Care este adevărul despre băuturile dietetice?

Cate persoane cunoasteti care sa fi slabit pentru ca au inlocuit cola normala cu varianta light/zero/fara zahar? Probabil ca nu prea multe 🙂

Ce sunt bauturile dietetice? Sunt bauturi carbogazoase care sunt indulcite, in loc de zahar, cu indulcitori artificiali ca aspartamul, cyclamatul, zaharina, sucraloza.

beverage-16001_960_720Aproape orice versiune de suc din comert are si o varianta “light” sau “dietetica” – bautura dietetica – Cola Light, Cola Zero, Pepsi Max, Pepsi Light, Sprite Zero, etc.

Aceste bauturi dietetice nu contin calorii si prin urmare s-ar presupune ca ar trebui sa ajute la pierderea kilogramelor in plus si totodata sa previna bolile care au legatura cu nivelul de zahar din sange ca diabetul sau sindromul metabolic.

Totusi, dovezile ca bauturile dietetice ar ajuta in vreun fel sunt inexistente.


Bauturile dietetice si sindromul metabolic

Sindromul metabolic este reprzentat de un grup de factori de risc de imbolnavire care se manifesta de obicei in acelasi timp si duc la cresterea iminentei bolilor de inima, a diabetului si chiar a infarctului.

Sindromul metabolic este definiti ca avand cel putin 3 din urmatoarle caracteristici:

  • grasime abdominala
  • nivel ridicat al glicemiei
  • nivel crescut al trigliceridelor
  • colesterol “bun” la nivel scazut (HDL)
  • tensiune – presiune crescuta a sangelui


Inlocuirea sucurilor cu zahar cu bauturile dietetice nu pare sa fie o solutie pentru a diminua efectele sindromului metabolic. In schimb, intr-un studiu publicat in ziarul Circulation in anul 2008, care s-a desfasurat timp de 9 ani pe un numar de 9514 persoane, consumul de bauturi dietetice indulcite artificial a fost asociat cu un risc de pana la 34% mai mare de a dezvolta sindrom metabolic. Intr-un alt studiu s-a descoperit ca riscul de a dezvolta sindrom metabolic este cu 36% mai mare pentru consumatorii de bauturi dietetice indulcite artificial, iar riscul acestora de a se imbolnavi de diabet era de asemena foarte ridicat.

[Citeste cele 5 motive pentru care ar trebui sa renunti la Cola Light]

Bauturile dietetice, depresia si nasterea prematura

Exista o legatura intre bauturile dietetice si depresie. Intr-un studiu desfasurat pe un numar de 263.925 de adulti cu varsta cuprinsa intre 51-70 ani, s-a constatat ca aceia care consumau bauturi dietetice inducite artificial aveau cu pana la 30% mai multe sanse de a deveni depresivi intr-o perioada de cativa ani.

De asemenea, intr-un studiu desfasurat pe un numar de 59.334 de femei insarcinate din Danemarca, consumul unei portii de bautura dietetica pe zi a fost asociat cun un risc de 38% mai mare de a naste prematur, iar 4 portii pe zi au crescut acest risc pana la 74%.

Bauturile dietetice si riscul de diabetul de tip II

Diabetul de tip II (zaharat) este asociat cu obezitatea si consumul crescut de zahar, prin urmare s-ar putea considera ca inlocuirea bauturilor care contin zahar cu bauturile dietetice care sunt indulcite artificial ar trebui sa fie benefica pentru persoanele care sufera de aceasta boala.

Totusi, nu exista nicio dovada ca inlocuirea celor doua tipuri de bauturi ar ajuta in vreun fel. Dimpotriva, intr-un studiu desfasurat pe un numar de 6814 persoane cu varsta intre 45-85 de ani, consumul zilnic de bauturi dietetice a fost asociat cu cresterea de pana la 67% a riscului de diabet de tip II.

Intr-un alt studiu, 66.118 femei din Franta au fost fost supravegheate timp de 14 ani, iar femeile care au consumat bauturi dietetice au prezentat un risc de 121% mai mare de a dezvolta diabet de tip II.

[Afla aici care este cel mai sanatos indulcitor]

Bauturile dietetice, obezitatea si ingrasarea

Principalul motiv pentru care inlocuim bauturile cu zahar cu bauturile dietetice este pentru ca vrem sa slabim sau pentru ca nu vrem sa ne ingrasam. Din pacate s-ar parea ca asta nu merge.

Intr-un studiu desfasurat pe 3682 de persoane din Texas, consumul de bauturi dietetice a fost asociat cu un risc dublu de ingrasare si obezitate.

Articol tradus de pe authoritynutrition.comAdaugă un comentariu

8 thoughts on “Care este adevărul despre băuturile dietetice?

Leave a Reply