Ce este Dieta ketogenica?
Cum am promis zilele trecute, voi face o centralizare a principiilor si regulilor care stau la baza dietei ketogenice. Asta pentru ca in trecut cand aproape ma hotarasem sa incerc sa o tin m-am incalcit in amalgamul de informatii amestecate si am renuntat. O mare parte din aceste informatii se gasesc pe site-ul doctorului Andrei Laslau, altele peste tot pe internet in diverse articole de specialitate.
Principiul de baza al dietei ketogenice este acela conform caruia printr-un consum ridicat de proteine si grasimi si scazut de carbohidrati putem declansa in organism procesul de “ketoza” (cetoza) care are ca principal efect arderea tesutului adipos. Concret, ketoza (cetoza) este o stare metabolica in care mare parte din energia necesara organismului este preluata din corpurile ketonice produse in ficat, grasimea fiind astfel descompusa in energie si corpi cetonici (molecule obtinute in urma procesului metabolic).
Cand mancam alimente cu un continut mare de carbohidrati, corpul nostru va produce glucoza si insulina. Glucoza este molecula pe care corpul nostru o poate transforma cel mai usor in energie asa ca atunci cand o consumam aceasta va fi utilizata de organism cu prioritate fata de celelalte surse – astfel incat grasimile nu vor fi utilizata ca surse de energie ci vor fi depozitate. Insulina este produsa pentru a transporta glucoza in sange.
Limitand aportul de carbohidrati se induce in organism starea cunoscuta sub numele de ketoza. Ketoza (cetoza) in sine nu este un proces daunator pentru organism si se declanseaza atunci cand acesta nu asimileaza carbohidrati, dupa perioade de activitate fizica intensa sau atunci cand este urmata o dieta cu aport scazut de carbohidrati si crescut de proteine si grasimi.
Dieta ketogenica promite o slabire lenta in greutate, dar usor de realizat, fiind un regim destul de permisiv si care de asemenea asigura pastrarea noii greutati pe o perioada lunga de timp.
Termenul de “dieta ketogenica” este de fapt unul generic pentru numeroase diete celebre sau mai putin cunoscute care au la baza principiul arderii tesutului adipos cu ajutorul corpilor cetonici din sange. Printre cele mai cunoscute poate fi mentionata dieta Atkins – despre care va detaliez AICI, publicata pentru prima data in 1958 de celebrul doctor cardiolog Robert Atkins si care a avut un mare succes inca din anii 70. De asemenea, cu mici modificari, dieta doctorului francez Pierre Dukan, Dieta Dukan (prezentata AICI) preia din principiile unei diete keto.
Scopul dietelor de tip keto este de a induce organismului starea de ketoza (cetoza) nu prin limitarea aportului caloric, ci prin limitarea aportului de carbohidrati.
Dieta ketogenica presupune ca din totalul caloriilor zilnice, 65% sa provina din grasimi, 30% din proteine si doar 5% din glucide. Concret, un aport de 20-30 grame de carbohidrati zilnic este cel recomandat pentru a se induce ketoza.
In Romania dieta keto este foarte promovata de doctorul Andrei Laslau pe siteul oficial http://www.andreilaslau.ro/ cat si prin canalele de socializare si media. Ce m-a incurajat pe mine si m-a convins sa ma documentez mai detaliat despre dieta au fost rezultatele prezentate de doctorul Laslau la sectiunea transformari de pe site-ul dumnealui, in care sunt prezentate nenumarate exemple de povesti de slabit cu succes ca urmare a alimentatiei de tip keto. Asta desi in trecut am vizionat documentarul BBC despre procesul de slabire prin ketoza (cetoza) – pe care il puteti viziona si voi AICI – in care se demonstreaza ca de fapt nu cetoza ajuta la piererea in greutate, ci simplul consum ridicat de proteine (alimentatia low-carb) pentru ca acestea ajuta la mentinerea starii de satietate pentru mai mult timp si prin urmare se consuma un numar mai mic de calorii.
Trecand peste informatiile controversate aparute de-a lungul timpului cu privire la dietele de tipul acesta, va prezint REGULILE DE BAZA pentru a slabi cu dieta ketogenica:
Alimente premise:
- 1. Carnuri: pui, porc, vita, oaie, miel, capra, berbec, ied
- 2. Orice fel de peste
- 3. Branzeturi: branza de vaci, telemea maturata de vaci/oi, cascaval, , branza mascarpone, orice fel de branzeturi italienesti sau frantuzesti
- 4. Alte lactate: smantana (grasa)
- 5. Oua de orice fel
- 6. Nuci si seminte (crude, neprajite si fara sare): migdale, alune de padure, nuca romaneasca, nuca braziliana, macamidia, fistic, seminte de in si de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de susan, samburi de caisa. Sunt premise si nucile de caju doar ca in cantitati limitate, acestea avand un continut mai ridicat de glucide
- 7. Alte grasimi: uleiul de cocos, uleiul de masline, untul
- 8. Avocado
- 9. Masline
- 10. Nuca de cocos
- 11. Legume putin glucidice: spanac, fasole verde, broccoli, conopida, varza, ardei, rosie, castravete, ceapa, usturoi, morcov, vinete, salata verde, dovlecei, ridiche, telina
- 12. Fructe putin glucidice: mere, fructe de padure, ananas, kiwi, alte fructe de sezon in limita glucidelor premise zilnic
- 13. Lichide: apa plata, apa minerala, ceai verde, cafea – toate fara zahar
Alimente interzise:
- 1. Sunt complet interzise: carnurile procesate industrial de orice fel cum sunt mezelurile, carnatii, crenvurstii precum si orice fel de carne afumata/peste afumat
- 2. Din categoria branzeturilor este exclusa branza topita
- 3. Laptele (de orice fel)
- 4. Iaurturile cu fructe si zaharuri
- 5. Zaharul
- 6. Margarina
- 7. Paine
- 8. Pastele de orice fel
- 9. Cartofii
- 10. Orezul
- 11. Porumb si cereale de orice fel
- 12. Fructele prea dulci: mere golden, banana, pere, struguri, mango
- 13. Fructele uscate sau cele confiate: smochine, curmale, stafide
- 14. Produsele de patisserie, chipsurile,
- 15. Bauturile light, carbogazoase, alcoolul
Impreuna cu planul alimentar prezentat, pentru rezultate mai rapide, este indicata si activitatea fizica, in diverse intensitati. Se recomanda respectarea a minim 3 mese pe zi si 2 gustari. Sunt, de asemenea, pareri conform carora si limitarea aportului caloric la un prag mediu ar putea ajuta. Toate aceste aspecte tin insa de cat de repede va doriti sa intervina procesul de slabire si nu sunt reguli stricte in dieta keto. Puteti, daca doriti, sa va calculati nivelul optim caloric pentru slabirea cu dieta keto, in functie de varsta, sex, greutate, inaltime si nivel de activitate fizica AICI.
Pentru idei de retete puteti vizita sectiunea exemple de mese de pe site-ul doctorului Laslau AICI.
Tot de pe www.andreilaslau.ro aflam despre o ZI DE INCARCARE in care avem voie sa trisam, in principiu limitand aportul de grasimi si consumand mai multe glucide – la inceput glucide simple – zaharuri, si in timp si mai complexe: cartofi, orez, paste. In acesta zi se va limita aportul de grasimi, nu si cel de proteine si este de asemenea indicata activitatea fizica mai intensa. Ideea acestei “pauze” este de a limita efectele dietei asupra poftelor care pot aparea pe parcurs, dar si de a da un nou imbold procesului de slabire. Ziua poate fi aleasa alternativ, in functie de preferintele individuale si de ritmul preferat pentru a slabi ( 1 zi de incarcare pe saptamana sau alternativ dupa 3/5 zile de dieta).
Despre beneficiile si efectele dietei keto va voi povesti AICI.
Spor la slabit! 🙂
Inainte sa incepeti o dieta, faceti testul propus de BBC pentru a afla ce tip de dieta vi se potriveste! [FA AICI TESTUL]
photo: http://www.ketogenic-diet-resource.com/ketogenic-diet-plan.html
Pingback: The Butterfield Diet Plan – Portion control tips | T's Secrets
Pingback: Dietele Low Carb – explicate | T's Secrets
Pingback: Jurnal de slabit 5 | T's Secrets
Pingback: Jurnal de slabit 5 | T's Secrets
Pingback: T's Secrets
Pingback: Dieta ketogenica – BBC Story about Low Carb Dieting | T's Secrets
Pingback: Jurnal de slabit 5 – Keto – T's Secrets
Pingback: Jurnal de slabit 6 – Calorii – T's Secrets
Pingback: Dieta ketogenica – BBC Story about Low Carb Dieting – T's Secrets
Pingback: Dieta keto care te ajuta sa slabesti 17 kilograme in doua luni - T's Secrets
Pingback: Dieta ketogenica te ajuta sa slabesti 17 kilograme in doua luni - T's Secrets
Pingback: Dieta Ketogenică- Meniu pentru o săptămână - T's Secrets