Interviu cu un antrenor personal de fitness
Au mai ramas 3 luni pana la vara, asa ca acum este momentul perfect in care sa va organizati. Cu un regim alimentar sanatos si sfaturile unui antrenor personal, puteti obtine rezultatele pe care vi le doriti. Cititi in continuare un interviu cu Andrei Macovei, antrenor personal de fitness si participant la competitii nationale de bodybuilding.
1.Cine este Andrei Macovei si cum si-a descoperit pasiunea pentru fitness/sport?
Buna ziua! Ma numesc Andrei Macovei și sunt antrenor personal. Pasiunea mea pentru sport a inceput de la varsta de 6 ani. De la aceasta varstă am practicat fotbalul de performanta pana la varsta de 20 de ani. Alegerea de a renunta la fotbal a fost una foarte grea, dar am ales sa dau prioritate continuarii studiilor. Pasiunea pentru fitness a inceput la varsta de 24 de ani, destul de tarziu pentru a face performanta din acest sport, dar am ales fitnessul deoarece trebuia sa continui cu miscare si imi doream foarte mult sa practic un sport individual.
2. Care este rolul unui antrenor personal?
Rolul unui antrenor personal este de a motiva si de a indruma persoanele care vor sa adopte un stil de viata mai sanatos!
[Principii sanatoase in Sport si Alimentatie]
3. Ce trebuie sa stim inainte de a ne apuca de sala?
Inainte sa ne apucam de sala trebuie sa stim care sunt obiective noastre (ce ne dorim). Dupa ce aflam ce vrem noi, trebuie, apoi, sa consultam un specialist, care sa ne indrume si care sa ne explice, realist, care din aceste obiective sunt realizabile si care sunt pasii pentru a le atinge (ce tipuri de antrenamente sunt potrivite in functie de mai multe caracteristici individuale).
4. Cat dureaza de regula un antrenament si care sunt cele mai importante tipuri de exercitii?
Pentru un incepator un antrenamt dureaza aproximativ o ora. In timp, dupa ce corpul se obisnuieste cu o anumita rutina a antrenamentelor, acestea se pot prelungi pana la o ora și jumatate, maxim doua ore, in functie de obiectivele propuse și de numarul de sedinte pe care il alocam pe saptamana in sala.
5. Ce diferenta este intre exercitiile pe care le recomanzi pentru slabit si cele pentru Bobybuilding?
In antrenamtele pentru slabit, pe langa cardio (banda, stepper, bicicleta eliptica, alergari in aer liber) folosesc și antrenamte Hiit care cuprind și exercitii din culturism, dar cu greutati mai mici. Aici pauzele sunt foarte mici, pentru a accelera arderile.
In bodybulding exercitiile se fac cu greutati mai mari, iar pauzele dintre exercitii sunt, de asemenea, mai mari fata de cele hiit.
6. La ce obiceiuri ar trebui sa renuntam atunci cand ne apucam de sala?
Inainte sa ne apucam de sala trebuie sa renuntam la o alimentatie bazata pe produse care conțin zahar (sau macar sa reducem consumul acestor tipuri de alimente) si la viciile care impiedica cresterea capacitatii de efort. (alcool in cantitati limitate, fumat)
7. Cat de importante sunt orele de masa cand facem sport?
Prima masa a zilei, adica micul dejun, trebuie sa contina toti macronutrietii necesari functionarii corecte a organismului, mai ales atunci cand facem efort (proteina, carbohidrati si lipide). A doua masa, pranzul, este recomandat sa fie intre orele 12-14 si cina intre orele 17-20.
Din punctul meu de vedere fraza “a nu manca după ora 6” nu este adevarata deoarece, daca o persoana are nevoie de 2000 de calorii pe zi și pana in ora 6 consuma doar 1700 de calorii, cu siguranta poate sa consume diferenta de calorii și după ora 6.
8. In cat timp incep sa se vada rezultatele din antrenamentele pentru slabit si din cele pentru bodybuilding?
Atat în antrenamtele pentru slabit cat si in cele pentru masa musculara, rezultatele apar chiar din prima luna, bineinteles daca persoana respecta indicatiile antrenorilor si in afara salii.
9. Antrenament individual sau antrenament in grup? Ce recomanzi si de ce?
Antrenamentele personale sunt mai eficiente, deoarece clientii sunt mult mai bine supravegheati si indrumati. In antrenamentele personale antrenorul poate sa corecteze mai bine si sa modifice intensitatea efortului in functie de capacitatea si nevoile individuale ale clientului.
10. Cum te mentii motivat?
Motivatia mea sunt clientii pe care ii antrenez! Rezultatele lor ma motivează si mai mult!
11. Daca o persoana adulta ar vrea sa slabeasca 20 de kilograme, care ar fi programul pe care-l recomanzi ca sa reuseasca si cat timp ar dura pana la atingerea obiectivului?
Pentru o persoana care doreste sa slabeasca 20 kg recomand antrenamentele de tip cardio, fie alergari in aer liber, banda, bicicleta eliptica sau stepper, dar cu o intensitate variata, cu ruperi de ritm si antrenamente de tip circuit cu greutati, in care pauzele sa fie scurte! In aceste cazuri recomand 3-5 sedinte pe saptamana.
Pentru clientii care s-au antrenat cu mine slabirea a 20 de kilograme s-a realizat in circa 3 luni, dar asta depinde de la caz la caz.
12. Ai un corp foarte bine antrenat: in cat timp ai ajuns la acest rezultat si ce iti propui pentru perioada urmatoare?
Practic acest sport de 5 ani si obiectivul meu pe viitor este sa obtin locuri favorabile in competitiile ce vor urma!
13. Ce suplimente folosesti?
Ca suplimente folosesc proteine din zer, aminoacizi, bcaa și glutamina!
14. Persoanele care vor sa lucreze cu tine unde te pot gasi ?
Persoanele care au nevoie de ajutorul meu ma pot gasi pe pagina mea oficiala de Facebook Andrei Mac – Personal Trainer sau la cea mai mare sala din Piatra Neamt Vip San Gym!
15. Citatul preferat?
O minte sănătoasă într-un corp sănătos!