pentru salată, se dă prin râzătoare jumătate de varză roşie, o pară şi o rădăcină de hrean. Se amestecă bine şi se condimentează cu o lingură de ulei, oţet, seminţe de chimen măcinate şi puţină sare.
ZIUA 51 AMIDONURI
MIC DEJUN: 2 kiwi sau 2 portocale, etc.
PRANZ: CARTOFI CU SALATA – 8 cartofi, 1 ceapă mică, 1 lingură ulei pătrunjel tocat, sare, ingrediente pentru salată. Se decojesc şi se taie în felii subţiri cartofii fierţi. Se sotează ceapa în ulei. Când s-a rumenit, se adaugă cartofii, se condimentează cu sare după gust şi se rumenesc. La final, se presară pătrunjel tocat. Preparaţi o salată verde.
Sau puteţi alege să mâncaţi o salată din frunze de păpădie ( in acest caz se ia un cartof fiert şi se adaugă la salată). Salata se asezonează cu seminţe de dovleac.
CINA: O porţie mică de cartofi păstrată de la prânz şi o salată proaspăt preparată.
ALEGERE ALTERNATIVA: Ingrediente pentru varză creaţă cu cartofi: 1 varză creaţă, 1 ceapă, 4 (sau mai mulţi) cartofi, 1 linguriţă boia de ardei, 1 lingură ulei, 1 lingură legume uscate pentru supă şi apă. Se prăjeşte ceapa, se adaugă boia, cartofii tăiaţi cuburi, legumele şi varza creaţă tăiată fâşii şi apă cât e necesar. Se amestecă şi se fierbe până când cartofii se înmoaie sau până când sosul se îngroaşă. Se condimentează cu sare după gust.
ZIUA 52 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: Se amestecă un măr ras, un morcov ras, sucul de la jumătate de lămâie şi câteva picături de ulei. Se mănâncă încet.
Pranz: TAIETEI CU MIEZ DE PAINE – 120 g tăiţei, 1 lingură miez de pâine, 1 lingură unt, câteva capere (opţional). Se fierb şi se scurg tăiţeii. Se încinge untul într-o tigaie mare la foc potrivit. Se adaugă miezul de pâine. După ce se rumeneşte, se adaugă pastele, se amestecă bine, se acoperă cu un capac şi se lasă câteva minute. Se pot adăuga şi capere.
CINA: O felie de tort sau 3 prăjituri (de exemplu, rulou cu alune) şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
DULCIURI: 5 ouă, 5 linguri alune măcinate, 2 linguri zahăr, 5 g zahăr vanilat, 3 linguri marmeladă dietetică
Se amestecă ouăle întregi, zahărul şi zahărul vanilat şi se bat 10 minute cu un mixer până când aluatul se îngroaşă considerabil. Se adaugă alune măcinate şi se amestecă la cea mai mică viteză. Se toarnă aluatul într-o tavă de copt acoperită cu hârtie pergament (neunsă). Se coace 10 minute în cuptorul încălzit în prealabil la 180°C. Când este gata, se scoate din cuptor şi se lasă la răcit în tava de copt. Se scoate hârtia pergament, se întinde marmelada şi se rulează. Se servesc numai 3 bucăţi.
ZIUA 53 VITAMINE
MIC DEJUN: 1 pahar suc de fructe sau 2 mere, etc.
GUSTARE: 1 pahar cu suc de sfeclă roşie.
PRANZ: SALATA DE FRUCTE – Se taie în jumătate şi se scot sâmburii de la 5 prune. Se taie în felii o jumătate de pepene galben. Se taie în bucăţi 2 inele de ananas (proaspăt sau din conservă). Se spală şi se curăţă o cană de căpşuni. Se pune totul într-un castron şi se presară deasupra migdale tăiate mărunt.
GUSTARE: 0 mână de felii de mere uscate şi un pahar de suc de sfeclă roşie.
CINA: Se taie 2 piersici în bucăţi mici şi se pasează. Se adaugă suc de portocale proaspăt stors şi apă minerală, după caz. Se bea imediat.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se fierb 8 prune proaspete tăiate în jumătate şi fără sâmburi în 200 ml de apă împreună cu cuişoare, un praf de scorţişoară, zeamă de lămâie şi coajă de lămâit rasă până când prunele se înmoaie. Se servesc calde.
ZIUA 54 PROTEINE
MIC DEJUN: 300 ml de compot din amestec de fructe.
PRANZ: PESTE CU FENICUL – 3 fileuri de peşte, 1 lingură ulei, 100 ml de apă, 1 fenicul mare tocat, 1 căţel de usturoi, 1 roşie decojită şi tăiată felii, sucul de la 1 lămâie, o legătură de pătrunjel, un fir de rozmarin, ingrediente pentru salată
Se înmoaie 3 fileuri de peşte în apă cu puţin ulei. Se sotează fileurile pe ambele părţi pe măsură ce lichidul scade. Scoateţi fileurile din tigaie pentru a putea fierbe roşiile, feniculul şi rozmarinul. După ce sosul a scăzut, se aşează fileurile în tigaie. Separat, se amestecă usturoiul zdrobit, pătrunjelul tocat şi sucul de lămâie. Se toarnă amestecul peste fileurile de peşte. Serviţi peştele cu o salată de sezon sau de măsline şi cu o felie de pâine.
Se beau 300 ml de supă simplă.
Fileurile se pot coace în folie de aluminiu. Se clăteşte peştele, se condimentează cu sare şi piper negru, se adaugă usturoi zdrobit şi rozmarin. Se împătureşte şi se coace 30 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 210°C. Bibanul marin, plătica de Atlantic şi plătica de mare sunt cele mai bune specii de peşte pentru acest mod de preparare.
CINA: Se serveşte un file de peşte rumenit, păstrat de la prânz, cu garnitură.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară o omletă cu legume. Se taie fin 200 g de legume (conopidă, roşii, morcovi, ardei, ceapă, usturoi, castravete la alegere). Se bat 2 ouă, se adaugă legumele şi se sotează într-o linguriţă de ulei încins. Se condimentează omleta cu sare, piper negru şi se presară pătrunjel tocat. Se serveşte cu o felie de pâine şi, dacă vă este prea foame, serviţi şi o salată. La cină, se prepară o omletă proaspătă din 100 g legume şi un ou.
ZIUA 55 AMIDONURI
MIC DEJUN: Jumătate de pepene galben sau 3 caise, etc.
PRANZ: MUSACA DE SOIA – 200 g fulgi de soia, 3 dovlecei mici, 1 ceapă, 1 lingură ulei, 200 g ciuperci, 1 căţel de usturoi, 1 lingură pătrunjel tocat, sare, piper negru, ingrediente pentru o salată verde
Se înmoaie 15 minute fulgii de soia în apă călduţă şi se scurg. Se sotează o ceapă şi ciupercile tăiate mărunt în ulei, se condimentează cu sare şi piper, se adaugă fulgii şi se amestecă. Se taie felii dovleceii. într-un vas de iena se aşează în straturi dovleceii şi amestecul de fulgi de soia. Se termină cu felii de dovlecei şi puţin amestec de fulgi de soia. Se presară usturoiul zdrobit şi pătrunjelul tocat. Se adaugă suficientă apă pentru a acoperi amestecul şi se coace în cuptor la 180°C până când apa scade fără ca amestecul să se întărească. Se serveşte cu o felie de pâine şi salată verde.
CINA: O porţie păstrată de la prânz şi o salată verde proaspăt preparată.
ALEGERE ALTERNATIVA: Dacă nu vă plac fulgii de soia, chiar dacă soia este considerată unul din cele mai sănătoase alimente de pe planetă, preparaţi rizi-bizi. Reţeta rizi-bizi: se fierb 120 g orez şi o cană de mazăre; se amestecă şi se adaugă din abundenţă pătrunjel tocat. (O treime din cantitate este suficient pentru cină). Se serveşte cu salată şi o felie de pâine.
ZIUA 56 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 2 curmale japoneze sau 1 banană, etc.
PRANZ: PASTE COCHILII CU SOS DULCE-ACRISOR – 120 g paste (cochilii sau melcişori), 4 roşii, 1 ceapă mică, 1 lingură oţet, 1 lingură ulei de măsline, 1 linguriţă zahăr, 1 fir busuioc, sare, piper negru
Se decojesc şi se sotează roşiile într-un strat de ceapă prăjită şi se scurg cu o sită sau se pasează într-un blender pentru a se obţine un sos gros. Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă restul ingredientelor. Va fi suficient sos pentru 2 mese. Se păstrează la frigider într-un recipient bine închis.
Se toarnă sosul peste pastele fierte.
CINA: O felie de tort sau 3 cupe de îngheţată şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
INFORMATII UTILE: Probabil aţi observat că roşiile sunt nelipsite din meniul zilei de carbohidraţi. Roşia este bogată în vitamina A şi C, ceea ce ajută celulele organismului să nu îmbătrânească. De asemenea, este bogată în substanţe minerale, în special potasiu şi fosfor. Conţine licopină, unul din cei mai eficienţi antioxidanţi care nu se distruge în timpul gătitului. Roşia este o bună sursă de hidratare pentru organism, dar în acelaşi timp are un efect uşor diuretic. Nu este nicio problemă dacă folosiţi conserve de roşii. Atunci când mergeţi la cumpărături, verificaţi întotdeauna etichetele produselor şi fiţi siguri că acestea nu conţin sare în exces sau aditivi artificiali, deoarece sunt periculoase pentru organism. Oregano şi busuiocul sunt cei mai buni prieteni ai roşiei.
ZIUA 57 VITAMINE
MIC DEJUN: 1 pahar suc de morcovi.
GUSTARE: 1 mar.
PRANZ: MAR INABUSIT IN ZMEURA PASATA – Se curăţă 3 mere de coajă, se scoate cotorul şi se taie felii. Se pun într-o tigaie, se adaugă 6 linguri de apă, zeamă de lămâie, coajă de lămâie şi (opţional) un baton de vanilie, un baton de scorţişoară şi câteva cuişoare. Se fierbe înăbuşit la foc potrivit până când merele se înmoaie pe jumătate. Se aşează pe o farfurie şi se lasă la răcit. Se spală 200 g de zmeură (sau orice alte fructe de pădure) şi se pasează într-un mixer, apoi se toarnă peste mere.
GUSTARE: O mână de seminţe de dovleac şi un pahar de suc de morcovi.
CINA: Se pasează o piersică şi o banană în blender. Se adaugă suficientă apă pentru un sos nu prea gros. Opţional, se ornează cu o felie de fruct proaspăt.
ALEGERE ALTERNATIVA: Ingrediente pentru compot: o cană de coacăze negre, 2 prune proaspete, o pară şi 300 ml de apă cu puţină coajă rasă de lămâie şi scorţişoară. Este delicios atât cald, cât şi rece.
ZIUA 58 A DOUA ZI DE APA
ASTAZI, FARA MANCARE – NUMAI APA! Notă pentru pacienţii diabetici: consultaţi un medic în ceea ce priveşte regimul alimentar, în special cu privire la ziua de apă. Nu există băutură mai bună decât apa proaspătă. Este plină de substanţe minerale pe care corpul le pierde atunci când transpiraţi. Trebuie să beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi. îi puteţi îmbogăţi gustul adăugând zeamă de lămâie sau o linguriţă de oţet de cidru. Nu este suficient să beţi apă numai atunci când vă este sete. Alegeţi un recipient pe care să îl aveţi întotdeauna la vedere pentru a vă aminti acest lucru. Beţi câte puţin, în mod regulat, pentru a goli recipientul până seara; astfel, veţi putea să vă controlaţi aportul de lichide. Beţi numai apă în zilele de apă. Cu toate acestea, ceaiul, supa şi sucurile de fructe şi legume (desigur, fără adaos de zahăr) completează aportul vostru de lichide dacă nu puteţi bea doar apă. Sucurile de fructe şi legume constituie, de asemenea, o masă.
Apa reprezintă singurul aport din ziua de apă. Beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi. Beţi un pahar de apă minerală cu conţinut mare de magneziu pe stomacul gol.
SUGESTII DE ACTIVITATI
Astăzi veţi trece printr-un test dificil. Pe durata întregii zile, trebuie să beţi numai apă. Efectele pozitive ale acestei zile vor fi durabile. Intreprindeţi diverse activităţi pentru a evita tentaţiile pe care le constituie alimentele.
– Faceţi o plimbare lungă. – Meditaţi.
– Mergeţi la teatru. – Mergeţi la saună sau la piscină.
– Vizitaţi o expoziţie. – Plimbaţi-vă cu bicicleta.
– Mergeţi la cinema. – Petreceţi timp preţios cu familia.
– Discutaţi cu prietenii. – Dedicati-vă lecturii.
CANTARITI-VA SI MASURATI-VA!
Intraţi într-un magazin cu articole de îmbrăcăminte şi observaţi că mărimea obişnuită a garderobei dumneavoastră nu vi se mai potriveşte. Acasă, cântăriţi-vă şi măsuraţi-vă coapsele, şoldurile şi talia. Comparaţi dimensiunile actuale cu cele anterioare şi bucuraţi-vă. încurajaţi-vă şi continuaţi.
NOTATI-VA REALIZARILE:
INFORMATII UTILE: Acum aveţi două luni de experienţă. Sunteţi mulţumiţi de rezultate? Rezultatele provin din determinarea şi munca depusă de dumneavoastră, prin urmare mergeţi înainte, felicitaţi-vă şi sărbătoriţi. Vă cunoaşteţi din ce în ce mai bine corpul şi reacţiile sale pe zi ce trece. Anticipaţi că vă veţi atinge scopul pe durata lunii ce va urma? lată câteva informaţii care să vă ajute la evaluarea situaţiei:
– nu pierdeţi din vedere circumferinţa taliei: la femei trebuie să fie de cel mult 80 cm şi la bărbaţi de cel mult 94 cm. Cercetările ştiinţifice arată că păstrarea acestor dimensiuni este benefică organismului dumneavoastră.
– introduceţi mai multe exerciţii fizice în viaţa de zi cu zi. Plimbările lungi, joggingul, mersul pe bicicletă, înotul, exerciţiile de fitness, aerobică, dansul etc. de cel puţin de trei ori pe săptămână vă fac să transpiraţi şi provoacă creşterea ritmului respirator. Exerciţiile fizice regulate vă fac să vă simţiţi foarte bine cât şi să pierdeţi în greutate. Nu vă descurajaţi, chiar dacă probabil încă vă simţiţi greoi.
– aţi încălcat uneori principiile Rina’s 90? Ei bine, transformaţi aceste „păcate” în avantaje: învăţaţi din reacţia corpului vostru şi folosiţi cunoştinţele mai târziu la menţinerea greutăţii. Din acest motiv spunem că încălcarea principiilor face parte din regimul alimentar. Probabil, credeţi că este posibil să nu vă atingeţi scopul în intervalul celor 30 de zile rămase? Nu vă îngrijoraţi. Experienţa celor care au urmat Rina’s 90 arată că sistemul unu-doi-unu funcţionează bine. Aceasta înseamnă urmarea Rina’s 90, Partea I, timp de trei luni, apoi Rina’s 90, Partea a ll-a, în următoarele trei luni, după care revenirea la Rina’s 90, Partea I. Dacă intenţionaţi să pierdeţi mult în greutate, trebuie să aveţi suficientă răbdare şi să nu renunţaţi niciodată. Nu este înţelept să grăbiţi procesul de pierdere în greutate.
ZIUA 59 PROTEINE
MIC DEJUN: 1 cană de căpşuni sau 3 smochine, etc.
PRANZ: ESCALOP DE CURCAN CU SFECLA SI MORCOVI – 3 felii carne de curcan, 3 morcovi, 2 căţei de usturoi, 500 g sfeclă mangold, sare, piper negru, 1 lingură ulei de,măsline, 1 linguriţă zeamă de lămâie, ingrediente pentru salată.
Se condimentează carnea de curcan cu sare şi piper negru, se unge cu ulei de măsline pe ambele părţi. Se spală sfecla, se rup frunzele şi se taie codiţele. Se taie morcovii felii. Se curăţă şi se taie mărunt usturoiul sau se zdrobeşte. Se sotează escalopurile într-o tigaie de teflon. Se adaugă puţină apă şi se fierb înăbuşit până când se înmoaie. Când sunt gata, se acoperă cu capacul (se păstrează un escalop pentru cină). într-o altă tigaie, se sotează morcovul şi codiţele de sfeclă, după câteva minute se adaugă frunzele de sfeclă şi usturoiul. Mai lăsaţi-le să fiarbă câteva minute. Se asezonează legumele cu sare, piper negru şi zeamă de lămâie. Se serveşte cu o felie de pâine şi o salată verde, deasupra căreia aţi ras un morcov.
Se beau 300 ml de supă simplă.
CINA: Un escalop de curcan şi o salată verde proaspăt preparată.
INFORMATII UTILE: Intr-o lingură de ulei, se sotează o ceapă tocată şi un ardei gras tăiat fâşii. Se adaugă 2 roşii coapte, tăiate cuburi şi 2 căţei de usturoi zdrobiţi. Se condimentează cu sare şi piper. Se adaugă 2 ouă jumări, se amestecă puţin şi se presară pătrunjel tocat. Se serveşte cu o felie de pâine. La cină se serveşte jumătate din porţia de la prânz.
Vă place brânza de vaci? Astăzi vă puteţi bucura de ea.
ZIUA 60 AMIDONURI
MIC DEJUN: 1 mango sau jumătate de pepene galben mic, etc.
Nu vă înfometaţi. Serviţi gustări bogate în vitamine din două în două ore până prânz (fructe sau legume proaspete simple). însă atenţie, numai până la ora prânzului. Acest sfat trebuie urmat în fiecare zi de proteine, amidonuri şi carbohidrati.
PRANZ: SALATA DE CARTOFI – 8 cartofi, 2 linguri ulei de,seminţe de dovleac (sau orice alt tip, la alegere), 1 ceapă, sare, piper negru, oţet de cidru, apă, 1 lingură tarhon tăiat mărunt, 100 g frunze salată verde
Se spală şi se fierb cartofii în coajă în apă cu sare. După ce s-au fiert, se taie felii (5 la prânz şi 3 la cină). Se adaugă o ceapă tăiată mărunt; se condimentează cu sare, piper negru, ulei şi oţet; se adaugă puţină apă şi se amestecă cu tarhonul. Se presară peste salată frunze de salată verde. Se serveşte cu o felie de pâine.
CINA: Mâncaţi cartofii păstraţi de la prânz şi preparaţi-vă o salată proaspătă.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se înlocuiesc cartofii cu fasole păstăi sau năut. Din toate varietăţile de fasole, năutul se clasează pe locul doi în ceea ce priveşte valoarea nutritivă. Se prepară o tocană de năut. Se fierb 40 de minute 200 g năut (înmuiat peste noapte) cu o ceapă şi o frunză de dafin. Se pasează jumătate din năutul fiert şi se transferă în supă. Se sotează legume tocate (morcovi, ardei graşi, praz) într-o lingură de ulei; se adaugă usturoi zdrobit, un vârf de cuţit de rozmarin şi o linguriţă de bulion. Se toarnă puţină apă şi se fierbe 5 minute la foc mic. Se amestecă cu supa şi se condimentează cu sare şi piper negru. Se serveşte o porţie de tocană cu o felie de pâine la prânz şi jumătate de porţie, fără pâine, la cină.
ZIUA 61 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: Se pasează o nectarina cu o furculiţă şi se adaugă 2 linguri de căpşuni sau alte fructe de pădure (congelate sau la conservă).
Nu vă înfometaţi. Serviţi gustări bogate în vitamine din două în două ore până prânz (fructe sau legume proaspete simple). însă atenţie, numai până la ora prânzului. Acest sfat trebuie urmat în fiecare zi de proteine, amidonuri şi carbohidrati.
PRANZ: PAINE CU IERBURI AROMATE- 400 g făină integrală de grâu, 5 g praf de copt, 3 căţei de usturoi, 1 linguriţă rozmarin, 1 linguriţă busuioc, 1 lingură tarhon tocat, 1 lingură pătrunjel tocat, 1 linguriţă sare, 1 lingură ulei de măsline, 300 ml de apă minerală, cel puţin.
Se amestecă făina cu toate ierburile aromate, usturoiul zdrobit, sare şi praf de copt. Se frământă uşor, adăugând treptat apă minerală pentru a face aluatul pufos. Se întinde aluatul într-o tavă de copt unsă. Se coace aproximativ 30 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 220°C până când pâinea se rumeneşte. Se stropeşte cu apă, se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă la răcit. Se recomandă ca pâinea să fie ruptă şi nu tăiată. Se mănâncă jumătate şi se păstrează cealaltă jumătate în frigider pentru altă dată.
CINA: O felie de tort sau 3 cupe de îngheţată şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară paste cu sosul păstrat la frigider. Vor fi necesare 120 g de paste uscate.
ZIUA 62 VITAMINE
MIC DEJUN: 2 mere sau o cană de afine, etc.
GUSTARE: 1 pahar de suc de struguri roşii.
PRANZ: COCTAIL COLORAT – Se curăţă jumătate de pepene galben, se scot seminţele, se taie felii şi se pun într-un vas. Se adaugă o mână de cireşe fără sâmburi şi o mână de căpşuni (congelate sau la conservă). Se amestecă ingredientele şi se ornează cu câteva frunze de mentă.
GUSTARE: O mână de fructe uscate şi un pahar de suc de struguri roşii.
CINA: Fructele păstrate de la prânz.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se înmoaie o lingură de stafide în sucul de la o portocală. Se rupe o salată verde în bucăţi egale, se taie 2 piersici felii, se toacă o mână de nuci, se taie câteva măsline negre felii. Se adaugă sucul de portocale şi stafide şi se amestecă ingredientele.
ZIUA 63 PROTEINE
MIC DEJUN: 3 mandarine sau 2 piersici, etc.
PRANZ: SUPA DE GULAS – 400 g carne de vită, 1 ceapă mare, 1 ardei gras, 3 căţei usturoi, 1 lingură ulei, 1 linguriţă boia de ardei, sare, piper negru, 800 ml de apă, maghiran, cimbru şi chimen, 1 linguriţă oţet de cidru, 1 lingură pătrunjel tocat, ingrediente pentru salată.
Se sotează ceapa tocată şi ardeiul gras tăiat felii. Se adaugă carnea de vită tăiată felii şi se rumeneşte pe toate părţile. Se adaugă apă caldă, apoi mirodeniile, usturoiul, boiaua, sare şi oţet. Se fierbe până se frăgezeşte carnea. Se presară pătrunjel. Se serveşte cu o felie de pâine, castraveciori muraţi sau ardei graşi ori puţină salată.
Se beau 300 ml de supă simplă ce poate fi preparată dintr-un cub concentrat de supă.
Carnea se vită se poate înlocui cu trei ciocănele de pui.
CINA: O porţie de supă de gulaş păstrată de la prânz cu castraveciori muraţi sau ardei graşi ori o salată proaspăt preparată.
INFORMATII UTILE: Se prepară un castron de salată verde cu o conservă de ton. Se adaugă puţin ulei din conservă peste salată. Se adaugă usturoi şi felii de castravete sau castraveciori muraţi, pentru un plus de gust. Este foarte delicioasă servită cu o felie de pâine. La cină se serveşte o jumătate de porţie, fără pâine.
ZIUA 64 AMIDONURI
MIC DEJUN: 2 mere sau 4 prune mari, etc.
PRANZ: OREZ PICANT – 120 g orez cu bobul lung, lingură ulei de măsline, căţei usturoi 1 ceapă, 1 linguriţă boia de ardei, 1/4 linguriţă praf de chili, 1 conservă mică de roşii în sos, sare, piper negru, puţin sos Tabasco (opţional), 600 ml de apă, ingrediente pentru salată, 1 morcov mic
Se sotează ceapa tocată. Se adaugă roşiile, boiaua, praful de chili şi usturoiul zdrobit. Se adaugă apă caldă şi se fierbe înăbuşit. Se condimentează cu sare, piper negru şi sos Tabasco. Se clăteşte orezul sub jet de apă rece şi se scurge. Se amestecă orezul cu restul ingredientelor, se aduce la punctul de fierbere şi se fierbe la foc mic până când se înmoaie. Se serveşte cu o felie de pâine şi o salată verde, iar deasupra se rade un morcov mic.
Orezul se poate înlocui cu hrişcă sau arpacaş.
CINA: O porţie de orez păstrată de la prânz şi o salată proaspăt preparată.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară o tocană din 300 g de legume de sezon. Se spală şi se curăţă legumele, se taie în bucăţi mici şi se sotează împreună cu ceapa tocată într-o linguriţă de ulei. Se adaugă apă călduţă şi se fierbe înăbuşit. Cât sunt încă tari, se adaugă sare, piper negru şi alte mirodenii, după gust. Separat, se fierb 120 g orez şi se adaugă în amestecul de legume. Se serveşte cu o felie de pâine la prânz şi fără pâine la cină.
ZIUA 65 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 2 portocale, o cană de căpşuni, etc.
PRANZ: PASTE CU MARINATA DE IERBURI AROMATE- 120 g din orice paste scurte, 1 linguriţă pătrunjel tocat, 1 linguriţă tarhon tocat, 1 linguriţă asmăţui tăiat mărunt (sau o ceapă mică murată), 1 lingură ulei de măsline, un vârf de cuţit sare
Se fierb pastele în apă cu sare şi o lingură de ulei. Se scurg şi se clătesc pastele în apă rece. Se prepară marinată din ierburi aromate şi ulei de măsline şi se toarnă peste paste.
CINA: O felie de tort sau 3 prăjituri de ciocolată neagră.
DULCIURI: 8 ouă, 100 g zahăr brun, 300 g făină integrală de grâu, 5 g zahăr vanilat coajă rasă de la 1 lămâie, 10 g scorţişoară, 1/2 linguriţă ghimbir ras opţional, 200 g stafide, nuci măcinate, prune uscate, caise, etc.
Se bat ouăle şi zahărul spumă. Se amestecă zahărul vanilat, coaja de lămâie, scorţişoara şi ghimbirul cu făina. Se adaugă treptat în ouăle bătute spumă. Apoi, se adaugă restul ingredientelor. într-o tavă de copt cu hârtie pergament, se întinde aluatul uniform. Se coace aproximativ 30 de minute la 200°C. După ce s-a răcit se taie felii. Prăjitura se va păstra proaspătă pentru mult timp. Nu se servesc decât 3 bucăţi.
ZIUA 66 VITAMINE
MIC DEJUN: piersici sau 1 mango, etc.
GUSTARE: 1 pahar de suc de fructe.
PRANZ: SALATA DE FRUCTE- Se amestecă o banană tăiată felii, un gref şi felii de mandarină (sau jumătate de conservă de mandarine). Se amestecă ingredientele, se adaugă suc de portocale, se pune deoparte câteva minute pentru ca sucurile să se absoarbă. între timp, se prăjesc câteva seminţe de pin sau câteva migdale curăţate şi tăiate felii. Se presară peste salata de fructe.
GUSTARE: O mână de alune neprăjite, nesărate şi o cană de ceai.
CINA: 200 ml compot de fructe.
ALEGERE ALTERNATIVA: Incercaţi banane la grătar. Se curăţă 2 banane de coajă şi se ung cu o lingură de unt topit, apoi se presară praf de scorţişoară. în loc să le preparaţi la grătar, le puteţi găti şi într-o tigaie de teflon: se ung bananele cu unt, se sotează câteva minute şi se presară praf de scorţişoară când sunt gata.
ZIUA 67 PROTEINE
MIC DEJUN: 3 portocale sau 2 kiwi, etc.
PRANZ: PUI FIERT CU SALATA – 1 pui mic, 750 g legume pentru supă, 1/2 ceapa, 1 căţel usturoi sare, 2 boabe piper negru, 1 litru apă ingrediente pentru salată
Se spală şi se porţionează puiul în bucăţi mari. Se pun legumele pentru supă în apă, se condimentează cu sare şi piper negru. Se aduce la punctul de fierbere, se adaugă puiul şi se fierbe 40 de minute la foc mic. Se scoate puiul din supă. La alegere, se sotează într-o tigaie de teflon (fără ulei). Se păstrează o porţie de pui pentru cină.
Ca garnitură, se prepară salată de varză chinezească: se taie fin o varză chinezească mică, se adaugă un căţel de usturoi zdrobit şi două linguri de pătrunjel tocat. Se condimentează cu o lingură de ulei, oţet, puţină sare şi piper negru. Serviţi cu o felie de pâine.
Se beau 300 ml de supă simplă.
CINA: O porţie de pui păstrată de la prânz cu o porţie de salată. Fără pâine şi supă.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară o salată din diferite tipuri de salate verzi. Se adaugă deasupra felii de ou fiert (2 la prânz şi 1 la cină) sau brânză (100 g la prânz şi 50 g la cină) sau cârnăciori de pui slabi (2 la prânz şi unul la cină).
ZIUA 68 AMIDONURI
MIC DEJUN: 4 caise sau 8 curmale, etc.
PRANZ: LEGUME CU MEI – 120 g crupe de mei, spălat, 1 ardei gras, 1 roşie, 1 ceapă mică, 1 vânătă mică, 1 lingură ulei de măsline, rozmarin, un vârf de cuţitbusuioc, un vârf de cuţit sare, piper negru, 1 linguriţă muştar, ingrediente pentru salată. Se taie vânăta, ardeiul gras şl ceapa în cuburi mici şi se sotează. Se adaugă roşia tăiată cuburi, condimentele şi muştarul. Se fierb înăbuşit 5 minute, apoi se adaugă meiul fiert şl se amestecă.
Serviţi cu o felie de pâine şl cu un castron din salata preferată.
CINA: O porţie de mei păstrat de la cină şi o salată proaspăt preparată.
ALEGERE ALTERNATIVA: Preferaţi mazărea? încingeţi o lingură de ulei într-o tigaie, adăugaţi 500 g mazăre şl sotaţi. Adăugaţi supă doar cât să acopere mazărea şi fierbeţi la foc mic, amestecând din când în când. Dacă doriţi un sos mai gros, radeţi 2 cartofi cruzi şi adăugaţi-l la mazăre. Se serveşte cu o felie de pâine şl salată, pentru o masă mai săţioasă. Păstraţi o porţie pentru cină.
INFORMATII UTILE: In procesul de elaborare a meniurilor din cadrul regimului, am încercat să punem îr valoare şi feluri de mâncare valoroase din tradiţia culinară a străbunicilor noştri. Puteţi să vă lăsaţi conduşi de curiozitate şl să împrumutaţi idei din diferite culturi. De exemplu, bucătăria Ayur-Vedic oferă o diversitate vastă de feluri de mâncare pentru ziua de amldonuri; de asemenea, vă puteţi inspira din regimul macrobiotic, vegetarian sau naturist. încercaţi diferite condimente, Ierburi aromate, legume, crupe, cereale, etc. Până acum aţi învăţat principiile de combinare a alimentelor atât de bine încât puteţi începe să experimentaţi şi să faceţi combinaţii nelimitate.
ZIUA 69 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 2 pere sau 4 prune mari, etc.
PRANZ: PIZZA CU VINETE – 250 g făină, 15 g drojdie, sare – un vârf de cuţit, o lingură ulei de măsline, apă călduţă, cateva linguri sos de vinete, oregano.
Se prepară sos de vinete pentru trei mese. Se pune la frigider sau se congelează într-un recipient bine închis. Ingrediente: 2 vinete, 1 ceapă mică, 2 căţei de usturoi, 4 roşii, zeamă de lămâie, un fir de mentă, 2 fire de pătrunjel, sare, piper negru şi 1 lingură ulei de măsline. Se stropeşte vânătă curăţată şi tăiată felii cu ulei de măsline şi se sotează într-o tigaie de teflon. Se lasă la răcit şi se stropeşte cu zeamă de lămâie. Folosind aceeaşi tigaie, se sotează o ceapă tăiată mărunt împreună cu roşiile. Se amestecă toate ingredientele folosind un blender, se condimentează cu sare, piper negru, pătrunjel tocat, mentă şi uleiul de măsline rămas. Se mai aduce încă o dată la punctul de fierbere.
Se frământă aluatul amestecând făina cu sarea, drojdia şi o linguriţă ulei de măsline şi adăugând treptat apă călduţă. Se pune deoparte şi se lasă la dospit aproximativ jumătate de oră. Se întinde aluatul, apoi se aşează într-o tavă de copt, se unge cu sosul preparat şi se presară oregano. Se coace 20 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 200°C.
Se poate folosi şi aluat din comerţ.
Sosul de roşii din comerţ este la fel de bun ca cel preparat în casă.
CINA: O felie de tort sau 3 cupe de îngheţată şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
ZIUA 70 VITAMINE
MIC DEJUN: 8 curmale sau 1 papaia, etc.
GUSTARE: 1 pahar de suc de coacăze negre.
PRANZ: SALATA EXOTICA – Se taie felii jumătate de avocado şi 1 banană şi se stropesc cu zeamă de lămâie. Se taie în jumătăţi feliile unei portocale. Se taie un kiwi în felii subţiri. Se amestecă toate ingredientele.
GUSTARE: O mână de seminţe de floarea soarelui şi o cană de ceai.
CINA: Portocale.
Se prepară compot pentru micul dejun de a doua zi.
ALEGERE ALTERNATIVA: Pregătiţi diferite fructe pentru copt. Ingrediente: 1 banană, 1 mango mic, 1 kiwi, zeama de la 1 lămâie mică şi, opţional, îndulcitor artificial. Se curăţă bananele şi se taie în jumătate pe lungime, după care se stropesc cu zeamă de lămâie. Se curăţă şi se taie cuburi un mango şi un kiwi. Pe o tavă de copt cu hârtie pergament se aşează jumătăţile de banană şi deasupra se aranjează celelalte fructe. Se coace totul 10 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 220°C. Se servesc fierbinţi.
ZIUA 71 PROTEINE
MIC DEJUN: Compotul din mere sau prune fiert cu o seara inainte.
PRANZ: SCOICI CU SALATA – 400 g scoici, 1 ceapă mică, 1 lingură ulei de măsline, 3 căţei de usturoi, 200 ml de supă, 1 lingură tarhon tocat, 1 lingură pătrunjel tocat, oregano – un vârf de cuţit, ingrediente pentru salată
Se sotează ceapa tocată, se adaugă supa şi se aduce în punctul de fierbere. Se adaugă scoicile, usturoiul tăiat mărunt şi o parte din pătrunjelul şi tarhonul tocat. Se acoperă cu un capac şi se fierb 10 minute la foc mic. Apoi, se ia capacul şi se lasă să scadă. Chiar înainte de a fi gata, se adaugă restul de pătrunjel, tarhon şi oregano. Se serveşte cu o salată de roşii şi castraveţi, ornată cu fenicul şi o felie de pâine.
Se beau 300 ml de supă simplă ce poate fi preparată dintr-un cub concentrat de supă.
CINA: O porţie păstrată de la prânz, fără pâine şi supă.
ALEGERE ALTERNATIVA: Dacă nu vă atrag scoicile, preparaţi o tocană de pui. Se sotează o ceapă mică într-o linguriţă de ulei şi se adaugă 3 ciocănele de pui dezosate tăiate în bucăţi mici. Se sotează, amestecând mereu până capătă o culoare maronie uniformă. Se adaugă supa, gulia şi morcovul tăiate cuburi şi o lingură de mazăre. Condimente: sare, piper negru, puţin cimbru, puţină boia de ardei sau sos de roşii. Puteţi servi şi la prânz şi la cină, cu o felie de pâine.
ZIUA 72 AMIDONURI
MIC DEJUN: 2 mere sau 2 felii de pepene roşu, etc
PRANZ: TOCANA DE CARTOFI – 6 cartofi, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 1 lingură ajvar sau pastă de roşii, 1 linguriţă boia de ardei, legume pentru supă, cimbru – un vârf de cuţit, 3 boabe piper negru, 1 lingură pătrunjel şi tarhon tocat, ingrediente pentru salată
Se adaugă cartofii tăiaţi cuburi, ceapa tocată, usturoiul, boia de ardei, ajvarul, legumele pentru supă şi câteva boabe de piper negru într-o cratiţă. Se pune apă cât să acopere toate ingredientele. Se fierbe la foc mic până când cartofii se înmoaie. Se presară pătrunjel şi tarhon tocat. Se serveşte cu o felie de pâine şi, opţional, o salată asortată.
CINA: 0 porţie de tocană de cartofi păstrată de la prânz.
Se prepară compot pentru micul dejun de a doua zi.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară o cantitate suficientă de supă „magică” pentru a vă ajunge două zile ie carbohidraţi, cel puţin. Ingrediente: 3 cepe mici, 1 ardei gras mare, jumătate de ţelină, jumătate de varză, 3 morcovi, 1 căţel usturoi, jumătate conservă roşii în sos, sare şi piper negru. Se spală şi se curăţă toate ingredientele, se pun într-o cratiţă, se toarnă un litru de apă şi se fierbe la foc mic timp de o oră. Pentru un olus de savoare, se poate adăuga un cub de supă . Se serveşte cu o felie de pâine.
ZIUA 73 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: Cu o seară înainte se prepară 300 ml de compot de fructe. Se adaugă puţină vanilie, scorţişoară şi un vârf de cuţit de sare (este posibil să vă placă). Se încălzeşte puţin înainte de a se servi.
PRANZ: SPAGHETE IN STIL PIZZA – 120 g spaghete
- ceapă
- roşii mari
- o mână ciuperci
- sare, piper negru, cimbru
Se taie ceapa şi roşiile în felii subţiri; se păstrează sucul de la roşii. Se fierb spaghetele în apă cu sare şi câteva picături de ulei şi se scurg după ce s-au fiert. Se pun într-un vas de iena uns cu ulei. Deasupra se aşează roşiile, ciupercile şi ceapa; se condimentează cu piper negru, se adaugă sucul de la roşii şi se presară cimbrul. Se coc 15 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 200°C
CINA: O felie de tort sau 3-4 biscuiţi şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se ia o lipie (de exemplu, chiabatta – un fel de lipie) pentru a prepara un sandvici gustos de legume. Se unge o tigaie groasă, se sotează usturoiul tocat, se taie lipia în jumătate pe lungime şi se rumeneşte pe ambele părţi peste usturoi. Se împătureşte în folie de aluminiu pentru a se păstra caldă. Se încinge o lingură de ulei în aceeaşi tigaie şi se sotează legumele, la alegere (dovlecel, ardei gras, 1/2 castravete, o vânătă mică); se condimentează cu sare, piper şi pătrunjel tocat. Se umple lipia cu legumele fierbinţi. Se poate adăuga şi o frunză de salată.
ZIUA 74 VITAMINE
MIC DEJUN: Se pasează o portocală şi o banană mică într-un blender. Portocala se poate înlocui cu orice suc de fructe. Se toarnă amestecul într-un pahar şi se ornează cu felii de banană.
GUSTARE: O mână de fructe uscate şi un pahar de suc de coacăze negre.
PRANZ: PERE CU MIERE DE ALBINE – Se taie 3 pere galbene mari în felii subţiri si se fierb în puţină apă cu cuişoare şi, eventual, zahăr vanilat. După ce s-au răcit, se adaugă o lingură de miere de albine şi puţină scorţişoară. Se amestecă încet pentru ca mierea să se dizolve şi se presară nuci şi castane tăiate mărunt.
GUSTARE: O mână de fructe uscate şi un pahar de suc de coacăze negre.
CINA: Se prepară un compot dintr-un măr, o pară, o lingură de stafide (spălate) şi 300 ml de apă. Fructele trebuie folosite necojite.
ALEGERE ALTERNATIVA: Incercaţi un compot din agrişe, coacăze roşii şi zmeură. Se pasează 1 cană din fiecare tip de fructe cu o furcuiiţă, se adaugă apă cât să acopere pulpa fructelor şi se pune la fiert. Se strecoară fructele printr-o sită pentru a obţine un suc gros. La final, se adaugă fructe de pădure proaspete. Se serveşte atât cald, cât şi rece
ZIUA 75 PROTEINE
MIC DEJUN: Jumătate de pepene galben mare sau 2 nectarine, etc.
PRANZ: PUI CU SALATA – ciocănele de pui, fără pieliţă, sare, piper negru, 1 linguriţă boia de ardei, 1 lingură ulei, 500 ml de apă
Ingrediente pentru salată: 200 g varză de Bruxelles, congelată sau proaspătă, 200 g conopidă (bucheţele întregi), congelată sau proaspătă, 200 g broccoli -bucheţele întregi, congelate sau proaspete, 1 lingură ulei de măsline, sare, piper negru oţet, 1 lingură pătrunjel tocat
Se spală 2 ciocănele de pui şi se usucă cu prosoape de hârtie. Se prepară o marinată din ulei, sare, piper negru şi boia de ardei. Se marinează ciocănelele, se pun într-o tigaie de teflon, se adaugă apă, se acoperă cu capac şi se fierb înăbuşit 15 minute. Se ia capacul şi se lasă să scadă până când ciocănelele sunt rumenite pe ambele părţi. între timp, se prepară salata. Se opăreşte varza de Bruxelles în apă fiartă cu sare împreună cu broccoli şi conopida. Se scurg legumele cât sunt încă tari şi după ce s-au răcit se toarnă peste acestea un sos de ulei, oţet, sare şi piper negru. La final se presară pătrunjel. Serviţi ciocănelele cu salată şi o felie de pâine.
Beţi 300 ml de supă simplă ce poate fi preparată dintr-un cub concentrat.
CINA: O pulpă de pui şi o porţie mică de salată păstrate de la prânz.
ALEGERE ALTERNATIVA: Dacă nu vă place carnea, adăugaţi în salată 100 g brânză şi o felie de pâine. La cină serviţi doar 50 g brânză cu salată. O salată servită cu brânză de vaci, ierburi aromate şi boia de ardei poate fi, de asemenea, pe gustul vostru.
ZIUA 76 AMIDONURI
MIC DEJUN: 5 prune sau un ciorchine de struguri, etc.
PRANZ: OREZ BASMATI CU MIGDALE – 120 g orez basmati, 1 lingură migdale tăiate fin, 1 ardei roşu gras mic, 1 linguri de mazăre, 1 lingură ulei de măsline, 1 linguriţă pătrunjel tocat, 1 linguriţă tarhon tocat, sare, piper negru, ingrediente pentru salată
Preparaţi orezul conform instrucţiunilor de pe ambalaj. După ce s-a fiert, adăugaţi ardeiul gras, migdalele şi restul ingredientelor. Preparaţi, de asemenea, o salată gustoasă de crudităţi şi serviţi cu o felie de pâine. Orezul basmati este la fel de gustos simplu, servit doar cu o salată şi o felie de pâine.
CINA: O porţie păstrată de la prânz şi o salată proaspăt preparată
Se înmoaie fructe uscate pentru micul dejun de a doua zi.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se fierb 120 g orez şi se prepară pentru salată. Se adaugă ardei roşu gras, 2 roşii tăiate cuburi, o ceapă tocată, 3 linguri de mazăre (eventual, la conservă) şi o legătură de pătrunjel tocat. Se condimentează cu sare şi piper negru şi se marinează cu o linguriţă de ulei şi oţet. Se amestecă bine şi se serveşte cu o felie de pâine.
ZIUA 77 CARBOHIDRATI]
MIC DEJUN: Mâncaţi cele 8 smochine lăsate peste noapte la înmuiat în 300 ml de apă şi be apa în care au stat.
PRANZ: MACAROANE CU SPARANGHEL – 120 g paste,1 legătură sparanghel sare, 1 linguriţă zahăr, 1 fire de busuioc, 1 legătură pătrunjel tocat, 2 căţei de usturoi, zeama de la 1 lămâie, 1 lingură sos de soia, 1 lingură ulei de măsline
Se taie sparanghelul în bucăţi potrivite şi se fierbe cel puţin 5 minute în apă cu sare şi o linguriţă de zahăr. Se scurge. Se toacă restul ingredientelor se adaugă ulei de măsline, zeama de lămâie şi sos de soia. După ce s-a marinat, se adaugă pastele fierte şi sparanghelul.
CINA: O felie de tort sau 3 biscuiţi şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
ALEGERE ALTERNATIVA: Gătiţi macaroane cu un sos delicios făcut din roşii, ciuperci şi diverse mirodenii. Se poate folosi sosul de roşii din comerţ, la care adăugaţi busuioc şi vin roşu.
ZIUA 78 VITAMINE
MIC DEJUN: Se prepară un frappe: se amestecă în blender diverse fructe de pădure cu o banană mică şi puţină apă minerală.
GUSTARE: 2 mandarine.
PRANZ: SALATA DE FRUCTE CU SOS- Se pun fructe spălate şi tăiate – căpşuni, banane, struguri, portocale şi kiwi – în două castroane – unul mic şi altul mare. Se prepară sirop de coacăze roşii şi se toarnă peste fructele din castronul mare. Pentru a prepara sirop de coacăze roşii se foloseşte o lingură de marmeladă de coacăze roşii diluată cu apă sau gem cu conţinut redus de zahăr.
La prânz se serveşte castronul mare de salată.
GUSTARE: 0 mână de seminţe de dovleac şi o cană de ceai.
CINA: Se presară o lingură de stafide spălate peste salata de fructe din castronul mic.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se pasează coacăze negre şi o cantitate egală de zmeură într-o sită. Se fierbe piureul rămas în sită în puţină apă şi se strecoară din nou pentru a obţine mai mult suc. Se adaugă zeamă de la 1 lămâie, o lingură de gem de fructe sau marmeladă cu conţinut redus de zahăr şi puţină zmeură.
ZIUA 79 PROTEINE
MIC DEJUN : 1 cană de cireşe sau 2 mandarine, etc.
PRANZ: SALATA CU PESTE – 1 salată verde, 1 andivă mică, 150 g rucola, 1 mână de germeni -după preferinţă, 1 conservă sardele sau ton, puţină sare şi piper alb, oţet şi ulei (din conservă de peşte), 1 legătură ridichi roşii (opţional)
Se spală şi se usucă salata, andiva, rucola şi germenii Se rup salata şi andiva şi se toacă rucola. Se amestecă toate verdeţurile într-un castron mare şi se marinează cu ulei, oţet şi piper negru. Deasupra se aşează sardelele sau tonul. Eventual, se ornează cu felii de ridichi roşii. Se serveşte cu o felie de pâine.
Se beau 300 ml de supă simplă ce poate fi preparată dintr-un cub concentrat.
CINA: Se prepară jumătate de porţie de salată din ingredientele de mai sus.
ALEGERE ALTERNATIVA: Dacă nu vă place conserva de peşte, alegeţi tofu, ouă fierte (2 la prânz, 1 la cină) sau cârnaţi de pui la grătar. Se serveşte obligatoriu cu salată şi o felie de pâine -la cină, fără pâine, desigur.
ZIUA 80 AMIDONURI
MIC DEJUN: 1 cană de căpşuni sau 1 banană, etc.
PRANZ: SUPA CREMA DE LEGUME – 300 g legume (morcovi, rădăcină de pătrunjel, fasole păstăi, broccoli, praz, mazăre, dovlecel, roşii etc), congelate sau proaspete, 3 cartofi, 1 ceapă 700 ml de supă, 1 lingură ulei, 1 căţel de usturoi, sare, piper negru, pătrunjel tocat, un vârf de cuţit busuioc
Se sotează ceapa tocată într-o lingură de ulei, se adaugă legumele tocate, usturoiul tăiat mărunt şi cartofii cuburi. Se adaugă supa şi se fierbe 20 de minute la foc mic până când legumele se înmoaie. Se pasează supa în blender. Se condimentează cu sare, piper negru şi se presară pătrunjel şl busuioc după gust. Se serveşte cu o felie de pâine.
Alternativ, se poate servi supă de legume din comerţ.
CINA: O porţie de supă păstrată de la prânz.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se ornează un castron cu frunze de salată. Se pune la frigider. între timp, se prepară o conservă mică de porumb, o roşie tăiată cubuleţe, un ardei verde gras tăiat cubuleţe şl o ceapă mică tocată. Separat, se amestecă Ingredientele pentru sosul de salată: o linguriţă de ulei, oţet după gust, o linguriţă de muştar şi o legătură de fenicul. Se amestecă bine, se toarnă peste legume şi se transferă totu în castronul cu salată. Se serveşte cu o felie de pâine. La cină, se prepară jumătate de porţie.
ZIUA 81 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 2 piersici sau 1 cană de zmeură, etc.
PRANZ: PENNE RIGATE CU CHILI – 120 g paste, 1 lingură ulei de măsline, sare, piper negru, 1 lingură busuioc tocat, 1/2 linguriţă praf de chili
Se fierb pastele în apă cu sare şi câteva picături de ulei. Se amestecă uleiul rămas, piperul negru, busuiocul şi chili pentru a prepara o marinată şi se toarnă peste pastele scurse.
CINA: O felie de tort sau 3 cupe de îngheţată şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
INFORMATII UTILE: Ciocolata neagră cu un conţinut mare de cacao (70% sau mai mult) conţine antioxidanţi care ajută organismul la neutralizarea radicalilor liberi. Aceasta vă menţine sănătoşi şi în formă, prin urmare consumaţi cele 4 bucăţi obligatorii de ciocolată la masa de seară. în plus, ciocolata vă reduce nevoia de dulce (nu veţi mai simţi nevoia de a mânca o altă prăjitură, o altă cupă de îngheţată, un alt biscuite, etc).
ZIUA 82 VITAMINE
MIC DEJUN: Se ia un pepene galben mic, se scot seminţele, se taie felii şi se îndepărtează coaja. Se păstrează o felie pentru prânz, restul se taie şi se amestecă cu o cană de marmeladă cu conţinut redus de zahăr.
GUSTARE: 1 pahar de suc de struguri roşii.
PRANZ: SALATA DE FRUCTE SI LEGUME CU CREVETE
- salată verde
- 1/2 fenicul
- roşii
- 1 felie de pepene păstrată de dimineaţă
- 1 felie de ananas
- zeama de la 1 lămâie
- 1 lingură de ulei
- 1 haşma
- 1 căţel de usturoi
- sare, piper negru
- 1 lingură pătrunjel tocat
- 1 linguriţă muştar
Se spală şi se curăţă fructele şi legumele şi se taie în bucăţi mici. Se pun toate ingredientele într-un castron şi se amestecă. Se adaugă crevetele. Pentru sos, se amestecă o ceapă mică fin tăiată, usturoi zdrobit, ulei, zeamă de lămâie, sare, piper negru şi o linguriţă 1 de muştar. Se toarnă sosul peste salată şi se presară ierburi aromate tăiate mărunt.
GUSTARE: O mână de seminţe de dovleac şi o cană de ceai.
CINA: O mână de mere uscate felii şi o cană de ceai.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară o băutură răcoritoare pe care să o puteţi bea în timpul zilei. Se curăţă şi se rade un ananas. Se adaugă suc de portocale proaspăt stors, o lămâie şi un gref. Se amestecă bine. Se pasează fructele şi se adaugă la suc cel puţin 500 ml de apă minerală. Această băutură este bogată în compuşi activi, enzime de fructe şi vitamina C.
ZIUA 83 PROTEINE
MIC DEJUN: 1 cană de cireşe sau 2 piersici, etc.
PRANZ: COASTE DE PORC CU SALATA COLORATA – 1/2 kg coaste de porc, slabe, sare, piper negru, seminţe de chimen, 3 căţei de usturoi, 300 ml de supă sau apă
Ingrediente pentru o salată colorată: 1 legătură ridichi roşii, 1 dovlecel mic, 1 salată verde mică, sare, piper negru, ulei şi oţet, ierburi aromate pentru salată
Se freacă coastele de porc cu sare, piper negru şi usturoi zdrobit şi se presară chimen. Se pun într-o tavă şi se adaugă supă fierbinte sau apă. Se coc 50 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 200°C. Se adaugă mai mult lichid dacă este necesar. Se taie coastele chiar înainte de a le servi. Se prepară o salată colorată folosind ingredientele de mai sus. Se serveşte cu o felie de pâine.
Se beau 300 ml de supă simplă ce poate fi preparată dintr-un cub concentrat.
CINA: 2 coaste reci şi o salată.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se coace un pui mic până devine crocant. Se serveşte cu un castron de salată asortată; se păstrează o treime pentru cină. Dacă nu vă place carnea, o puteţi înlocui cu orice alt aliment bogat în proteine (brânză, tofu, ouă, peşte).
ZIUA 84 AMIDONURI
MIC DEJUN: 3 mandarine sau 2 felii de pepene roşu, etc.
PRANZ: FASOLE LA CUPTOR – 1/2 kg fasole uscată (eventual, la conservă) 2 cepe
- vânătă
- ardei graşi 2 roşii
- 1 ardei iute 11 lingură ulei piper negru, cimbru de vară,
- o frunză de dafin
- 300 ml de supă sau apă
Se sotează ceapa tocată, ardeiul gras tăiat fâşii şi roşiile tăiate cubuleţe într-o lingură de ulei. Dacă doriţi, puteţi adăuga ardei iute. Se condimentează cu piper negru şi cimbru de vară. Se adaugă fasolea boabe şi se amestecă. Se rumenesc vinetele tăiate fâşii într-o tigaie de teflon. Se aşează alternativ straturi de fasole şi de vinete într-o tavă. Se toarnă supa şi se coace 30 de minute la 200°C.
Se serveşte cu o felie de pâine şi cu un castron de salată verde.
CINA: O porţie de fasole uscată la cuptor.
ALEGERE ALTERNATIVA: Preferaţi cartofii în locul fasolei? Se spală, se decojesc şi se taie în jumătate 8 cartofi. Se condimentează din abundenţă cu chimen, maghiran şi sare. Se aşează o hârtie pergament pe o tavă. Se pun jumătăţile de cartofi pe tavă, cu partea tăiată în sus şi se dau la cuptor. Se servesc cu o felie de pâine şi salată. Se păstrează 6 jumătăţi pentru cină.
ZIUA 85 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 1 cană de afine sau 2 piersici, etc.
PRANZ: PASTE INTEGRALE CU SOS – 120 g paste, 1 conservă mică de roşii în sos, 1 căţel de usturoi, 1 ceapă mică, sare, piper negru, 1 fir busuioc, 1 lingură ulei
Se sotează ceapa tocată mărunt într-o lingură de ulei până se rumeneşte. Se adaugă roşiile şi usturoiul zdrobit; se amestecă, se condimentează cu sare şi piper negru şi se fierbe 5 minute. Se toarnă sosul peste pastele fierte. Se ornează cu câteva frunze de busuioc însă fără brânză parmezan.
CINA: O felie de tort sau 3 prăjituri şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
ALEGERE ALTERNATIVA: Dacă v-aţi săturat de paste, preparaţi 120 gr de mămăligă şi ungeţi-o cu o linguriţă de unt topit. Sau trişaţi puţin: mergeţi la restaurant şi serviţi o pizza.
ZIUA 86 VITAMINE
MIC DEJUN: nectarine sau 1 cană de căpşuni, etc.
GUSTARE: 1 pahar de limonada, îndulcită dacă doriţi cu puţină miere de albine.
PRANZ: SALATA DE FRUCTE CALDA – Se scot sâmburii şi se taie în felii subţiri 2 piersici, 2 nectarine şi 2 prune albastre mari. Se pun într-o tigaie de teflon şi se adaugă puţină scorţişoară, jumătate de baton de vanilie şi zahăr vanilat. Se fierbe amestecul înăbuşit aproximativ 5 minute, amestecând în mod constant. Se presară migdale prăjite tăiate felii. Salata se serveşte caldă.
GUSTARE: O mână de migdale şi o cană de ceai.
CINA: Un gref roşu.
ALEGERE ALTERNATIVA: Compotul rece este un fel de mâncare delicios. Se curăţă de coajă şi se taie felii 3 mere. Se taie în jumătate şi se scot sâmburii de la 3 caise şi 3 prune. Se fierb toate 5 minute la foc mic în apă cu o linguriţă de amestec de condimente pentru ştrudel de mere (scorţişoară, cuişoare, nucşoară, ghimbir). Este delicios!
ZIUA 87 A TREIA ZI DE APA
FELICITARI! ATI REUSIT! In următoarele 90 de zile se vor consuma numai fructe la micul dejun, iar la prânz şi la cină se vor respecta recomandările de programare a meselor şi de combinare a alimentelor. Acestea sunt esenţiale, însă puteţi folosi sfaturile şi planurile de meniu din următorul ghid: Rina’s 90, Partea a 11-a. Dacă pierdeţi încă 3 kilograme în următoarele 90 de zile, înseamnă că metabolismul vostru s-a modificat. Transformaţi regimul alimentar echilibrat şi exerciţiile fizice regulate într-un stil de viaţă.
ASTAZI FARA MANCARE – NUMAI APA! Nu există băutură mai bună decât apa proaspătă. Este plină de substanţe minerale pe care corpul le pierde atunci când transpiraţi. Trebuie să beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi. Pentru un gust mai bun, adăugaţi în apă zeamă de lămâie sau o linguriţă de oţet de cidru. Nu este suficient să beţi apă numai atunci când vă este sete. Alegeţi un recipient pe care să îl aveţi întotdeauna la vedere pentru a vă reaminti că trebuie să vă hidrataţi. Beţi puţin câte puţin, în mod regulat, pentru a j goli recipientul până seara; astfel, puteţi să controlaţi aportul zilnic de lichid. Beţi numai apă în zilele de apă. Cu toate acestea, în zilele obişnuite de regim, ceaiul, supa şi sucurile de fructe şi legume (desigur, fără adaos de zahăr) completează aportul vostru de lichide dacă nu puteţi bea doar apă. Sucurile de fructe şi legume constituie, de asemenea, o masă.
– Apa reprezintă singurul aport din ziua de apă.
– Beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi.
– Beţi un pahar de apă minerală cu conţinut mare de magneziu pe stomacul gol.
SUGESTII DE ACTIVITATI: Astăzi veţi trece printr-un test dificil. Pe durata întregii zile, trebuie să beţi numai apă. Efectele pozitive ale acestei zile vor fi durabile. Intreprindeţi diverse activităţi pentru a evita tentaţiile pe care le constituie alimentele.
– Faceţi o plimbare lungă. – Meditaţi.
– Mergeţi la teatru. – Mergeţi la saună sau la piscină.
– Vizitaţi o expoziţie. – Plimbaţi-vă cu bicicleta.
– Mergeţi la cinema. – Petreceţi timp preţios cu familia.
– Discutaţi cu prietenii. – Dedicati-vă lecturii.
CANTARITI-VA SI MASURATI-VA!
Intraţi într-un magazin cu articole de îmbrăcăminte şi observaţi că mărimea obişnuită a garderobei dumneavoastră nu vi se mai potriveşte. Acasă, cântăriţi-vă şi măsuraţi-vă coapsele, şoldurile şi talia. Comparaţi dimensiunile actuale cu cele anterioare şi bucuraţi-vă. încurajaţi-vă şi continuaţi.
Sau notaţi schimbările pe care le-aţi observat în fizicul (şi psihicul) dumneavoastră.
ZIUA 88 PROTEINE
MIC DEJUN: 1 cană de căpşuni proaspete sau o jumătate de ananas, etc.
Nu vă înfometaţi. Serviţi gustări bogate în vitamine din două în două ore până la prânz (fructe sau legume proaspete simple). însă atenţie, numai până la ora prânzului. Acest sfat trebuie urmat în fiecare zi de proteine, amidonuri şi carbohidrati.
PRANZ: PASTRAV CU SALATA – 2 păstrăvi proaspeţi, curăţaţi, sare, piper alb, 1 lămâie, 1 fir busuioc, 1 linguriţă ulei de măsline
Ingrediente pentru o salată revigorantă: 2 roşii, 1 castravete, 1 ceapă mică, 1 legătură de fenicul, sare, piper negru, 1 linguriţă ulei demăsline, oţet, condimente de salată.
Se spală păstrăvul, se usucă cu prosoape de hârtie (se păstrează un peşte pentru cină). Se umple peştele cu frunze şi codiţe de busuioc şi felii de lămâie. Se unge cu ulei de măsline, se condimentează cu piper alb şi sare. Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie mare şi se sotează peştele pe ambele părţi. Se fierbe înăbuşit la foc potrivit; se adaugă apă fierbinte dacă este cazul. Se pun legumele curăţate, spălate şi tăiate într-un castron. Se taie feniculul mărunt, se amestecă cu ulei, oţet, sare şi piper negru; adăugaţi sosul la legume. Se serveşte păstrăvul cu o felie de pâine şi cu salată proaspătă.
Se beau 300 ml de supă simplă.
CINA: Se coace păstrăvul şi se serveşte cu jumătate de porţie de salată folosind aceleaşi ingrediente ca la prânz.
ALEGERE ALTERNATIVA: Incercaţi iaurt cu seminţe de in la prânz şi la cină. Seminţele de in sunt bogate în vitamina E şi acizi graşi omega-3. Acestea ajută la prevenirea cancerului şi a afecţiunilor cardiace, deoarece reduc nivelul de colesterol şi de trigliceride. Sunt, de asemenea, benefice pentru unghii, piele şi păr şi au un efect pozitiv asupra digestiei.
Se amestecă o cană de iaurt cu trei linguriţe de seminţe de in măcinate; se lasă la înmuiat aproximativ o jumătate de oră. Un pahar de iaurt preparat în acest mod este un promotor al sănătăţii. Se poate amesteca iaurtul cu 200 ml de suc de roşii, puţin chimen şi sare. Sau se înlocuieşte iaurtul cu lapte bătut.
ZIUA 89 AMIDONURI
MIC DEJUN: 1 banană sau 2 pere, etc.
Nu vă înfometaţi. Serviţi gustări bogate în vitamine din două în două ore până la prânz (fructe sau legume proaspete simple). însă atenţie, numai până la ora prânzului. Acest sfat trebuie urmat în fiecare zi de proteine, amidonuri şi carbohidrati.
PRANZ: CARTOFI CU SFECLA MANGOLD- 6 cartofi, 1 sfeclă mangold 1 lingură ulei de măsline, ceapă, căţei de usturoi, 150 ml de apă, ingrediente pentru salată
Se curăţă şi se spală cartofii. Se taie în patru şi se fierb în apă cu sare. Se spală şi se taie sfecla în fâşii înguste. Se sotează ceapa tocată într-o lingură de ulei; se acoperă cu apă şi se adaugă sfecla. Se fierbe înăbuşit aproximativ 10 minute. După ce s-a fiert se adaugă usturoi zdrobit. Apoi se toarnă sfecla peste cartofi. Se serveşte cu o felie de pâine.
Dacă acest fel de mâncare nu este suficient, se prepară şi o salată asortată.
CINA
O porţie păstrată de la prânz.
ALEGERE ALTERNATIVA
Se prepară legume la cuptor. Se taie felii 4 cartofi fierţi, un dovlecel mic şi 2 roşii. Se aşează într-o tavă de copt şi se adaugă broccoli şi un morcov. Se adaugă un sos de usturoi zdrobit cu puţin rozmarin, sare, piper negru, o lingură de seminţe de susan, o linguriţă de ulei de măsline şi puţină apă. Se coace aproximativ 25 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 180°C. Se serveşte cu o felie de pâine. La cină, se serveşte jumătate de porţie, fără pâine.
ZIUA 90 CARBOHIDRATI
MIC DEJUN: 1 cană de căpşuni sau 2 curmale japoneze, etc
Nu vă înfometaţi. Serviţi gustări bogate în vitamine din două în două ore până la prânz (fructe sau legume proaspete simple). însă atenţie, numai până la ora prânzului. Acest sfat trebuie urmat în fiecare zi de proteine, amidonuri şi carbohidrati.
PRANZ: ROSII UMPLUTE – 3 roşii mari tari, 1 cană fulgi de ovăz, sare, piper negru, 1 linguriţă pătrunjel tocat, busuioc, zeama de la o jumătate de lămâie
Se înmoaie 15 minute fulgii de ovăz şi se scurg prin presare. Se spală roşiile, se taie în partea superioară şi se scobesc cu atenţie în interior. Se amestecă pulpa cu fulgii de ovăz; se condimentează cu sare şi piper negru, se adaugă pătrunjel şi busuioc şi se stropeşte cu zeamă de lămâie. Se umplu roşiile scobite cu acest amestec. Se acoperă roşiile umplute cu capacele tăiate, se lasă o oră la frigider pentru a permite ingredientelor să se înmoaie. Sau se pot pune la cuptor timp de 15 minute la 180°C.
CINA: O cană de amestec de musli cu suc de fructe şi 4 bucăţele de ciocolată neagră.
ALEGERE ALTERNATIVA
Se serveşte o pizza cu sos de vinete pe care l-aţi pregătit mai demult şi’ păstraţi la congelator.
CELE 90 DE ZILE S-AU SCURS
Aţi slăbit? Credeţi că rezultatele sunt satisfăcătoare? Doriţi ca aceste rezultate să dureze? Atunci nu reveniţi la vechile obiceiuri alimentare.
Puteţi respecta principiile din acest ghid, atâta timp cât doriţi să duceţi o viaţă sănătoasă.
ZIUA 91 VITAMINE
MIC DEJUN: 1 cană de zmeură sau 2 mere, etc.
GUSTARE: 1 pahar de suc de sfeclă roşie. Se poate adăuga puţină apă minerală.
PRANZ
PEPENE ROSU UMPLUT: Se taie un pepene roşu mic în jumătate. Se scobeşte pulpa folosind o lingură, lăsând coaja intactă. Se amestecă pulpa de la pepene cu diferite fructe de pădure, o banană tăiată felii şi o mână de stafide. Se amestecă şi se umple jumătatea de pepene. Se pune la frigider înainte de a se servi.
GUSTARE: O mână de alune şi o cană de ceai.
CINA: 2 felii de pepene roşu.
ALEGERE ALTERNATIVA: Se prepară o salată de fructe revigorantă. Se taie cubuleţe o papaia, se taie felii banană şi se desface o portocală. Se ia un castron mic, se adaugă mai întâi feliil de portocală, apoi feliile de banană şi la sfârşit bucăţile de papaia. Se stropeşte cu zeamă de lămâie.
Gasiti detalii despre Dieta Rina AICI, AICI sau pe forumul de pe facebook AICI.
SUCCES!
Lista cu informatii pentru Dieta Rina:
[Exemplu de meniu pentru 90 de zile de Dieta Rina]
[Ziua de proteine in Dieta Rina]
[Ziua de carbohidrati in Dieta Rina]
Inainte sa incepeti o dieta, faceti testul propus de BBC pentru a afla ce tip de dieta vi se potriveste: [FA AICI TESTUL]
Pingback: DIETA RINA versus T (adica eu) – T's Secrets
Pingback: Ziua de proteine în Dieta Rina - T's Secrets
Pingback: Toata Romania slabeste cu Dieta Rina - T's Secrets
Pingback: Dieta Rina 90 - Slabesti sanatos in 90 de zile - T's Secrets
Pingback: DIETA RINA Pareri - Rina versus T (adică eu) - T's Secrets
Pingback: Dieta Rina Ziua 1 - Ziua de Proteine - T's Secrets
Pingback: Pareri Dieta Rina - T's Secrets
Pingback: Cura de slabire Rina - Zilele de apa - T's Secrets
Pingback: Rina 90 - Ziua de carbohidrați in Dieta Rina - T's Secrets
Pingback: Reteta Rina - Ziua de Carbohidrati - T's Secrets
Pingback: Dieta Rina Ziua 2 - Reguli pentru Ziua de Amidon - T's Secrets