Beneficiile consumului de ulei de pește

Ce este uleiul de pește?

Uleiul de pește este grăsimea sau uleiul extras din țesutul de pește.

De obicei, provine din peștele uleios, cum ar fi heringul, tonul, hamsiile și macroul. Cu toate acestea, este uneori produs din ficatul altor pești, cum este cazul uleiului de ficat de cod.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumarea a 1-2 porții de pește pe săptămână. Acest lucru se datorează faptului că acizii grași omega-3 din pește oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv protecție împotriva unui număr mare de boli.

Cu toate acestea, dacă nu consumati 1-2 porții de pește pe săptămână, suplimentele de ulei de pește vă pot ajuta să completați necesarul de acizi grași omega-3.

Aproximativ 30% din uleiul de pește este alcătuit din acizi grași omega-3, în timp ce restul de 70% este alcătuit din alte grăsimi. Mai mult, uleiul de pește conține, de obicei, o anumită cantitate de vitamina A și D.

 

 

Este important să rețineți că tipurile de acizi grași omega-3 găsite în uleiul de pește au beneficii mai mari pentru sănătate decât acizii grași omega-3 din unele surse de plante.

Uleiul de pește este unul dintre cele mai frecvent consumate suplimente alimentare. Acesta este bogat în acizi grași omega-3 care sunt foarte importanți pentru sănătatea ta.

Dacă nu consumi o cantitate suficientă de pește gras, un supliment de ulei de pește te poate ajuta să competezi necesarul de acizi grași omega-3 de care are nevoie organismul tau.

 

beneficii ulei de peste

 

 

Iată 12 beneficii pentru sănătate ale uleiului de pește: 

 

1. Susține sănătatea inimii:

Boala cardiacă este principala cauză de deces la nivel mondial.

Studiile arată că persoanele care mănâncă o cantiate mare de pește au o incidență mult mai scăzută a bolilor de inimă.

  • Trigliceride: poate reduce trigliceridele cu aproximativ 15-30%.

  • Tensiunea arterială: Chiar și în doze mici, uleiul de pește ajută la reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri ridicate ale acesteia;

  • Placa depusa pe artere: uleiul de pește poate împiedica întărirea plăcilor care determină întărirea arterelor;

  • Aritmiile fatale: La persoanele care sunt expuse riscului, pot reduce evenimentele de aritmie fatală. Aritmiile sunt ritmuri cardiace anormale care pot provoca atacuri de cord în anumite cazuri.

 

2. Ajută la scăderea în greutate

Obezitatea este prezentă la persoanele care au un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30. La nivel global, aproximativ 39% dintre adulți sunt supraponderali, în timp ce 13% sunt obezi. Numerele sunt chiar mai mari în țările cu venituri mari, cum ar fi SUA.

Obezitatea poate crește semnificativ riscul altor boli, inclusiv bolile cardiace, diabetul de tip 2 și cancerul.

Suplimentele de ulei de pește pot îmbunătăți compoziția corporală și pot diminua factorii de risc pentru bolile de inimă la persoanele obeze.

În plus, unele studii indică faptul că suplimentele de ulei de pește, în combinație cu dieta sau exercițiile fizice, vă pot ajuta să pierdeți în greutate.

 

 


3. Reduce inflamația

Inflamația este modul în care sistemul imunitar combate infecția și tratarea leziunilor.

Cu toate acestea, inflamația cronică este asociată cu boli grave, cum ar fi obezitatea, diabetul, depresia și bolile cardiace.

Reducerea inflamației poate ajuta la tratarea simptomelor acestor boli.

Deoarece uleiul de pește are proprietăți antiinflamatorii, acesta poate ajuta la tratarea afecțiunilor care implică inflamație cronică.

De exemplu, la persoanele stresate și obeze, uleiul de pește poate reduce producția moleculelor inflamatorii.

Mai mult, suplimentele de ulei de pește pot reduce semnificativ durerile articulare, rigiditatea și nevoia de medicamente la persoanele cu artrită reumatoidă, care cauzează articulații dureroase.

 

4. Sprijină pielea sănătoasă

Pielea ta este cel mai mare organ din corp și conține o mulțime de acizi grași omega-3.

Sănătatea pielii poate să se degradeze însă pe tot parcursul vieții, în special la persoanele cu vârsta înaintata sau la cele care se expun prea mult la soare.

Acestea fiind spuse, există o serie de afecțiuni ale pielii care se pot elimina prin consumul de suplimente de ulei de pește, inclusiv psoriazisul și dermatita.


5. Benefic în sarcină și pentru sănătatea fătului

Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru creșterea și dezvoltarea timpurie a copilului.

Prin urmare, este important ca mamele să consume suficienti acizi grasi omega-3 în timpul sarcinii și alăptării.

Utilizarea suplimentelor de ulei de pește în timpul sarcinii și alăptării poate să îmbunătățească dezvoltarea vizuală a sugarului și să reducă riscul alergiilor de care acesta ar putea suferi.

 

6. Reduce grăsimea din ficat

Ficatul dvs. procesează cea mai mare parte a grăsimii din organism și poate juca un rol important în creșterea în greutate.

Boala hepatică este din ce în ce mai frecventă – în special boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), în care se acumulează grăsimi în ficat.

Suplimentele din ulei de pește pot îmbunătăți funcția hepatică și inflamația, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor NAFLD și a cantității de grăsimi din ficat.


7. Diminuează simptomele depresiei

Se estimează că depresia va deveni cea de-a doua mare cauză de îmbolnavire la nivel mondial până în 2030.

Este interesant că, persoanele care sufera de depresie majoră par să aibă niveluri mai scăzute de acizi grasi omega-3 in sânge.

Studiile arată că uleiul de pește și suplimentele cu acizi grasi omega-3 contribuie la reducerea simptomelor depresiei.

 

 

8. Îmbunătățește sănătatea oaselor

La persoanele de vârstă înaintată, oasele pot începe să-și piardă mineralele esențiale, făcându-le mai predispuse la rupere. Acest lucru poate duce la condiții cum ar fi osteoporoza și osteoartrita.

Calciul și vitamina D sunt foarte importante pentru sănătatea osoasă, iar unele studii sugerează că și acizii grași omega-3 pot fi de asemenea benefici.

Astfel, persoanele care consuma mai multi acizi grasi omega-3 pot avea o densitate minerală osoasă mai bună.

 

9. Diminuează simptomele astmului și riscul de alergie:

Astmul, care poate determina umflarea plămânilor și dificultăți de respirație, devine din ce în ce mai frecvent la sugari.

O serie de studii arată că uleiul de pește poate reduce simptomele astmului, în special la începutul vieții.

Într-un studiu efectuat pe aproape 100.000 de persoane, s-a descoperit că un consum regulat de pește sau de omega-3 de catre mamă, reduce riscul de astm la copii cu 24-29%.

În plus, suplimentele de ulei de pește la mamele însărcinate pot reduce riscul alergiilor la sugari.

 

10. Poate ajuta la tratarea anumitor tulburări psihice

Creierul tău este format din aproape 60% grăsimi, iar o mare parte din grăsimi sunt acizi grași omega-3. Prin urmare, acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru funcția normală a creierului.

De fapt, unele studii sugerează că persoanele cu anumite tulburări psihice au niveluri mai scăzute de omega-3 în sânge.

Interesant, cercetările sugerează că suplimentele de ulei de pește pot preveni apariția si amelioreaza simptomele unor tulburări psihice. De exemplu, uleiul de pește poate reduce șansele de tulburări psihotice la cei care sunt expuși acestui risc.

În plus, suplimentarea cu ulei de pește în doze mari poate reduce unele simptome ale schizofreniei și ale tulburării bipolare.

 

11. Sprijină sănătatea ochilor

Ca și creierul tău, ochii tăi se bazează pe grăsimi omega-3. Studiile arată că persoanele care nu consumă suficienti acizi grași omega-3, au un risc mai mare de boli ale ochilor.

 

12. Ajută la prevenirea simptomelor de declin mental

 

Pe măsură ce îmbătrâniți, funcția creierului încetinește și crește riscul de apariție bolii Alzheimer.

Persoanele care mănâncă mai mult pește tind să aibă o scădere mai lentă a funcției cerebrale la bătrânețe.

 

photo: pixabay.com

sursa articol

 

Adaugă un comentariu

One thought on “Beneficiile consumului de ulei de pește

Leave a Reply

%d bloggers like this: