Ce se intampla daca ne antrenam gresit?
Ce se intampla daca ne atrenam prea mult sau ne antrenam gresit?
Fiecare dintre noi are dezechilibrele lui/ei din punct de vedere biomecanic. Anumite articulatii sunt prea rigide sau prea mobile, muschiul cutare este mai flexibil pe o parte, etc. Ori, asta inseamna ca, urmand un program generic, cu cat faci o miscare mai repetitiv sau mai intens (adica incarcandu-te cu o greutate sau la viteza mare), tot ce reusesti este sa iti facilitezi mai departe dezechilibrele din corp.
Iar acel muschi are o capacitate finita sa faca niste compensari. Si cand nu mai poate sa compenseze, se strica si te doare. E ca si cum pleci cu masina la drum, dar la o roata ai o uzura mai mare, un furtun este gaurit si cateva piulite sunt slabite. Poate merge prin poligon cand esti cu viteza a doua, dar daca o duci pe autostrada incepe sa se descompuna.
Fiecare repetare pe care o faci, indiferent ca este o genuflexiune sau serva de tenis, este o lectie pe care ti-o dai singur. Scrii o informatie. Ca un obicei prost, tehnica asta e mult mai greu de reeducat decat de invatat corect din prima.
Facand trimitere la popularul “azi furi un ou, maine un bou”, la fel, adu-ti aminte ca o tehnica buna este deprinsa dupa 300 de repetari corecte. Iar una gresita se poate reeduca dupa 3000 – 5000 de repetari bune.
Deci, daca ai o durere in tendonul lui Ahile, in talpa, genunchi, asta iti va afecta fiecare pas din alergarea ta si intregul tau corp se va deforma. Corpul va evita inconstient durerea si tu nu faci decat sa te strici si pe alte cai.
Cate maratoane poti castiga cu o tehnica de alergat proasta? Cate luni iti permiti sa te antrenezi gresit cu astfel de disfunctii pana sa te strici? Intelege ca acum sunt solutii pentru a identifica ce cauza are problema ta si nu te multumi cu programe de duzina.
In general, volumul de antrenament este supradimensionat fata de capacitatea de refacere. Daca te-ai spetit la munca 9 ore pe zi, pe urma dai ture de stadion timp de 1 ora, pe urma ai de facut cumparaturi, asculti stiri stresante si te culci tarziu, atunci esti deja plin de stres si nu dai corpului ocazia sa se refaca dupa antrenament. Asta nu o poti compensa prin suplimente.
Somnul e somn si mancarea e mancare. Multi oameni sunt supraantrenati in sali, nu neaparat din lipsa bunavointei antrenorilor, pentru ca sunt destui care stiu, vor si fac tot posibilul sa iti fie bine, ci pentru ca structura de business a salilor nu include timp si resurse pentru evaluarea incarcarii fizilogice. Ori, cu cat esti mai incarcat de stres, cu atat trebuie sa te antrenezi mai putin si mai putin intens. Iar o confuzie mare este ca o alergare usoara este mai putin stresanta pentru corp decat un antrenament de forta.
Mai bine insuficient antrenat decat supraantrenat. Si daca ti se pare ca nu ai stres, iti propun un chestionar pe care il folosesc in privinta asta. Este un chestionar de baza pe care il recomand oricui inainte sa facem un plan de antrenament. Este din cartea “How to Eat Move and Be Healthy” a lui Paul Chek.
Chestionarul este gratis de pe blogul lui, aici → CHESTIONAR DE NUTRITIE SI LIFESTYLE CHEK

Cu cat esti mai in zona verde, este mai bine si te poti antrena mai mult si mai intens, iar cu cat esti mai in rosu, antrenamentele tale trebuie reduse. Nu neaparat greutatile ci durata. Bineinteles, sistemul nostru intra mult mai in amanunt, dar primul pas iti este acum accesibil si daca vrei sa fii cinstit cu tine, completeaza chestionarul o data la 3 luni.
Una din greselile pe care multi antrenori o comit este ca nu respecta si nu aplica o regula de baza: exercitiile cele mai complexe si intense le faci la inceput de antrenament (uneori pot fi exceptati sportivii de performanta). Vezi deseori oameni care lucreaza la presa, la tot felul de aparate pentru picioare pentru ca mai apoi, cand muschii sunt deja obositi (si stabilizatorii neantrenati), sa fie trimisi prin sala sa faca mers fandat cu gantere, burpees etc. Ori asta nu face decat sa accidenteze oameni incet si sigur.
Daca in cazul antrenorilor, peste 50% fac greseala asta, cei care se antreneaza neindrumati au toate sansele sa se accidenteze. Si este si de asteptat, pentru ca una este sa intelegi cum sa faci corect un exercitiu, cate repetari, cate serii, cate pauze si cu ce tempo, si este altceva sa ai o perspectiva de ansamblu a proiectului de antrenament.
articol redactat de Costin Glavan
- Principii sanatoase in sport si alimentatie
- Exercitii pentru slabit si Bodybuildingul
- Sala de fitness: doua mituri demontate
- Consumul de zahar – ce efecte are asupra organismului?
- Totul despre mitul cardio
- Exercitii cu greutati sau cardio?
- Unlock high performance with a better posture