Antrenament individual sau antrenamente de grup?

Antrenament individual sau antrenamente in grup? Ce recomanzi si de ce? Costin Glăvan – Personal Trainer si Nutrition Coach

Fiecare are meritele lui. Care sunt nevoile tale?

➡ Individual – un antrenor priceput si care isi da si interesul te poate progresa MULT mai bine si mai repede decat la antrenamente de grup. Un ochi bun, intelegerea profunda a biomecanicii, intelegerea utilitatii fiecarui exercitiu… toate astea te pot ajuta sa scoti clientul din dureri de sale si sa il ajuti se simta foarte bine chiar din primele 5 sedinte.

Anumiti oameni au nevoie de atentie speciala (hernii inghinale, hernii de disc, cezariene etc.) cel putin in primele luni. Ulterior, in functie de nevoile lor si de disponibilitate la adaptare ei pot trece la…→

  

➡ Antrenamente de grup. Avem si grupe mici 3-4 oameni. Accentul trebuie sa cada pe calitate, astfel la antrenamentele de grup fiecare are programul lui individual de urmat; iar acest program este dezvoltat, la fel ca in cazul sedintelor 1 on 1, in urma unei evaluari amanuntite.

La antrenamentele de grup stam cu totii in aceeasi zona a salii si scopul meu ramane acela de a observa cand executi cu usurinta exercitiul din program pentru a-ti putea recomanda progresia catre urmatoarea varianta mai complexa a acelui exercitiu. In mod similar, daca vad ca in acea zi ai dificultati cu un exercitiu pe care in mod normal il faci fara probleme, imediat recomand o regresie, adica o forma mai simpla.

Daca am postulat ca nu ai nevoie de atentie speciala, atunci iti poti atinge de asemenea obiectivele cu antrenamentele de grup mai sus descrise, evidenti, cu precizarea ca o sa fie mai lent.

Detaliind pe tema antrenamentelor de grup: cu cat un antrenament este facut de o grupa mai mare, cu atat va fi mai putin axat pe a maximiza potentialul fiecaruia, respectiv cu atat mai putin va tine cont de particularitaile si deficitele posturale ale participantilor, respectiv de nivelul lor de pregatire.

Cu alte cuvinte, daca se duc 15  corporatisti la aceeasi “clasa” de body pump, atunci: 3 o sa se simta bine, 5 o sa ajunga prea obositi – sfarsind prin a se supraantrena, inca 5 o sa plece cu dureri de spate si genunchi pentru ca au probleme posturale suficient de avansate, iar pentru 1 sau 2 o sa fie floare la ureche, deci un stimul de deconditionare.

Iar daca instructorul face din aceasta clasa o competitie intre el si cel care e cel mai breaz dintre participanti… atunci toti ceilalti vor avea de suferit.

➡ Pe scurt: nu sunt pentru antrenamente de grup ca principala forma de conditionare, pentru ca timpul e ceva pretios si ireversibil, iar daca vrei sa obtii cu adevarat ceva valoros, trebuie sa investesti energie, pricepere, atentie si uneori si bani, daca cele anterioare iti lipsec! … ceea ce pentru unii este o veste buna, nu crezi?

[In cat timp apar rezultate cu antrenamentele pentru slabit?]
Adaugă un comentariu

Leave a Reply