Cum sa alegi o agentie de traduceri buna?

Simplul fapt ca suntem vorbitori sau ca intelegem mai multe limbi straine nu ne face si experti in orice tip de situatie – pentru ca simpla rescriere mecanica a unui sir de cuvinte dintr-o limba intr-alta nu va reusi sa intruneascăa toate conditiile necesare transmiterii complete a mesajului continut de textul initial.

Gandiți-va, spre exemplu, cum ar suna sloganul pentru un supliment alimentar cu efect de calmare, recomandat pentru perioadele agitate si stresante: “It supports you through nervous times” – traducere engleza – ”Te suportă chiar și când esti nervos“.

Fiecare limba are propriile particularitati, la care se adauga diferentele culturale de la un spatiu economico-geografic la altul, așa ca o traducere corecta și eficienta trebuie sa respecte un cumul de factori pentru a transpune in limba dorita chiar intentia avuta de autorul textului de tradus.

Iata cateva criterii obiective in evaluarea calitatii unei traduceri:

➡ Utilizarea impecabila a regulilor de gramatica, ortografie si sintaxa, pastrand in acelasi timp tonul si intelesul textului original.

➡ Fidelitatea fata de textul initial, adica respectarea semanticii astfel incat textul tradus sa respecte intocmai sensul si intelesul textului initial, fara completari, modificari sau interpretari gresite.

➡ Adaptarea traducerii in functie de cultura si de particularitatile acesteia.

 

companie de raduceri publitrad

  

Cum sa alegi o agentie de traduceri buna?

1. Afla cata experienta are in piata agentia de traduceri:

Poti sa afli asta verificand site-ul agentiei si felul in care acesta arata sau pagina acesteia de pe retelele sociale, numarul de reviewuri si tipul acestora.

2. Verifica echipa de traducatori:

Asigura-te ca profesionistii care fac parte din echipa de traducatori ai agentiei de traduceri au diplome care atesta studiile necesare pentru acest tip de serviciu, asigura-te ca au experienta in traduceri si verifica in ce domenii sunt specializati (medical, tehnic, juridic, financiar, etc.)

3. Pret traducere – verifica daca preturile pentru serviciile de traducere sunt corecte

Pentru a-ti face o idee poti compara preturile oferite de mai multe agentii de traduceri pe care le-ai ales dupa criteriile pe care ti le-am prezentat. Trebuie sa ai insa in vedere ca un pret prea scazut poate insemna ca traducatorul este necalificat sau fara experienta sau ca serviciile pe care le ofera au o calitate scazuta.

Totodata, pe langa traducatori, o agentie de traduceri serioasa va aloca pentru fiecare proiect un manager de proiect care sa supervizeze si sa verifice calitatea lucrarilor traduse inainte de a le preda.


Desigur, ajungi să înțelegi cât de importantă este o traducere bună, abia atunci când ți se întâmplă ceva rău din cauza unei erori de traducere. Astfel, inainte sa se lanseze bomba atomica in Hiroshima in 1945, liderii aliantei sau intalnit la Potsdam si au transmis un ultimatum Japoniei. Acestia i-au acordat Japoniei sansa de a se preda neconditionat si a promis ca un raspuns negativ ar duce la ”distrugerea promta si totala”.

Cand reporterii au cerut un raspuns, premierul japonez Kantaro Suzuky a declarat ca el se abtine de la comentarii, deoarece acestia erau inca in discutii cu privire la modul de a raspunde ultimatumului. Cand a facut aceasta declaratie el a folosit termenul ”Mokusatsu” care provine din cuvantul japonez ”liniste” dar care poate,  de asemenea, sa insemne a ”ignora” sau ”dispret tacut”.

Din pacate, agentiile internationale de stiri au ales a doua varianta si au tradus declaratia sa prin ”nu merita comentariul”. Statele Unite au fost ofensate din cauza tonului lui Suzuki si 10 zile mai tarziu  au luat decizia de a lansa bomba atomica. Astazi, acest incident este considerat a fi ” Cea mai tragica traducere din lume”. (sursa: NSA)


Agentia de traduceri Publitrad este partenerul dumneavoastra de incredere atunci cand vine vorba de traduceri, revizuiri, corecturi, interpretari si orice alte servicii adiacente. Gestionam, traducem, editam, corectam, revizuim, verificam, testam. Ne ocupăm noi de toate!

Acest articol a fost scris pentru Campania Donează 100 de EURO Pentru Radu Țuglea și îți promovăm afacerea pe blogurile noastre.

 
Adaugă un comentariu

Leave a Reply