Câtă apă ai nevoie să bei zilnic?
Ai simțit azi că ți-a fost sete? Dacă da, atunci trebuie să știi că, dacă ai ajuns să simți senzația de sete, înseamnă că organismul tău deja s-a deshidratat. Setea este semnalul pe care ți-l transmite corpul tău spunându-ți că are nevoie urgentă de hidratare. Afla in continuare cata apa ai nevoie sa bei zilnic.
Corpul nostru este format în proporție de aproximativ 60% din apa. Așa că atunci când ești deshidratat – și majoritatea oamenilor sunt zilnic deshidratați într-o anumită măsură – este afectată buna funcționare a întregului organism, pentru că aproape niciun organ nu va funcționa la parametrii optimi fără cantitatea zilnică necesară de apă.
De ce este atât de importantă apa si de cata apa ai nevoie zilnic?
- Dacă nu bei apă poți să mori: da, atât de importantă este apa! În funcție de factorii de mediu în care trăiesc, oamenii ar putea supraviețui cel mult câteva zile fără să bea apă, poate maxim o săptămâna, spre deosebire de mâncare, fără care am putea supraviețui o perioadă mult mai mare.
- Apa previne cancerul: Numeroase studii au arătat că un consum optim de apă poate să reducă riscul de cancer de colon cu până la 45%, cancerul la vezică cu 50% și chiar să reducă riscul de cancer la sân.
- Apa te binedispune: S-a demosntrat științific că deshidratarea are efect negativ și asupra stării noatre de spirit, făcându-ne să devenim indispuși, morocănoși, și să avem mintea încețoșată sau chiar să ne afecteze memoria.
- Apa te ajută să slăbești: pentru că uneori când credeam că ne este foame, suntem de fapt însetați, doar că pe măsură ce ignorăm senzația de sete, organismul nostru începe să ne transmită tot felul de semnale care se amestecă și pe care putem să le confundăm. Un aport optim de apă susține și o bună funcționare a metabolismului și ajută în același timp și la menținerea sațietății pentru o perioadă mai mare de timp. Este indicat să bei un pahar mare de apă cu jumătate de oră înaintea meselor principale, pentru că astfel vei reuși să te păstrezi sătul mai mult timp, iar cei care vor să ardă câteva calorii în plus ar trebui să consume apă cât mai rece, pentru că astfel organismul va arde extra calorii pentru a egala temperatura apei consumate cu temperatura corpului.
- Performanță fizică mai bună: hidratarea corectă crește performanțele atleților. Pentru că apa intră în compoziția mușchilor în proprotie de 75%, deshidratarea poate duce la slăbiciune, oboseală, crampe musculare și amețeli.
- Apa reduce durerile de articulații pentru că păstrează cartilagiile hidratate și moi.
- Apa elimină bacteriile din organism: sistemul nostru digestiv are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Toxinele sunt eliminate din organism sub formă de transpirație sau urină, iar combinată cu fibre apa ajută la eliminarea constipației.
- Previne migrenele și durerile de cap: uneori durerile de cap sunt provocate de deshidratare, așa că data viitoare când ai o durere de cap încearcă să bei un pahar mare de apă.
- Face pielea mai frumoasă: pielea este cel mai mare organ al nostru, iar consumul regulat și suficient de apă îi va îmbunătăți aspectul-culoarea și textura-contribuind la regenerarea acesteia.
- Hrănirea organismului: apa este esențială pentru circulația nutrienților în organism
Dar ce înseamnă hidratarea? Că ar trebui să bem mai multă apă? Sau mai des? Sau la anumite ore?
Câtă apă ai nevoie sa bei zilnic: zilnic pierdem apă prin respirație, urină sau activitatea organelor. Iar pentru ca organismul nostru să funcționeze corect este nevoie să îi refacem aportul de apă zilnic, consumând apă sau mâncare care conține apă.
Astfel un adult sănătos, care trăiește într-un climat temperat ar trebui să consume circa 3 litri de lichde pe zi (bărbații) sau 2,2 litri de lichide pe zi (femeile).
Sunt însă numeroși factori care pot să influențeze necesarul zilnic de apă/lichide necesar pentru buna funcționare a organismului:
- Activitatea fizică: dacă practici un sport sau orice altfel de activități fizice solicitante care te fac să transpiri, trebuie să crest aportul de apă pentru a compensa lichidele pierdute de organism. Prin urmare, în fucntie de intensitatea exercițiilor și de durata acestora, ar trebui adăugați între 500 ml și 1 l de apă în plus față de necesarul zilnic de bază.
- Mediul înconjurător: un climat mai cald sau mai umed, sau faptul că petreci mult timp în spații foarte bine încălzite te va face să transpiri mai mult, prin urmare vei avea nevoie de o suplimentare a aportului de apă zilnic. De asemenea, altitudinile mai mari de 2500 de metri te fac să respiri mai repede și să urinezi mai des, așa că vei avea nevoie să bei mai multă apă decât de obicei pentru a nu te deshidrata.
- Anumite boli sau afecțiuni fizice: dacă aveți temperaturi, suferiți de diaree sau vomitați, veți elimina mai multe lichide din organism, pe care va trebui apoi să le completați. Se recomandă un aport mai mare de lichide și atunci când suferiți de infecții ale vezicii sau ale tractului urinar. Pe de altă parte, există unele afecțiuni-ca insuficiență cardiacă, sau anumite boli de ficat sau rinichi-în care este indicată limitarea consumului de apă/lichide.
- Graviditatea și alăptarea: femeile însărcinate precum și cele care alăptează au nevoie de suplimentarea aportului de apă consumat.
Surse sănătoase de apă:
- ape minerale
- ceaiuri
- fructe și legume cu conținut ridicat de apă (castraveți, pepene roșu, spanac, mere, căpșune, struguri, portocale, broccoli, roșii, ardei gras, etc.)
- lapte
Cum verifici dacă bei destulă apă:
- calculezi necesarul zilnic de apă și ții o evidență
- urmărești să nu simți sete pe parcursul unei zile iar urina să fie cât mai decolorată sau chiar fără culoare.
surse: www.mayoclinic.org, authoritynutrition.com, breakingmuscle.com.
Pingback: Legenda Reginei din inima munților - T's Secrets
Pingback: Cura de slabire Rina - Zilele de apa - T's Secrets
Pingback: Ce sunt Micronutrientii si Macronutrientii - T's Secrets
Pingback: Postul intermitent - Ghid complet pentru slăbit - T's Secrets