Ce este cetoza?

Cetoza este o stare naturala a metabolismului in care organismul produce corpi cetonici din depozitele de grasime si-i foloseste in loc de carbohidrati pentru a produce energie. Pentru a induce starea de cetoza in organism, trebuie sa urmezi o dieta cu continut scazut de carbohidrati si continut ridicat de grasimi si de proteine . 

Cetoza este o stare metabolica in care grasimea din organism asigura intreaga energie a acestuia si se instaleaza atunci cand organismul are acces limitat la glucoza (zaharul din sange).

Pentru a intra in starea de cetoza, oamenii trebuie sa consume in general maximum intre 50 si 20 de grame de carbohidrati pe zi.  Atunci cand urmam o dieta saraca in carbohidrati, nivelul de insulina din sange scade si acizii grasi sunt eliberati in cantitati mari din depozitele de grasime ale corpului.

Mare parte din acesti acizi grasi sunt transportati catre ficat, unde sunt oxidati si transformati in cetone, molecule din care organismul isi va produce energia. 

meat-709346_640Dieta ketogenica este o dieta populara de slabire pe care o sustin in egala masura si studile stiintifice. S-a descoperit chiar ca o dieta ketogenica ajuta mai mult la pierderea kilogramelor in plus decat o dieta saraca in grasimi sau o dieta restrictiva caloric.

Pe langa lupta impotriva kilogramelor in plus, cetoza si dieta ketogenica au si alte efecte terapeutice:

  • reduce riscul de infarct
  • reduce riscul de diabet de tip 2
  • reduce riscul de sindrom metabolic
  • are beneficii in reducerea simptomelor bolii Alzheimer
  • unele studii au demonstrat ca starea de cetoza poate ajuta la vindecarea cancerului prin infometarea celuleor canceroase
  • un alt studiu a demostrat ca o dieta ketogenica urmata timp de 28 de zile a dus la diminuarea efectelor bolii Parkinson
  • s-a demonstrat ca cetoza ajuta la diminuarea acneei

➡ Alimente indicate pentru inducerea cetozei: carne, peste, unt, oua, branzeturi, nuci, avocado, seminte, legume cu continut scazut de carbohidrati.

➡ Alimente de evitat: cereale, orez, fasole, linte, cartofi, lapte, fructe, legume cu continut crescut de carbohidrati.



Adaugă un comentariu

8 thoughts on “Ce este cetoza?

Leave a Reply