Dieta la Ore Fixe – Care sunt efectele mâncatului la ore fixe
Cand mancam este la fel de important ca si ce mancam, iata deci care sunt efectele mancatului la ore fixe si ce rezultate poti sa obtii cu dieta la ore fixe.
Ti se intampla sa iti amani cina pentru ca esti in mijlocul unui proiect? Sau sa sari peste micul-dejun pentru ca ai dormit prea tarziu? Crezi ca daca nu mananci dublu mai tarziu ai rezolvat problema? Se pare ca nu!
Doua studii publicate in revista Proceedings of the Nutrition Society explica de ce nu doar “ce mancam” ci si “cand mancam” are un impact asupra sanatatii noastre. Mesele neregulate creeaza predispozitie pentru obezitate, tensiune ridicata sau diabet zaharat, indiferent de numarul de calorii consumat.
[Afla de aici daca somnul ingrasa]
Se pare ca apetitul, digestia si arderile metabolice se produc dupa un RITM CIRCADIAN (sau ceas biologic), repetandu-se acelasi tipar la fiecare 24 de ore.
DIETA LA ORE FIXE EXPLICATA:
Ritmul circadian – “Ceasul biologic”
Ritmul circadian este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii. Ceasul biologic iti indica orele la care este bine sa faci miscare sau activitati fizice, sa mananci, sa te relaxezi sau sa dormi.
Spre exemplu, la ora 6.45 dimineata tensiunea sanguina creste, la ora 7.30 se opreste secretia melatoninei (hormon produs de mamifere, fiind implicat în regularea ritmului circadian, avand un rol in reglarea bioritmurilor endocrine circadiene și sezoniere), la ora 9 are loc cea mai ridicata secretie de testosteron, la ora 14.30 suntem in punctul zilei in care ne concentram foarte bine, ora 15.30 este momentul in care avem cel mai dezvoltat simt de reactie, la ora 17 ritmul cardiac este cel mai eficient si muschii functioneaza la capacitatea maxima, la ora 18.30 tensiunea sanguina are nivelul cel mai ridicat de peste zi, la ora 19 corpul nostru are cea mai mare temperatura de peste zi, la ora 21 incepe secretia melatoninei, la ora 22.30 inceteaza activitatea intestinului gros, la ora 2 se instaleaza somnul cel mai profund, iar la ora 4.30 corpul ajunge la temperatura cea mai scazuta.
Deși nu pare să aibă sens că sincronizarea meselor prin mancatul la ore fixe ar putea afecta sănătatea, aceste studii fac parte dintr-un demers mai amplu in cadrul unui domeniu in curs de dezvoltare numit “Crononutritia”, in care cercetătorii explorează legătura dintre metabolismul si ritmul circadian – si analizeaza efectele mancatului la ore fixe asupra organismului.
In concluzie, desi ritmul de viata modern face sa para aproape imposibil sa urmezi dieta la ore fixe, sa iei masa de pranz in fiecare zi la aceeasi ora si cina la ora 7 seara fix, ganditi-va ca nu este imposibil, si ca probabil deja respectati un program fix pentru alte activitati de peste zi (orele de aerobic de exemplu, trezitul la aceeasi ora dimineata, etc.).
[Citeste aici care este Dieta Minune]
Surse: www.wellandgood.com, www.genoviveusa.com, www.time.com, www.health.com, Wikipedia
Pingback: DIETA-MINUNE – T's Secrets
Pingback: DIETA RINA versus T (adica eu) – T's Secrets
Pingback: Dieta Dukan - Jurnal de slabit - Blugi versus Cântar - T's Secrets
Pingback: DIETA RINA Pareri - Rina versus T (adică eu) - T's Secrets
Pingback: Importanta sportului personalizat prin sistemul C.H.E.K. - T's Secrets