Cum slabesti prin reglarea hormonilor care controleaza greutatea – Cortizolul

hunger-413685_960_720Cortizolul este un hormon secretat de glanda suprarenala. Este supranumit si “hormonul stresului” pentru ca este produs atunci cand organismul resimte stresul. La fel ca si ceilalti hormoni, cortizolul este important pentru organism. Totusi, nivelurile ridicate de cortizol pot conduce la supraalimentare si ingrasare pentru ca, atunci cand esti stresat, organismul intra intr-o stare de alerta, care are ca efect acumularea rapida de grasime si cresterea apetitului.

S-ar parea ca femeile care au depozitele de grasime localizate in jurul taliei raspund la stres printr-o secretie mai mare de cortizol. Totusi, tocmai o dieta drastica poate conduce la cresterea productiei hormonului stresului. In urma unui studiu s-a descoperit ca femeile care au urmat o dieta restictiva caloric aveau nivelul de cortizol mai ridicat si au declarat ca se simteau mai stresate decat femeile care au mancat normal.

belly-2473_640-1Este normal ca nivelul de cortizol secretat pe parcursul unei zile sa fluctueze, dar, atunci cand suferim de stres cronic nivelul de cortizol creste si ramane asa. Iar atunci cand nivelul de stres si de cortizol este ridicat, organismul se va opune si slabirii. Organismul va crede ca urmeaza o “perioada grea” si se va pregati pentru asta depunand grasimile ingerate si mobilizand grasimea care este deja depozitata in organism. Astfel, cortizolul va deplasa grasimea depusa din zonele sanatoase – fese sau coapse – catre zona abdominala, unde se afla mai multi receptori de cortizol. In acest proces, cortizolul transforma grasimile sanatoase in grasime viscerala, care se va depune in jurul organelor aflate in abdomen si care va duce la cresterea inflamatiei si declansarea rezistentei la insulina.

Aceasta grasime depusa sau deplasata in zona abdominala va produce si mai mult cortizol deoarece contine o enzima care transorma cortizolul inactiv in cortizol activ. Practic, cu cat ai mai multa grasime depusa in jurul abdomenului, cu atat mai mare va fi secretia de cortizol care va duce la depunerea de grasime in jurul abdomenului, creandu-se astfel un cerc vicios.

Pentru a preveni sau a diminua secretiile excesive de cortizol, urmeaza sfaturile de mai jos:

  • Urmeaza o dieta echilibrata! (urmati o dieta bazata pe alimente sanatose si evitati dietele mult prea restrictive caloric).
  • Mediteaza!
  • Asculta muzica!
  • Dormi mai mult! (si mai bine)
  • Identifica sursele de stres si incearca, pe cat posibil, sa le elimini!
  • Fa miscare!
  • Fa-ti timp pentru a face ce-ti place, pentru a te distra si pentru a te relaxa!

[Afla care sunt hormonii reponsabili cu ingrasarea si slabirea]
Adaugă un comentariu

7 thoughts on “Cum slabesti prin reglarea hormonilor care controleaza greutatea – Cortizolul

Leave a Reply