Dieta alcalina: alimente permise si beneficii pentru sanatate

Una dintre cele mai populare diete de slabire – dieta alcalina – propune consumul alimentelor alcaline pentru mentinerea unui pH echilibrat al organismului. Spre deosebire de dietele de slabire care se concentreaza doar pe scaderea kilogramelor nedorite, aceasta promite si alte beneficii importante pentru starea noastra de sanatate.

 

Ce este dieta alcalina?

Dieta alcalina are la baza teoria biologului american Dr. Robert Young, potrivit careia, anumite alimente, in urma procesului de digestie, pot deveni alcaline sau acide, fiind astfel fie benefice, fie daunatoare sanatatii noastre.

Pornind de la ideea ca toate alimentele pe care le consumam, dupa digerare si absorbire, ajung la nivel renal sub forma de acizi sau baze, dieta alcalina propune consumul in proportie de 70-75% de alimente din surse alcaline.

Prin adoptarea unei alimentatii preponderent alcaline sunt prevenite afectiunile ce pot fi declansate de un mediu acid în organism.

O alimentatie bogata in alimente acide poate coduce la pierderea de minerale importante pentru functionarea organismului, precum calciu, magneziu, potasiu sau sodiu.

 

Ce inseamna nivelul pH-ului?

Pentru a intelege principiul de functionare al dietei alcaline, este important sa stim care este rolul pH-ului in organism. Astfel, pH este acronim pentru „potential de hidrogen” si este un indicator pentru caracterul acid sau bazic al unei substante. Acesta este clasificat dupa cum urmeaza:

  • Valori cuprinse intre 0 si 7 – pH acid

  • Valoarea 7 – pH neutru

  • Valori cuprinse intre 7 si 14 – pH alcalin.

Pentru o functionare optima a organismului avem nevoie de un echilibru acido-bazic, pH-ul din organism avand valori diferite de la o parte a corpului la alta.

Astfel, pH-ul natural al pielii este cuprins intre 4 și 6.5, in timp ce urina are un pH intre 4.6 si 8, iar pH-ul sangelui variaza intre 7.35 si 7.45.

Pentru a mentine un echilibru acido-bazic in organism, plamanii detin un rol important, prin eliberarea de dioxid de carbon, care contribuie la reglarea pH-ului. Rinichii ajuta, de asemenea, in echilibrarea pH-ului prin eliberarea unor minerale precum magneziu, calciu, potasiu si sodiu.

 



 

Simptomele cresterii aciditatii in organism

Atunci cand ne confruntam cu o crestere a aciditatii in organism, putem prezenta diferite simptome, precum lipsa energiei si oboseala, migrene, constipatie, alergii, irascibilitate, insomnie, stare permanenta de somnolenta, scaderea imunitatii, lipsa poftei de mancare sau pierderea stralucirii unghiilor, pielii si a parului.

Aceste simptome pot fi ameliorate prin corectarea alimentatiei si prin reglarea echilibrului acido-bazic din organism.

 

Alimente permise in dieta alcalina

Daca alte diete de slabire recomanda reducerea cantitatii de alimente pe care le consumi, dieta alcalina se concentreaza pe caracterul alcalin sau acid al produselor consumate si nu asupra cantitatii.

Alimentele permise in aceasta dieta sunt fructele, legumele si oleaginoasele, care se remarca atat prin gust, cat si prin abundenta de substante nutritive esentiale unei bune stari de sanatate a organismului.

Asadar, lista cu alimente permise in dieta alcalina este una foarte bogata, ce include urmatoarele:

  • Fructe: caise, piersici, cirese, avocado, ananas, mere, struguri, mango, pere, rodie, gutuie, curmale, fructe de padure, banana, ananas, kiwi, mango, papaya, pepene galben, pepene verde, lamaie, grapefruit, smochine, nuca de cocos.
  • Legume si leguminoase: ardei gras, spanac, usturoi, ceapa, cartof dulce, dovlecel, castraveti, rosii, ridichi, praz, pastarnac, mazare verde, gulii, varza rosie si alba, broccoli, telina, sfecla rosie, ceapa verde, fasole verde, sparanghel, conopida, varza de Bruxelles, praz, rubarba, ridiche neagra, ridiche alba, varza kale, vinete, ciuperci, anghinare, andive, bostan, nap, naut, fasole.
  • Seminte si nuci: chimen, floarea-soarelui, susan, dovleac, in, fenicul, migdale.
  • Cereale: ovaz, quinoa, orez brun, mei, hrisca, secara, amaranth, germeni de cereale.
  • Condimente: patrunjel, coriandru, marar, oregano, salvie, cimbru, piper, marar, scortisoara.
  • Ceaiuri din plante: menta, ghimbir, rooibos, mate, macese.
  • Produse de panificatie, din cereale integrale, fara gluten.

