Consumul de zahar – Ce efecte are asupra organismului?

Consumul de zahar

Costin Glavanspecialist in nutritie, fitness si lifestyle, ne explica in acest articol ce efecte are consumul de zahar asupra organismului nostru.

Acum cateva secole, zaharul rafinat si carbohidratii simpli erau inaccesibili, exceptie facand cantitati relativ mici de miere. Termenul “bio” sau “organic” nu avea sens, iar carbohidratii pe care ii mancam erau aproape exclusiv complecsi. Carbohidratii complecsi sunt aceia care sunt descompusi treptat, eliberand glucoza in sange mai lent: cereale integrale, legume etc. Sa produci zahar din trestie de zahar era greu si numai bogatii si-l puteau permite.

 

In prezent, romanii consuma in medie peste 30kg de zahar anual. Adica peste 80g de zahar pe zi. Gandeste-te ca o cutie de Cola de 330ml are 39g de zahar. Inca nu ne apropriem de americani care consuma de peste 2 ori mai mult zahar, dar ii prindem din urma la obezitate.

 

Care sunt efectele consumului de zahar asupra organismului?

Daca zaharul ar fi nutritiv, adaugandu-l la mancare ar fi echivelentul unui morcov. Adevarul e ca zaharul nu este numai un drog, este mai mult o otrava. Doctorul William Coda Martin a definit in 1957 otrava ca “orice substanta aplicata pe corp, ingerata sau produsa in corp care cauzeaza sau poate cauza boala […]”.

Zaharul rezulta dupa ce din trestia de zahar au fost inlaturate proteinele, vitaminele si mineralele si ramane substanta alba, cristalina ce ofera doar calorii goale. Corpul nostru poate folosi aceasta substanta doar in prezenta proteinelor, vitaminelor si mineralelor care au fost inlaturate. Natura ne pune aceste elemente la dispozitie in cantitatea necesara pentru a putea metaboliza carbohidratii din planta respectiva.

 

Cand consumam zahar in absenta acestor elemente nutritive, este generat acidul piruvic si stocat la nivelul creierului si sistemului nervos si anumite zaharuri anormale la nivelul globulelor rosii. Asta face mai departe ca celulele sa nu poata primi destul oxigen si cu timpul unele celule mor, iar respectivul tesut se imbolnaveste.

Consumul de zahar zilnic duce la o aciditate crescuta. Asta face sa fie dislocate minerale din alte parti ale corpului (oase si dinti) pentru a compensa si regla aciditatea corpului. Cu timpul, excesul de zahar afecteaza in cascada toate organele.

 

♦ Excesul de zahar este stocat in ficat sub forma de glicogen. Ficatul are o capacitate limitata si consumul zilnic de zahar rafinat il va face sa se mareasca. Cand e depasita capacitatea maxima a ficatului, zaharul in exces ajunge in sange sub forma de acizi grasi. Acizii grasi sunt transportati in zonele mai inactive ale corpului pentru a fi stocati sub forma de grasime (abdomen, coapse etc.). Cand s-au umplut si aceste zone de grasime, aceasta incepe sa se depuna si in jurul organelor interne. Organele devin mai lente si cu timpul se imbolnavesc.

In plus, consumul de zahar in exces afecteaza sistemul nervos autonom simpatic, ceea ce te excita si te baga intr-o stare de “ataca sau fugi”. Deoarece sistemul nervos autonom simpatic inhiba (ca intr-o balanta) sistemul nervos autonom parasimpatic (responsabil de relaxare, refacere, digestie etc.) regenararea tesuturilor tale este incetinita.

consumul de zahar dulciuri

 

Cand consumi zahar rafinat fara sa fie insotit de grasimi de calitate, proteine, enzime si vitamine, iti creste foarte tare glicemia. Reactia corpului tau este sa creasca brusc insulina pentru a scadea glicemia. Aproape de fiecare data cand iti creste foarte rapid nivelul insulinei, urmeaza o stare de hipoglicemie. Si cand ajungi aici, corpul compenseaza producand hormoni de stres cum ar fi cortizolul. Care e tendinta ta cand ai glicemia scazuta si iti pica ochii de oboseala? Cafea, Cola sau dulciuri.

 

zahar → creste glicemia → creste insulina → hipoglicemie → corpul produce cortizol → ficatul va elibera glicogen

glicogenul va creste glicemia

 

De la cortizol, glicogenul eliberat din ficat va creste din nou glicemia. Iar asta se suprapune cu dulcele pe care l-ai mancat deja si tot procesul o ia de la capat. Pentru multi, viata cotidiana este un astfel de roller-coaster. Iti dai seama cat efort trebuie sa depuna glandele tale zi de zi? Efortul pentru a procesa tot zaharul iti epuizeaza prematur glandele. Unele devin hiperactive, aletele compenseaza pentru ele. Capacitatea de a rezista afectiunilor scade cu timpul.

 

♦ Daca renunti la zahar, in scurt timp toleranta la dulce ti se va schimba. Dupa maxim o saptamana trec si “poftele” nejustificate de zahar si din cauza ca activitatea glandelor revine la normal, si nivelul tau de energie se va liniariza. Adica nu o sa ti se faca foame si/sau somn daca mananci corect.

 

 

Unde se ascund cele 80g de zahar pe zi?

Chiar daca nu pui zahar in cafea sau ceai, renunti la ciocolata si dulciuri, zaharul este ascuns in multe locuri.

  • Pe etichete chiar daca nu scrie zahar in mod explicit, il gasesti sub forma de fructoza, dextroza, lactoza, orice se termina cu -oza este de fapt zahar.
  • Toate sucurile care nu sunt stoarse recent sunt doar apa cu zahar; ele nu au pulpa si/sau vitaminele sunt deja oxidate.
  • Termenul “natural” nu inseamna nimic in ceea ce priveste consumul de zahar. Este tot o calorie goala.

 

Atentie si la Aspartam: printre efectele lui se numara lipsa satietatii! Adica iti e foame desi ai mancat. 

 

Cu ce poti inlocui zaharul?

  1. Miere. In cantitati mici, daca nu este procesata, filtrata sau pasteurizata.
  2. Stevie. Este de 1000 ori mai dulce decat zaharul si este de mare ajutor atunci cand renunti la bauturi energizante sau dulci.
  3. Fructe. Nu trebuie mancate in exces, deoarece ficatul nu proceseaza intr-o zi mai multa fructoza decat in 5 fructe.

 

Pentru informatii precise despre nutritie, iti stau la dispozitie!

Costin

consumul de zahar efecte


Citeste si:

 


Adaugă un comentariu

4 thoughts on “Consumul de zahar – Ce efecte are asupra organismului?

Leave a Reply

%d bloggers like this: