(P) Ce te costă o vizită la dentist?


Întreb “ce?” nu “cât” pentru că, atunci când treci pragul unui cabinet stomatologic, pe lângă răspunsul evident la întrebare (mersul la dentist te costă bani), investești în aceste vizite și alte resurse personale la fel de importante.

Astfel, deși banii sunt cel mai ușor și la îndemână mod de a evalua “ce” te constă să mergi la dentist, să nu uităm că și timpul petrecut pe scaunul doctorului contează, sau emoțiile pe care le experimentezi cât timp te afli acolo (pentru mine de obicei e o singură emoție: frică). Prin urmare plătim fiecare vizită la stomatolog cu timp, bani și energie și ne așteptăm să primim în schimb calitate.


Ce consider eu că înseamnă servicii stomatologice de calitate?

Un cabinet stomatologic care îmi respectă timpul – asta înseamnă că nu mă lasă să aștept cu orele până să intru în cabinet și nici nu mă amână cu câteva ore înainte de ora programată pentru vizită din diverse motive. Este de asemenea important și timpul pe care îl petrec pe scaunul doctorului stomatolog (cu cât mai scurt cu atât mai bine, tot din motive de frică), așa că apreciez atunci când actul medical este făcut cu profesionalism și în echipă (metoda se numește “4 hands dentistry”: lucrul la 4 mâini – atunci când medicul și asistenta formează o echipă pentru realizarea actului medical).

Un cabinet stomatologic unde comunicarea cu pacientul este importantă – îmi doresc ca doctorul stomatolog să mă asculte atunci când am întrebări legate de tratamentul pe care îl voi urma, să-mi explice ce anume trebuie tratat și care sunt pașii pe care urmează să-i parcurgă. Asta mă va ajuta să fiu pregătită pentru ce urmează și îmi va diminua o parte din anxietatea și teama pe care le simt ca pacient.

Un cabinet stomatologic care este curat – regula curățeniei este una obligatorie și include atât aspectul general al cabinetului și al personalului medical de acolo cât și starea aparaturii și modalitatea de sterilizare a acesteia. Când vine vorba de sănătate cu toții ne dorim să ne aflăm în siguranță, iar această siguranță este dată de două coordonate principale: profesionalismul cadrelor medicale și calitatea aparaturii medicale utilizate.

Un cabinet stomatologic unde “să nu mă doară”– principiul nu este unul foarte profi dar, probabil pentru mulți dintre noi, acesta este al doilea mare criteriu în funcție de care ne alegem doctorul stomatolog: să fie ieftin și bun (adică să ofere servicii medicale de calitate la un preț rezonabil și care să implice cât mai puțină suferință fizică). Bun înseamnă că îmi doresc un doctor atent cu nevoile mele și care în final să-mi asigure un rezultat calitativ și de durată.

Un cabinet stomatologic unde să nu mă simt că în piață – nu îmi place ca un doctor să încerce să mă convingă să cumpăr ceva mai scump motivând că este mai bun sau, și mai grav, mai sănătos. Aș vrea să am încredere că doctorul meu stomatolog îmi prezintă în mod obiectiv oferta de servicii și materiale necesare în funcție de afecțiunea de care sufăr, fără a insista asupra acelor tratamente care nu îmi sunt neapărat necesare. Concret, dacă merg să tratez o carie, să nu încerce să mă convingi să urmez și un tratament de albire pentru dintele cariat.

Un cabinet stomatologic cu personal medical bine instruit: îmi doresc servicii medicale de calitate oferite de profesioniști care excelează în domeniu și care dau dovadă de integritate profesională, responsabilitate, respect, corectitudine și desigur amabilitate în relația cu pacientul.

În concluzie, un cabinet stomatologic este bun dacă oferă pacienților săi servicii medicale de calitate, care se desfășoară în siguranță de către personal calificat care are în vedere atât calitatea actului medical cât și nevoile individuale ale fiecărui pacient.

 

 


Adaugă un comentariu

One thought on “(P) Ce te costă o vizită la dentist?

  • 09/01/2018 at 16:03
    Permalink

    Sunt de acord cu tine! Problema mea este ca in ultima perioada am neglijat mersul la dentist, iar singurul cabient pe care il stiam si care imi oferise o experienta placuta s-a inchis.

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: