Cum să-ți protejezi pielea de soare – în orice anotimp

Expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) este principala cauză a cancerului de piele. Sunt 2 tipuri de radiații UV: 

  • Ultravioletele A (UVA) – acest tip de ultraviolete pot trece prin suprafețele de sticlă și sunt cele care cauzează îmbătrânirea prematură și ridarea pielii.
  • Ultravioletele B (UVB) – sunt cele care au potențialul cel mai ridicat de a provoca cancerul de piele. Acestea nu pătrund prin geamul de la mașină sau alte tipuri de sticlă, în schimb expunerea la UVB poate produce arsuri ale pielii

Prin urmare ce trebuie să facem pentru a ne feri pielea de ultraviolete?

Poate cea mai importantă regulă de urmat: folosiți loțiune de protecție solară atunci când ieșiți afară, chiar dacă este înnorat. Efectul nociv al ultravioletelor ne afectează pielea treptat, de aceea este important să utilizăm zilnic loțiunea de protecție solară.

  1. Aplicați loțiune din belsung pe zonele expuse la soare cu cel puțin 15-30 de minute înainte de a ieși din casă.
  2. Folosiți o loțiune care să vă protejeze atât de UVA cât și de UVB și care să aibă un factor de protecție de minimum 30 sau mai mare-chiar dacă și loțiunile cu factor de protecție sub 30 vă vor proteja de arsurile solare, nu vă vor proteja în schimb de cancerul de piele.
  3. Dacă vreți să mergeți undeva la plajă, asigurați-vă că loțiunea aleasă este și rezistentă la apă și, de asemenea, reaplicati produsul după ce ați ieșit din apă. Reaplicati loțiunea de protecție solară la fiecare două ore, sau o dată pe oră dacă mergeți la piscină sau dacă transpirați foarte tare.
  4. Acordați o atenție deosebită pielii atunci când vă aflați în apropierea apei, a zăpezii sau a nisipului, pentru că acestea reflectă razele solare intensifincandu-le efectul. 

Bebelușii cu vârstă sub 6 luni trebuie feriți complet de soare.

Încercați să nu vă expuneți la soare în intervalul orar 10 a.m.-4 p.m. pentru că atunci razele ultraviolete sunt cele mai puternice și pot dăuna cel mai mult sănătății pielii.

Folosiți, pe cât posibil, îmbrăcăminte care să vă acopere cât mai mult pielea: bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Hainele de culoare închisă și din materiale cu fibră mai deasă vă feresc mai bine de ultraviolete, iar dacă aveți posibilitatea, purtați haine create special pentru a bloca radiațiile solare. Purtați pălării care să vă umbrească fața, gâtul și decolteul și ochelari de soare care să vă protejeze ochii. Ochelarii de soare cu lentile a căror nivel de absorbție a radiațiilor solare este de 99-100% sunt cele care protejează cel mai bine ochii și pielea din jurul acestora.

Acordați o atenție deosebită expunerii la soare dacă urmați tratamente medicamentoase care vă fac și mai vulnerabili la radiațiile solare: anumite tipuri de antibiotice, antiinflamatorii, antifungice, medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale sau pentru tratarea unor cancere.

Fiți atenți la nivelul radiațiilor UV atunci când verificați starea vremii pentru a vă informa cât de dăunător este să vă expuneți pielea la soare în anumite momente ale zilei (indexul razelor ultraviolete este de la 1 la 10, 10 fiind cel mai ridicat-atunci când este indicat să nu vă expuneți deloc la soare.)

Sursa: www.cancer.net


Adaugă un comentariu

Leave a Reply

%d bloggers like this: