Amenajarea bucatariei – Inima casei tale
Bucataria este una din cele mai importante camere dintr-o casa, cea care transforma o casa in acasa. Asa ca, indiferent daca vrei sa amenajezi o bucatarie mica de apartament sau chiar una in balcon, o bucatarie in stil american, in open space sau daca ai la dispozitie un spatiu mai mare in care sa amenajezi bucataria, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa imbini frumosul, utilul si neaparat, functionalul:
Fa-ti un plan pentru amenajarea bucatariei!
Inainte de a decide ce fel de bucatarie iti doresti, asigura-te ca stii raspunsurile la urmatoarele intrebari:
- Vrei o bucatarie in care doar sa gatesti sau o bucatarie in care sa poti lua cina in familie?
- Ce folosesti cel mai mult atunci cand esti in bucatarie?
- Ce iti place si ce nu la actuala ta bucatarie?
- Spatiul pe care-l ai acum in bucatarie este suficient, sau ai nevoie de un spatiu mai mare?
- Ai nevoie de tevi noi pentru instalatia de apa?
- Ai nevoie de aparate pentru bucatarie noi?
Asigura-te ca ti-ai calculat un buget realist pentru amenajarea bucatariei tale!
Acest buget trebuie alocat corect, in functie de importanta fiecarui element de baza din bucataria ta:
- dulapurile – un mobilier mai solid va rezista mai mult, asa ca, indiferent de stilul pe care-l preferi si de materialul din care este confectionat (pal, mdf, lemn, lemn masiv, lemn stratificat), este indicat sa alegi mobilier cu o grosime de cel putin 15 milimetri;
- blatul – este una din cele mai folosite parti din bucatarie, asa ca alege unul de calitate, indiferent ca este un blat din granit, marmura, lemn masiv sau pal;
- gresia si faianta – trebuie sa fie rezistente si usor de curatat (bucataria este un spatiu mai intens tranzitat decat celelalte zone din casa, dar si mai expus la mici accidente). De asemenea, trebuie sa ai in vedere ca, desi nu este necesar sa aiba aceeasi culoare, nuantele si stilul alese pentru mobilier trebuie sa fie in armonie cu gresia, faianta si blatul.
- electrocasnicele – plita sau aragazul si cuptorul, cu alimentare pe gaz sau electrice, hota, masina de spalat vase si frigiderul vor fi alese in functie de spatiul avut la dispozitie (pentru spatiile mai mici este indicata folosirea electrocasnicelor incorporabile si tot in functie de cat spatiu avem la dispozitie vom sti ce capacitate de evacuare trebuie sa aiba hota aleasa). De asemenea, este indicat ca, indiferent de locul in care va fi montata chiuveta, sa ne asiguram ca masina de spalat vase este usor accesibila din acea zona.
- chiuveta de bucatarie – alegerea chiuvetei de bucatarie dupa material, marime, forma si dimensiuni trebuie facuta in functie de tipul de mobilier de bucatarie ales si de stilul pe care il va avea bucataria. Astfel, pentru bucatariile in stil clasic sunt potrivite chiuvetele simple, din inox, iar daca am optat pentru o bucatarie moderna atunci putem alege o chiuveta dreptunghiulara, in diverse culori, cu doua sau chiar trei cuve. Este important sa stim cat de mult vom folosi chiuveta si pentru ce activitati, si in functie de acest aspect sa decidem cu privire la numarul si adancimea cuvelor.
Foloseste-ti creativitatea pentru amenajarea bucatariei tale!
Chiar daca principalul rol al bucatariei este unul functional, nu trebuie sa fii un specialist in amenajari interioare pentru a-ti lasi amprenta personala asupra acestui spatiu. In functie de preferintele personale si stilul ales, poti sa-ti folosesti creativitatea folosind culori puternice sau nuante pastelate, materiale si texturi diverse, combinarea diferitelor stiluri, jocuri de lumini sau spatii de depozitare inedite.
Iata cateva idei de bucatarii din care sa te insipiri pentru amenajarea bucatariei tale:
surse foto: edifica.ro si pixabay.com
Acest articol a fost scris pentru Campania Donează 100 de EURO Pentru Radu Țuglea și îți promovăm afacerea pe blogurile noastre.
Pingback: Cum sa iti alegi mobila de bucatarie? - T's Secrets