De ce mâncăm prea mult?

Ai mancat vreodata ultima bucatica, uscata si invechita, de tort de ciocolata gasit prin bucatarie? Sau ultima portie de cartofi prajiti, reci si intariti, ramasi de la pranzul de ieri?

De ce mancam prea mult – chiar si din alimentele care nici macar nu ne plac?

Pentru ca din jurul nostru primim tot felul de semnale care ne spun ca ar trebui sa facem asta. Pur si simplu nu tine de natura umana sa ne oprim dupa fiecare inghititura si sa contemplam daca suntem sau nu satuli. Pe masura ce mancam, cautam, in mod inconstient, indici care sa ne arate ca am mancat destul.

De exemplu, daca nu a mai ramas deloc mancare pe masa, realizam ca e timpul sa ne oprim din mancat. Daca toti ceilalti s-au ridicat de la masa, au stins luminile, si noi am ramas in continuare la masa, ne dam seama ca e cazul sa ne oprim din mancat. Pentru ca, pentru multi dintre noi, atat timp cat au mai ramas 3 linguri de mancare in farfurie, inseamna ca mai este inca mancare de mancat. Nu conteaza daca suntem satuli, nu conteaza nici macar daca mancarea din farfurie ne place foarte tare sau nu. Mancam pentru ca misiunea noastra este sa terminam tot din farfurie.

Exista o diferenta majora intre a te opri din mancat atunci cand esti plin si a te opri atunci cand esti satul.american-1239081_640

Stomacul nostru nu stie sa numere. Nu stie cate linguri de inghetata ai mancat in timp ce te uitai la un film, sau cati cartofi prajiti ai mancat in primele 2 minute din timpul mesei de pranz. Nu stie sa numere nici cate calorii ai mancat stand in fata frigiderului cand ai ajuns azi acasa.



Nici memoria sau atentia nu ne ajuta sa constientizam cat am mancat. Nu vei reusi sa memorezi cate prajituri ai mancat la aniversarea colegului de serviciu, sau cata paine ai mancat la pranzul de duminica.

Prin urmare, memoria noastra alimentara este fix ultima pe care trebuie sa ne bazam ca sa nu mai mancam in exces. Pur si simplu nu suntem echipati sa putem sa tinem evidenta a tot ceea ce consumam.

Nu ne oprim niciodata din mancat atunci cand ne simtim “satuli”, pentru ca, de fapt, nu stim cand se intampla asta. Senzatia de satietate este indusa de o combinatie de factori: cat de mult mestecam, cat de bine simtim gustul, cata cantitate de mancare inghitim, cat de atenti suntem la mancarea pe care o consumam si cat timp dureaza sa mancam.

In schimb, daca am putea VEDEA intreaga cantitate de mancare pe care am consumat-o, probabil ca am manca mai putin. Din pacate insa, mancarea nu lasa urme pe masa, prin urmare, toate dovezile ca a existat dispar dupa ce o consumam 🙂 Tot ce ramane sunt farfuriile goale.

Stomacul nu numara si noi nu ne amintim. Trebuie sa vedem efectiv ce mancam, ca sa putem constientiza atunci cand mancam prea mult.

In afara celor care se cantaresc in mod constant, majoritatea oamenilor realizeaza ca au mancat in exces si s-au ingrasat doar atunci cand incep sa nu le mai vina hainele. Este clar deci ca, in general, habar nu avem cum sa constientizam cand am mancat destul si cand mancam prea mult.

Credem ceea ce ne spun ochii, nu stomacul nostru.

Solutia este deci sa controlam portiile. Pentru ca, desi este greu sa calculezi cate calorii ai consumat sau sa numeri cate linguri cu mancare ai inghitit la o masa si sa tii o evidenta a consumului alimentar in acest fel, este mai usor sa ne dam seama, din ochi, de cata mancare avem in farfurie.

Stim ca ne vom satura cu o pizza medie, ca nu ne vom simti satuli cu o pizza mica sau ca ne vom simti prea plini daca vom manca o pizza mare. Asta pentru ca suntem obisnuiti sa calculam dupa volumul de mancare consumat, si nu dupa numarul de calorii continut de alimentele consumate.

Asa ca, daca vrei sa tii evidenta pentru mancarea pe care o consumi si sa eviti mancatul in exces, urmeaza urmatoarele sfaturi:

  • Ocupa 3 sferturi din farfurie cu legume si doar un sfert cu proteine (va parea ca mananci o cantitate mare de alimente, dar care de fapt va avea in acest fel mai putine calorii).
  • Mananca mai des supe (care desi au un volum mai mare, sunt mai slabe caloric ).
  • Foloseste vase mai mici.
  • Foloseste metoda de masurare a mancarii “cu mana”, astfel:tplay1. Marimea unei maini pentru o portie de paine. 2. Marimea unei palme pentru o portie de carne. 3. Marimea unui pumn pentru portiile de orez, paste, cereale, fructe. Marimea a 2 pumni pentru portiile de legume. 4. Marimea unui varf de deget pentru o portie de grasimi (unt, ulei).

Sursa: Mindless eating – Why we eat more than we think – by Brian Wansink




Adaugă un comentariu

2 thoughts on “De ce mâncăm prea mult?

  • Pingback: Hormonii responsabili cu ingrasarea si slabirea | T's Secrets

  • Pingback: Capsula de Slăbit – T's Secrets

Leave a Reply