Efectele mâncatului la ore fixe

Ti se intampla sa iti amani cina pentru ca esti in mijlocul unui proiect? Sau sa sari peste micul-dejun pentru ca ai dormit prea tarziu? Crezi ca daca nu mananci dublu mai tarziu ai rezolvat problema? Se pare ca nu!

Doua studii publicate in revista Proceedings of the Nutrition Society explica de ce nu doar ce mancam ci si cand mancam are un impact asupra sanatatii noastre. Mesele neregulate creeaza predispozitie pentru obezitate, tensiune ridicata sau diabet zaharat, indiferent de numarul de calorii consumat.

Se pare ca apetitul, digestia si arderile metabolice se produc dupa un RITM CIRCADIAN (sau ceas biologic), repetandu-se acelasi tipar la fiecare 24 de ore.

Ritmul circadian – „Ceasul biologic” – este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii. Ceasul biologic iti indica orele la care este bine sa faci miscare sau activitati fizice, sa mananci, sa te relaxezi sau sa dormi.

Spre exemplu, la ora 6.45 dimineata tensiunea sanguina creste, la ora 7.30 se opreste secretia melatoninei (hormon produs de mamifere, fiind implicat în regularea ritmului circadian, avand un rol in reglarea bioritmurilor endocrine circadiene și sezoniere), la ora 9 are loc cea mai ridicata secretie de testosteron, la ora 14.30 suntem in punctul zilei in care ne concentram foarte bine, ora 15.30 este momentul in care avem cel mai dezvoltat simt de reactie, la ora 17 ritmul cardiac este cel mai eficient si muschii functioneaza la capacitatea maxima, la ora 18.30 tensiunea sanguina are nivelul cel mai ridicat de peste zi, la ora 19 corpul nostru are cea mai mare temperatura de peste zi, la ora 21 incepe secretia melatoninei, la ora 22.30 inceteaza activitatea intestinului gros, la ora 2 se instaleaza somnul cel mai profund, iar la ora 4.30 corpul ajunge la temperatura cea mai scazuta.

Deși nu pare să aibă sens că sincronizarea meselor ar putea afecta sănătatea, aceste studiile fac parte dintr – un demers mai amplu in cadrul unui domeniu in curs de dezvoltare numit „Crononutritia”, in care cercetătorii explorează legătura dintre metabolismul si ritmul circadian.

In concluzie, desi ritmul de viata modern face sa para aproape imposibil sa iei masa de pranz in fiecare zi la aceeasi ora si cina la ora 7 seara fix , ganditi-va ca nu este imposibil, si ca probabil deja respectati un program fix pentru alte activitati de peste zi (orele de aerobic de exemplu, trezitul la aceeasi ora dimineata, etc.).


Surse: www.wellandgood.com, www.genoviveusa.com, www.time.com, www.health.com, Wikipedia

Pareri?

comments

2 comentarii la „Efectele mâncatului la ore fixe

Lasă un răspuns

Close
%d blogeri au apreciat: