Cat de importante sunt orele de masa cand facem sport?

Cat de importante sunt orele de masa cand facem sport? Dar cele de somn ?

Foarte importante! Somnul si hrana sunt singurele care ne sustin regenerarea si transformarea corpului – adica au un rol anabolizant.

➡ Sportul este un stimul care ii transmite corpului mesaju “transforma-te, adeapteaza-te!”, dar tine cont ca sportul este o activitate catabolica, adica tesutul nostru se descompune.

➡ Somnul de calitate este: intre 10 PM si 2 AM se reface corpul, iar mintea intre 2 AM si 6 AM. Atunci sunt secretati hormonii corespunzatori refacerii si daca te culci la alte ore, pierzi aceasta fereastra. Din experienta pot sa confirm ca face o diferenta enorma daca beneficiezi de aceasta fereastra si nu poti compensa nicicum lipsa somnului.

➡ Hrana: cum ziceam, corpul tau este ceea ce ai mancat in ultimii ani. Iar slabitul, cresterea in masa musculara si orice vrei sa mai obtii de la corpul tau, este o chestiune de hormoni. In masura in care hrana si apa contin alti hormoni, pesticide si substante improprii, corpul tau va prioritiza supravietuirea ta. Adica detoxifierea, imunitatea, adaptarea la stresul pe care i-l administrezi prin alimentatia improprie (desi nu e rocket science, o poti da in bara in nenumarate feluri cu mancarea in ziua de azi…). Ceea ce inseamna ca, in loc sa fortezi corpul sa se apere si curete de tot felul de substante folosite in agricultura si comert, il poti hrani cu lucruri mai sanatoase, care sa-ti faciliteze transformarea.

Si in Romania, si chiar si in Bucuresti, inca este relativ usor sa faci rost de legume de la tara, carne sanatoasa (indiferent ca e alba sau rosie) etc. Trebuie doar sa constientizezi rolul enorm pe care il joaca mancarea de calitate in viata ta.

Practic, noi am supravietuit ca specie pentru ca secretam hormoni in ordinea urmatoare:

  1. hormoni de stres (ca sa ne adaptam la activitatile cotidiene). In masura in care mai are capacitatea, corpul va secreta…
  2. hormoni de refacere si regenerare. Iar abia dupa aia va secreta…
  3. hormoni sexuali.

Nu-i asa ca-i simplu? Doar animalele care pot sa isi procure hrana de calitate si un culcus sigur sunt indreptatite sa se inmulteasca. Si in masura in care nu poti sa iti asiguri asta pentru ca te culci tarziu si mananci prost, o sa iti scada si potenta si poftele.

Trebuie, asadar, sa fii constient ca, pe langa samanta pe care o plantezi prin antrenament, ai nevoie sa o si uzi regulat. Cum fiecare metabolism e unic, nici tie nu ti se vor potrivi probabil toate dietele de pe internet.

In incheiere: e al naibii de important! (nr. sa alegi corect orele de masa)

 

 

Citeste si:
Adaugă un comentariu

Leave a Reply