Alimentele care sunt de evitat pe durata unei diete alcaline includ: produsele lactate, alcoolul, cafeina, zaharul, graul, glutenul, alimentele procesate din cereale, indulcitorii artificiali, carnea, in special cea rosie si produsele cu un continut ridicat de sodiu.

 

Citeste si: Zahar sau indulcitori artificiali? Care este raul cel mai mic?

 

O alimentatie bogata in carne si grasimi saturate poate distruge echilibrul acido-bazic din organism. Aceasta va duce la cresterea toxinelor din organism, care se va manifesta prin afectarea starii de sanatate si aparitia unor dezechilibre.

Din fericire insa, dieta alcalina este usor de urmat, fiind alcatuita din alimente accesibile, ce pot fi incluse cu usurinta in alimentatia zilnica, oferindu-ne necesarul de vitamine si minerale pentru o sanatate optima.

 



 

 

Cum functioneaza dieta alcalina?

Dieta alcalina functioneaza prin refacerea echilibrului acido-bazic din organism, favorizata de consumul crescut de alimente alcaline, cele acide reprezentand doar 25-30% din alimentatie.

In prima etapa a dietei se urmareste adaptarea organismului la noile modificari de alimentatie.

In perioada de inceput a dietei alcaline se poate observa o scadere in greutate de 3-4 kilograme, aceste valori variind la fiecare persoana in parte. Extrem de important este faptul ca alaturi de scaderea in greutate, sunt eliminate toxinele din corp, ceea ce aduce beneficii enorme la nivelul sanatatii.

Daca zaharul si produsele de patiserie sunt excluse din alimentatie inca de la inceputul dietei alcaline, se mai pot consuma cateva felii de paine sau o cescuta de cafea, urmarind includerea treptata a cat mai multe fructe si legume in consumul zilnic. Prin efectul de detoxifiere oferit de consumul crescut de fructe si legume, persoanele care urmeaza dieta alcalina pot resimti la inceput o usoara stare de oboseala, crampe stomacale sau durere de cap.

Dupa perioada de acomodare a organismului la alimentatia alcalina, aciditatea din corp incepe sa scada. Desi scaderea in greutate va fi mai mica odata cu adaptarea corpului la noul stil de alimentatie, vei putea observa o eliminare a 1-2,5 kg chiar si in aceasta etapa.

In momentul in care alimentatia alcalina devine o obisnuinta, vei remarca un echilibru al aciditatii din organism si o imbunatatire a starii de sanatate. Continuarea dietei alcaline urmareste atat mentinerea unei greutati optime a organismului, cat si protejarea starii de sanatate, gratie beneficiilor oferite de o alimentatie bogata in fructe, legume, nuci si seminte.

 

Idei pentru meniul dietei alcaline

Datorita diversitatii alimentelor care pot fi consumate pe durata unei diete alcaline, te poti bucura de preparate variate, sanatoase si gustoase. Iata cateva idei pentru fiecare masa din meniul unei diete alcaline:

➡ Mic dejun

Incepe ziua cu un smoothie delicios din fructele preferate si lapte vegetal, lapte de migdale alaturi de clatite din faina de spelta, o pasta de humus alaturi de paine din cereale integrale, ovaz cu lapte de cocos sau de migdale, cat si terci de cereale integrale.

Poti combina cereale cu legume, precum linte cu germeni de soia, care iti vor oferi atat grasimi bune, cat si proteine, necesare pentru un inceput al zilei plin de energie.

Include nuci si seminte la micul dejun, pe care le poti adauga peste o salata de fructe, alaturi de cereale integrale si lapte vegetal sau intr-un smoothie.

➡ Pranz

Pranzul poate cuprinde supe creme din legumele preferate, dovlecel la cuptor, iahnie de fasole, salata de legume cu maioneza vegetala, chiftelute de legume, ciorbe, mazare cu rosii, orez cu legume, spanac, sarmale vegetariene, tabbouleh vegetarian, legume radacinoase gatite la abur sau salata de cruditati.

➡ Gustare

Cea mai buna idee de gustare pentru o dieta alcalina este reprezentata de fructe. Poti savura o portie de pepene rosu sau pepene galben, cat si o delicioasa salata de fructe, pe care sa o indulcesti cu miere. De asemenea, te poti bucura de smochine, stafide, nuci si seminte.

➡ Cina

Ce alt mod mai potrivit de a incheia ziua decat cu o portie savuroasa de ratatouille pregatit din vinete si dovlecei, conopida la cuptor, cartofi dulci la cuptor caramelizati alaturi de o salata de rosii, vinete umplute, ciuperci umplute, paste din cereale integrale cu ciuperci sau chiar o portie delicioasa de cilli vegan, in care poti adauga ciuperci, morcovi, ceapa, usturoi si rosii.

 

Exista o varietate de moduri de a prepara mancaruri delicioase, alcatuite din fructe, legume si verdeturi care sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, dar care se remarca prin lipsa aciditatii.

Adauga alimentele preferate in supe, ciorbe, tocanite, salate, chiftele si sosuri, consuma-le la gratar sau la cuptor, cat si in stare cruda sau gatite la abur, pentru a obtine o bogatie de gusturi si culoare care iti va incanta fiecare masa.

 



 

 

Beneficiile dietei alcaline pentru sanatatea organismului

Dieta alcalina ofera o serie de beneficii importante pentru sanatate, precum:

  • Ajuta la mentinerea unui greutati optime

Prin efectul de normalizare a nivelului de leptina si a inflamatiei din corp, alimentatia alcalina contribuie la prevenirea obezitatii, inducand senzatia de satietate. Atunci cand este insuficienta, leptina poate provoca foame, nivelurile scazute ale acestui hormon fiind asociate cu obezitatea.

  • Stimuleaza imunitatea organismului

O aciditate crescuta in organism duce la pierderea de minerale, ce dauneaza absorbtiei de vitamine, insa favorizeaza acumularea de toxine si alte substante care afecteaza imunitatea organismului.

Alcalinitatea sustine o imunitate puternica a organismului si reduce inflamatia, favorizand astfel prevenirea afectiunilor inflamatorii.

  • Sustine o mai buna absorbtie a vitaminelor si a mineralelor

Mediul acid din organism duce la carente de minerale importante, precum sunt calciul si magneziul. Atunci cand exista un echilibru acido-bazic, organismul nostru beneficiaza de suficiente substante nutritive, iar in acest fel sunt imbunatatite procesele de lucru ale sistemelor sale, precum sunt sistemul endocrin si sistemul imunitar.

  • Amelioreaza durerea si inflamatia

Acidoza din organism poate produce dureri de spate si de cap, inflamatie, dureri articulare sau spasme musculare. Prin reducerea acidozei, posibila prin includerea in alimentatie a produselor alcaline, este favorizata prevenirea si ameliorarea durerii, cat si a inflamatiei.

  • Reduce riscul de hipertensiune

Fiind o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume, dieta alcalina este un aliat al sanatatii cardiovasculare. Astfel, ea contribuie la prevenirea si ameliorarea colesterolului marit (acesta fiind un factor de risc pentru diferite afectiuni cardiovasculare) si hipertensiune.

  • Sustine densitatea osoasa

Mineralele sunt esentiale pentru sanatatea sistemului osos, iar un consum ridicat de fructe si legume ajuta persoanele cu o densitate osoasa diminuata. Astfel, se recomanda o dieta alcalina pentru a beneficia de un aport optim de minerale in organism, cat si pentru a favoriza o buna absorbtie a vitaminei D.

 



 

Contraindicatiile dietei alcaline

Dieta alcalina este nerecomandata femeilor insarcinate si nici celor care alapteaza. Unele persoane care urmeaza aceasta dieta pot prezenta la inceput, in perioada de acomodare a organismului, crampe stomacale, indigestie, stari de voma sau durere de cap, insa aceste simptome vor disparea odata cu acomodarea la noul regim alimentar.

 

Surse: healthline.com webmd.com Everyday health

Sursa foto: Pixabay

 

 




Adaugă un comentariu

Leave a Reply

%d bloggers like this: