Arhitectul fericirii tale

Despre fericire stim sigur cu totii ceva: ca o vrem. Raspunsul la intrebarea “ce-ti doresti cel mai mult sa ti se intample” este, aproape de fiecare data, “sa fiu fericit“. Cum facem asta? Habar n-avem. Ideea de fericire pentru majoritatea dintre noi e un concept strain, vag conturat, dar mult ravnit. Vrem, dar nu stim ce vrem. Sau nu stim daca ceea ce vrem e ce avem nevoie pentru a fi fericiti. Fericirea asta e o “stiinta” complicata si mai grea decat matematica, mai ambigua decat filosofia, cu mai multe necunoscute decat astronomia.

Dar oare de unde au invatat-o cei care o practica?

Uneori e nevoie de altcineva care sa ne indrume sau sa ne arate ce este fericirea: un fel de specialist in indeplinit vise – un proiectant, care sa aiba un plan detaliat cu pasii de urmat si etapele de parcurs pana sus – la nivelul acela la care esti “cu capul in nori” de fericit. Noi doar sa furnizam detaliile – ce ne dorim, la ce-am visat, cu cine vrem sa impartim, pe cine am vrea langa noi – si apoi sa asteptam sa vina solutia. Pai si daca ar exista un specialist care sa stie pasii, i-ai urma? 

Sa spunem ca vrei sa-ti construiesti fericirea, ca pe o casa. Stii din ce sa o confectionezi? De unde sa cumperi “materialele”, cu ce cleiuri sa le lipesti, cata lumina sa fie in ea, in ce nuante ai colora-o si ce ar incalzi-o? Ai habar de cate usi vei avea nevoie pentru prieteni si cate pentru a le pastra incuiate? Daca vrei sa fie tot timpul cald si liniste sau daca te-ar face mai fericit sa vada toti cum e casa ta? Ce tip de proiect de casa ti-ar placea: o casa mare si primitoare, impunatoare si care sa iasa in evidenta sau una mica si izolata, unde sa nu te gaseasca nimeni? Sa aiba o arhitectura clasica sau moderna, conventioanala sau avangardista?  De cat spatiu ai avea nevoie sa fii fericit? Si cat ai fi dispus sa platesti pentru casa perfecta? Cum ai amenja-o si cu cine te-ai sfatui cand o decorezi. Fericirea ta e un palat sau o cabana? Si cel mai important: cat ai vrea sa dureze?

O casă frumoasă nu se naște, pur și simplu, o casă frumoasă se cladeste pas cu pas.

1. Consultarile initiale:

Partea cea mai importanta atunci cand construiesti este sa-ti alegi corect proiectantul: pe cine lasi sa se ocupe de fericirea ta? Cui ii ceri sau pe cine rogi sa te ajute sa o construiesti? Vei gasi pe net tot felul de “retete” pentru fericire: proiecte case – rapid si…potrivit? Nicio casa nu e la fel cu o alta, nu exista o singura formula de fericire pentru toti. Pentru ca nimeni in afara de tine nu are, constient sau nu, reteta perfecta. 

Asa ca daca vrei sa construiesti “casa perfecta” care sa te faca fericit, aduna tot ce simti, ce vrei sau crezi ca vrei, ce te bucura si ce te intristeaza, noteaza-ti in ce culori ti-ai picta fiecare zi si fiecare perete interior, ce asteptari ai pentru acum, ce sperante ai pentru viitor, care ar fi sursele tale de caldura si pe cine ai lasa sa te sfatuiasca cum sa o amenajezi? Cu ce materiale cladesti, cate camere ti-ar trebui, platesti cu tot ce ai sau mai pastrezi si pentru tine? Ce fel de acte vrei ca sa te muti in ea si unde ai inregistra casa ta? Nici nu conteaza daca e cum trebuie, cum e la moda, cum zice lumea, cum te-au batut la cap prietenii sau cum au incercat sa te sfatuiasca parintii: chiar daca poate nu-ti dai seama, tu stii cel mai bine ce vrei. Scrie pe o lista orice iti doresti, orice ti-a placut, nu te gandi ca nu se potrivesc, nu te gandi ca va parea ciudat si nu te gandi la ce vor crede ceilalti.

Dupa ce ai notat toate astea, tot ce-ti mai trebuie este un specialist: gaseste un arhitect care sa le imbine si sa le potriveasca. Care sa o faca sa fie exact cat de calduroasa ai nevoie, sa lase fix atata lumina cat ti se potriveste si care sa lase deschise doar acele usi pe care te simti in siguranta sa nu le inchizi. Ai facut lista? Inseamna ca esti pregatit: acum, gaseste-ti arhitectul!

Suna aici: (+4) 0722 494 447 ca sa gasesti un partener de incredere, caruia sa ii pese 100% si care sa se implice 100%! Un partener sincer si onest, integru si curajos, pentru care tu sa devii cel mai important si care te respecta si te ajuta sa te dezvolti.

2. Definitivarea si verificarea unui proiect casa:

L-ai gasit si acum evaluati impreuna ce ati proiectat. Pas cu pas, in fiecare zi, mai completati sau mai corectati, pentru a fi siguri ca totul este exact cum va doriti. Decizia finala va apartine exclusiv voua: doar voi veti sti ca AIA e casa pe care o visati. Ii faceti auditul energetic, apoi o evaluare imobiliara si verificati ca planurile urbanistice sa se potriveasca pentru ce vreti voi sa construiti. Totul trebuie sa fie excelent, pentru ca impreuna veti construi o casa pe care sa o numiti “acasa”, un loc care sa va defineasca, sa va reprezinte si sa va sustina. Iar termenul de valabilitate va trebui sa fie: pe viata

3. Documentatia de autorizare si constructie

Abia dupa ce v-ati decis veti incepe sa construiti impreuna, oferindu-va tot suportul reciproc pentru a transforma in realitate visul. Ati proiectat cu atentie fiecare aspect, si acum totul este complet si asteapta sa fie pus in practica. 

Despre fericire stim sigur cu totii ceva: ca o vrem. Despre cum sa o obtinem puteti afla de aici: detalii@aia-proiect.ro 


Articol redactat pentru proba 11 a Concursului Spring SuprBlog 2017 – “Arhitect. Proiectant. AIA Proiect”Adaugă un comentariu

One thought on “Arhitectul fericirii tale

Leave a Reply